Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 29 srp 2013 09:54

Pěkné pavoučí pletivo (n) Co to máš za 21ku? Světelnost je evidentně vyšší, takže odhaduji typ 21/1,8...
Ještě jednu Jesenickou....nejspíš opět 35kou...
Přílohy
OVal--8.jpg
OVal--8.jpg (403.43 KiB) Zobrazeno 6802 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 29 srp 2013 10:25

Je to jeden z mých prvních objektivů, ELMARIT 21, ASPH.
Ta pavučina byl silný výřez, za chválu moc nestál, ale určitě s tímto objektivem něco ještě nafotím!
Pochopitelně, bez ořezu!
josef38

Příspěvekod OVal » 29 srp 2013 10:56

[i]
josef38 píše:...Ta pavučina byl silný výřez, za chválu moc nestál, ale určitě s tímto objektivem něco ještě nafotím!
Pochopitelně, bez ořezu!

Však jsem taky chválil pavouka, ne fotku... ;) :D Těším se na další...
OVal

Příspěvekod josef38 » 29 srp 2013 11:00

:D (n)
josef38

Příspěvekod josef38 » 29 srp 2013 16:16

Jeden zkušební obrázek z ELMARITU 21 mm. Na některých střechách je holt to moaré víc, než patrné! Slabší AA filtr u M9 se bohužel v tomto projeví negativně!
Myslím, že tento objektiv by velice dobře spolupracoval s Tvoji Leicou, kde Bayerova mřížka neexistuje. Dost by mě zajímalo, co by s obrázkem udělal změkčující filtr?
Jelikož vlastním SONY RX1, tak mě hned napadlo, jak se asi chová v takových případech SONY RX1r, kde je také filtr AA velice slabý? Při fotografování přírody se tento úkaz zřejmě neobjeví, protože takto pravidelně rozložené hrany, jako tašky na střeše, nebo vlákna látky, se sotva najdou.

100% =
http://www.ulozisko.sk/obrazky/632658/Davle.jpg
Přílohy
Davle__.jpg
Davle__.jpg (909.8 KiB) Zobrazeno 6761 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/4.8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod OVal » 29 srp 2013 20:57

Josefe, ta ostrost ve spojení s M9 je obdivuhodná. Taky by mne zajímalo, jak by se choval s monochromem. Porovnání s mou 21kou by bylo určitě zajímavé, i když asi tuším, jak by dopadlo. Ne že bych si mohl stěžovat na ostrost mých Voitlanderů, ale tuším, že zejména s novými skly od Leicy soupeřit nemohou. Ale ani cenou...
OVal

Příspěvekod MirekE » 29 srp 2013 21:16

OVal píše:Josefe, ta ostrost ve spojení s M9 je obdivuhodná. Taky by mne zajímalo, jak by se choval s monochromem. Porovnání s mou 21kou by bylo určitě zajímavé, i když asi tuším, jak by dopadlo. Ne že bych si mohl stěžovat na ostrost mých Voitlanderů, ale tuším, že zejména s novými skly od Leicy soupeřit nemohou. Ale ani cenou...

No, zrovna ty dva, co mas, nejsou zadna orezavatka.

Srovnani 21mm:
http://www.ronscheffler.com/techtalk/?page_id=130
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 srp 2013 22:31

Nevím, jestli se na vzniku moare podílí tolik Bayerova mřížka, nebo už i to, ře jedmotlivé pixely na čipu jsou rozmístěny pravidelně. Asi by stálo za to, tento objektiv vyzkoušet na nějakém extremně jemnozrnném filmu. Tam by se snad objevovat nemělo, protože zrno na filmu je rozmístěno chaoticky a ne tak pravidelně, jako pixely na čipu. Ale pochybuji, že bych našel takový film, který by rozlišovací schopnosti měl lepší, nebo alespoň stejné, jako má čip M devítky! ( Mám dojem, že Leica MM, nebo M 240 je na tom ještě lépe! )
A když bych takový našel, tak co potom s vyvolaným filmem? Klasicky zvětšovat pod zvětšovákem, nebo skenovat a obrázek vytisknout? Zřejmě ta druhá varianta by byla pro zachování ostrosti lepší, ale kdo by se už k filmu chtěl vracet? :D :D
Mirku, za odkaz o porovnání objektivů děkuji. Ještě kdybych tak uměl si v něm vše přečíst! Ale nevadí, zítra zapojím překladač pana Googla! :-)

Na tomto, ještě jednom zkušebním obrázku, by moare zcela jistě být nemělo! :D

http://www.ulozisko.sk/obrazky/632738/Strom_u_reky.jpg
Přílohy
Strom_u_řeky_.jpg
Strom_u_řeky_.jpg (1.17 MiB) Zobrazeno 6696 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/6.7
Exposure bias: -21760/65536 EV
josef38

Příspěvekod josef38 » 30 srp 2013 17:34

Ahoj, tak ještě jeden z jedenadvacítky. Mějte se! J.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/632829/U_privozu.jpg
Přílohy
U přívozu_.jpg
U přívozu_.jpg (1.19 MiB) Zobrazeno 6675 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/5.7
Exposure bias: -21760/65536 EV
josef38

Příspěvekod MirekE » 01 zář 2013 03:58

josef38 píše:Nevím, jestli se na vzniku moare podílí tolik Bayerova mřížka, nebo už i to, ře jedmotlivé pixely na čipu jsou rozmístěny pravidelně.

Bayerova mrizka a pravidelne vzory s rozestupem mensim, nez je rozestup pixelu.

Asi by stálo za to, tento objektiv vyzkoušet na nějakém extremně jemnozrnném filmu. Tam by se snad objevovat nemělo, protože zrno na filmu je rozmístěno chaoticky a ne tak pravidelně, jako pixely na čipu. Ale pochybuji, že bych našel takový film, který by rozlišovací schopnosti měl lepší, nebo alespoň stejné, jako má čip M devítky!

Moje znalosti o filmech se zastavily pred temer deseti lety, takze toho moc neporadim. Z cernobilych je pry dobra Agfa Copex (http://www.macodirect.de/agfa-copex-rap ... 891ac7a87e) a Rollei ATP je zrejme nahrada za Kodak Technical Pan, coz byval nejjemnozrnejsi a nejostrejsi film, ktery jsem kdy pouzival. Efke 25 ma taky dobrou reputaci a taky Adox CMS 20. Z barevnych inverznich je asi porad na spicce Velvia 50 (160 car/mm?) a z negativu je udajne dost dobry novy Kodak Ektar.

( Mám dojem, že Leica MM, nebo M 240 je na tom ještě lépe! )

Kupodivu jsem zadne moire zatim nevidel. Taky jsem toho ale pravda moc nenafotil.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 01 zář 2013 06:17

Mirku děkuji, vidím ale, že je důvod ke gratulaci, k novému fotoaparátu. Tak jsi se konečně dočkal! (n) (n) (n)
S tím moare v Tvém případě, Ti pochopitelně jen přeji, žes ho ještě neobjevil! Ale upřimně řečeno, nevidím důvod, proč bys ho neměl také na Tvých fotkách vidět.
Zkus nafotit nějaké střechy ve větší vzdálenosti, s nejostřeji kreslícím, pokud možno širokoúhlým objektivem. Je dost zajímavý, že u jiných objektivů se tento neduh objevuje v menší míře, nebo také vůbec.
Myslím, že tato jedenadvacítka právě v tomto záběru dávalo pro moare nejlepší podmínky. Hrany zobrazených tašek se zřejmě opakovaly v té nejvíce "příznivé" frekvenci pro vznik tohoto neduhu.
Při větším rozestupu hran a tedy i delším ohnisku, by vše asi dopadlo jinak!
josef38

Příspěvekod MirekE » 01 zář 2013 08:33

Dekuju. S tim moire nechci delat zadne rychle zavery, mozna jsem mel zatim jen stesti. K jeho vzniku je potreba detailnejsi obraz dopadajici na senzor, nez kolik ten senzor dokaze rozlisit. Aby byla tato podminka splnena, tak musi byt u 24MP senzoru obraz na nej dopadajici ostrejsi, nez u 18MP. Ne ze by rozdil mezi 18 a 24MP byl tak velky, ale znamena to prece jen vetsi naroky na objektivy, na zaostreni, na hloubku ostrosti, na nehybnost fotaku pri expozici atd. Takze z principu je asi ta sance videt moire na M9 o neco vetsi nez u M240. Zkusim se na to zitra zamerit.

Jinak je ten fotak prijemnym prekvapenim. Budi dojem lepsiho zpracovani, necekane je lepsi dalkomer (lepsi kontrast) a obrazky z te krabicky lezou pekne. Da se s tim fotit i v blbem svetle, coz je jedna z veci, ktera me na M9 vadila nejvic. Zatim nemam zadne obrazky na chlubeni, ale jak budu mit, neco sem vrznu.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 01 zář 2013 08:41

Upřimně Ti Tvou 240ku závidím, ale na inovaci svého zařízení bych si už netroufl!
Holt s mou M9 už musíme "zestárnout spolu"! A rád to učiním! Musím!

Těším se na první obrázky! :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 01 zář 2013 09:01

josef38 píše:Upřimně Ti Tvou 240ku závidím, ale na inovaci svého zařízení bych si už netroufl!
Holt s mou M9 už musíme "zestárnout spolu"! A rád to učiním! Musím!

Těším se na první obrázky! :-)

Nejvetsi radost jsem mival z obrazku, ktere jsem fotil Siluetem Elektro...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 01 zář 2013 09:08

MirekE píše:
Nejvetsi radost jsem mival z obrazku, ktere jsem fotil Siluetem Elektro...

Umím si představit. Já jsem prožíval své největší potěšení z fotografování s tímto mým nepojmenovatelným bastlíkem. Teď už jen tiše odpočívá ve vitrině!
Je to neprodejný, amaterský výrobek si nikdo nekoupí. A vnoučata už o podobnou technologii nemají zájem!
Jednou zřejmě skončí v kontejneru, to už ale já nebudu vědět! :-)
Přílohy
APO GRANDAGON  35 mm_b.jpg
APO GRANDAGON 35 mm_b.jpg (226.04 KiB) Zobrazeno 6607 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 22.5 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DIGILUX 2
Exposure bias: -100/100 EV
josef38

Příspěvekod MirekE » 02 zář 2013 00:32

Pekny objektiv, toho by bylo v kontejneru skoda. Myslim, ze ty tvoje filmove hracky by daly v bazaru dostatek penez na doplaceni rozdilu mezi M9 a M. Ale nic mi do toho neni. Ten fotak je zajimavy, co je to za format?

Jinak jsem udelal test na moire. Stejny objekt, ze stejneho mista, stejny objektiv, stejne zacloneny. Podobna denni doba, podobne svetlo. Je to vyrez 1:1, takze se pochopitelne jeden jevi o neco vetsi, ale myslim, ze to rika vse. Vsimni si taky, ze na urovni jednotlivych pixelu je M9 ostrejsi.

http://elsners.org/misc/moirem9vsm.jpg
MirekE

Příspěvekod josef38 » 02 zář 2013 06:20

Mirku, k tomu mému foťáku. Je na formát 6 x 9 cm. Ten objektiv je skutešně vynikající, ale ceny těchto fotoaparátu opravdu u nás v bazarech neuvěřitelně klesly. Jsou to už opravdu neprodejné foťáky. Zánovní Asahi Pentax 6 x 7 s několika objektivy koupíš pod 20 tisíc!

Třeba zde:
http://foto.hyperinzerce.cz/fotoaparaty ... iQeqX8upIg

K tomu moare asi opravdu záleží jen na tom, jakou opakovací frekvenci hran, vzhledem k hustotě pixelů na čipu, zrovna zaznamenáš.
Asi něco podobného, jako u stroboskopického efektu.

MirekE píše: Vsimni si taky, ze na urovni jednotlivych pixelu je M9 ostrejsi.

Tak to jsem si opravdu nevšiml a myslím, že by to ani nemělo opodstatnění!
Objektivy stejné a u Tebe naopak větší hustota pixelů!!!
Možná by stálo za to, pro porovnání ostrosti obrázek z 240ky zmenšit na velikost M9. Ale to už by asi bylo opravdu zbytečné!

Ještě jednou Ti přeju hezké "líbánky" s Tvou novou Leicou! (n) (n) (n)
josef38

Příspěvekod MirekE » 02 zář 2013 07:32

Moire jde docela dobre odstranit v LR, takze je to vlastne jedno. Ted jeste mit vic casu a sily na foceni :)

Hezky den!
MirekE

Příspěvekod OVal » 02 zář 2013 07:51

Mirku, gratuluji k dlouho očekávanému přírůstku - ať jí jde na snímač jen dobré světlo... (n)
K tomu rozlišení: někdy budu muset udělat testík, jak proti sobě jednotlivé objektivy s MM stojí, ale subjektivně je nejostřejší Nokton35/1,4, potom ten 21/4 následovaný Noktonem 50/1,1 Ale skutečnost může být jiná, respektive jiné pořadí. V praxi je to rozlišení víc než dostatečné u všech. I když to proženu přes SE, tak to furt stačí i na velké tisky, i když některé algoritmy v SE jsou k původnímu obrazu značně destruktivní.....
Jedna včerejší venkovská:
Přílohy
OVal--4.jpg
OVal--4.jpg (416.16 KiB) Zobrazeno 6521 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/4000 sec.
ISO: 320
Model: M Monochrom
Exposure bias: 0 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 02 zář 2013 09:45

Hezká fotka, ale navíc mě zaujal ten pěkně rostlý býček vpravo dole! To ten vedle je proti němu jak anorektik! :-)
Pěknej kluk! (n)

P.S.
To moare zas tak moc neprožívám, ale za radu, jak ho odstranit, děkuji! Třeba to někdy potřebovat budu!

A jedna z břevnovské klášterní zahrady. :-)
( Fotografie ne úplně technicky dokonalá )
Přílohy
Z_klášterního_parku_.jpg
Z_klášterního_parku_.jpg (1.45 MiB) Zobrazeno 6494 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1500 sec.
Clona: F/4
ISO: 320