Jasně, že mosí, Josefe, jinak bych to nedělal

. U takovéhoto typu fotek to bývá jaksi samozřejmé (proostření celé scény). Nejde o ohnisko 35 mm, je tam crop faktor 1,5, takže je to ve skutečnosti přes padesát, ve druhém případě téměř šedesát mm. Když dám ostrou clonu, bude sice střed fotky jak břitva, ale v okrajích se bude těžko rozlišovat mezi tím, co už je mimo H.O. a co už je jenom mizerná kresba v krajích snímku. Je to zoom, takže kvalitu a větší vyrovnanost kresby, jako u pevných skel, tady nečekej. A v neposlední řadě, podle krajinářů v knihách, které mám doma, obecně cloním ještě málo. Ale v tomto případě by se to mohlo vyrovnat tím, že plný formát má menší H.O., takže pro stejný efekt se musí víc přiclonit. Oni evidentně jasně upřednostňují nekompromisní proostření celé scény před difrakcí, která běžného pozorovatele většinou vůbec nenapadne (nebo o ní nemá ani potuchy, většinou), zatímco neostrost v popředí či pozadí působí rušivě. Ale to Ti určitě vysvětlovat nemusím

.
Je to fialovější, taky to vidím. Barevně mi to zatím přesně koresponduje s tím, co nabízejí samply na dpreview.com. Nemám s tím osobně žádný problém, třeba Nikon D7000 zase táhne do žluta a zelena, jak u které fotky převažuje buď jedna nebo druhá barva. Nikony jsou obecně viditelně teplejší oproti Canonům, už jsem tady jednou dával odkaz na testík p. Neffa, kde je to moc dobře vidět.
Záměrně jsem do fotek nesahal, jestli mají mít nějaký vypovídající význam, jako testovací fotky, je naprostý nesmysl něco na nich měnit.
A úplně na konec. Podle množství převážně testovacích fotek, které mám k dispozici z Nikonu D7000, je ta clona 13 na Sigmě pořád viditelně ostřejší, než Nikon s pevným sklem na clonu 5,6.
Tak tady je ještě jedna, trochu širší záběr, ale krásná clona 11

. V okrajích už je jasně patrný úbytek ostrosti, hlavně v levém. Mírný zásah do barev, místo Neutral zvolený Standard, slabá korekce fialové. Jsou to 100% JPEGy, oproti 8 bit TIFFu jsou datově třetinové.
http://www.ulozisko.sk/602637/SDIM0814.jpg