Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod Jarouš » 04 bře 2013 18:28

RGB filtry - taky si myslím, že by to mohlo být lepší, než z Foveonu, nějak vnitřně cítím, že by to mělo být principiálně jednodušší a čistší řešení. Čistě odborně tomu nerozumím vůbec, ale dolovat ty informace z různých hloubek křemíkových vrstev mi vůbec nepřipadá jednoduché... :?: ;)
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 05 bře 2013 18:02

Tak to jsme dva! :-)
S mýma pokusama s černobílým filmem a RGB filtry to moc společného nemá.
Tady by to byla ta nejideálnější sestava pro barevnou fotku.
O něco podobného jsem se pokoušel i s Leicou M9. Jenže to není to pravé. Pokoušel jsem se o to jen proto, abych si vyzkoušel postup s digitálním aparátem a filtry. Výsledek byl hodně podobný klasické barevné fotce z M9. Tady by to muselo být ještě lepší! :-)

U Leicy M9 následoval převod jednotlivých výtažků RGB do monochromu. Byl to zbytečný krok zpět, ale jinak to nešlo!
josef38

Příspěvekod ce. » 05 bře 2013 20:21

Jedna s ND filtrom 8x..
Přílohy
L1000212bwa4.jpg
L1000212bwa4.jpg (280.76 KiB) Zobrazeno 10448 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/2000 sec.
ISO: 320
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
ce.

Příspěvekod MirekE » 05 bře 2013 21:57

ce. píše:Keďže 95% fotiek fotím bw predsalen som sa rozhodol ísť do chomúta s Leicou MM aj keď som mal spočiatku výhrady.

Blahopreju a jsem rad, ze jsi k ni nasel cestu i pres pocatecni vyhrady.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 05 bře 2013 22:09

Jarouš píše:RGB filtry - taky si myslím, že by to mohlo být lepší, než z Foveonu, nějak vnitřně cítím, že by to mělo být principiálně jednodušší a čistší řešení. Čistě odborně tomu nerozumím vůbec, ale dolovat ty informace z různých hloubek křemíkových vrstev mi vůbec nepřipadá jednoduché... :?: ;)

O tom dolovani jsem neco cetl, myslim, ze je to cervena, ktera se musi dost doostrovat a vytahovat.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 05 bře 2013 23:14

MirekE píše:
O tom dolovani jsem neco cetl, myslim, ze je to cervena, ktera se musi dost doostrovat a vytahovat.

Měl jsem SD10 a vzpomínám si, že s červenou někdy potíže byly. Na těchto květech vlčího máku jsou některé partie červené úplně slité.
A ani podle histogramu se nezdá, že by byl červený kanál na doraz.
Lejkaři, trochu jsem odbočil, ale alespoň trochu to snad k věci je! :-)
Přílohy
SD10.jpg
SD10.jpg (741.23 KiB) Zobrazeno 10428 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 150 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/9
ISO: 100
Model: SIGMA SD10
Expoziční program: Shutter priority
Exposure bias: -1/1 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod MirekE » 06 bře 2013 00:24

Ja jsem cetl, ze ten cerveny (?) kanal je az vespod a jednak na nej nedojde moc svetla a jednak je potreba delat nejake dost agresivni doostreni, snad jeste pred zapisem do rawu, jinak by byl cerveny obraz rozmazany o cely pixel. Ale

1. Nevim, jestli si to pamatuju dobre
2. Ten clovek, co to psal, se optikou a senzory zivi a vi opravdu hodne, ale jestli je to pravda, to zarucit nemuzu
MirekE

Příspěvekod josef38 » 06 bře 2013 06:53

Tak ještě jednou ty květy ze Sigmy SD10.
Mrkněte se na histogram, na jednotlivé kanály, jak moc jsem při konverzi z RAWu musel snímek podexponovat, aby červená byla trochu ke koukání. Kresba tam je, ale snímek se musí dosti nepřirozeně upravit. Kdo by si chtěl pohrát, přikládám i originál RAW. Exif také napovídá, že už při fotografování jsem musel expozici snížit, ( kolem -1 EV )

http://www.ulozisko.sk/595573/IMG08553.X3F

Histogram na přiloženém obrázku je už pochopitelně po konverzi a úpravě obrázku, ale ještě neuloženém ještě do jpg.
Po uložení do jpg vzniknou na histogramu "kudrdlinky".

A tady by možná Leica MM + RGB filtry mohla dopadnout lépe!!!
Přílohy
Vlčí máky.jpg
Vlčí máky.jpg (726.91 KiB) Zobrazeno 10409 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 150 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/9
ISO: 100
Model: SIGMA SD10
Expoziční program: Shutter priority
Exposure bias: -1/1 EV
Metering mode: Pattern
Schránka 01.jpg
Schránka 01.jpg (169.7 KiB) Zobrazeno 10412 krát
Naposledy upravil josef38 dne 06 bře 2013 08:22, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod ce. » 06 bře 2013 08:19

MirekE píše:Blahopreju a jsem rad, ze jsi k ni nasel cestu i pres pocatecni vyhrady.

Díky!
Aké máš správy o svojej budúcej M240?
Najnovšie kolujú informácie,že na novej M240 nebude fungovať režim LV a video ak sa nepoužijú kódované objektívy.
ce.

Příspěvekod OVal » 06 bře 2013 09:59

Ce: Gratuluji k novému vztahu. Je to na celý život, předpokládám...
Taky o ní uvažuji, Chytla mne za srdce. Zatím si to jen rovnám v hlavě, na jaře se chci rozhodnout.... Nikdy jsem tolik nezaplatil ani za auto, jenom barák stál "o chlup" víc.... Ale když musíš, tak musíš.....
http://www.digicolor.cz/Forum/tabid/86/ ... fault.aspx
Budu vděčný za fotky a postřehy, zkušenosti.
OVal

Příspěvekod josef38 » 06 bře 2013 10:36

OVal píše:Ce: Gratuluji k novému vztahu. Je to na celý život, předpokládám...

Tak to jsem si myslel u každého mého nového fotoaparátu. A že tom tak není, o tom svědčí moje M9, před kterou byla M8 a ještě před těmito byl Digilux 2.
Kouleji to s náma dobře a kdo má potom odolat, že??? Měj se! J.
josef38

Příspěvekod Petrpakl » 06 bře 2013 10:48

Diky vsem za rady a postrehy k fotkam.
Koukal sem na ne na 4 ruznych zarizenich. Na Macbooku s retinou displejem, iPadu, Sony Vaio s HD displejem a normalnim laptopu. Vsude vypadaly jinak. Nejlip nad Macu a ipadu, Sony bylo trochu horsi, Lenovo ble.
Takze to vypada, ze se pri uprave bez monitoru neobejdu. Coz je skoda, hodne cestuju a uprava fotek by byla idealni vecerni zabava, kdyz se nudim sam na hotelu.
Petrpakl

Příspěvekod josef38 » 06 bře 2013 10:52

Petrpakl píše:Diky vsem za rady a postrehy k fotkam.
Koukal sem na ne na 4 ruznych zarizenich. Na Macbooku s retinou displejem, iPadu, Sony Vaio s HD displejem a normalnim laptopu. Vsude vypadaly jinak. Nejlip nad Macu a ipadu, Sony bylo trochu horsi, Lenovo ble.
Takze to vypada, ze se pri uprave bez monitoru neobejdu. Coz je skoda, hodne cestuju a uprava fotek by byla idealni vecerni zabava, kdyz se nudim sam na hotelu.

Mám pocit, že tu černobílou fotku můžeš na noťasu zpracovávat také. Pochopitelně na velkém EIZO vypadá i černobílá fotka lépe, ale myslím, že to zpracování fotky v hotelu na noťasu její kráse neubere.
S barvou by to pochopitelně bylo horší!

P.S.
Ono už je i jiné pokoukání, když si noťas připojíš kabelem na televizi na pokoji v hotelu. ( DP-HDMI )
A ten kablík bys sebou uvezl. :-)
josef38

Příspěvekod OVal » 06 bře 2013 11:08

Tak to jsem si myslel u každého mého nového fotoaparátu. A že tom tak není, o tom svědčí moje M9, před kterou byla M8 a ještě před těmito byl Digilux 2.
Kouleji to s náma dobře a kdo má potom odolat, že??? Měj se! J.

Jo, jo, u klasickejch "barevnejch" foťáků bývají vztahy kratší... O tom něco vím.. ale ta LM Mono je taková....jiná....úúžasná. :D Tam by to mohlo klapnout na dlouho... ;)
OVal

Příspěvekod ce. » 06 bře 2013 11:16

OVal,
díky!
Dlho som bol odporcom Monochrome z troch dôvodov.Neexistuje záchrana v svetlách po preexpozícii,počas dňa so svetelnými sklami treba použiť ND filtre pri otvorenej clone a raw vyžaduje trocha práce aby súbory neboli šedivky.
Potom som si stiahol nejaké DNG z webu a skúšal som sám,čo sa z toho dá dostať.Jednou vetou,ak je správne exponované,dáta sú pružné ako nič iné čo som skúšal.Obraz sa nerozpadá ani na ISO6400 a ostrosť zostáva zachovaná.Sám mám tendenciu robiť viac kontrastné fotky,čiže nie som správna "vzorka" na posúdenie dynamiky obrazových dát.Ovšem mnoho autorov užíva Monochrome opačným spôsobom s tendenciou zachovať čo najviac prechodov,detailov a dynamiky.Všetky druhy a spôsoby "práce" s dátami Monochrome umožňuje,čo je skvelá správa z dôvodu možnosti simulácie filmových materiálov a vlastných prednastavení.
Dobré je sa pozrieť sem:
http://www.getdpi.com/forum/leica-m-x-r ... chrom.html
..tu sa nájdu všetky možné spracovania aj použité sklá.
Přílohy
l1000211bwa4.jpg
l1000211bwa4.jpg (299.32 KiB) Zobrazeno 10374 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/1500 sec.
ISO: 320
Model: M Monochrom
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
ce.

Příspěvekod OVal » 06 bře 2013 14:35

Díky, prokoušu se tím...
S ND i trochou práce v RAWu se počítá. Nakolik je to nebezpečí přeexpozice a nemožnosti tahat kresbu z jiných barevných kanálů nepříjemné, nemohu posoudit. Ale nebojím se toho. Co mne zatím drží zpátky je, že bych rád, aby si na sebe holka časem vydělala (nejlépe na sebe i na mne, ale to už není podmínkou...). Přičemž tuším, že to asi nebude lehké...
Z objektivů zatím uvažuji o Voigtlanderu 40/1,4, potom asi 25/4, nebo 21/4, 75/1,8 a případně něco hodně širokého: 12-15mm... Máte s těmito sklíčky někdo nějakou zkušenost? 40/1,4 jsem měl k m4/3, kde se mi líbil, ale na FF je to o něčem jiném...
OVal

Příspěvekod MirekE » 06 bře 2013 16:27

ce. píše:
MirekE píše:Blahopreju a jsem rad, ze jsi k ni nasel cestu i pres pocatecni vyhrady.

Díky!
Aké máš správy o svojej budúcej M240?
Najnovšie kolujú informácie,že na novej M240 nebude fungovať režim LV a video ak sa nepoužijú kódované objektívy.

Zpravy zadne. Zatim se zda, ze to az na nekolik vyjimek doposud dostavaji jen VIP zakaznici a na poradniky jeste nedoslo. Navic mam dojem, ze muj dealer (B&H) jeste nedostal vubec nic. Cekani me ale nijak zvlast netrapi - az to bude, tak to bude.

Ten LV povazuju za jeden z hlavnich duvodu pro M, protoze se domnivam, ze to bude vyborny krajinarsky fotak, ale nekodovane objektivy nemam. Zvazuju, ze nekdy rozsirim vybavu o 35 a 21mm a v obou pripadech mam jako kandidaty take Zeissy, protoze mam ten jejich sverazny charakter na DSLR svym zpusobem rad a cena je polovicni az tretinova oproti podobne kvalitnim Leicam. Pokud bych se ale pro ne rozhodl, tak bych je stejne kodoval. Horsi by to ovsem bylo, pokud bych si chtel nechat sve Makro-Planary a pouzivat je pres redukci na foceni zblizka. No, myslim, ze puvodni plan zredukovat vybavu na jeden fotak nevyjde a zrcadlovku si necham.
MirekE

Příspěvekod ce. » 06 bře 2013 16:35

Povedal by som,že MM meria expozíciu ako M9..
chce to trochu praxe a kukať kde by mohol z scény vzniknúť prepal,či prípadne bude vadiť a.p.
Prepal aj keď veľmi malý je nevratný v PP!Proste nič sa z neho nedá dostať.Výhodou je zobrazenie histogramu na displeji v rawe.Prvotne sa objaví histogram JPEGu a následne rawu,takže okamžitá kontrola je presná.
Niektorí fotia s MM so stálou podexpozíciou,pretože (zdanlivo) beztrestne je možné ťahať dáta z tieňov.V tomto ohľade MM vyniká.

S Voigtlanderom neporadím.Určite však odpadá problém farebnej vinetácie v rohoch so sklami pod 35mm.
Čoho by som sa však držal sú ohniská podľa rámčekov s výnimkou širokáčov 12-15mm.
Za slušný peniaz sa dajú zohnať šróbovacie objektívy (28,35,50) plus redukcia práve od Voigtlandera zodpovedajúca ohnisku,ak človek chce a potrebuje ušetriť peniaze.Myslím,že to prinesie takú istú dávku radosti ako originál M sklá.
ce.

Příspěvekod ce. » 06 bře 2013 16:39

MirekE píše:Ten LV povazuju za jeden z hlavnich duvodu pro M, protoze se domnivam, ze to bude vyborny krajinarsky fotak, ale nekodovane objektivy nemam. Zvazuju, ze nekdy rozsirim vybavu o 35 a 21mm a v obou pripadech mam jako kandidaty take Zeissy, protoze mam ten jejich sverazny charakter na DSLR svym zpusobem rad a cena je polovicni az tretinova oproti podobne kvalitnim Leicam. Pokud bych se ale pro ne rozhodl, tak bych je stejne kodoval. Horsi by to ovsem bylo, pokud bych si chtel nechat sve Makro-Planary a pouzivat je pres redukci na foceni zblizka. No, myslim, ze puvodni plan zredukovat vybavu na jeden fotak nevyjde a zrcadlovku si necham.

Mirek,
tá správa nie je zaručená a niektorí ju dementujú.Možno to bol prípad predprodukčného firmvéru.
Inak DSLR som si nechal,lenže moja krajinárska foto ak sa už k niečomu dokopem prebieha v dosť drsných podmienkach,fujavica,mráz,v príprave tma,väčšinou v rukaviciach a tak,takže by som sa obával o "M"ko.
ce.

Příspěvekod josef38 » 06 bře 2013 17:24

Přece nemohu zůstat pozadu! :-)

A ještě dodávám jeden link na SUMMICRON 35/ ASPH, zcela odcloněný. V těch rozích už nic moc, ale to by jsme mu asi mohli odpustit. :-)

http://www.ulozisko.sk/obrazky/595713/S ... CLONEN.jpg
Přílohy
L9998977.jpg
L9998977.jpg (962.56 KiB) Zobrazeno 10350 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/6.7
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Model: M9 Digital Camera