Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 20 srp 2015 11:46

No, myslím, že těch, kteří to s konzumací hovězího vyloženě přehánějí, zas tak moc nebude, alespoň u nás, ta cena je dost proti tomu. Na druhou stranu nedostatek železa způsobuje chudokrevnost...
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 20 srp 2015 11:56

Tak je uz vsechno jasne, proc ty ukazky byly neostre. Zadna chyba nebo tak neco ve fotaku, ale moje! Jak jsem v zapalu boje delal rychle, aby mi neuteklo svetlo, beztak uz hodne mizerne, tak jsem si nevedomky palcem zmackl vzdy nahore kriz a tim se mi automaticky prehodil AF na M a jak to bylo zrovna zaostrene, treba na zem v jednom metru nebo tak, tak uz to zustalo, protoze tam zustal ten M a fotky do krajinky se staly neostre. :(
Neni mi jasne jak fotili nekteri ostatni, co pak roznasi v internetu, ze ma DP0Quttro malou dynamiku a trpi na clipping. At jsem delal co jsem chtel, tedy s normalnim focenim, kde jsou velke svetelne rozdily, tak to ten sensor vsechno vzal a kdyz to nebylo, nebo lepe receno bylo na fotce vyzrane, tak upravou se vse pekne srovnal, nebo jeste lepe, dalo bez ztraty srovnat. Takze ma DP0Q velkou dynamiku a foceni, kdyz se vi jak na to a nastavi se to spravne obycejnou logikou a tim tedy spravnym uvazovanim, jsou pak fotky jako remen! :)

Takze ted by to melo byt jak by melo a ja predbezne kvalitu TQ fotek shledavam vybornou, zatim nejlepsi ze vsech tech fotaku co jsem vlastnil, vcetne vsech sigma. Vcetne meho Kodaku 6x9 a Pionyra 6x6 v padesatych letech. Mozna, ze se mylim, konwertoval jsem ty fotky ve spechu, treba mi zase neco uteklo :(

Tady ty ctyri focene Sigmou DP 0 Quattro, nastaveni na Landschaften, clona F8, polovicni velikost
Naposledy upravil pe-pa dne 20 srp 2015 14:05, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 20 srp 2015 12:14

Barevně je to pěkné (n).
Jarouš

Příspěvekod Josef01 » 20 srp 2015 18:38

vrgada píše:mne to quattro prijde dobry, zvlaste ten tiff v interieru, rozhodne lepsi nez me prvni fotky s Dp2m. Dostal jsem ji vecer a hned vyrazil do ulic fotit

No docela děs běs..
Josef01

Příspěvekod Josef01 » 20 srp 2015 18:42

pe-pa: No nevím, žádný zárak myslím nenastal, někde je fialová pořád, prostě jenom Sigma chce další vyrazit další peníze z jejích přiznivců, ale u mě už to nepůjde...
Josef01

Příspěvekod axislubo » 20 srp 2015 19:02

Petr, niekde sa stala chyba pri zmensovani, farby su ok, ale je to akesi rozpatlane, skratka nepekne fotky. Fotakom to nebude myslim.
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 20 srp 2015 21:06

Je to v první řadě efekt velmi širokého ohniska. Nemůže to být nijak extra ostré, když je všechno mnohem, mnohem menší, než např. z DP2M. Tím nechci říct, že by si s tím Petr zrovna dvakrát vyhrál, ale např. listy na 30 metrů vzdálených stromech budou rozhodně nesrovnatelně rozpatlanější, než jsme zvyklí z Merrillů z delších ohnisek. Rozlišení není zase o tolik větší, aby se to vyrovnalo. Bylo by to ideální tak do kostelů na interiéry... ;)
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 20 srp 2015 22:08

Fotak mam v ruce teprve par hodin a upravu fotek z tohoto fotaku jeste min. Je jasne, ze to potrebuje trochu casu a zkouset ruzna nastaveni, zjistit si v jake clone je tento objektiv nejlepsi, vcetne kombinace ruznych uprav atd.

Jarousi, neni to tak jak tady pises! Prave cim sirsi ohnisko, tim ostrejsi fotka nebot se vsechno zhustuje. A listy na pr. 30 metru rozpatlane nebudou, nybrz pouze velmi male, ale rozlisitelne a tedy viditelne jako vsechno ostatni, az do velikosti jednoho pixlu a to praveho pixlu, ne jako u bayera....; to ze by byly rozpatlane jak pises, to je uz uplna blbost! Zalezi jen na uprave fotky a hlavne na kvalite a rozlisitelnosti objektivu. A to tahle krabicka ma a to pozehnane.... :) Merily s delsimi ohnisky jsou proti tomuhle objektivu teleobjektivy a 3M uz uplne. Motiv si tedy priblizuji a motivu oproti teto ctrnatce je jenom mala cast. Je to pouze opticky klam, ze je to jakoby ostrejsi; neni, je to pouze o kus vetsi..... :) O te rozlisitelnosti; to je take jenom tvoje Jarousi asi zbozne pranicko, ale ve skutecnosti je tato krabicka nebo lepe receno tento fotak ma daleko vetsi rozlisitelnost, nebot ma za prve vic pixlu a o hodne modernejsi, vlastne nejmodernejsi architekturu objektivu s nejnovejsimi skelnymi smesi.... Tak si zase nevymyslej nesmysly.... ;)

Ted prikladam ty same ctyri, po dalsi male korekci:
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 20 srp 2015 22:44

Tak jsem zase o něco chytřejší. Takže podle Petra furt bude lépe rozlišitelné a tudíž taky viditelně ostřejší např. listí na stromě za tím zeleným kontejnerem a taky lépe čitelné třeba to písmo na kontejneru z jeho široké DP0Q, než by tomu bylo u fotky třeba z DP2M focené z téhož balkónu. A to rozlišení? No to bylo pouze o rozdílu mezi 16 a 20 Mega a ten zas není takový, aby se ty listy nebo písmo velikostně dorovnaly na to 30 mm ohnisko DP2M. Chápu to, Petr je opět v euforii, takže čtení s normálním logickým uvažováním mu moc nejde... ;) :D
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 20 srp 2015 23:07

Jarousi, mi je uplne fukejr jestli to chapes nebo ne. Do dnes nejsi schopen odstranit ze svych fotek treba blbej jednoduchej stych magenty, ktera ti nektere fotky primo rujnuje. Uz i ten Josef si z toho pomalu dela srandu a priovnava te ke Spalovi..... Ale stranou zertovani! Fakt je ten, ze kdyby se fotka zvetsila na 1:1 tak by samozrejme detaily do velikosti az jednoho cipu byly videt. Jako ty tvoje smrkove kmeny viditelne na vzdalenosti mnoha kilometru, protoze to ostris co to da; takovy kmen smrku zaznamenany jedinym px a zesilenim tvym priostrenim, je v pomeru k fotce pak nekolik metru siroky.... ;)

Uz to Laco od zacatku tady stale psal, ze fotky sigmy trpi zmensovanim, ze by je kazdy mel ukazovat v plnem. Ja je pouze u polovinu v SPP zmensil.

V tom co jsem napsal mam samozrejme pravdu, protoze to jsou overitelna objektivni fakta a co ty si o tom chces nebo myslis mi je sice zajimave, ale co naplat, nepravdive.

Hmm a v euforii nejsem, vubec mne to nevzrusuje. Takovehle podobne reci mi nejsou vubec nove, uz tehda kdyz vysly dalsi modely sigmy, tak byla stejne nejlepsi a nejostrejsi SD9..... :lol:
pe-pa

Příspěvekod Pete2 » 21 srp 2015 04:32

Tak uz mame nejake to QUATTRO v priamom prenose.

pepo dik za ukazky a tentoraz si ta zastanem. Nic si nespatlal a nic s tym ani neurobis... (y)
Foveon je carovna vec, ale sigma s tymto slapla (nebudem sprosty aby to nesmrdelo)

Pre zaciatok nejake porovnanie Merrila z obycajnou panasonic G3 nejak z jari tohto roku.
(50mm DP3 versus 50mm pentacon M42)
dp3_g3_2.jpg
dp3_g3_2.jpg (1.53 MiB) Zobrazeno 6438 krát
dp3_g3.jpg
dp3_g3.jpg (1.91 MiB) Zobrazeno 6438 krát

Merrill proste zlepsil svoj dizajn na ukor pridanej hodnoty (ktoru zrovna nemusim)a to KONTRASTu.
Radsej si kontrast pridavam sam a podla svojej chuti.
Zvyseny kontrast to je i nizsia dynamika. Verte neverte mame az jeden konvertor na spracovanie Merrilla (prekvapenie (y) )
a tak musime pracovat s tym co mame. A znizit kontrast na SPP je umenie - nejde to ani na 0.
Preto som radsej pracoval s JPG a nastavil kontrast na vystupe co najviac dole a potom dopracoval inde...

Ale ku Quattru. Tu je kontrast co ubija cuchove, sluchove ale hlavne ocne fotosenzitivne bunky. :)
(radost prerobit tu X3F z budovy mnou uverejnenou nedavno z QUATTRA dp2 som ani nezrealizoval, boleli z toho oci)
DP0 je este dalej(v negativnom vyzname slova). Na flickru je fotiek dost.
Tak aspon jedna. najskor vyrez...
vyrez.jpg
vyrez.jpg (1.46 MiB) Zobrazeno 6438 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA Dp0 Quattro
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern

original
https://www.flickr.com/photos/128525180 ... 9/sizes/o/

Ta prekrasna ostrost foveonu je totalne degradovana tym kontrastom. Ludia na mole su duchovia (farby komentovat nebudem je
to manualne nastavenie bielej.) a naviac sa do toho pridava ta "prekrasna" cervena aberacia z DP1 na hranach no proste ... nemam slov
Taky kontrast a ostrost znensit v nejakom konvertore je sizyfovska a nemozna praca.
Pepo vzdy to bude rozpatlane a lepsie to nebude. Pozri svoje kvety (ale nielen tie kvety) na balkone. Kontrast zabil dynamiku
cervena aberacia zvysok...

Z DP3 mozem aspon pridavat prekrasne vyrezy z tohto nic...

Takze svoj SUBJEKTIVNY nazor som vyjadril, nic na nom menit nebudem a stve ma, ze sigma dotiahla vyvoj foveonu do tohto stadia.
Ani babicka SD9 si takychto potomkov nezasluzila.
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 21 srp 2015 05:56

Zlatá DP1 či DP2(3), opět fialová v mracích (i když lehce) ale tenhle pravý dolní roh fotografie fakt stojí za to, barvičky jako vyšité.
Přílohy
20464285089_920113a0ba_o.jpg
20464285089_920113a0ba_o.jpg (647.88 KiB) Zobrazeno 6430 krát
EXIF-Data
Josef01

Příspěvekod pe-pa » 21 srp 2015 06:57

Josef01, moc pekna fotka! (n) Kde jsi k ni prisel? Vzdyt ty quattro nemas, ze? To je urcite Quattro, ze? Moc povedena! To ja takove bohuzel nemam. Moje jsou jeste horsi, v detailu uplne rozmazane a maji priserny kontrast. Co nadelam ale, ze?

Laco, jenom na okraj; kdo foti v plnem polednim slunci v subtropech, kde je slunce daleko intensivnejsi nez u nas, se nemuze vubec divit, ze ma takova fotka tak vysoke kontrasty a pr. lide na ni vypadaji jako duchove.
Take ten, kdo dava za priklad spatne technicke a obrazove kvality takovouto fotku, nemuze byt tez zadnym vybornym fotografem. Nebo ze by ucel svetil prostredky? ;)

Petr
Naposledy upravil pe-pa dne 21 srp 2015 07:06, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod Josef01 » 21 srp 2015 06:59

Je stažená z flickru, další velké zklamání, tak myslím, že to se Sigmou nedopadne dobře...

https://www.flickr.com/photos/128525180 ... 9/sizes/o/
Josef01

Příspěvekod pe-pa » 21 srp 2015 07:05

Josef01, no mas stesti, ze jsi si zadne quattro nekoupil. A myslim, ze bys ho v budoucnu ani nekupoval. Vzdyt to vidis sam...... (y)

http://blog.mingthein.com/2015/02/12/re ... 2-quattro/
Naposledy upravil pe-pa dne 21 srp 2015 07:35, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 21 srp 2015 07:08

Těšil jsem se také na výsledky. Reklama na Quattro byla zdá se neúměrná kvalitě! Škoda!
Josefe, první po čem na obrázku jdu, jsou také rohy. A Tvého zmiňovaného rohu jsem si všiml též. Pokusil jsem se alespoň trochu barvičky srovnat, moc to nejde! Přesto můj pokus ukážu.
Opět převládá ta nešťastná PURPURA! Je to jako prokletí SIGMy a víme všichni, že ne jen tohoto posledního modelu.
V ukázkách od pe-pa také, podle mého názoru, není vše OK. Konkrétně ukázka balkonu s kytičkama. Spodní část balkonu nad jeho balkonem v tomto stínu také hraje všema barvama. Pochybuji, že to tak bylo ve skutečnosti. I když, kdo ví?
Děkuji všem aktérům této konzultace, doufal jsem, že QUATTRO bude už někde jinde. Zřejmě si ještě budeme muset počkat! Na reportáže určitě ne a krajinkáři? Tak to opravdu nevím.
Mějte se fajnovo a přeji hezké ráno!
Přílohy
pokus.jpg
pokus.jpg (670.66 KiB) Zobrazeno 6433 krát
EXIF-Data
josef38

Příspěvekod pe-pa » 21 srp 2015 07:37

I kdyz........ ;) Tim myslim, ze neni treba pit vse jeste horke. Vsak ono se to casem vyvrbi..... ;)

http://blog.mingthein.com/2015/02/12/re ... 2-quattro/
pe-pa

Příspěvekod Josef01 » 21 srp 2015 08:12

To máš pravdu, ale řekl bych, alespoň podle fotek, že to je horší, než předchozí modely, ostrost, zelenofialové fleky ve dne na šedém podkladu, to je prostě špatně. DP1čka udělá lepší fotku.
Josef01

Příspěvekod pe-pa » 21 srp 2015 08:19

jo, ale DP1 uz dneska nesezenes. A pak, ma male rozlisovaci schopnosti, protoze ma malopx. Co tam plati jako ostrost je jen zesilena linie, ale spousty detailu tento fotak proto vubec nevidi. Fotky jsou pekne jen v malych rozmerech. :(

Dobre by ale bylo, kdybys ty ruzne zelene fleky tady ukazal, abych mohl lepe lokalisovat chyby< v uprave. :)

U quattra, co je zde mozna na tech ukazkach videt, nebo je z toho dojem jako rozmazane, je pri 1:1 krasne viditelne jako malinky detail a vyborne ostre. Holt pri zmenseni takove quattro fotky se detaily take zmensuji az jako jsou rozmazane, ale nejsou.
pe-pa

Příspěvekod Josef01 » 21 srp 2015 08:25

Já jsem převedl některé fotky z DP1 na dvojnásobné rozlišení a byly super. Pro web bohatě rozlišení DP1 stačí a lze fotky tisknout i na A2 formát.

Zelenofialové fleky jsou na tom výřezu toho betonového sloupku. DP1čku mám a seženeš ji inzerát
Josef01

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou