Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Pete2 » 01 lis 2013 09:49

Pre zaujimavost a dokreslenie povedaneho. Konecne som si nasiel cas... :)
Na upozornenie Petra som si vymenil SPP za novu verziu SPP 5.5.3 (moc toho neriesi, ale predsa zo slusnosti)
A hlavne firmware DP3 z 1.0 na 1.2.
Samozrejme mi to zhltlo nastavenie Custom WB tak som si urobil na inkriminovanom mieste nove. (zatiahnute) Vypada to opet OK.
Dve snimky...

Inkriminovana dlazdica (vsetko v SPP na 0 default nastavenie - jpg clona 2.8) Farby vsetkeho sedia ako uliate. (n)

Obrázek

Porovnanie obrazka WB dlazdica versus AWB (radsej vyrez z jpg fotaka)

AWB.jpg
AWB.jpg (1016.5 KiB) Zobrazeno 6401 krát

Vpravo umrlcie farby AWB a zrejme vrgada

Pete
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 01 lis 2013 18:24

Petře, Tvoje fotky nemají s reálnýma barvama vůbac nic společného (to není kritika, pouze konstatování). Takže tady v tomto případě je debata o věrnosti barevného podání AWB zcela irelevantní, o tomto to prostě není a fotku si vždycky vyrobíš ke své spokojenosti ;) (n) .
Pete, má toblíž k bílé tabulce než k šedé, ale foťák si to umí docela dobře vyhodnotit. Nikde není psáno, že Custom musí být podle 18% šedé, klidně to může být i bílá, možná i černá. Moje první pokusy s Custom byly podle silnice nebo chodníku. Práce v SPP priorita č. 1, naprostý souhlas. Do barevného kruhu sahám vždy, když to považuju za nutné. Tvoje ukázky listí Custom vs. AWB jsou učebnicové. AWB vyrobí staré, hnusné listí, krásná rezavá či jinak atraktivní zlato hnědá je fuč, absence červené barvy je příšerná. Kdyby to bylo z RAWu, ten rozdíl by byl ještě větší, právě v červené je ten největší rozdíl. V neděli na výšlapu jsem konkrétně na tu barvu listí stále myslel, v reálu byla opravdu fantastická, ale to, co vyrábí AWB, to je jenom parodie na skutečné barvy, což neplatí jen pro Sigmu. Ty svoje ukázky ze včerejška Custom vs. AWB jsem záměrně neupravoval, chtěl jsem poukázat na to, co leze z AWB a přišlo mi proto nefér Custom barevně dolaďovat. Normálně bych na to trochu sáhnul, ale jinak je to nastavení z Karlovic, které třeba Josef považoval za barevně nezávadné a sám za sebe říkám, že je to mnohem lepší jako neupravený Custom, než produkt AWB. Už na displeji foťáku to bylo velmi dobře vidět a to byla ještě přímá srážka s reálnou scénou. Na toto základní posouzení přiměřeně zastíněný displej bohatě stačí, rozdíl je markantní.
Taky mám pár zkušebních fotek (samé kraviny), pořízených bezprostředně po nastavení Custom na šedou tabulku a taky nemůžu říct nic jiného, že barvy sedí jako ulité. Nějakou možná vyberu a dám do placu ;) .
Jarouš

Příspěvekod Petr M » 01 lis 2013 20:08

J
Naposledy upravil Petr M dne 24 zář 2014 09:12, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 01 lis 2013 21:06

Tak Petre tys to teraz rozsvietil.
Tak pekne sa dostavame k jadru pudla a teraz vidim ze necitas moje prispevky a dostal si tu peknu diskusiu na dlhe zimne vecery na pociatok bytia. :roll:
Napriklad aj Jarousove... " Do barevného kruhu sahám vždy, když to považuju za nutné"
Nehodlam to tu znova rozoberat. Ale si na hroznom omyle...

Ak som sa nieco o SPP naucil, tak to, ze nastavenie bielej neoplyvni len JPG ale (znie to podivne proti pouckam) aj RAW.
Mas pravdu v jednom, nejako to vo farebnom kruhu po trapeni dosiahnes... za cenu, ze stratis odtiene ostatnych farieb.
Proste je to blbo nafotene punktum bodka.

Priklad foto klavesnice a mozne sposoby riesenia v SPP...riesenie vsak nexistuje, proste blbo nastavena biela pri foteni.
ta klavesnica je krasne cierna.

vysledok.jpg
vysledok.jpg (487.73 KiB) Zobrazeno 6374 krát

Pete
Pete2

Příspěvekod Petr M » 01 lis 2013 21:51

N
Naposledy upravil Petr M dne 24 zář 2014 09:12, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod josef38 » 02 lis 2013 06:31

Pánové, nemohu se už dívat déle, jak se tady trápíte s vyvážením bílé. Jestliže pracujete s rawem, tak není vůbec třeba v aparátu nastavovat předem vyvážení bílé!!!
To ovšem neplatí, jestliže chcete použít rovnou z aparátu snímky ve formátu JPEG, to znamená už i poněkud zkomprimované, doostřené, barevně vyvážené, prostě hotové.
RAW není nic jiného než výstup surových dat z čipu a je jedno, jestli to je Bayer, nebo Foveon! Je to datový soubor a ne ještě obrázek!!!
Ten údaj, který aparátu dáváte vyvážení bílé: denní světlo, stím, slunce, moře, les, nobo i jiné pitomosti není nic jiného, než řádek v protokolu daného daového souboru, který umožňuje jeho zpracování v následném editoru do JPEG, bez vašeho velkého zásahu. To samé platí pro „Custom + šedá tabulka, nebo dlaždice“. Co jste předem dali za pokyn s vyvážením bílé fotoaparátu, můžete dát až následně při zpracování RAWu, u vás v SPP.
RAW výstup to přece nijak nepoškodí a jeho barvy nezkreslí.
Jestli si Pete vzpomene, v tomto už nám přece udělal dost jasno Jarda, ( „Malý Japonec“ ), když jsme se ještě lopotili s vyvážením bílé s fotoaparátem SD 10. Tehdá jsme všichni poctivě přepínali vyvážení bílé na ty podmínky, v kterých jsme fotografovali. Také zcela zbytečně!!!!
Přikládám ještě jeden článek o zpracování RAWu, který neuškodí nikomu, když si ho prostuduje!

http://www.fotoradce.cz/krajinarska-fot ... anekid1243

Dále ještě přikládám dva upravené Peteho snímky do neutrální barvy ( šedé, nikoliv černé, pochopitelně! ). Úprava je bohužel až na hotovém snímku JPEG, nebude tedy u obou snímků identická! Použil jsem pouze prostřední kapátko v PhotoShopu ( control + M )

Tak se na mne nezlobte, že vám do vašich hrátek s Foveonem trochu kecám, i když Foveon sám nevlastním! Mějte se hezky a přeji všem hodně radossti s vašema miláčkama! J.
Přílohy
vysledok.jpg
vysledok.jpg (159.89 KiB) Zobrazeno 6349 krát
vysledok kopie.jpg
vysledok kopie.jpg (163.8 KiB) Zobrazeno 6349 krát
josef38

Příspěvekod Pete2 » 02 lis 2013 06:41

Petr
Manualne mas na ukazke 3. Len citat. :D
A vobec to nebola hracka. Naviac vysledok vobec neodpoveda skutocnosti. Aj keby, ostatne farby su v tahu.
Obdobne spatne nafot nieco do cervenej farby alebo zelenej a mozna budes u mna majster sveta pri spravnom nastaveni SPP.

Toto uz poznam z SD10 a preto som zo vtedajsim SPP skoncil. Problem vsak nebol v SPP (ako i dnes u tejto fotky)
ale kokretne u aparatu a hlavne lacnych sigma objektivoch. Zltozeleny nadych (khaki) RAWov bol tazko korigovatelny. Nepomohlo ani spravne nastavenie bielej. Dnes uz chvalabohu ano. Toto sme si vsak uz vysvetlili uz par stranok dozadu.

jarous
Ano ma to skor k bielej ale je to seda. Spina na chodniku je na nich vidiet rovnako ako na bielej. :D Je sranda, ze ked som dal biely list
papiera bolo to az moc zelene (priamo nepouzivatelne) A tato polska vyroba akurat. :lol:
Samozrejme si robim zarty. Proste foveon chrumka radsej akukolvek bielosedu ako tmavo sedu alias original sedu tabulku.
Ale je to vec subjektivneho nazoru. :geek: At nam chutna... :lol:

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 02 lis 2013 07:09

Tak jak to s tim rawem nakonec je? Uz jste mne skoro zviklali na nejaky custom dlazdice, i kdyz si porad myslim, ze pri foceni do rawu je to fakt fuk ohebnos-neohebnost.
http://www.digimanie.cz/vse-o-formatu-raw-1dil/2182
cituji:
RAW soubor primárně obsahuje skutečně zcela hrubá digitální data toho, co uviděl senzor, a současně data sdělující okolnosti pořízení snímku (metadata). RAW data tedy nejsou ukotvena k žádnému standardnímu barevnému prostoru, v datech není vyvážena bílá, není definován bílý bod ani gamma křivka atd.
...
A navic to nakonec vsechno konci v 256 rozsazich jasu JPGu :-(
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 02 lis 2013 07:16

Josefe
Ale, preco nie kazdy iny nazor je pozitivne vitany. (n) A zvlast od stareho praktika.
Len ta musim opravit v jednej dolezitej veci. My sa absolutne netrapime, teda aspon ja z nastavenim bielej. Ba dokonca ja som nadseny
sucasnym stavom foveon cipu a pohodovou pracou. Tym praxovanim z kauzou "seda tabulka", dnes mozem prakticky davat foto bez uprav.
Ale poznas to, ja nemozem spavat rad si pokecam... :D

A ktej vcerajsej fotke. Ako som pisal Petrovi, ked si chces komplikovat zivot, ozen sa alebo kasli na nastavenie bielej.
Vsak RAW to vyriesi, asi ako volna ruka trhu. :lol:
Mozna si si uz vsimol, ked sme zabrdli do tejto akademickej debaty, ktorou chceme hlavne pomoct vrgadovi a pokecat si...
riesime vsemocnost RAWu. Poviem ti na rovinu nie je, aspon u nasej hracky.

Ja som taky testman, nemal som do coho pichnut a nafotil som si jeden a ten isty snimok na kazde nastavenie WB vo fotaku.
A potom som upravoval v SPP. No to som si dal.
- prve negativum pracne a este raz pracne (referencia custom )
- druhe negativum, ked sa mi pracne podarilo nastavit spravne jednu farbu ostatne utekali. Odtiene sa stratili definitivne.
Hral som sa stym dva dni abych tu nekecal. Prevadzal som z jedneho nastavenia na druhy, menil na neutral a podobne.
Na zver este jeden poznatok u SD10 to bolo este horsie.

Suma sumarum. Preco si komplikovat zivot.
Tvoja snaha z mojim umyselne blbo nafotenym snimkom je kladne prijata. Ta klavesnica je pre teba prijatelna, pre mna nie.
Odtiene v tahu. Samozrejme, ked chceme experimentovat alebo zachranit snimok je to nieco ine.
Ale aj HDR rad robim z dobrej fotografie.

Pete
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 02 lis 2013 07:25

Pre vrgada
Ked mas vsemocny RAW, preco tie problemy s farbami... pozicaj aparat nachvilku. :D
Nedaj si odo mna nic nakukat. A fot ako sa to paci tebe. (n)

pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 02 lis 2013 07:27

takze suma sumarum, pokud si najdu tu spravnou dlazdici, usetrim si praci pri pozdejsim trapeni se s vyvazovanim barev a upravou fotek i kdyz teoreticky by to melo byt jedno, to mi dava smysl, asi do toho preci jen pujdu
...
vcerejsi dravec
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 3k1m0e.jpg
Obrázek
...
ale tento typ fotek nezvladam, bud je tam pohybova neostrost anebo mala hloubka ostrosti
vrgada

Příspěvekod vrgada » 02 lis 2013 07:30

na tom notasu s vysisovanym displejem to tady nema smysl resit a pokud jsme resili protisvetlo ala HDR, tak jste si stejne nakonec pomohli pluginem pro lokalni upravu zombie obliceju. Ale jo ja to zkusim, jsem jen takovy neverici Tomas
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 02 lis 2013 07:55

vrgada popisaneho tu uz bolo toho dost. Ja by som si z toho vzal predsa nieco.

Za prve neexperimentoval by som na notebooku, skazis si tak maximalne svoje farbovnimanie, vieme co su to za display. :P

Za druhe vo fotaku mas take cudo v MENU pod nastavenim WB z nazvom CUSTOM. Zrejme tam nemas nic. Ked tam nieco nahras, neboli to ani nezavadzia.
kludne mozes fotit na AWB dalej. Ked vsak skusis tu istu snimku exponovat dvakrat na AWB a potom Custom. Nic sa nedeje.
Prides domov a budes porovnavat. Rada snimkov vyjde nastejno (nie hned ale po uprave) ale zrazu narazis u tych problematickejsich, ze to zrazu
nebude tak jasne... A potom tuto teoriu a zmysel debaty zacnes chapat.

Za tretie ako uviedol Jarous. Je jedno co na ten Custom nastavis. Dlazdicu, sveter manzelky, zadnicu kona a nieco s toho bude dobre.
Pozor kon ti odide, toho radsej nie. :lol:
Pokial budes brat zretel na nase testy najdes si pre zaciatok nieco bielosedeho. Bud skonstatujes, ze sme farboslepi alebo to bude mozna OK.
Sloboda myslenia ti umoznuje konat ako chces a nas poradny hlas klidne posli k certu... my sa nenahnevame. (n) :D

Pete
Naposledy upravil Pete2 dne 02 lis 2013 08:17, celkově upraveno 1
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 02 lis 2013 08:10

vrgada
Ten krasavec je nadherny. A ovela vetsi ako u nas. (n)

A zrejme problem notebooka alebo zleho nastavenia bielej ide riesit otvorenim v Zoneri a cvaknut na AutoUrovne.
Vysledok.

Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 02 lis 2013 10:54

jeste mne napadlo, ze kazdy obrazek muze mit i dodatecne svoji custom dlazdici WB:-) Staci vyfocenou dlazdici zpracovat jako fotku v SPP a pak jeji nastaveni pravy zluty (X3F/auto/custom) knedlik pouzit jako vychozi nastaveni WB pro dalsi zpracovane foto. A clovek si tak muze nachystat dlazdic kolik chce dopredu (rano,vecer,poledne,pod mrakem,jasno:-)
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 02 lis 2013 11:20

vrgada
No vidis a diskusia sa moze rozvijat dalej. Vonkajsi pozorovatel moze mat dojem, ze mame problem s nasimi hrackami.
Ale tak to nie je. Len sa snazive tuto precizznu techniku lepsie pochopit a zvladnutim vylepsit.

Na E-Pl1 to bolo uplne jedno. Dal som AWB a hotovo. Bud je to tak tvrde alebo vymakane, ze na tom nezalezalo.
Moj subjektivny dojem je taky, ze tento bayer je proste od "prirody" (softwerom) nastaveny na urcite farby a ich kombinaciu.
Ine farby ma Olympus,Canon, Nikon, ine nadherne Fuji ci Kodak. Su dane do vienka, a vyvojom softweru zdokonalovane.

Foveon je taky samorast. Autori zosilneli farebne kanaly ale nechali ich na prirodnej baze. Pixelove snimanie oproti scitavaniu matrice bayera
to zrejme umoznuje.
O to viac nas majitelov by malo zaujmat a pecovat o spravne nastavenie bielej.

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 02 lis 2013 16:04

tak bohuzel konec dovolene, ale za sebe mohu doporucit, kdyz do Chorvatska, tak na dusicky :-). Na zaver jeste jeden chorvatsky mysak v nastaveni WB custom sedy chorvatsky beton pod mrakem.
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 1ogtvk.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod Jarouš » 02 lis 2013 16:21

vrgada: No vidíš, teď to bude jenom na Tobě, posoudit, jak je na tom kocouří fotka s barvama (na solidním monitoru, to se ví ;)). Nějak si tu scénu pamatovat budeš a pro porovnání převod do AWB taky nebude problém. Sice to není na barvy bůhvíjak bohatá fotka, ale subjektivně sám za sebe říkám, že by to tak nějak klidně mohlo být. Ale Tvůj osobní názor je tady mnohem důležitější, protože Ty jsi tam byl a vyfotil to. Je směšné, když Ti bude někdo tvrdit, že ten list je příliš žlutý nebo zábradlí začíná jít lehce do růžova či jakékoliv podobné nesmysly. Ale to je na nekonečnou debatu, smysl by mělo sejít se s jedním foťákem při společném focení a posléze prohlížení a debatování u jednoho monitoru.
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 02 lis 2013 19:16

Státní svátek (28.10.) jsem neoslavil prací, ale protože bylo pěkné počasí, tak jsem se rozhodl "vyvětrat" po delší době svoji SD15. Zašel jsem do Květné zahrady v Kroměříži a střídavě jsem fotil SD15 se seťákem 18-50mm/2.8-4.5 a dva měsíce starou DP2M. Byl jsem zavědavý na rozdíly. Na SD15 jsem otestoval i svůj CPL filtr. Pro vaše potěšení a zřejmě i pobavení přikládám několik fotogtafií. U SD15 jsem při vyvolání z RAW použil nastavení SUNLIGHT+STANDARD a u DP2M jsem použil nastavení SUNLIGHT+NEUTRAL. Fotografie nebyly doostřovány a nijak dál "vylepšovány". Jarda

http://www.ulozisko.sk/645523/SD15-BEZ_ ... UNDA-1.jpg
http://www.ulozisko.sk/645530/DP2M-ROTUNDA-1.jpg
http://www.ulozisko.sk/645531/SD15-BEZ_ ... UNDA-2.jpg
http://www.ulozisko.sk/645526/DP2M-ROTUNDA-2.jpg
http://www.ulozisko.sk/645529/SD15-BEZ- ... UNDA-4.jpg
http://www.ulozisko.sk/645524/DP2M-ROTUNDA-4.jpg
http://www.ulozisko.sk/645527/SD15-BEZ_ ... UNDA-5.jpg
http://www.ulozisko.sk/645525/DP2M-ROTUNDA-5.jpg
http://www.ulozisko.sk/645532/SD15-BEZ_ ... NADA-1.jpg
http://www.ulozisko.sk/645528/DP2M-KOLONADA-1.jpg
jajakm

Příspěvekod Pete2 » 02 lis 2013 19:29

jajakm
Gratulujem. DP2M je vo vybornych rukach. (n)
Sd15 nam uz trocha zaostava, ale aj tak fajn.

Pete
Pete2

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou