Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 21 čer 2014 19:27

ce. píše:
Mirek,
máš nejaké referencie na Vario Elmar R 35-70/F 4.0 ??

Bohuzel ne. Z tech R jsem se zajimal jen o 100 APO Macro. Vim jen to, ze je maly a kvalita je ok, ale ne oslnujici. Informace o nem jsou ale v Leica Compendiu of E. Putse. PDF verze je na webu: http://www.furnfeather.net/books/pdf/llcforweb.pdf
MirekE

Příspěvekod Joseph » 21 čer 2014 20:55

tak jsem se zase namlsal.... monochrom je monochrom.....

https://www.flickr.com/photos/rolophoto/

a tady je jeden leikař :-)

http://shottobits.com.au/?cat=3
Joseph

Příspěvekod josef38 » 22 čer 2014 07:14

Jen se těš! To těšení je nejkrásnější. Já se na návrat své M9 těšil přes dva měsíce! (n)
Přílohy
Turista.jpg
Turista.jpg (620.04 KiB) Zobrazeno 5045 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/5.7
ISO: 320
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod josef38 » 22 čer 2014 16:23

Opět Vyšehrad, ale z M9.
Přílohy
Portál.jpg
Portál.jpg (801.06 KiB) Zobrazeno 5015 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/4.8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod Joseph » 22 čer 2014 18:27

josef38 píše:Opět Vyšehrad, ale z M9.

Josefe, proč Ty jsi si taky nekoupil radši Monochrom :-) ?

Dnes jsem lákal kamaráda fotografa na Leicu (třeba bychom dostali na dva kusy zajímavou slevu :-) ) a dostal mi s dotazem, jakže je to vlastně s těmi dioptriemi při ostření na Leice a jakže vlastně ten dálkoměrný hledáček funguje....... on má jen brýle na blízko, na dálku vidí dobře (nebo to aspoň tvrdí :-) já jsem si to myslel taky,..... do té doby, než mi nasadili jen tak zkusmo brýle na dálku) ........... takže prosím o info: když vidí dobře na dálku a špatně na čtení, potřebuje nějakou nasazovací korekci na ostření na hledáček nebo ne ? Jinak řečeno, kterou vadu zraku je třeba pro použití hledáčku korigovat? Dioptrie na dálku nebo na blízko nebo oboje ?

díky za vysvětlení :-)
Joseph

Příspěvekod Joseph » 22 čer 2014 18:54

OVal píše:Objektiv na Leice byl 35/1,4 Nokton, byl tam oranžový filtr (někdy) ;)
Pomalu se mi to nahrává na úschovnu, tak nevím, jestli nebudu muset dřív domů..
Aspoň něco z toho: Bylo to v nefotografický čas - přes poledne, ale zase aspoň docela zajímavé mraky....

Ondro a ostatní, kteří vědí :-) studuji ty voigtlandery, tady ten člověk s nima fotí na monochromu i m240, http://shottobits.com.au/?cat=80&paged=2 má tady na ně nějaké recenze..... On tam někde v těch článcích důrazně doporučuje zkorigovat pro přesné ostření voigtlandery každý kus na konkrétní tělo plus tam řeší nějaké překodovaní pro vylepšení vignetace atd.....Ty jsi říkal, že jsi měl problém s tím Noktonem, jak jsi to řešil ? Kdo to umí u nás udělat ? Jak fungují externí optické hledáčky voigtlander? Chápu dobře, že jsou jen pro kompozici a ostřit se musí stejně v dálkoměrném hledáčku Leicy ?

díky

J.
Joseph

Příspěvekod josef38 » 22 čer 2014 19:01

Netroufám si na Tvou otázku kvalifikovaně odpovědět, mohu Ti napsat jen to, že před očním zákrokem jsem měl + 2 Dp. Neboli na dálku jsem viděl dobře a na čtení používal brýle. V této době jsem si proto pořídil korekční předsádku + 2 Dp pro hledáček své M9. S ní jsem viděl obraz v hledáčku ostřeji, ale rozdíl zas tak velký nebyl. Oproti čtení, kdy jsem brýle musel použít, tady jsem se bez předsádky klidně dokázal obejít. Originál korekční čočka je velice plochá, proto bych se tolik zmenšení zorného pole nebál. Pro objektivy do 24 mm vůbec ne!!
Snad jen v tom případě, jak také píše "ce", když bys použil objektiv 21 mm. Ovšem i bez použití předsádky v hledáčku celé zorné pole tohoto objektivu nevidíš, ale můžeš si pomoci tak, že okem "přebíháš" z kraje hledáčku do kraje druhého a vidíš trochu více, než kdyby ses díval přímo. V případě použití korekční čočky bys měl tuto možnost trochu omezenou. Ale to je extrém a já tuto metodu používám jen tehdy, když hledáček zapomenu doma. Normálně používám pro tento objektiv Voigtländer hledáček, podobný, jako pro patnáctku.
josef38

Příspěvekod josef38 » 22 čer 2014 19:09

Když je objektiv kódovaný, tak se Ti samočinně přepne fotoaparát na tento objektiv a u širokoúhlých objektivů se údajně koriguje jeho eventuelní vinětace. Navíc máš údaj jeho ohniska v EXIFu.
Ty ale můžeš u nekódovaných objektivů nastavit si sám tento objektiv ručně, takže není co řešit. Jen na to nesmíš při jeho výměně zapomenout.
Já jsem si některé objektivy okódoval sám. A i když se mě toto kódování podařilo, znova bych se do toho už nepouštěl.

Ještě dodám, že objektivy Voigtländer pochopitelně toto čárkové kódování nemají. To měl možná autor článku na mysli.
Svou patnáctku mám závitovou. Na ní jsem napevno našrouboval redukci na M bajonet a ten jsem si také takto okódoval.
josef38

Příspěvekod OVal » 22 čer 2014 19:15

Joseph: Chápeš to správně. Hledáčky jsou jen pro kompozici.
Ten objektiv jsem tehdy řešil výměnou, u druhého je vše OK. Nemusel jsem jinak žádný nijak specielně ladit s tělem, oba světelné objektivy 35/1,4 a 50, 1,1 jsou OK, u širokáčů pak nějaká malá odchylka by stejně nebyla poznat.... Nokton 35/1,4 mi vyhovuje, na rozdíl od 35/1,2 je malý, lehký a výborně ostrý... Většinou s sebou nosím jen 15ku a tuto 35ku. Je to pak velmi kompaktní sestava. Ještě zajímavý je od Voigtlanderu rovněž maličký 21/4. Světelnost sice nic moc, ale na krajinu to nevadí. Pro Monochrom se mi Voigty zdají ideální v poměru výkon/cena.
OVal

Příspěvekod josef38 » 22 čer 2014 19:21

Ještě s tou kontrolou ostření. Většinou nekonečno u všech objektivů sedí, ale může se stát, že Ti dálkoměr nesedí s objektivem v blízkých vzdálenostech. To lehko zkontroluješ. Namaluj si na noviny fixkou přes celou stránku dvě zkřížené čáry. Noviny polož na stůl a z boku, aby noviny nebyly celé kolmo k objektivu, zaostři na střed tohoto kříže. Nejostřejší řádky písma by potom měly být kolem vodorovné čáry. tedy když Ti sedí dálkoměr s objektivem.
U Leicy s živým náhledem a použitím ostření "picking" ta zkouška je pochopitelně mnohem jednodušší. Ani nemusíš cvakat čádné snímky!
Naposledy upravil josef38 dne 22 čer 2014 19:43, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Joseph » 22 čer 2014 19:41

tak tady takhle večer sedím na terase před srubem, popíjím vínko, listuji knihou Ansela Adamse a občas koukám do údolí do dáli na křivoklátské a brdské vrchy na to náádherné světlo...... a pořád přemýšlím, zda ta Leica na tu krajinu a na ty hory bude ok. Pro street určitě stopro, ale jak s těmi filtry pro krajinu ? Dovedu to pochopit u M240, kde je EVF a živý náhled, pro canon 5D používám LEE filtry ( no spíš už ne) protože nyní do hor tahám olympus a místo přechoďáků lepím expozice, na single snímky používám občas polarizák a nedávno jsem se začal učit používat pro dlouhou expozici big stopper. U dlouhé expozice to má oly vymakaný, obrázek se postupně objevuje na displeji a až si řekneš dost, tak expozici ukončíš. Děláte někdo dlouhé expozice s Leicou a používáte polarizák? Zatím jen je mi jasná pro monochrom klasika: žlutý, oranžový a červený :-) na tom jsem odrostl......

P.S. omlouvám se, že tolik otravuji s dotazy, ale včera si přišel kupec pro wranglera, tak ta Leica začíná získávat jasnější kontury :-) Nebýt těch rumors o novém monochromu, šel bych příští týden koupit do megapixelu ten současný ...... :-)

mimochodem, dnes jsme dělali doma po řemeslnících pořádek a vzali jsme to z gruntu a vytahal jsem na denní světlo neskutečné věci, staré foťáky 6X9 včetně rolkazet, kazety na planfilmy a na skleněné desky a DOKONCE i několik balení ORWO skleněných desek z roku 1967 a spoustu dalších pokladů (funkční rolleicord,mnou napůl rozebraný rolleiflex :-) ) atd. Tak jsem velmi vstřícně a ochotně přitakal ženě, že se těch..... pro ní "kravin" zbavím (bodeď ne, když chci přitáhnout jiné :-) ) a přemýšlím, že z analogů si nechám jen Ricoha GR a z digitálů Olympuse E m1 s objektivy a ostatní asi někam nabídnu. Nemáte tip kde by to přišlo do dobrých rukou?

J.
Joseph

Příspěvekod josef38 » 22 čer 2014 20:03

Já jsem šel podobnou cestou. Také jsem si ponechal jen M6 a Rollei 35S.
Ten můj výrobek, 6 x 9, do toho nepočítám. Ten si ponechávám tak nějak z pietních důvodů. Měl jsem také velice zachovalého Nikona FM2 s mnoha objektivy. Také šel v poslední době do světa! Magnifax 3 ale odolává stále. Pomocí něj "skenuju" negativy.
josef38

Příspěvekod Joseph » 22 čer 2014 20:07

josef38 píše:Já jsem šel podobnou cestou. Také jsem si ponechal jen M6 a Rollei 35S.
Ten můj výrobek, 6 x 9, do toho nepočítám. Ten si ponechávám tak nějak z pietních důvodů. Měl jsem také velice zachovalého Nikona FM2 s mnoha objektivy. Také šel v poslední době do světa! Magnifax 3 ale odolává stále. Pomocí něj "skenuju" negativy.

Jo,......po dědovi mám taky magnifaxe, pak ještě jsme s tátou používali novější opemus.....ale nevím, jestli to vůbec někomu k něčemu bude, pravda je, že digitál je pohodlnější....
Joseph

Příspěvekod Joseph » 22 čer 2014 20:51

to: Josef38

ten rollei je skvělej, nerad si ho připomínám, táta ho vyměnil za digitál canon 350, ..... bohužel, moc si fotografování po odchodu do důchodu neužil, jako památka mi někde zbyla ještě u máti Werra, https://www.youtube.com/watch?v=dhNNoReVQk8 jako malej kluk jsem ji vždycky zbožně osahával, když byl táta v práci..... :-) já měl tehdy Exu, koupil mi jí děda (mám ji taky mezi těma pokladama) a já ji neměl rád,....... musel jsem koukat dolů do šachty a tuším, že obraz byl převrácenej, joooo to tátová werra, to bylo něco :-) když jsem jí vzal do ruky a koukal přes hledáček, připadal jsem si velmi důležitě.......
Joseph

Příspěvekod josef38 » 23 čer 2014 06:24

Joseph píše:to: Josef38

ten rollei je skvělej, nerad si ho připomínám, táta ho vyměnil za digitál canon 350, ..... bohužel, moc si fotografování po odchodu do důchodu neužil, jako památka mi někde zbyla ještě u máti Werra, https://www.youtube.com/watch?v=dhNNoReVQk8 jako malej kluk jsem ji vždycky zbožně osahával, když byl táta v práci..... :-) já měl tehdy Exu, koupil mi jí děda (mám ji taky mezi těma pokladama) a já ji neměl rád,....... musel jsem koukat dolů do šachty a tuším, že obraz byl převrácenej, joooo to tátová werra, to bylo něco :-) když jsem jí vzal do ruky a koukal přes hledáček, připadal jsem si velmi důležitě.......

Jo, Weru znám natahoval jsi závěrku otočením objektivu. A EXU 500 jsem měl také. Ta už měla hranol. U těchto aparátů bylo trochu nezvyklé, že měly obrácené ovládání. Spoušť na levé ruce a ostření objektivu pravou rukou. S EXOU 1 A jsem začínal. Tam byla opravdu šachta a matnice s lupou. Stranově převrácený obraz pochopitelně byl. A závěrka? To byly takový podivný sklápěcí vrátka. Stále mě to připomíná sklápěcí segment na přepadech vody u přehrady! Měla proto omezené použití dlouhoohniskových objektivů. Myslím, že jen do 135 mm ( SONNAR 135/ 2,8 ). Při delších sklech tato závěrku uřezávala vršek snímku. Byla to jednoduchá závěrka, jen do 1/ 125 sec. Měj se. J.
josef38

Příspěvekod OVal » 23 čer 2014 15:08

Jo, jo, Rollei i Werra mají i u mne čestné místo....
S tím momochromem musíš Josephe zvážit, jestli Ti za to stojí. I s jinými těly a značkami uděláš výborné fotky, ale určitá výjmečnost monochromu zde rozhodně je. Pokud se to povede, nemá konkurenci. Mě hodně pomáhají právě jeho omezení - už to, že nemám možnost s ním fotit na barvu, musím rovnou přemýšlet černobíle.. Při dlouhých expozicích je to metoda pokus- omyl. Poměrně zdlouhavá, protože se čeká na odšum dlouhých expozic. Žádný takový vychytávky, jako má Olík nečekej. A nejen v dlouhých expozicích. Je to takový návrat k syrovému focení...
Polarizák na LMM nepoužívám. Bylo by to nepraktické a zdlouhavé. Používám jen klasické barevné filtry.
OVal

Příspěvekod josef38 » 23 čer 2014 17:32

Když je hlad, není co řešit! :lol:
( RX1 )
Přílohy
_DSC5380.jpg
_DSC5380.jpg (747.99 KiB) Zobrazeno 4925 krát
josef38

Příspěvekod MirekE » 23 čer 2014 19:14

OVal píše:Jo, jo, Rollei i Werra mají i u mne čestné místo....

Blahopreji panove, ja jsem si to vyzral s Corinou a Smenou...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 23 čer 2014 19:59

Ten Tessar ale také nebyl u toho Rolleie špatný!
Sice už je Tessar pro 40 mm ohnisko údajně na hraně, ale já s ním měl zkušenosti dobré.
Pouze z mé "rozežranosti" jsem ho prodal a koupil Rolleie se Sonnarem.
Je ale pravda, když ho dám na stůl před sebe a polaskám se s ním alespoń pohledem, tak se mně okamžitě zlepší nálada. Stále ještě, i v této době digitálů! Mějte se!

Mirek:
Já jsem si to zase za svého mládí vyžíral s Pionýrem ( 6 x 6 cm )
josef38

Příspěvekod OVal » 24 čer 2014 13:08

Nejsi v tom sám. Rollei jsem si koupil až hodně pozdě "pro radost" a jen s Tessarem. Na Sonnar jsem neměl, nebo mě nechtěli rozměnit... :lol:

Josefe promiň, když tu zprávu vložím, tak to rozhodí češtinu v této diskuzi... (y) Tak to pořád mažu a vkládám, ale nic se nemění.
Další pokus.....)

... Zase !!! (y) (y) Musím smazat tu fotku. Prostě Rolleika s padesátimiliardovou bankovkou to nebere ani zde...
OVal

PředchozíDalší

Zpět na Leicou