Dell U2713H - zajímavá novinka pro hobby fotografy

Moderátor: Antonin.Charvat

Dell U2713H - zajímavá novinka pro hobby fotografy

Příspěvekod Antonin.Charvat » 06 kvě 2013 21:51

V rámci tohoto fóra bych rád informoval o cenově atraktivní novince pro zájemce o velkoplošné obrazovky s vysokým rozlišením, širokým barevným rozsahem a alespoň základními možnostmi kalibrace - 27" modelu Dell U2713H.
Monitor oslovuje především začínající (hobby) fotoamatéry, kteří pořizují a upravují fotografie převážně v barevném široko-gamutovém prostoru AdobeRGB a pro jejich prohlížení hledají tedy display s dostatečným pokrytím standardu AdobeRGB. Navíc jsou však již natolik zkušení, že si uvědomují význam kalibrace monitoru, která vytváří příslušný barevný profil monitoru, což má pak zásadní význam pro správnou barevnou reprodukci na širokogamutových monitorech.
Právě nutnost znalostí z oboru CMS v případě širokogamutových monitorů byla asi hlavní příčinou (kromě ceny) jejich pomalejšího nástupu a šíření mezi fotografy-amatéry. Teprve v posledních dvou letech přišli někteří výrobci (EIZO, NEC) s nápadem dodávat k těm nejatraktivnějším foto-modelům také kalibrační software, který by dokázal takový monitor snadno nastavit včetně automatického začlenění jeho barevného profilu do Správy barev (CMS). Kalibrační software společnosti EIZO dokonce u modelů pro začátečníky ani nevyžaduje ke kalibraci kalibrační sondu a přesto dokáže monitor správně nastavit.

K širokogamutovému monitoru Dell U2713H je vůbec poprvé také již standardně dodáván kalibrační software Color Calibration Solution – což může být právě pro začátečníky vítaná zpráva!
Jak bylo již výše řečeno, tento monitor nemíří k profesionálním uživatelům a tak také tento software nabízí pouze základní funkce (kalibrace dle standardu sRGB/AdobeRGB + měření gamutu monitoru) a podporu jediné kalibrační sondy (i1Display Pro = i1Display 3), ale začátečníci ocení alespoň jeho jednoduchost a nižší cenu podporované sondy (do 5.000,- Kč včetně DPH). Škoda, že kalibrační software od Dellu neumožňuje okometrickou kalibraci která je v konečném důsledku pro hobby fotoamatéry dostačující a nenavyšuje pořizovací cenu monitoru, podobně jako to dnes již běžně nabízí hobby fotoamatérům kalibrační SW EIZO EasyPIX2 nebo EIZO ColorNavigator Elements.
Hardwarové parametry monitoru – určeného začátečníkům amatérům mile překvapí - jmenujme alespoň to nejpodstatnější:
- IPS-obrazovka s polomatnou povrchovou úpravou
- Moderní podsvícení typu GB-LED (dvoubarevný LED systém)
- 97% pokrytí gamutu AdobeRGB a 100% pokrytí standardu sRGB
- Elektronická kompenzace homogenity obrazu
- 10-bit DP, DVI-DL a HDMI-vstup

Na první pohled se jedná o parametry, který by tento model předurčoval spíše pro profesionální využití. Opatrného profesionála ovšem nízká cena (cca 18.500,- Kč včetně DPH za 27“ AdobeRGB monitor) ihned upozorní, že zde asi „něco nehraje“ a při detailnějším seznámení s monitorem „vyplouvají“ pak skutečně postupně na povrch určité nedostatky, které profesionál těžko přehlédne. Amatér je však bude vzhledem k amatérskému využití monitoru ochoten tolerovat:

Největším zklamáním pro profesionála bude dle testů dosud zveřejněných na prada.de a tftcentral.co.uk zřejmě elektronické hlídání homogenity, kdy hodnoty odchylek byly i při zapnutých obvodech elektronické kompenzace jasových a barevných odchylek podobné jako u průměrných až lepších kancelářských monitorů na trhu (tedy odchylka jasu do do 25%) bez jakékoliv elektronické kompenzace. Např. předchůdce tohoto modelu: Dell U2713HM se „chlubil“ odchylkami jasu do 15% a to bez jakékoliv elektronické kompenzace. Na druhé straně amatér může tyto odchylky vnímat naopak jako pokrok oproti monitoru, který má momentálně doma na stole a za nižší cenu je také samozřejmě ochoten ledacos „odpustit“ .

Dalším „handicapem“ je podpůrný kalibrační software, který není v podstatě ani pro vyložené amatéry (protože nepodporuje kalibraci bez připojené sondy) ani pro profesionály (protože podporuje jen základní kalibrace sRGB/AdobeRGB + měření gamutu monitoru) s jedinou podporovanou sondou. Profesionálové vyžadují zpravidla podporu více kalibračních sond a potřebují dnes již standardně přizpůsobovat (=měnit) gamut monitoru dle různých RGB/CMYK standardů. Pro zajímavost Kalibrační software EIZO ColorNavigator podporuje dnes standardně 10 nejrozšířenějších externích kalibračních sond na trhu (v cenovém rozpětí 3.000 - 30.000,- Kč), dále pak čtyři profesionální kalibrátory (v ceně 250.000 – 2.500.000 Kč)
a navíc jedenáct integrovaných kalibračních nebo autokorekčních senzorů ve svých monitorech.

Trochu zklamáni budou ti, kdo si slibovali razantní snížení spotřeby díky podsvětlení typu LED.
Dosahovaná spotřeba v typickém provozním režimu (120 cd/m2) se pohybuje cca 40W, tedy téměř 62% typické spotřeby 27“ modelu EIZO SX2762W s CCFL trubicemi a typická spotřeba 27“ EIZO EV2736W s W-LED podsvícením je pak pro srovnání dokonce jen 24W ! – tedy téměř ještě dvakrát nižší).

Při typické spotřebě cca 40W si dvoubarevné LED vyžádali aktivní chlazení, což by samo sobě dnes již nebyl teoreticky žádný problém, ovšem ne tehdy, je-li třeba držet nabídnout řešení pro amatéry a tedy za co nejnižší cenu. Výsledkem jsou pak integrované vysokootáčkové větráky, které však při ohřátí systému a jejich aktivaci vydávají nepříjemné a zřetelně slyšitelné vyšší frekvence.

Model Dell U2713H je vybaven 10-bit DisplayPortem, HDMI vstupem a rozhraním DVI, ke kterému je však nutné pro dosažení plného rozlišení 2.560x1.440 připojit plně osazený DVI-D DualLink kabel. Běžný DVI-D (SingleLink) kabel umožňuje pracovat max. s rozlišením 1.920x1.200. Podobně platí, že s kabelem připojeným na vstupu HDMI je možné monitor rozsvítit max. pouze ve FullHD rozlišení 1.920x1.080.
Pro ty, kdo by očekávali, že HDMI-vstup monitoru se bude chovat stejně jako HDMI vstup na jejich TV-zobrazovači, je nutné připomenout, že monitor ani na tomto vstupu nepodporuje jinou opakovací obrazovou frekvenci, než 60Hz, takže přímé připojení k DVB-T a satelitním přijímačům nebo videokamerám nebude možné (tato zařízení totiž pracují obvykle s 50Hz obrazovým kmitočtem a navíc ještě často i v prokládaném /interlaced/ režimu). HDMI vstup monitoru tak byl zřejmě navržen pouze pro připojení ke grafické kartě PC nebo notebooku.

Závěrem bych dodal, že model Dell U2713H vykazuje oproti svému předchůdci U2713HM řadu vylepšení (širší gamut, kalibrační software, atd.) a představuje tedy určitě zajímavou a cenově přitažlivou novinku, ikdyž je třeba počítat s tím, že za tuto cenu nebylo samozřejmě možné vyrobit špičkový profesionální produkt a je tedy nutné se smířit s určitými nedodělky:
- nedokonale fungující obvody kompenzace odchylek homogenity
- kalibrační software vyžadující ke své činnosti sondu /a navíc pouze jediný typ/
- bzučící větráky
- problematická funkce HDMI-vstupu (běžný uživatel by očekával kompatibilitu s TV)

Přesto přese všechno se domnívám, že se jedná o zajímavý produkt pro určitou skupinu fotografů začátečníků, kteří si jako základní podmínku dalšího nákupu monitoru kladou větší úhlopříčku (alespoň 27“), široký gamut a vyšší rozlišení (alespoň 2.560x1.440) a proto jsem si dovolil o něm zveřejnit malou zmínku.

Další podrobné informace o tomto modelu (v angličtině) lze nalézt např. zde:
http://www.prad.de/en/monitore/review/2 ... 2713h.html
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713h.htm
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat
 
Příspěvky: 345
Registrován: 06 led 2012 10:56

Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků