Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 22 črc 2015 09:17

vrgada, s tou dynamikou to tak slozite neni jak si myslis. Sigma uz z principu nemuze (zadna sigma) mit velkou dynamiku. Kdyby tomu tak bylo, tak by fotka, ve ktere by byly velke plochy stinu a tedy i podexponovano, by vykazovaly automaticky velky sum a proto je dynamika brzdena a je dost nizka. Nejlepe to je videt na originale v RAW, ktery, kdyz ho bez zasahu jakychkoliv uprav otevreme a prohlizime, vidime obraz bez naproste brilance, hodne sedivy a hlavne dost tmavy. Tady je videt ta prava slaba dynamika, kterou zavinuji ty dve dolejsi vrstvy, ktere dostavaji sotva fotony pro vytvoreni obrazu. Ve skutecnosti je vse konstruovano hlavne z horejsi vrstvy a ty dve jen kapku pricmrdavaji a umele v pc je to pak cele upraveno do umele brilance a barevnosti; to neni jako u te Devitky, ktera mela jednotlive cipy na sensoru velke jako broky. A u tech se melo zustat a udelat v tomto smyslu sensor 24x36, coz by nemelo konkurenci do dneska.
Takze a ve skutecnosti to cele tahne sigmy specielni a na to jediny program na svete, ktery je tajemstvi firmy a ktera ho nechce prozradit ostatnim vyrobcum SW pro RAWy. Takze vlastne od sameho zacatku je sigmacky obraz v editoru jako jediny system temer uplne umele vytvoreny a tim i ty stale potize s pravou barevnosti (je to jako omalovanky pro deti, ktery sigmcky editor vyplni podle sveho a jak "mysli" nejakymi barvickami, mnohdy a cesto hodne z cesty), kterou davaji jednodussi bayery dnes uz velice verne a barvami ktere jsou brilantni jiz na orig. RAWu jestlize ho otevreme. Protoze bayery maji sve cipy v jedne rovine, mohou konstrukteri dnes uz bez problemu u nich dynamiku rozsirovat, dokonce vice nez tomu bylo drive u svetove nejlepsich barevnych negativnich filmu Fuji.

Ano, bayer ma daleko sirsi dynamiku nez i dnesni sigmy.

Jedna, ktera se mi libi, vypujcena z jednoho fora. Fuji T1

Petr
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 22 črc 2015 19:42

axislubo píše:jajakm pekne obrazky, farebne aj ostrost. Davas v spp ostrost do minusu? Ak tak kolko asi. A luminance davas do lava alebo nechavas v strede. Laicke otazky, viem, ale...ja mam s tym problem, ked importujem obrazky do adobe LR, tak su preostrene a zasumene...

Ahoj axislubo. Z fotkama z DP2M, ktere obcas davam sem na forum, se moc neparu. V SPP 6.2.0 pomoci EXPOSURE a X3 FILL LIGHT v ramci moznosti minimalizuji pripadnou preexpozici, pak podle potreby dam trochu SHADOW (0.2-0.3) a HIGHLIGHT (0.2-0.3) a nekdy podle citu dam trochu SHARPNESS (0.1-0.2). Pak fotku ulozim v JPG. Pak v IRFANVIEWER 4.38 fotku zmensim podle potreby a nekdy podle citu jeste trochu doostrim (SHARPEN max. 8). To je vse. Pri praci s fotkama z SD1M je to slozitejsi. Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 22 črc 2015 20:15

pe-pa píše:... Ano, bayer ma daleko sirsi dynamiku nez i dnesni sigmy. Jedna, ktera se mi libi, vypujcena z jednoho fora. Fuji T1 Petr

Petre nechci s tebou tady dlouze diskutovat, ale reknu svuj amatersky nazor. Ta tvoje (pardon cizi) fotka kocky ctyrnohe nema vubec ve stinu vykresleny aspon vzorek srsti. Je to mourek, tak bych u tebou chvaleneho pristroje se spickovou dynamikou chtel videt aspon ten vzorek srsti (mourovani). Jasne ze jednotlive chloupky na srsti ve stinu asi neuvidim. Pri mem poslednim pobytu v cizine mi to nedalo a zkusil jsem jak dopadne dynamika moji DP2M v tom ostrem jiznim slunci. Prikladam dve fotoky. Me takovato dynamika SIGMY DP2M postacuje. Se zpracovanim fotek jsem se moc nehral (viz. muj predchozi prispevek). Byla by to pro mne ztrata casu. Jarda
Přílohy
KO-HR-01.jpg
KO-HR-01.jpg (838.37 KiB) Zobrazeno 4621 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
KO-HR-02.jpg
KO-HR-02.jpg (730.93 KiB) Zobrazeno 4621 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/20 sec.
Clona: F/8
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 22 črc 2015 20:57

Ještě zbytek ze Slovenska.
Přílohy
SDIM4043.jpg
SDIM4043.jpg (476.75 KiB) Zobrazeno 4614 krát
SDIM4046.jpg
SDIM4046.jpg (495.06 KiB) Zobrazeno 4614 krát
SDIM4051.jpg
SDIM4051.jpg (482.73 KiB) Zobrazeno 4614 krát
SDIM4052.jpg
SDIM4052.jpg (463.96 KiB) Zobrazeno 4614 krát
SDIM4057.jpg
SDIM4057.jpg (462.85 KiB) Zobrazeno 4614 krát
SDIM4059.jpg
SDIM4059.jpg (492.88 KiB) Zobrazeno 4614 krát
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 22 črc 2015 21:11

jajakm, prilozena fotka nema s dynamikou vubec nic spolecneho a nebyla jako priklad nejake dynamiky zde ode mne vlozena. Nejsem autor a fotka byla okopirovana jiz zmensena z jednoho fora. Vlozil jsem ji jenom proto, ze ma perfektni barevnost bez jakychkoliv zavoju. Technickou kvalitu teto zmenseniny nehodnotim.
Ze nejsou na kocce v nekterych mistech videt stetiny mi nevadi, autora neznam a ani nevim cemu dava priority a jak umi nebo neumi fotky zpracovavat.

Petr

P.S. Tve priklady nejsou ty nejlepsi. Dynamika na tech tvych dvou fotkach neni nic svetoborneho, okolo 6 az 7 stupnu rozsahu, coz odpovida tvemu modelu, kdyz se pouzije pri uprave trochu i kontrast; jinak by fotka byla plocha a vlastne i pak nezajimava. Kdyz si tady ty tvoje fotky bedliveji prohlednes, zjistis, ze jsou celkove (ne v ostrosti, ale v uprave) dost mekke, ze to cloveka pri pohledu na ne uderi hned do oci. Coz by pri uprave melo byt kapku vice skorigovano, aby dynamika netrpela. :)Protoze v techto oblastech je slunce hodne intensivni a stoji i dost kolmo a Fasady baraku jsou jeden jak druhy hodne svetle, ma kazda tato ulicka az do vecera dost slunecniho a odrazeneho svetla na foceni az az. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 22 črc 2015 21:44

Pro pe-pa:
Petre vidim ze jsme se nepochopili. Ja koze a ty o voze. Fotka te kocky nasledovala za timto tvym textem:
"... Ano, bayer ma daleko sirsi dynamiku nez i dnesni sigmy. Jedna, ktera se mi libi, vypujcena z jednoho fora. Fuji T1 Petr"
Netusil jsem, ze te zaujala barevnost te fotky a ne jeji vynikajici dynamika, protoze o barve nikde nepises. Jinak ti dekuji za uznani,
ze peclivejsim zpracovanim mych poslednich dvou fotek by jejich dynamika byla vyhovujici i pro tebe.
Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 23 črc 2015 07:53

Ironie tohoto formatu jakym se tvuj text presentuje nikomu nic nevyresi. Jen a to mozna, se nekdo vitezoslavne zvrati zpet do operadla zidle u sveho pocitace a vychutnava si plne sve, timto triumfovanim nabyte pocity....... :) :) :)

Jajakm,

Inkriminovana fotka byla zde zverejnena uplne dole az po mem komentari a dvema dodatkovymi vetami, ta prvni se samozrejme tykala jako zaverecna veta ke kommentari o dynamice atd. a odstavenim mezerou nema k dalsi vete samozrejme zadnou dalsi informacni vazbu.
Posledni veta nad fotkou se uz tyka, jak vyplyva zcela jasne a srozumitelne z textu fotky u same a vysvetluje a take zcela jasne, ze se tato veta tyka barevnosti fotky, ale v zadnem pripade poctu stetin na hrbete nejake kocky. To byla tvoje poznamka o kocce, ktera byla tebou asi, ale spatne, pochopena jako kdo spocita tech chlupu vic, bude kral..... :) :) :)

Petr

....a tady u teto vlozene fotky interieru, kdyby byla focena nejakou sigmou, by sla jakakoliv sigma s jejimi barevnymi zavoji pri misenem svetle atd., ehm...nekam....treba do kolen :

Z techto a jinych jeste duvodu uz zadne modely od sigmy nemam, vsechn<y jsem je z vyse uvedenych a dalsich duvodu s velkymi ztratami prodal, protoze jsem zaroven vlastnil i bayeracke fotaky, ktere se ukazaly v porovnanich jasne lepsi, ktere ty vsechny jmenovane a i nejmenovane neduhy, chyby a nedostatek dalsich pridruzenych vymozenosti nemaji, ktere jsou uplne bezne i na tech nejlevnejsich bayerackych krabickach k dispozici. S odstupem casu, ve kterem nyni s zadnou sigmou nefotim a jiz nikdy fotit nebudu, mne plne a dostatecne presvedcily fotky, ktere jsou zde vkladany majiteli ruznych Sigma - modelu, kde je nejvic videt co je to za zparchantele zatuchliny, se kterymi se ve skutecnosti dobre a kvalitne fotit neda. (jen ten Martynko s jeho DP1s je podivuhodna svetla vyjimka).

Prakticky toto sigmacke vlakno ani moc neexistuje, coz i to je dukazem kolik malo lidi tyto fotaky zaplat panbu vlastni, nebot kvalita zdejsich simackych fotek jak po strance technicke tak i esteticke je ze vsech zdejsich znackovych vlaken nejhorsi.

Po ruznych pokusech promluvit nekterym userum do duse, aby se pokusili jejich uroven kvality a upravy atd. jejich fotek zlepsit se setkala s naprostou nechuti a nepochopenim a ja uz neminim sigmu vlatnit, jak jsem se horeji jiz zminil, prestavam timto mit i zajem do tohoto vlakna prispivat a stourat do tohoto hnizdecka opravdu skutecnych amaterskych patlalu, kteri si svoji neschopnost a neum umi demagogicky tady okecavat po radu jiz vice roku, kdy se zde v tom sigmackem foceni vubec nic neukazalo k lepsimu.....:(

Preji vsem mistnim patlalum, patlejte si tu dal jak chcete, diky vasi ehm...... s vami bohuzel nepohne snad ani ta nejvetsi tsunami...

Zdravas,

Petr
Naposledy upravil pe-pa dne 24 črc 2015 07:10, celkově upraveno 7
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 23 črc 2015 16:51

pe-pa píše:Ironie tohoto formatu jakym se tvuj text presentuje nikomu nic nevyresi. Jen a to mozna, se nekdo vitezoslavne zvrati zpet do operadla zidle u sveho pocitace a vychutnava si plne sve, timto triumfovanim nabyte pocity....... :) :) :)

Jajakm,

Inkriminovana fotka byla zde zverejnena uplne dole az po mem komentari a dvema dodatkovymi vetami, ta prvni se samozrejme tykala jako zaverecna veta ke kommentari o dynamice atd. a odstavenim mezerou nema k dalsi vete samozrejme zadnou dalsi informacni vazbu.
Posledni veta nad fotkou se uz tyka, jak vyplyva zcela jasne a srozumitelne z textu fotky u same a vysvetluje a take zcela jasne, ze se tato veta tyka barevnosti fotky, ale v zadnem pripade poctu stetin na hrbete nejake kocky. To byla tvoje poznamka o kocce, ktera byla tebou asi, ale spatne, pochopena jako kdo spocita tech chlupu vic, bude kral..... :) :) :)

Petr

....a tady u teto vlozene fotky, kdyby byla focena nejakou sigmou, by sla jakakoliv sigma s jejimi barevnymi zavoji pri misenem svetle atd., ehm...nekam....treba do kolen :

Z techto a jinych jeste duvodu uz zadne modely od sigmy nemam, vsechn<y jsem je z vyse uvedenych a dalsich duvodu s velkymi ztratami prodal, protoze jsem zaroven vlastnil i bayeracke fotaky, ktere se ukazaly v porovnanich jasne lepsi, ktere ty vsechny jmenovane a i nejmenovane neduhy, chyby a nedostatek dalsich pridruzenych vymozenosti nemaji, ktere jsou uplne bezne i na tech nejlevnejsich bayerackych krabickach k dispozici. S odstupem casu, ve kterem nyni s zadnou sigmou nefotim a jiz nikdy fotit nebudu, mne plne a dostatecne presvedcily fotky, ktere jsou zde vkladany majiteli ruznych Sigma - modelu, kde je nejvic videt co je to za zparchantele zatuchliny, se kterymi se ve skutecnosti dobre a kvalitne fotit neda.

Prakticky toto sigmacke vlakno ani moc neexistuje, coz i to je dukazem kolik malo lidi tyto fotaky zaplat panbu vlastni, nebot kvalita zdejsich simackych fotek jak po strance technicke tak i esteticke je ze vsech zdejsich znackovych vlaken nejhorsi.

Po ruznych pokusech promluvit nekterym userum do duse, aby se pokusili jejich uroven kvality a upravy atd. jejich fotek zlepsit se setkala s naprostou nechuti a nepochopenim a ja uz neminim sigmu vlatnit, jak jsem se horeji jiz zminil, prestavam timto mit i zajem do tohoto vlakna prispivat a stourat do tohoto hnizdecka opravdu skutecnych amaterskych patlalu, kteri si svoji neschopnost a neum umi demagogicky tady okecavat po radu jiz vice roku, kdy zde v tom sigmackem foceni se vubec nic neukazalo k lepsimu.....:(

Preji patlalum, patlejte si tu dal jak chcete, diky vasi ...... s vami nepohne ani ta nejvetsi tsunami...

Petr

Hm, hm, hm ...
jajakm

Příspěvekod Martynko » 23 črc 2015 16:53

...
Přílohy
SDIM3833.jpg
SDIM3833.jpg (277.93 KiB) Zobrazeno 4551 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/9
ISO: 50
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Metering mode: Spot
Martynko

Příspěvekod Jarouš » 23 črc 2015 22:57

Zahraničí mi došlo, tak už zase domovina.
Ale Islandu a Středomoří snad ještě není konec (n) ;)
Přílohy
SDIM4067.jpg
SDIM4067.jpg (479.23 KiB) Zobrazeno 4515 krát
SDIM4071.jpg
SDIM4071.jpg (494.22 KiB) Zobrazeno 4515 krát
SDIM4073.jpg
SDIM4073.jpg (475.82 KiB) Zobrazeno 4515 krát
Jarouš

Příspěvekod axislubo » 24 črc 2015 09:13

jajakm, dik.
Pepa, ved vobec nemusich chodit na toto forum. Nikto ta nenuti. Ty mas asi nejaky osobny problem, ale nie s technikou... ;) Myslim si, ze clovek co rad fotografuje, si v dnesnej dobe moze kupit fotak aky mu vyhovuje, a kludne aj viac pristrojov. Ceny sli dole, a ked chce este usetrit tak si kupi vybehovy typ.
Inak kamos fotograf mi povedal, ze odkedy som kupil sigmu, robim len podpriemerne fotky a mal by som sa jej rychlo zbavit :D Na islande som spravil s nexom 900 a so sigmou 200 fotiek. Jasne vidiet, ktory fotak je praktickejsi a vsestrannejsi. Ale som rad, ze som zobral aj sigmu. Niekde ma navyse sigma, niekde nex...na fotky teraz nemam cas, budem pridavat neskor...
Přílohy
SDIM0983.jpg
SDIM0983.jpg (733.51 KiB) Zobrazeno 4493 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/3.2
Exposure bias: 3/10 EV
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 24 črc 2015 12:40

axislubo, ja se jen divim, ze jsi si na ten Island nevzal treba jeste Pionyra; tam se s nim da take nekde docela pekne jezdit...... :lol: A jsem takovy zapskly, kdyz vidim nejake pomrsene fotky, ktere nemaji zadnou upravu, nebo jsou vyfocene tak, ze se dobre upravit ani nedaji, protoze nemaji reservu. Pri tom je uplne jednoduche upravit fotky kvalitne a pak je vkladat.
To nemluvim samozrejme o lidech, kteri foti zcela nove. Tam je to pochopitelne. Ale lidi, kteri cele roky ty sve fotky mrsi jak se da, chyby a spatnou upravu nechteji videt, protoze nemaji zajem a chut a i schopnosti se vylepsit. Kdyz uz. Holt cvakalove zustanou cvakaly i kdyby nevim co; a to si jeste o sobe mysli jak jsou dobri... :(

Petr,
co sem prisel nakouknout, co zas ten nas "magentovy architekt" , nebo je to obchodnik s nemovitostmi? ....tady ukaze novou nabidku a stavebni klenoty a vubec stavby, ktere zari jako klenoty v tom zbytku okoli......; je totiz asi uplne slepy a muze fotit jen to co uvidi zretelne v hledacku a co ty tady zase vlozis. Fotit, coz mas pravdu, se da fotit se vsim moznym a jak ty fotis a dokazujes, i tou sigmou. Jak, to je druha vec; u nekoho uplne podruzna, u nekoho vubec ta hlavni. Proto take existuje 99,9% cvakalu, kteri tomu zbytku znamenitych fotografu umoznuji si fotak koupit za rozumne ceny diky velkym vyrobnim seriim. Proto i u techto cvakalku klobouk dolu, ze si hraji na fotografy a ty zbytecnosti pro ne - ze si kupuji, hodne zbytecne i drahe fotaky, ktere se tak leda naucili nosit na krku; vic nic...... :)
Naposledy upravil pe-pa dne 25 črc 2015 12:23, celkově upraveno 6
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 24 črc 2015 18:03

Petr:
Velice zajímavý snímek!
IMG_1925_1.jpg (431.81 KiB)
Nebo spíše zajímavá krajina! (n)
Ovšem ani tento:
P7020147_A.jpg (151.88 KiB
není k zahození! (n) (n)
josef38

Příspěvekod josef38 » 24 črc 2015 18:16

axislubo:
Hezký snímek, ale asi bych si ho pro své oko upravil takto.
Tím ale neříkám, že to je správně. Je to jen můj pocit! Ahoj, J.
Přílohy
SDIM0983.jpg
SDIM0983.jpg (586.83 KiB) Zobrazeno 4447 krát
EXIF-Data
josef38

Příspěvekod jajakm » 24 črc 2015 19:24

...
Přílohy
KO-30.jpg
KO-30.jpg (1.02 MiB) Zobrazeno 4430 krát
EXIF-Data
Clona: F/7.1
jajakm

Příspěvekod jajakm » 24 črc 2015 19:45

...
Přílohy
KO-31.jpg
KO-31.jpg (989.02 KiB) Zobrazeno 4432 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
jajakm

Příspěvekod jajakm » 24 črc 2015 20:46

...
Přílohy
KO-32.jpg
KO-32.jpg (807.96 KiB) Zobrazeno 4424 krát
EXIF-Data
jajakm

Příspěvekod axislubo » 25 črc 2015 18:25

Jozef 38, pekne si mi to upravil, ale ako vravis kazdy ma to oko svoje a aj iny monitor ;) Samozrejme, ze toto vsetko ( monitor, oko, talent atd...) ma najlepsie Pe-Pa... :D. My sme tu len obycajni cvakalovia (n)
Pe-pa , vidim, ze ty mas velmi rad kontrastne a saturovane fotky a este nejaky efekt k tomu. Ludia su vselijaki... a to je dobre.
Trosku som sa este pohral s fotkou. Myslim, ze upravovat snimok sa da vela sposobmi a v podstate donekonecna. A je jedno ci je z cipu foveon alebo bayer. Na porovnanie ako to vidim znova ja a Jozef 38 ;)
Přílohy
SDIM0983picaso.jpg
SDIM0983picaso.jpg (765.33 KiB) Zobrazeno 4371 krát
EXIF-Data
SDIM0983jozef38.jpg
SDIM0983jozef38.jpg (586.83 KiB) Zobrazeno 4371 krát
EXIF-Data
axislubo

Příspěvekod josef38 » 25 črc 2015 18:57

Axislubo, jsem rád, že máš na toto vše takový názor, jaký máš.
Opakuji ještě jednou, je to velice individuální názor a já netvrdím, že má úprava je správná. Jen se mi prostě líbí trochu teplejší tóny.
Hezký zbytek víkendu přeji všem. (n) J.
josef38

Příspěvekod Pete2 » 26 črc 2015 08:46

Nazdar foveonaci.
Jajakm, axislubo dovolenka s foveonom sa zrejme vydarila. (n)
Kukol som aj dozadu a vsetkych vas vrelo vitam v klube patlalov. :lol:

Moja DP3 odpociva na cestnom mieste a raz bude opet v pernamencii... Dovod je ten co tu rozoberate. Farby farbicky.
Ale to nie preto, ze by ich DP3 nevedela, ale preto, ze Sigma sa hra na vlastnom piesocku. Pokial bude SPP jediny nastroj na vyvolavanie foveonackych filmov tak to necham u ladu a budem sa nadalej hrat s mojimi starymi masinkami.
SPP je v spracovani farieb dreveny tragac oproti skodovke kazdeho normalneho programu co vie upravovat farby. Vlastne nesmieme si nic nalhavat
on ich nevie vobec. Pretoze tam (v programe) nic take nie je.
Prosim nemylit si farebny kruh pre nastavenie bielej. To o farbach nie je. Aj 16bitovy tif co by produkt SPP je uz postihnuty pretoze to nie RAW.
Verim tomu, ze raz sa to zmeni. Z tychto koncin fuka vietor nespokojnosti... nie s kvalitou foveonu. (y)
Ale su to spojene nadoby.

Jedna starsia doupravena normalnym programom.
Přílohy
DP3M4610.jpg
DP3M4610.jpg (1.65 MiB) Zobrazeno 4609 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/1250 sec.
Clona: F/5
Model: SIGMA DP3 Merrill