Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod 6maciel » 08 bře 2013 13:12

josef38 píše:
6maciel píše:Jedna desktopovka, Elmarit 28/2.8 ASPH.

Tvoje obrázky nutí k přemýšlení! (n)
A jelikož se mně ještě nechce jít spát a jsem známý šťoural, tak se opět ptám. Ty dvě souběžné čáry na horní části obrázku snad ani nevypadají, jako kondenzační páry, ale silně mně připomínají svou ohraničeností škráblý negativ, nebo dokonce ještě mokrý pozitiv při zvětšování. :lol: :lol: Ale odhalený EXIF prozrazuje, jak se mýlím! :-)
Jinak osmadvacítka = (n) Ani není patrná sebemenší vinětace. Ale jestli využíváš kódování objektivu, nebo si poctivě nastavuješ velikost ohniska manuálně, tak M9 snad už kompenzuje eventuelní vinětaci sama ( FW ) S tím si ale nejsem jist. Jestli mně to někdo potvrdíte, budu jen rád!
Toto ohnisko bohužel nevlastním. (y)
Dovolil jsem si Honzo prohlédnout celou Tvoji kolekci snímků. Pěkný!!! (n) (n) (n)

P.S.
S tím ohniskem možná došlo z Tvé strany k omylu! ( EXIF )

Josefe, EXIF má pravdu, i když jen částečně :) Z negativu to není a předpokládám, že jde skutečně o kondenzační čáry. Ohnisko je ale blbě, koukám, že jsem po přehození objektivů nechal přehozený profil pro noctilux, kterým jsem měl nasazený pár fotek před touhle. Bohužel ještě nemám všechny objektivy kódované (zrovna toho nocta ne), takže to někdy při ručním nastavování profilů zapomenu přehodit :/
Jinak vinětace je výrazná u 28mm cronu, elmarit je na tom v tomhle ohledu mnohem líp. I tak mám ale crona asi tak stokrát raději :)
6maciel

Příspěvekod josef38 » 08 bře 2013 14:24

ce. píše:Práve naopak,
oprava CA na APO Asph.50 má čo do činenia s ostrosťou snímku bez ohľadu na to či snímač "vidí" farebne alebo nie ;)
..hlavne pri použití kontrastných farebných filtrov s MM.
MM navyše najlepšie dokáže využiť potenciál tohto skla.

Určitě máš pravdu! Přesto si ale stále myslím, že barevně špatně korigovaný objektiv se více projeví právě v barevné fotografii a to v barevné aberaci. To se potom zákonitě musí projevit i při převodu do černobílé fotografie v její ostrosti.
Také jsem nepsal, že pro černobílou fotografii nemá apochromatický objektiv žádný význam. Pouze jsem psal, že by si na něm M9 asi pochutnala více!
Tu barevnou fotografii s tímto objektivem v plném rozlišení bych přesto rád viděl. Ale nutit Tě k tomu nemůžu, stačily by mně jen růžky obrázku! Protože na fotografiích o straně 1000 bodů, přednosti tohoto objektivu, tím spíše u černobílého obrázku, asi sotva poznáme a musíme jen věřit, že byly pořízeny s AA objektivem. :-) :-) Děkuji a měj se. J.

P.S.
Určitě Ti je znám rozdíl achromatického a apochromatického objektivu.
Jen pro zopakování těchto výrazů, kdyby si někdo jiný nemohl vzpomenout, achromát je korigován ve dvou barevných bodech, kdežto apochromát ve třech bodech! (n)
Přílohy
aberace4.jpg
aberace4.jpg (37.75 KiB) Zobrazeno 7187 krát
josef38

Příspěvekod josef38 » 08 bře 2013 14:33

6maciel píše:
Josefe, EXIF má pravdu, i když jen částečně :) Z negativu to není a předpokládám, že jde skutečně o kondenzační čáry. Ohnisko je ale blbě, koukám, že jsem po přehození objektivů nechal přehozený profil pro noctilux, kterým jsem měl nasazený pár fotek před touhle. Bohužel ještě nemám všechny objektivy kódované (zrovna toho nocta ne), takže to někdy při ručním nastavování profilů zapomenu přehodit :/
Jinak vinětace je výrazná u 28mm cronu, elmarit je na tom v tomhle ohledu mnohem líp. I tak mám ale crona asi tak stokrát raději :)

Díky za vysvětlení a jaký je Tvůj názor na korekci snímku už ve fotoaparátu, v závislosti na nasazeném objektivu? Nerad bych žil v bludu. Mám stále pocit, že ten přenos údaje o ohnisku do těla aparátu nemá vliv jen pro EXIF data. Dokonce i dva objektivy o stejné ohniskové vzdálenosti, ale rozdílné stavbě, mají i rozdílný čárkový kód. Možná bude potom i přesněji vyhodnocen údaj clony v EXIFu???
josef38

Příspěvekod 6maciel » 08 bře 2013 15:42

Mimochodem, máte někdo tip na servis ideálně v ČR, kde by dokázali seřídit objektiv k tělu tak, aby správně ostřil, a případně dokázali dodělat i kódování?
6maciel

Příspěvekod 6maciel » 08 bře 2013 15:57

josef38 píše:Díky za vysvětlení a jaký je Tvůj názor na korekci snímku už ve fotoaparátu, v závislosti na nasazeném objektivu? Nerad bych žil v bludu. Mám stále pocit, že ten přenos údaje o ohnisku do těla aparátu nemá vliv jen pro EXIF data. Dokonce i dva objektivy o stejné ohniskové vzdálenosti, ale rozdílné stavbě, mají i rozdílný čárkový kód. Možná bude potom i přesněji vyhodnocen údaj clony v EXIFu???

Tak určitě :)
M9 obsahuje korekční profily pro jednotlivá skla, řeší se tím částečně vinětace a hlavně barevný posuny v krajích obrazu u širších skel - prakticky ověřeno, pokud například u 28/2.8 elmaritu nezapnu odpovídající profil, mám na fotkách hodně výrazný zabarvení v levým dolním rohu (ostatně ani profil ho neodstraní úplně dokonale). Naopak to funguje taky, profil s výraznou korekcí dokáže až moc zesvětlit rohy na sklech, kde korekce nutná není (například právě profil pro 21mm elmarit s 90/2 summicronem). Výhoda správně kódovaných skel je potom i při zpracování rawů v Lightroomu, kde se jednotlivým objektivům dají automaticky přiřazovat další korekce.
6maciel

Příspěvekod MirekE » 08 bře 2013 16:57

josef38 píše:Ale jestli využíváš kódování objektivu, nebo si poctivě nastavuješ velikost ohniska manuálně, tak M9 snad už kompenzuje eventuelní vinětaci sama ( FW ) S tím si ale nejsem jist. Jestli mně to někdo potvrdíte, budu jen rád!

V pripade DNG nedela kompenzaci vinetace, ale zapise do nej infomaci o tom, jak se ten objektiv chova, takze DNG konvertor (LR) ji muze vyuzit.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 08 bře 2013 17:18

ce. píše:
josef38 píše:Měl bys ale také občas nasadit barevnou Leicu! Ta Leica MM si to jedno ze dvou "áček" příliš nevychutná! :D :D
Dost by mě zajímalo, jak moc se tato lahůdka projeví třeba na barevné aberaci. Možná by neškodilo, kdybys sem pro nás šoupnul jeden RAW z širokáče. (n) Děkuji, Josef.

Práve naopak,
oprava CA na APO Asph.50 má čo do činenia s ostrosťou snímku bez ohľadu na to či snímač "vidí" farebne alebo nie ;)
..hlavne pri použití kontrastných farebných filtrov s MM.
MM navyše najlepšie dokáže využiť potenciál tohto skla.

Krome korekce CA tenhle objektiv nema zadny focus shift a ma taky pomerne planarni rovinu zaostreni, coz jsou veci, ktere k ostrosti (a jeji dosazitelnosti pri normalnim foceni) dale prispeji. Tenhle objektiv se vubec celkem povedl.

Tady o nem pise E. Puts:
http://www.imx.nl/photo/leica/apo-summi ... -asph.html
MirekE

Příspěvekod MirekE » 08 bře 2013 17:27

6maciel píše:Mimochodem, máte někdo tip na servis ideálně v ČR, kde by dokázali seřídit objektiv k tělu tak, aby správně ostřil, a případně dokázali dodělat i kódování?

Tip na servis v CR nemam, ale jestli se jedna o objekitvy Leica, tak si to muses nechat seridit a okodovat v Solmsu.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 08 bře 2013 17:30

Děkuji za informace.
S tou korekci vinětace už v Leice M9 jsem si to odvodil z toho, že výstup z Leicy je jiný když nechám zapnuté čtení kódování, oproti tomu, když ho vypnu. Ale je dost možný, že jsem si to jen vsugeroval.
Dodatečně jsem ještě vyrobil dva stejné záběry, rovnou v JPEGu a je pravda, že vinětace zůstává, ujeté barvy v rozích ale jsou kompenzovány. Takže má první věta neplatí! :-)
Ovšem pro mne je to informace užitečná, protože se budu muset mrknout, jak se s tím vypořádá PS oproti LR. Nevíte někdo, od které verze LR už má tyto opravné kerekce pro Leicu?

K tomu seřízení objektivu vzhledem k dálkoměru, tak mám dojem, že u nás ( CR ) to nedělají nikde. Naše servisy to posílají do Solmsu. A tam údajně chtěji k seřízení tělo i objektiv.
Přílohy
Porovnání.jpg
Porovnání.jpg (1.01 MiB) Zobrazeno 7160 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/2
ISO: 1600
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod MirekE » 08 bře 2013 17:49

josef38 píše:Tu barevnou fotografii s tímto objektivem v plném rozlišení bych přesto rád viděl. Ale nutit Tě k tomu nemůžu, stačily by mně jen růžky obrázku! Protože na fotografiích o straně 1000 bodů, přednosti tohoto objektivu, tím spíše u černobílého obrázku, asi sotva poznáme a musíme jen věřit, že byly pořízeny s AA objektivem. :-) :-)

Me by zase zajimalo, jak se ten objektiv vyporada s axialni chromatickou aberaci, tedy jak to vypada mimo rovinu zaostreni. Objektivy jako 90AA koriguji hezky lateralni, ale axialni trochu zanedbavaji...
MirekE

Příspěvekod MirekE » 08 bře 2013 18:00

Ovšem pro mne je to informace užitečná, protože se budu muset mrknout, jak se s tím vypořádá PS oproti LR. Nevíte někdo, od které verze LR už má tyto opravné kerekce pro Leicu?

LR a PS ze stejne doby to budou delat stejne, protoze ACR a LR jsou, co se konverzi z raw tyce, v jadru stejny software. Odkdy LR/ACR cte korekce z rawu netusim, rekl bych, ze od verze LR 3. LR a ACR ma krome toho moznost aplikovat profil objektivu vytvoreny Adobe nebo uzivatelsky a v poslednich verzich se jeste objevila moznost korekce barevne vinetace, ktera pry funguje lip nez CornerFix, takze muzes vesele korigovat i neoriginalni a nekodovane objektivy.
MirekE

Příspěvekod ce. » 08 bře 2013 19:52

josef38 píše:Tu barevnou fotografii s tímto objektivem v plném rozlišení bych přesto rád viděl. Ale nutit Tě k tomu nemůžu, stačily by mně jen růžky obrázku! Protože na fotografiích o straně 1000 bodů, přednosti tohoto objektivu, tím spíše u černobílého obrázku, asi sotva poznáme a musíme jen věřit, že byly pořízeny s AA objektivem. :-) :-) Děkuji a měj se. J.

Josef,
veľmi rád,ale
nemám už farebnú Lejku..
..ako som už spomínal po vyhodnotení môjho počtu bw voči farbe mám len MM a na farbu DSLR s jedným AF zoomom a dvoma MF pevnými sklami.
Lúčenie bolo obtiažne,ale musel som,lebo som tušil,že by len tak zaháľala ako druhé telo v brašni..

Fotiek s 50AA moc nemám,je to čerstvá záležitosť.Ten objektív zohnať bolo ťažké..
Přílohy
L1000315bwa4.jpg
L1000315bwa4.jpg (246.03 KiB) Zobrazeno 7147 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/180 sec.
ISO: 1600
Model: M Monochrom
Expoziční program: Manuální
ce.

Příspěvekod OVal » 08 bře 2013 20:14

ce. píše:..ako som už spomínal po vyhodnotení môjho počtu bw voči farbe mám len MM a na farbu DSLR s jedným AF zoomom a dvoma MF pevnými sklami.

Jo, takovouto podobnou kombinaci vidím rovněž jako ideální. MM a 35, 50, případně něco víc do široka.... a na barvu DSLR a bezzrcátko...Jen těch skel pro barvu k DSLR a bezzrcátku by mi asi muselo zůstat víc... Zatím nasávám (podněty a vaše zkušenosti) a pomalu přesvědčuji rodinu, že MM je to pravé pro mou venkovskou živnost...
Každopádně zatím díky za vaše info.. a ta poslední fotka se mi moc líbí.. (n)
OVal
http://www.zonerama.com/Profile/4795
OVal

Příspěvekod josef38 » 08 bře 2013 22:17

ce. píše:Josef,
veľmi rád,ale
nemám už farebnú Lejku..
..ako som už spomínal po vyhodnotení môjho počtu bw voči farbe mám len MM a na farbu DSLR s jedným AF zoomom a dvoma MF pevnými sklami.
Lúčenie bolo obtiažne,ale musel som,lebo som tušil,že by len tak zaháľala ako druhé telo v brašni..

Fotiek s 50AA moc nemám,je to čerstvá záležitosť.Ten objektív zohnať bolo ťažké..

Jooo, tak tahle fotka se mně osobně zatím líbí nejvíc! Kresba i ve stínech! Docela rád bych ji viděl na papíře, alespoň 30 x 45 cm! (n) (n) (n)
A s tím Tvým Cronem 50/ AA, tak vím na 90 %, že ho máš od Škody! :-)
Známý prodavač mně tam o něm pěl chválu a na závěr pravil. Dlouho zde nebyl, posílali jsme ho na Slovensko. Komu asi???
Takže BINGO ???? :-)
josef38

Příspěvekod josef38 » 08 bře 2013 22:22

Perfektní fotky! Leica MM si u Tebe smlsne! (n) (n) (n)
josef38

Příspěvekod josef38 » 09 bře 2013 08:15

Obrázek už zde jednou myslím byl. Tentokrát jsem ho ale zpracovával v LR a připadá mně barevně trochu jiný. Vím, že to je jen nastavením "šoupátek", kdybych laboroval v PS, mohl bych zřejmě dostat výsledek stejný. Přesto asi velice rád přejdu při zpracování DNG z Leicy k LR. :-)
Hezký víkend všem! J.
Přílohy
Moravěnka.jpg
Moravěnka.jpg (1.27 MiB) Zobrazeno 7104 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/180 sec.
Clona: F/3.4
ISO: 500
Whitebalance: Automaticky
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -21760/65536 EV
josef38

Příspěvekod ce. » 09 bře 2013 12:55

josef38 píše:A s tím Tvým Cronem 50/ AA, tak vím na 90 %, že ho máš od Škody! :-)
Známý prodavač mně tam o něm pěl chválu a na závěr pravil. Dlouho zde nebyl, posílali jsme ho na Slovensko. Komu asi???
Takže BINGO ???? :-)

(n)
..sám som príjemne prekvapený akú má Škoda rozsiahlu ponuku Leica sortimentu.

Lux 35/1.4 Asph.,FLE..
Přílohy
L1000064bwa4.jpg
L1000064bwa4.jpg (329.76 KiB) Zobrazeno 7082 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/90 sec.
ISO: 3200
Model: M Monochrom
ce.

Příspěvekod josef38 » 09 bře 2013 17:02

MirekE píše:
LR a PS ze stejne doby to budou delat stejne, protoze ACR a LR jsou, co se konverzi z raw tyce, v jadru stejny software. Odkdy LR/ACR cte korekce z rawu netusim, rekl bych, ze od verze LR 3. LR a ACR ma krome toho moznost aplikovat profil objektivu vytvoreny Adobe nebo uzivatelsky a v poslednich verzich se jeste objevila moznost korekce barevne vinetace, ktera pry funguje lip nez CornerFix, takze muzes vesele korigovat i neoriginalni a nekodovane objektivy.

Děkuji za poznatky. Ten CornerFix bych zas tak nepodceňoval. Funguje totiž na úplně jiném principu. Ty si vytvoříš pro jakýkoliv objektiv opravný profil a tím potom V CF své fotografie koriguješ. Ten opravný profil se vytvoří tak, že si nafotíš požadovaným objektivem bílou plochu, nejlépe s objektivem rozostřeným. Na tomto snímku vidíš všechny nedostatky objektivu. Barevné rohy, vinětace, dokonce i nečistoty na čipu. :-) Tento profil se potom v CF přičítá ke korigovanému obrázku, zřejmě v inverzní podobě.
Výhudu má CF v tom, že si můžeš vytvořit sám tolik profilů, kolik potřebuješ.
Nevýhodou je, že při silné vinětaci a opravou snímku v CF poněkud stoupne šum v rozích snímku. To ale musí být stejné v jakýmkoliv jiným programu. Rohy jsou prostě vůči středu podexponované a s tím se nic lepšího neudělá.
Snad jediné řešení, u širokáču je, použít centerfilter.
Na tom LR už se pracuje. Zatím mám na W7 nainstalován LR 4 a můžu se do jednoho měsíce rozhodnout, jestli ho koupím. První můj poznatek je, že je trochu nepohodlný třeba pro úpravu jen jednoho snímku z foťáku. Musím jej nejdřív uložit do jakési knihovny a teprve z ní mohu snímky upravovat. Asi bude ale snažší při použití tohoto programu archivace a následné vyhledávání snímků.
josef38

Příspěvekod josef38 » 09 bře 2013 17:10

ce. píše:..sám som príjemne prekvapený akú má Škoda rozsiahlu ponuku Leica sortimentu.

Lux 35/1.4 Asph.,FLE..

Jo, jo a jsou velice ochotní. Jen mě trochu vadí, že Ti klidně prodají Leicu MM z vitrinky, kterou si před tím mohl kdokoliv půjčit, třeba i domu, za mírný poplatek ( 1 % ceny/ 1 den ). Když si ji po půjčení koupíš, nemusíš tento poplatek platit. Je to služba příjemná, ale nevím, jestli bych si raději nedojel koupit tento přístroj do Vídně. Tam před Tebe postaví ještě nerozbalenou krabici. Podobně jsem u nich koupil Leicu M8 a měl jsem s ní problémy. Někdo se u ní hrabal v dálkoměru. Už jsem o tom jednou psal. Nakonec se mně podařilo dálkoměr nastavit doma, ale strávil jsem kvůli tomu několik bezesných nocí! U ž bych to nerad absolvoval znovu! :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 09 bře 2013 20:05

josef38 píše:
MirekE píše:

Děkuji za poznatky. Ten CornerFix bych zas tak nepodceňoval. Funguje totiž na úplně jiném principu. Ty si vytvoříš pro jakýkoliv objektiv opravný profil a tím potom V CF své fotografie koriguješ. Ten opravný profil se vytvoří tak, že si nafotíš požadovaným objektivem bílou plochu, nejlépe s objektivem rozostřeným. Na tomto snímku vidíš všechny nedostatky objektivu. Barevné rohy, vinětace, dokonce i nečistoty na čipu. :-) Tento profil se potom v CF přičítá ke korigovanému obrázku, zřejmě v inverzní podobě.
Výhudu má CF v tom, že si můžeš vytvořit sám tolik profilů, kolik potřebuješ.
Nevýhodou je, že při silné vinětaci a opravou snímku v CF poněkud stoupne šum v rozích snímku. To ale musí být stejné v jakýmkoliv jiným programu. Rohy jsou prostě vůči středu podexponované a s tím se nic lepšího neudělá.
Snad jediné řešení, u širokáču je, použít centerfilter.
Na tom LR už se pracuje. Zatím mám na W7 nainstalován LR 4 a můžu se do jednoho měsíce rozhodnout, jestli ho koupím. První můj poznatek je, že je trochu nepohodlný třeba pro úpravu jen jednoho snímku z foťáku. Musím jej nejdřív uložit do jakési knihovny a teprve z ní mohu snímky upravovat. Asi bude ale snažší při použití tohoto programu archivace a následné vyhledávání snímků.

Mam dojem, ze jedna z tech korekci LR, ktera je k dispozici jako plugin, funguje presne takhle, jen o to jednoduseji, ze se to da vsechno udelat v jednom programu a rovnou na rawu.

http://labs.adobe.com/technologies/lightroomplugins/
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou