Výběr LCD monitoru pro amatérskou fotografii

Moderátor: Antonin.Charvat

Re: Výběr LCD monitoru pro amatérskou fotografii

Příspěvekod dluhos » 18 úno 2013 19:57

to Antonin.Charvat

Měl jsem na mysli těch 99% AdobeRGB, děkuju za názor.
dluhos

Příspěvekod MichelleX » 18 úno 2013 20:59

Dobrý den.

Potřeboval bych poradit s výběrem monitoru.

V současnosti používám Eizo S2243W (22", 1920:1200, S-PVA, AdobeRGB 95%), který se v rámci rodiny přesune na jiné místo, a hledám za něj min. stejně dobrou náhradu, která by měla mít 24", 1920:1200 a obvody pro zlepšení rovnoměrnosti podsvětlení (současné Eizo S2243W bylo kvůli tomu i na reklamaci, nicméně i po ní je zde stále ještě prostor ke zlepšení).
Rovněž bych uvítal dobré podání černé, neslyšný provoz a možnost výraznějšího snížení jasu kvůli častější práci ve večerních hodinách.
Monitor v současnosti využívám v průměru 5h denně cca z 20% na práci s fotkami (netisknu je ani jinak neporovnávám s reálným objektem), 20% filmy, zbylých 60% kancelářské věci a internet.

Jaký monitor byste mi doporučil (ať už z aktuálně dostupných, příp. pokud máte nějaké "zákulisní informace" tak i z těch, co budou uvedeny v blízké době na trh)?
MichelleX

Příspěvekod Antonin.Charvat » 19 úno 2013 16:12

To: "MichelleX"

ze 24" modelů požadovaných parametrů (vysoká homogenita obrazu, pasivní chlazení + nízká úroveň brumu spínaného zdroje, široký rozsah regulace jasu, rozlišení 1920x1200, široký gamut) mohu doporučit modely:
EIZO SX2462W nebo NEC PA241.
K EIZO modelu je navíc zdarma možné stáhnout z http://www.eizo.cz podpůrný kalibrační software EIZO EasyPIX2, který i bez kalibrační sondy je schopen automaticky vybrat z databáze správný barevný profil příslušného (připojeného) monitoru a automaticky jej nastavit jako výchozí v systémové Správě barev Vašeho operačního systému. Poté již stačí nastavit požadovaný jas a bílý bod monitoru a můžete se těšit ze správné barevné reprodukce Vašich fotografií (pokud tedy prohlížeč podporuje spolupráci s barevnými profily monitorů = podporuje Správu barev).

Cenově je i velmi výhodný 22" model EIZO SX2262W, který je až na velikost úhlopříčky téměř totožný (včetně rozlišení) s modelem SX2462W.
/Pozn. pro znalce: SX2262W je osazen panelem typu S-PVA /8-bit, zatímco SX2462W je osazen panelem typu ISP (pIPS-10 bit=8bit+FRC)/
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod MichelleX » 20 úno 2013 21:56

To: "Antonin.Charvat"

U aktuálně používaného Eizo S2243W mi pro některé činnosti už ne právě vyhovuje poměrně malá velikost pixelu, z tohoto důvodu by mi tedy nevyhovoval ani SX2262W.

Původně jsem měl vybraný EIZO SX2462W (byl jsem se na něj i podívat v předváděcím centru EIZO v Praze), ale zanedlouho po té (loni na konci srpna) jsem zjistil, že Eizo chystá nové modely. Konkrétně mě zaujal CX240 a rozhodl jsem se počkat až na jeho uvedení a příp. recenze. Jak parametrově, tak i cenově však už stojí o něco výše a nejsem si jist, zda by to v rámci mého používání (kdy fotografování je pro mě příjemné, i když někdy i náročné hobby, nikoliv živnost) bylo ještě pro mě smysluplné?

Pod tématem "Monitor Eizo SX2462W" jste už částečně porovnával SX2462W a PA241 s CX240 (nová IPS obrazovka, autokalibrační senzor, vstupy).
Zajímalo by mě dále, jak si CX240 stojí v porovnání s SX2462W (či NEC PA241) ohledně:
- hlučnosti provozu (na nějakém zahraničním webu jsem zaznamenal informaci, že by snad měl mít CX240 chlazení větráčkem)
- možnosti snížení jasu při případném (ne)nezachování kontrastu (našel jsem pouze údaj max. 300 cd/m2) - u současného S2243W (70-360 cd/m2, 3-90 cd/m2 v EyeCare mode) se lze dostat hodně nízko, což občas právě využívám i za cenu sníženého kontrastu, PA241 (40-320 cd/m2) dle testů snižuje kontrast od cca 130 cd/m2, SX2462W (80-270 cd/m2) - lze jít s jasem (např. v nějakém modu) ještě níže než 80cd/m2?
- velikost kontrastu a min. jas černé (u CX240 je asi oproti SX2462W či PA241 jisté zlepšení, což se může hodit např. u nočních fotek, ale v porovnání s S2243W s S-PVA je to asi stále ještě horší)
- u CX240 mě trochu překvapuje tloušťka rámečku kolem displeje, která je oproti ostatním zde zmiňovaným monitorům citelně větší - nevíte proč?
MichelleX

Příspěvekod Antonin.Charvat » 21 úno 2013 15:38

To: "MichelleX"

Pod tématem "Monitor Eizo SX2462W" jste už částečně porovnával SX2462W a PA241 s CX240 (nová IPS obrazovka, autokalibrační senzor, vstupy).
Zajímalo by mě dále, jak si CX240 stojí v porovnání s SX2462W (či NEC PA241) ohledně:
- hlučnosti provozu (na nějakém zahraničním webu jsem zaznamenal informaci, že by snad měl mít CX240 chlazení větráčkem)

Monitory EIZO SX2462W a NEC PA241 mají pasivní chlazení tepla unikajícího z podsvětlovacího (CCFL) systému a jsou na tom tedy s hlučností velmi podobně, jestli se dá o nějaké "hlučnosti" vůbec hovořit.
Monitor EIZO CX240 je vybaven novým podsvětlovacím systémem typu LED s dvoubarevnými LED-prvky s vysokou účinností, takže únik tepla vůči pozorovateli je výrazně (o poznání) nižší, než u výše popisovaných modelů. Na druhé straně je v modelu CX240 z důvodů zajištění max.stability podsvětlovacího systému a z důvodu vůbec prvního nasazení tohoto systému v monitorech EIZO z bezpečnostních důvodů použito aktivní chlazení (nízkootáčkový větrák). Tím je úroveň hluku o něco vyšší než u předcházejících modelů. Na druhé straně je tak nízká, že ji běžný uživatel používající monitor v běžné místnosti (kde není absolutní ticho) vůbec nezanamená, zejména pokud sedí před monitorem a nemá zrovna "přilepené ucho" na zadní části krytu monitoru.

- možnosti snížení jasu při případném (ne)nezachování kontrastu (našel jsem pouze údaj max. 300 cd/m2) - u současného S2243W (70-360 cd/m2, 3-90 cd/m2 v EyeCare mode) se lze dostat hodně nízko, což občas právě využívám i za cenu sníženého kontrastu, PA241 (40-320 cd/m2) dle testů snižuje kontrast od cca 130 cd/m2, SX2462W (80-270 cd/m2) - lze jít s jasem (např. v nějakém modu) ještě níže než 80cd/m2?

U nového modelu CX240 lze pomocí softwaru EIZO ColorNavigator nastavovat jas v rozmezí 20-300 cd/m2. U modelu SX2262W lze min.jas nastavit v rozmezí cca 75-80cd/m2.

- velikost kontrastu a min. jas černé (u CX240 je asi oproti SX2462W či PA241 jisté zlepšení, což se může hodit např. u nočních fotek, ale v porovnání s S2243W s S-PVA je to asi stále ještě horší)

U nového modelu CX240 je podání černé výrazně lepší a to nejen při kolmém pohledu na obrazovku, ale rozdíl je patrný zejména z bočních úhlů pohledu, kdy se "černá" prakticky vůbec nemění, zatímco u předcházejících modelů "černá" rychle světlá s rostoucím úhlem pohledu. Model S2243W v tomto ohledu není vyjímkou. Vlastnost "konstantní" černé mají pouze dva modely EIZO CX240 a CG246.
Máte ovšem pravdu, že při kolmém pohledu na obrazovku je podání "černé" modelu 22" S2243W opravdu na velmi dobré úrovni a ani větší model 24" S2462W ji nepřekoná.

- u CX240 mě trochu překvapuje tloušťka rámečku kolem displeje, která je oproti ostatním zde zmiňovaným monitorům citelně větší - nevíte proč?

Ano, důvodem je zajištění optimálního chlazení celého systému a tedy: dlouhodobá stabilita a bezpečnost barevné reprodukce zobrazovaných dat.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod dudu » 08 bře 2013 10:13

Dobrý den, narazil jsem na recenzi levného monitoru ASUS ASUS VS239H a vyšel v poměru k ceně velmi dobře. Údajně se dá slušně regulovat i jas a to je pro mě dost důležité kvůli očím. Kvůli vysokému jasu jsem ustoupil od LG IPS235P. ten Asus se už ale nedá koupit a je novější ASUS VS239HR. Myslíte, že vlastnosti zůstaly stejné? Podle recenze byly hodně dobré barvy a právě dobrá regulace jasu. Samozřejmě s ohledem na cenu. Dík moc
dudu

Příspěvekod Antonin.Charvat » 12 bře 2013 19:31

To: "dudu"
Dobrý den, narazil jsem na recenzi levného monitoru ASUS ASUS VS239H a vyšel v poměru k ceně velmi dobře. Údajně se dá slušně regulovat i jas a to je pro mě dost důležité kvůli očím. Kvůli vysokému jasu jsem ustoupil od LG IPS235P. ten Asus se už ale nedá koupit a je novější ASUS VS239HR. Myslíte, že vlastnosti zůstaly stejné? Podle recenze byly hodně dobré barvy a právě dobrá regulace jasu. Samozřejmě s ohledem na cenu. Dík moc

Model ASUS VS239HR navazuje na svého předchůdce VS239H. "Rozdíl" je v dynamickém kontrastu (pokud je někdo schopen porovnat hodnotu 80.000.000:1 oproti hodnotě 50.000.000:1 - já tedy NE) a v rychlosti odezvy.
Jinak ovšem oba modely patří do "basic" řady "VS": matná obrazovka s průměrným třpytem, doplněná lesklým rámečkem a pevným stojanem (nelze výškově nastavovat).
Rozdíly lze dohledat snadno např. zde: http://www.asus.cz/Display/AllProducts/

Správně jste si všiml rozsahu regulace, který je u tohoto typu displaye (typicky kancelářský monitor) opravdu na dobré úrovni (50-250 cd/m2, min.jas = 50 cd/m2).
Ovšem na "dobré barvy" bych u tohoto modelu moc nespoléhal. To, že je gamut tohoto monitoru velmi blízko standardu sRGB ještě neznamená obecně správné zobrazení barev v jakékoliv části obrazovky, které je závislé na homogenitě obrazovky (v tomto případě plně závislé na kvalitě difuzeru světla a ta na monitoru této cenové kategorie nebude jistě nijak vysoká).
Monitor tedy bude spíše vhodný (díky své dobré regulaci jasu) na běžné kancelářské práce - psaní e-mailů, zpracovávání tabulek a psaní textů. Na zobrazování fotek však díky lesklému černému rámečku a nízké homogenitě obrazu příliš vhodný není, ikdyž jak jsem již podotkl výše, jste si správně všiml jedné z mnoha vlastností "fotografických" monitorů: širokého rozsahu jasu a poměrně širokého gamutu (z čehož ještě automaticky nevyplývá dobrá celková barevná reprodukce obrazu).

Osobně bych nechtěl, aby se toto fórum věnované fotografickým monitorům nějak ubíralo směrem, zda "ten" nebo "jiný" kancelářský monitor za 4.000,- Kč včetně DPH by se přeci jen nedal za jistých okolností použít také na zobrazování fotek.
Odpověď je pořád stejná: Dal, samozřejmě, ovšem se všemi omezeními a "neduhy" které z toho vyplývají a také samozřejmě, pokud nároky pozorovatele (fotografa) jsou na poměrně nízké úrovni a hned tak ho něco "nerozhází" ...

Toto fórum je právě o ROZDÍLECH a ne SPOLEČNÝCH vlastnostech "kancelářských" a "fotografických" monitorů a je koncipováno jako poradna fotografům, kteří používají nebo chtějí používat pro zobrazování fotografií "fotografické" monitory.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod jiriko » 12 bře 2013 21:17

Osobně bych nechtěl, aby se toto fórum věnované fotografickým monitorům nějak ubíralo směrem, zda "ten" nebo "jiný" kancelářský monitor za 4.000,- Kč včetně DPH by se přeci jen nedal za jistých okolností použít také na zobrazování fotek.

V tom s vámi souhlasím. Problém je spíše v tom, že chybí aktualizované téma něco jako "Doporučený 24" monitor do xxxxx Kč" Dovedu si představit limity 6000, 10000, 15000 a bez omezení ceny. Pokud by k tomu bylo i krátké povídání proč je zrovna tento monitor doporučen, tím lépe. Bohužel to naráží na to, že toto fórum není časopis, který by autorům platil a tak to asi není možné ani očekávat ...
jiriko

Příspěvekod Antonin.Charvat » 12 bře 2013 23:48

To: "jiriko"

Ano, naprosto souhlasím, že obecný rozbor doporučovaných monitorů např. jen ve třech cenových kategoriích byť jen u jednoho výrobce by mohl vydat i na několik stránek A4. Pokud by se takový rozbor týkal více výrobců, pak tedy samozřejmě ještě více a cílem tohoto fóra určitě není suplovat práci "testovacích" serverů ("prad.de", extrahardware.cz, svethardware.cz atd., atd. - ať už chrlí své recenze v jakékoliv kvalitě ...).

Navíc u cenově nízko položené kategorie (např. limit 6.000 kč včetně DPH) je to buď o předefinování pojmu - co je ještě "fotografický" monitor nebo o probírání desítek velmi podobných modelů různých výrobců, které se v zásadě ničím významným (z hlediska fotografa) od sebe neliší, což vede rychle ke zjednodušenému závěru, že je pak asi téměř jedno, co si koupím.

Já osobně bych navrhoval vycházet z technických možností výrobců a dělit fotografické monitory z hlediska
A) cenových hladin na skupiny do 10.000, do 25.000 a nad 25.000 Kč.
B) z hlediska technického pak jednoznačně podle jejich barevného rozsahu: blížící se standardu sRGB nebo AdobeRGB a zda je tento rozsah pevný nebo nastavitelný a jaké jsou možnosti jejich kalibrace. Samozřejmě by k tomu pak přistupovala řada dalších technických parametrů (stabilita, homogenita, závislot na okolní teplotě, možnosti zpracování video-signálu, přesnost simulace RGB/CMYK dat v definovaných barevných standardech (prostorech) atd.
C) z hlediska potřeb uživatele - bude uživatel požadovat, aby fotografie na monitoru byla "pouze" správně zobrazena v nějakém určitém barevném prostoru (standardu) nebo potřebuje fotografie také porovnávat s barevnou reprodukcí na jiném monitoru nebo dokonce z nějakého tiskového stroje?
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod jiriko » 13 bře 2013 21:10

Ano, uznávám, vámi navržené cenové hladiny jsou blíže reálnému pohledu na to, čemu by se dalo říkat monitor pro zpracování fotografií. K bodu b a c - bylo by to určitě fajn a jsem jednoznačně pro, ale vidím tady 2 problémy. První - on to musí někdo napsat a zejména pravidelně aktualizovat (a to není záležitostí 5 minut jak třeba napsání tohoto příspěvku) a druhý - většina lidí, jak to vidím i tady, potřebuje spíše tip na 1 až 2 monitory v dané cenové hladině, které někdo vybere za ně a několika plus proč spíše ano a možná i pár mínus proč spíše ne. Nechtějí o tom příliš dumat a sami se pak už jen rozhodnou podle aktuální dostupnosti toho monitoru či právě probíhající prodejní akce (což byl naposled i můj případ).

Co se týká testů v extrahardware.cz apod., tak ty jsou sice čtivé a plné tabulek a grafů, ale jsou většinou zaměřené na použití monitorů pro hry. Focení tam bývá obvykle zmíněno větou na způsob monitor je vhodný i pro zpracování fotografií.
jiriko

Příspěvekod supfor » 15 kvě 2013 10:46

Zdravím,-nemáte zprávy,kdy bude u nás v prodeji monitor Eizo S2133-H?
supfor

Příspěvekod Antonin.Charvat » 20 kvě 2013 23:12

to: "supfor"

supfor píše: ...kdy bude u nás v prodeji monitor Eizo S2133-H?

Nový model 21" EIZO S2133 (LED), který nahradí současný 21" model S2100 (CCFL) bud k dispozici na přelomu srpna/září 2013.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod kony » 29 čer 2013 21:53

Dobrý den,

zakoupil jsem Eizo SX2262W (díky zdejšímu doporučení) a nejsem si jistý, zda dělám vše dobře (snad mi někdo poradí).

1) Barvy

- nastavil jsem Gamma na 2.2 a teplotu na 6500K
- kontrast mam na 100%
- povolil jsem automatické stmívání v závislosti na okolním světle
- nainstaloval jsem prislusny ICC profil ze stranek EIZO

Je toto nastavení v pořádku?
Nebo bych měl raději použít software EasyPIX a nastavit monitor okometricky? (zatím nemám HW sondu)

2) Používání
- používám Adobe Lightroom, který při úpravě fotek využívá ProPhoto RGB barevný prostor
- pro použití na webu exportuji fotky do JPG v sRGB

Monitor mi fotky poté zobrazuje barevně jinak (Lightroom versus Faststone Image viewer).
Měl bych pro prohlížení fotek, které jsou v sRGB přepnout mod monitoru také do sRGB (abych plus mínus viděl to, co běžní uživatelé)?
Nebo by měl monitor zobrazit fotku v sRGB a AdobeRGB (ProPhoto RGB) stejně a chyba je například v prohlížeči fotek?

Díky moc za rady.
kony

Příspěvekod Antonin.Charvat » 24 črc 2013 09:59

To: "kony"

Základní nastavení monitoru pro prohlížení fotografií (pouze) na monitoru:
- Gamma = 2.2 a teplota bílého bodu 5.500K - 6500K (OK)
- kontrast = 100% (OK)
- povoleno automatické stmívání v závislosti na okolním světle (OK)
- nainstalován (ručně) příslušný ICC profil ze stránek EIZO (OK)

Je toto nastavení v pořádku? Nebo bych měl raději použít software EasyPIX a nastavit monitor okometricky? (zatím nemám HW sondu)

Postupoval jste správně. Pokud uživatel neví, jak nainstalovat ručně barevný profil monitoru do systémové Správy barev, pak může nainstalovat a spustit program EIZO EasyPIX2 dodávaný k tomuto monitoru a ten vytvoří a nainstaluje odpovídající profil automaticky.

Používání monitoru pro reprodukci fotografií v prohlížecím programu Adobe Lightroom:
- používám Adobe Lightroom, který při úpravě fotek využívá ProPhoto RGB barevný prostor
- pro použití na webu exportuji fotky do JPG v sRGB

Monitor mi fotky poté zobrazuje barevně jinak (Lightroom versus Faststone Image viewer).

V prohlížeči Faststone Image viewer je třeba povolit Správu barev (CMS=Color Management System), viz. např.:
http://en.kioskea.net/faq/20748-faststo ... ent-system

Měl bych pro prohlížení fotek, které jsou v sRGB přepnout mod monitoru také do sRGB (abych plus mínus viděl to, co běžní uživatelé)?

- Při prohlížení v programech využívajících pro správnou reprodukci barev barevný profil monitoru (nainstalovaný v systémové správě barev) není přepnutí monitoru do "sRGB" režimu žádoucí.
Pokud byste to udělal, pak by bylo třeba změnit v systémové Správě barev nastavení profilu monitoru na standard "sRGB" !

- Při prohlížení v programech NEvyužívajících pro správnou reprodukci barev barevný profil monitoru je naopak NUTNÉ pro prohlížení fotek připravených pro barevný prostor (rozsah) sRGB monitor také přepnout do režimu "sRGB" (barevný rozsah monitoru pak odpovídá barevnému standardu sRGB a také barevnému rozsahu zobrazovaných fotek připravených pro standard sRGB).

Nebo by měl monitor zobrazit fotku v sRGB a AdobeRGB (ProPhoto RGB) stejně a chyba je například v prohlížeči fotek?

Nesoulad barevné reprodukce stejných fotografických dat v různých prohlížečích je poměrně častým jevem a to z různých důvodů, vyjmenuji alespoň ty nejčastější:
- v prohlížeči není podporována nebo správně aktivována Správa barev (respektující barevný profil monitoru)
- v prohlížeči, který podporuje barevný profil monitoru (Správu barev) je vše zapnuto a aktivováno správně, ale modul Správy barev pracuje chybně (chyba softwaru, lze odstranit pouze instalací upgradu následující verze nebo nainstalovat naopak starší předchozí verzi prohlížeče)
- prohlížeče mohou počítat výslednou barevnou reprodukci fotografií pomocí jiných matematických algoritmů (různý CMS modul)

Samozřejmě lze najít prohlížeče, které zobrazují stejná původní barevná data přibližně stejně. V tom případě NEzáleží na tom, pro jaký barevný prostor byla původní data připravena ani v jakém barevném nastaveném "pracovním" prostoru budou data prohlížena (výsledný vjem barevné reprodukce bude pro lidské oko totožný).
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod kony » 06 srp 2013 10:56

Dobry den pane Charvate,

dekuji moc za odpovedi. Ve FastStone Image viewer jsem zkousel povolit spravu barev jiz predtim, ale nefunguje to (asi maji v programu chybu, stale to "barvi" fotku vice do cervena). Nevadi, uz jsem si nasel jiny prohlizec, ktery se spravou barev nema problemy.

S pozdravem
Petr Konecny.
kony

Příspěvekod supfor » 07 zář 2013 19:13

Dobrý den p.Charvate!
O monitoru Eizo EV2436W už je k dispozici dost informací a myslím si,že pro amater.fotografa(já) bude asi dostatečně vyhovující (čekám ještě na informace o S2133-H). Teď se však objevují zmínky o EV2436W - Z. Nevíte,v čem je rozdíl oproti tomu bez "Z", a kdy se objeví v prodeji u nás?
Děkuji za případnou odpověď.
supfor

Příspěvekod Antonin.Charvat » 22 zář 2013 23:39

To: "supfor"
Technické specifikace o S2133 jsou přístupné zde:
http://www.eizo.com/global/products/fle ... index.html
Na trh v ČR a na Slovensku bude tento monitor uvolněn v říjnu 2013. Cena cca 18.500,- Kč (bez DPH).

Model EIZO EV2436W-Z je určen pouze pro japonský trh.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod jtro8667 » 06 lis 2013 14:43

Dobrý den,

na základě informací mj. z této diskuze jsem koupil EIZO Foris FS2333. Do této doby jsem fungoval na letitém CRT EIZO F930 (čest jeho památce) a nic moc jsem na něm nenastavoval.
K editaci fotek (pořízených Nikonem D90) používám Nikoní software - ViewNX, ViewNX2, CaptureFX (tyto bohužel pod Windows). Na prohlížení běžně XnView (obvykle pod Linuxem).

Otázka zní, jak monitor nastavit aby obě popsané činnosti byly barevně co nejvěrnější skutečnosti:
1) Nastavit monitor na přednastavený sRGB mód a vše ostatní nechat?
2) Nastavit barevný profil ve Windows XP (jde to?), případně přímo v těch Nikoních programech + totéž v XnView (tam by to jít mělo, ale varují, že to zpomaluje).

Přinese varianta 2) lepší výsledky?

Někde jsem tu potkal i rady pro nastavení kontrastu na 100%, ale to mi nehezkým způsobem kazilo obraz v Opeře...

Předem děkuji za odpověď,

Josef Troch
jtro8667

Příspěvekod Antonin.Charvat » 12 lis 2013 22:58

To: "jtro8667"

... koupil jsem EIZO Foris FS2333. K editaci fotek (pořízených Nikonem D90) používám Nikoní software - ViewNX, ViewNX2, CaptureFX (tyto bohužel pod Windows). Na prohlížení běžně XnView (obvykle pod Linuxem).

Otázka zní, jak monitor nastavit aby obě popsané činnosti byly barevně co nejvěrnější skutečnosti:
2) Nastavit barevný profil ve Windows XP (jde to?), případně přímo v těch Nikoních programech + totéž v XnView (tam by to jít mělo, ale varují, že to zpomaluje).

Pro prohlížení fotek na webových portálech (=pomocí webovských prohlížečů) slouží tovární přednastavení "sRGB mode" (nebo-li "Web mode"), kdy se bílý bod monitoru nastaví automaticky na hodnotu blízkou standardu sRGB IEC 61966-2.1 - tedy 6.500K.
Další postup záleží pak na tom, zda webovský prohlížeč "rozumí" nebo "nerozumí" barevným profilům připojeného monitoru (=podporuje/nepodporuje správu barev).
a) Webovský prohlížeč podporuje správu barev:
Pak je třeba nastavit barevný profil monitoru ve správě barev operačního systému nebo přímo ve webovském prohlížeči.
b) Webovský prohlížeč nepodporuje správu barev:
Pak je třeba "nějak" zajistit, aby se barevný rozsah monitoru co nejvíce blížil předpokládanému standardu pro prohlížení fotek na webovských portálech, tj. standardu sRGB IEC61966-2.1
(buď mít monitor, který má tlačítko "sRGB", kterým se barevný rozsah monitoru změní tak, aby odpovídal standardu sRGB IEC61966-2.1, nebo mít monitor, jehož nativní barevný rozsah se alespoň blíží standadu sRGB IEC61966-2.1.)

Pro prohlížení fotek v jiných, než webovských prohlížečích - např. ViewNX, Adobe LR, PhotoShop, ZONER PS, atd. se nastavení bílého bodu řídí jinými pravidly a bílý bod se pro fotografie pořizované při denním světle nastavuje obvykle v rozmezí 5.500K - 7.500K (někdy i více - např. focení zimní zasněžené krajiny může vyžadovat nastavení bílého bodu na max. hodnoty, tj i 10.000K).

POZOR! Monitor FORIS FS2333 na rozdíl od dražších modelů EIZO nemění v režimu "sRGB" svůj barevný rozsah dle standardu sRGB IEC61966-2.1, ale jeho nativní barevný rozsah (=gamut) zůstává zachován! Proto ani při nastaveném režimu "sRGB" u tohoto modelu není možné využít výchozí barevný profil operačního systému (obvykle sRGB profil), ale je nutné použít barevný ICC profil monitoru a ve správě barev operačního systému jej nastavit jako výchozí (a nahradit tak původní výchozí profil sRGB).

Prohlížeče ViewNX/ViewNX2 načítají barevný profil monitoru automaticky při svém spuštění přímo ze správy barev operačního systému (Windows). Proto je třeba barevný profil monitoru nastavit jako výchozí přímo ve správě barev operačního systému.

Závěr:
U modelu FORIS FS2333 je jedno, do jakého režimu je právě přepnut - zda je v režimu "USER1"/"USER2" nebo "sRGB". Pro prohlížení fotek pomocí prohlížečů, které podporují správu barev (silně doporučuji používat právě prohlížeče s podporou správy barev) je VŽDY potřeba nastavit barevný ICC profil monitoru ve správě barev operačního systému jako výchozí (=default) profil.
P.S.
Prohlížeč XnView pod operačním systémem Windows správu barev podporuje. V OS Linux je třeba si správnou funkci správy barev raději ověřit na nějakém testovacím obrázku.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod MirekE » 15 lis 2013 18:43

jtro8667 píše:Dobrý den,

na základě informací mj. z této diskuze jsem koupil EIZO Foris FS2333. Do této doby jsem fungoval na letitém CRT EIZO F930 (čest jeho památce) a nic moc jsem na něm nenastavoval.
K editaci fotek (pořízených Nikonem D90) používám Nikoní software - ViewNX, ViewNX2, CaptureFX (tyto bohužel pod Windows). Na prohlížení běžně XnView (obvykle pod Linuxem).

Přinese varianta 2) lepší výsledky?

Někde jsem tu potkal i rady pro nastavení kontrastu na 100%, ale to mi nehezkým způsobem kazilo obraz v Opeře...

Předem děkuji za odpověď,

Josef Troch

Nejlepsi zpusob, jak toho docilit, je poridit kalibrator, idealne i1 Display Pro nebo Spyder4. Neni to az takova rana do rozpoctu a ma to nekolik vyhod - maximalne vyuzije zobrazovaci schopnosti monitoru, umozni nastaveni tak, aby dochazelo ke shode s tiskem a v neposledni rade doda dostatecnou davku jistoty, ze pokud je neco s color managementem v neporadku, neni to kalibrace monitoru a pri reseni problemu s barvami tak zjednodusi hledani priciny.
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech