Strome Ty žiješ, dlouho ses tu neukázal ... ale byly ty dovolené, tak asi pro to. No nerad bych tu z toho udělal fórum o mobilech, ale vždyť v tom je i digitální foťák, tak je to vlastně v pořádku.
Ano pořídil jsem S4, ale upozorňuju, že je to teprve můj 3. mobil v životě. S mobilními komunikacemi jsem začal až teprve v roce 2009, kdy nejstarší syn opouštěl ZDŠ. V tu dobu také začal boom tvz. chytrých mobilů a tak jsem tehdy rovnou koupil smartfouna.
Ale k S4. Je dnes velký výběr těchto přístrojů a já jakožto technik mám v oblibě techniku dokonalou a když už něco tak na úrovni. A na špici je výběr dost těžký. Jablečnýho Iphona nechci už z principu (dost malý, nemožnost výměny baterie, nemožnost rozšíření paměti µSD kartou, placené stahování multimediálního obsahu apod.), Sony Xperia-Z by se mi i líbyl, ale má údajně problémy s citlivostí na signál GSM i Wifi. To já na horách nemohu potřebovat. Další HTC One je velice designově povedený smartfoun, ale zase nemá slot pro SD katru a to mi velmi vadí, viz. dále. Tak že nakonec jsem pokračoval v linii Samsungů – měl jsem před tím Galaxy S 2.
S4 běžel už při nákupu na Androidu verze Jelly Bean 4.2.2, což je už systém plně podporující vícejádrové procesory, exFAT souborový systém apod. i když máš pravdu, že zpočátku byl běh systému trochu trhaný, díky nabubřelosti nadstavby Samsungu Touch Wiz. Od té doby už ale proběhly 2 updaty OS JB 4.2.2 a podle mne to občasné sekání úplně zmizelo.
Ad čidla: Ano S4 má, kromě vlastně už pro smartfouna funkčně potřebných čidel, i další čidla, jako teploty, vlhkost, magnetického pole apod. Má i IR výkonnou LED diodu, pomocí které lze i dálkově ovládat různá zařízení, včetně multimediálních.
Co se týká teplotního čidla, tak je celkem přesné do okamžiku uchopení S4 do ruky, pak čidlo ukazuje spíše teplotu ruky. Ale tepotu umějí měřit i smartfouny bez speciálního teplotního čidla, jaké má S4. Využívá se k tomu teplotní čidlo v Li-Ion baterii. Tak jsem to měl u S2. Čidlo vlhkosti mi ale moc nesouhlasí s údajem na mém domácím vlhkoměru. Ale dá se to kalibrovat, případně přidat nějaký posun.
Ad RAM: Jo ty 2 GB jsou prima, už nedochází k hlášce o nedostatku paměti třeba při otevřených více oknech prohlížeče webu apod. Už se člověk nemusí, jak to bylo celkem nutné ještě u systému ICS 4.0.x, starat o obsazení RAM a občas ji promazávat. Správa RAM v 4.2.2 (ale i v 4.1.2) pracuje už sama bezvadně.
Využití S4: Kromě běžné komunikace, jako je telefonování, SMS, MMS, E-maily, prohlížení webu, toho smartfouna využívám i na poslouchání mp3 (já přes BT sluchátka), koukání na filmečky, sem tam na navigaci, nebo alespoň info při pohybu v terénu, atd, atd. tebe jako TV „maniaka“ by mohlo zajímat, že tento přístroj přehraje bez zardění FullHD film i neprokládaně a pomocí HDMI (nutný adaptér USB-HDMI) ti ho přehraje i na jakékoliv TV s FullHD displejem. Ale to není vše, dokáže jakýkoliv MM obsah (i ten film) na takovou TV poslat i po domácí síti přes Wifinu, nebo přímo do TV, pokud má i Wifinu. Já si tím nahradil kdysi k TV pořízené HTPC, na kterém sem přehrával i skladoval filmy pro TV. Nebo můžeš takto na TV přehrávat i MM obsah webu (např. z YouTube a pod) na TV a tak ti takový mobil i vlastně udělá z "hloupé" TV moderní "chytrou" TV

.
Proto je pro mne důležitá ta podpora exFAT souborového systému, protože to umožňuje nahrát na S4 FullHD film libovolné velikosti (větší jak 4GB).
Jinak já tedy žádné problémy s S4, co se týká nějakého praskání, nebo lupání a pod, nemám, zpočátku mne ale v S4 potrápila 64GB µSDXC karta SanDisk, viz fórum na mibilmanii. Řešením bylo použít stejnou kartu od Kingstone.
No a co se týká focení, tak S4 fotí celkem dobře, ale vedle E-M5 to moc nevyužiju, ale přes to ho občas na nějaký snímek použiju.
Tak přeji dobrou volbu.
PS: Teď se začíná prodávat i povětrnostně odolná verze S4 s
názvem S4 Active, je sice o litr levnější, ale i trochu HW očesaný. Nemá S-AMOLED displej (jen nějakou dobrou verzi LCD) a foťák "jenom" 8MPix.