Zdravím vespolek, včera jsem se stal také majitelem X-E1. Měl jsem docela kliku a v Praze u Škody koupil poslední set s 18-55 za 19900,- a v akci k tomu ještě 50-230 zdarma. Tomu se prostě nedalo odolat...

Co mne po dnešním zkušebním focení v zoo příjemně šokovalo je vysoké ISO. Mám fotky na ISO 2500 i 3200 (raw) a nejsem si jist jestli je má D600 nějak výrazně lepší i přes výhodu většího snímače... Možná o fous... Nejsem moc přítel různých srovnávaček, ale možná někdy zkusím něco cvaknou obouma foťákama ve stejný čas pro trošku exaktnější porovnání. Jsem zvědavý co z toho vyleze a do jakého isa bude fujina stíhat... Výborný je taky jpeg, v tom pověst nelhala
Co mne naopak překvapilo nepříjemně, je obj. 18-55, který na nejširší ohnisko není nějak extra ostrý do krajů záběru ani po přiclonění na f8. Možná mám smůlu na horší kousek, nevím. Na jiné focení to tolik nevadí, ale na krajinku bych rád vyrovnanější kresbu. No ale to se ještě uvidí, cvaknul jsem zatím jen asi tři záběry na široko, takže na soudy je zatím ještě brzy.
Co mi ale připadá při převodu rawu, že Lightroom občas dělá takovou neplechu kolem jemných detailů (tráva a hlavně větve), toto je už ale dost o zkoumání pixlíků. Capture One mi v tomto připadá lepší, ale samozřejmě mám jako na potvoru zakoupený jen Lightroom
Samotné focení je s E1 velmi příjemné, koncept clonového kroužku a voliče s časy je mi příjemnější než klasický PASM volič a dva rolery. Jen ta rychlost foťáku občas zamrzí, na akční věci to holt není, ale nemůžu mít všechno, obzvláště když jsem jako vstup do systému zvolil starší model.