NEfotíme už (jen) s Panasonicem

Re: NEfotíme už (jen) s Panasonicem

Příspěvekod strom » 05 úno 2013 10:31

kolego, vypadá to zajímavě. Otázka je, kdy (a zda) to přijde do konvenčních cvakátek. Na poli snímačů a odšumovacích algoritmů se udělalo hodně práce. Je to docela legrace, když si člověk občas vzpomene na naše letité debaty, jakou vlnu nevole vzbudilo, když vlepili na 1/2,5" snímač 6 Mpx :mrgreen: Dneska je tam těch MPx minimálně 2x tolik a výsledek je o mnohem lepší.
Kapesní cvakátko s takto citlivým snímačem s rozsahem objektivu 25-300 mm eq. by mi vyřešilo prakticky všechny mé fotopotřeby :)
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod strom » 05 úno 2013 10:32

kolego, a jak je konstruovaný ten Sony snímač, že se ti jeví jako nepřekonatelný?
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod kolega » 05 úno 2013 11:01

strome: ten snímač SONY, používaný v Olympusích tělěch MFT poslední generace (a také v NEXech od SONYho) je už více jak rok starý (technologicky), tehdy myslím šlo jenom o změnu struktury klasického CMOS snímače, který vyrábí konkurence, např. Canon i Panasonic, čímž dosáhli větší aktivní plochy pixelu (při stejném rozměru snímače i rozlišení) a tím také menší šum a další zlepšené parametry z toho plynoucí viz. a mrkni i sem

Ale já netvrdím, že je ten SONY snímač nějak převratný a že ho tento nový od Panasonicu nemůže překonat, já jenom vyslovuju pochybnost, že se k Panasonickým snímačům Olympus zase vrátí. To mé přesvědčení ale plyne z jiných, než kvalitativních důvodů. Plyne z nedávného kapitálového propojení Olympusu a Sony.

A co se týká uvedení prvních cvakátek s tímto citlivým snímačem, tak bych Panasonic nepodceňoval (všimni si, kdy uvedli u SONyho na web zmínku o tomto jejich vylepšeném CMOS snímači a kdy se objevily NEXy s ním na trhu), klidně by se mohly objevit už letos (n) .
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod strom » 05 úno 2013 12:50

kolego, díky za odkazy. Čím víc takovýchto zlepšení, tím lépe. (n) I z takovýchhle "prkotin" má člověk radost a aspoň v té technice se lecos zlepšuje, když už ne jinde.

V pátek pojedu instalovat příbuznému novou TV, tak se docela těším. Je to takové příjemné odreagování proti hnoji z poslední doby. Doufám, že Jaryn se nenechal odradit a někdy se tu taky ukáže.
strom

Příspěvekod strom » 05 úno 2013 12:58

Jinak když už jsem se zmínil o těch TV, tak pokud se mi podaří splnit jisté úkoly, udělám si radost a kůpím na konci roku plasmu od Panasonicu. Sice plasmy obecně končí, ale bohužel je opravdu třeba říct, že nic obrazově lepšího zatím na trhu není. OLED bude trvat asi ještě pěkných pár let, než se tomu vychytají mouchy a bude to cenově přijatelné. Je fakt, že plasmy jsou dnes už tak levné, že není kam dál zajít.

Jsem zvědav, jak rychle se zavede 4k a jak rychle se zavede nové kódování h.265. Sice to bude fajn, ale na druhou stranu se už děsim toho, až si budu muset pořizovat set top box.
strom

Příspěvekod kolega » 05 úno 2013 13:37

strome: ještě mě napadlo, že by mohli u Sony a Panasonic dát hlavy dohromady a v tom Sony CMOS vylepšeném snímači ještě aplikovat, pokud to je technicky možné, ten Panasoňácký nový spůsob rozdělování barebných zložek světla, čímž by mohl vzniknout možná naprosto fenomenální snímač, tedy určitě v dohledné době zcela bezkonkurenční.

Jinak co se týká TV, tak pokud bažíš po kvalitním zobrazení toho TV vysílání, opravdu dnes asi zatím jiná volba není, než plazma, ale OLED obrazovky by měly na trh a do TV v masové míře (a za rozumnou cenu) proniknout v roce 2015, protože se staví po světě fabriky na jejich výrobu a údajně budou uvedeny do provozu některé letos a další v roce 2014. Tak že já si na to počkám u LCDTV :mrgreen: (pokud vydrží)
kolega

Příspěvekod strom » 05 úno 2013 13:56

kolego, ty spolupráce výrobců jsou nevyzpytatelné, viz např Samsung a Apple, kteří spolu jednak spolupracují a zároveň na sebe podávají miliardové žaloby. Pokud jeden z vůrobců tuší konkurenční výhodu a zároveň to investičně utáhne sám, asi (bohužel pro nás spotřebitele) nemá důvod se družit. Každopádně i tak to bude zajímavý pokrok. Mít kompakt a fotit s ním v pohodě na ISO800, to se nám před pěti lety skutečně nesnilo.

No, s těmi OLED bych byl opatrný, zase tak rychlé to asi nebude. Jednak očekávám mouchy obdobné jako měly plasmy a vezmi si, že i plasmám trvalo šíleně dlouho, než se dostaly na současnou cenovou hladinu. Dneska až na tu spotřebu jsou plasmy téměř dokonalé zobrazovače. U LCD mi čím dál víc pije krev špatná černá a technologie neustálého podsvícení při pohyblivých scénách opravdu není pro mé oko moc příjemná. Když švenkuje kamera, to bych se vůbec skoro zbláznil. :mrgreen: A dopočítávání obrázků dojem kvality taky moc nezlepšuje, spíše naopak. Škoda, že se zatím víc neujalo celoplošné LED podsvícení, nejen Edge LED. I když i to má své mouchy a leckdy asi nemusí působit moc dobře. Ale uvidíme.
strom

Příspěvekod strom » 05 úno 2013 14:35

Novinky ve foto už moc nesleduju. Až teď jsem si všiml, že Panasonic chystá další zajímavá skla. Těch objektivů už je docela slušná řádka (n)
http://www.dpreview.com/news/2013/02/02 ... ns-roadmap
strom

Příspěvekod strom » 05 úno 2013 17:26

Tak se klucí konečně setkali
http://zpravy.idnes.cz/zeman-na-navstev ... domaci_kop

Miloš zřejmě ještě udělal Vašíkovi inventuru :mrgreen:
strom

Příspěvekod kolega » 06 úno 2013 06:16

strome: jo jo a nejenom Panasonic a Olympus produkuje další a další nová skla pro MFT systém. Dobrej kšeft v MFT objevily už i jiné firmy a další se přidávají, např Schneider, Tamron, Sigma a pod. Teď aktuálně anoncuje svůj objektiv pro MFT jakási firma German IBE Optics. Také díky popularitě a obchodnímu úspěchu MFT systému zmrtvýchvztala firma KODAK a vylezla na trh dokonce s tělem pro MFT i s podporou Wifi :D ... Nikdo už asi nepochybuje o tom, že MFT je nejrozšířenější systém bezzrcádka i když pro mnohé zaslepené zastánce DSLR z pidisnímačem, který ale zastíní svým výkonem i mnohé v DSLR :D.

Jinak s těmi OLED - jistě jsi sledoval reportáže z lednového veletrhu CES v Las Vegas, tak víš, co nás v brzské době čeká. Nejenom, že OLED jsou už vychytané (sám používám sice zatím jenom několilapalcové, ale už 4. rokem AMOLED displeje v mobilech a 2. rokem OLED displeje v DF), ale už jsou i velkoplošné a navíc ohebné. A OLED je zatím asi jediná cesta ke slušnému a zároveň energeticky relativně nenáročnému zobrazovači, protože plazma je svou spotřebou jinde a displej z RGB LED, pokud ho někdo dokáže vyrobit v takových TV úhlopříčkách, na tom rozhodně nebude lépe. Ten asi zůstane jenom ve velkoplošných reklamách. A vzhledem ke vzrůstajícím cenám energie asi pro nás jiná cesta než OLED zatím nebude.

Ad prezidenti: už jsem to vypustil ze zřetele, jsa unaven těmi informacemi a každodenní činnosti Zemana, div že nejsme informování o tom, kdy si zrovna prdnul - opravdu žalostné (y) (y) Jen mne zaráží ta poněkud pitoreskní snaha Klause při každé příležitosti si "kopnout" do Havla, kterého velikosti ne a ne dosáhnout. On totiž, ať už byl jaký byl, vybudoval skutečnou prestiž Česku ve světě a Klaus za celou svou prezidentskou kariéru dělá pravý opak - ostudu Česku ve světě. Možná tak doufá, že jeho 100x omílaná lež se časem stane pravdou a on se nakonec stane tím nej českým prezidentem v novodobé historii :mrgreen:.
kolega

Příspěvekod ogyn » 06 úno 2013 08:36

Pánove,moc nerozumím problémům se snímačem,ale mám osobní zkušenost ,že nejvíc záleží na optice,na kvalitním skle! Focení je přece o světle. Chápu,že snímač je důležitý,ale nedávno jsem si prohlížel archív,a zarazila mne kvalita snímků z mého Olympusu 4040! Byl to compakt,ale s větším objektivem,a pouze 4 Mp. Pak jsem si pořídil další Oly už s 10Mp,ale nenším objektivem,ale to už nebylo ono! Jistě by mne někdo proškolil ze všech těch technických "fičůr"proč to tak je atd. Ale pokud člověk fotí většinou na web,sem tam něco na papír do A4 většinou 15-10 ,nefotí na billboardy tak jsou to pořád jen teoretické problémy. :-)
ogyn

Příspěvekod strom » 06 úno 2013 09:58

kolego, CES jsem sledoval, i když mne štve, že české weby (zvláště ty specializované) mu nevěnovaly větší pozornost. Reportáže typu "něco jsme tam zahlédli" nebyly nic moc.
Jinak já naopak o OLED slyšel, že i ty mobilní displeje degradují a že poznáš rozdíl mezi rok starým a novým displejem. Ale sám jsem to neověřoval. U TV navíc psali, že OLED panel Samsung měl poměrně pomalou odezvu, což mne vcelku překvapilo. Nové OLED Sony a Panasonic se prý už tak nejevily. Ale to jenom interpetuju dojmy novinářů z avmanie, takže jako bych nic neřekl :mrgreen:

OLED by samozřejmě měla mít budoucnost, plasmy víceméně končí a kdyby tu mělo zůstat jen LCD, fajnšmekři by asi radost neměli 8-)
strom

Příspěvekod strom » 06 úno 2013 10:13

kolego, CES jsem sledoval, i když mne štve, že české weby (zvláště ty specializované) mu nevěnovaly větší pozornost. Reportáže typu "něco jsme tam zahlédli" nebyly nic moc.
Jinak já naopak o OLED slyšel, že i ty mobilní displeje degradují a že poznáš rozdíl mezi rok starým a novým displejem. Ale sám jsem to neověřoval. U TV navíc psali, že OLED panel Samsung měl poměrně pomalou odezvu, což mne vcelku překvapilo. Nové OLED Sony a Panasonic se prý už tak nejevily. Ale to jenom interpetuju dojmy novinářů z avmanie, takže jako bych nic neřekl :mrgreen:

OLED by samozřejmě měla mít budoucnost, plasmy víceméně končí a kdyby tu mělo zůstat jen LCD, fajnšmekři by asi radost neměli 8-)
strom

Příspěvekod strom » 06 úno 2013 10:16

ogyne, záleží na obojím. Někdy v roce 2006 se to na nějakou dobu zvrtlo a snímače v kompaktech šuměly, a odšumovací algoritmy patlaly a gumovaly i na základní ISO 80 nebo 100 a tam pak ani výborný objektiv nepomohl.

Jinak ale máš pravdu, že na fotky na web stačí skoro jakýkoliv přístroj (n) Fotky z DF se hodně pitvají, protože to je velmi snadné.
strom

Příspěvekod strom » 06 úno 2013 10:18

Ještě že Aligator je nezávadná značka :mrgreen:
http://mobil.idnes.cz/kim-cong-un-telef ... b_tech_LHR
strom

Příspěvekod kolega » 06 úno 2013 10:19

strome: o té údajné degradaci AMOLEDů jsem také občas četl na mobilmanii a mobil.cz, ale má osobní zkušenost je v tomto negativní. Třeba už rok a půl mám Samsung Galaxy S II a v lednu 2013 jsem tytéž smartfouny pořizoval i oběma synátorům (protože jsou dobrý a už pomalu končí jejich prodej, jsou nahrazeny jak novějšími modely, tak trochu vylepšeným modelem Galaxy S II Plus). No a porovnáním vedle sebe nového a 18 měsíců používaného jsem neseznal nějaké opotřebení, natož vypálení. Tak nevím, kde se berou ty informace. Ale připouštím, že něco podobného může u nějaké nepovedené šarže použitých displejů být.

Ogyn: jo to byla ještě éra CCD snímačů, které přece jenom měly trochu jiné podání barev, Olympusu tehdy dodávala CCD snímače právě výše zmiňovaná firma KODAK. Já míval tehdy UZ kompakta C740UZ a když se hrabu v archivu s fotkama z něho, tak skutečně fotil pěkně. Pozdější CMOS snímače s vyšším rozlišením, zvláště ty opravdu pidi v kompaktech, skutečně nebyly nic moc. Objektiv samozřejmě má také velký vliv na výsledek, ale spíše po stránce kresby a jeho schopnosti eliminovat v něm vznikající optické vady. I jeho lepší světelnost samozřejmě přispívá k menšímu šumu ve výsledné snímku
Naposledy upravil kolega dne 06 úno 2013 10:33, celkově upraveno 2
kolega

Příspěvekod strom » 06 úno 2013 10:26

kolego, a pak ještě uvidíme ty ceny. Výrobci TV se asi budou chtít po hubených letech na něčem zahojit. Takže my, normální lidi, budeme pár let ty OLED TV spíš jen tak okukovat :mrgreen: Počkáme, až se to odladí.

Teď jsem si všiml, že jsem poslal 2x týž příspěvek. Nějak mi blblo odesílání. (y)
strom

Příspěvekod ogyn » 06 úno 2013 12:23

[

Ogyn: jo ....... nebyly nic moc. Objektiv samozřejmě má také velký vliv na výsledek, ale spíše po stránce kresby a jeho schopnosti eliminovat v něm vznikající optické vady. I jeho lepší světelnost samozřejmě přispívá k menšímu šumu ve výsledné snímku[/quote]
Běžně používám canon 30D a 7D ,zvlášť u 7D je vidět velký rozdíl v kvalitě objektivu,tam je kvalitní sklo přímo nutnost ,a četl jsem dost nářků na tento aparát od lidí ,kteří chtěli fotit se seťáky,a byli zklamaní výstupem a sváděli to 7D ;)
ogyn

Příspěvekod kolega » 06 úno 2013 13:09

ogyne: ano zejména Canon je tim celkem proslulý, že jeho setové objektivy k DSLR byly celkem k ničemu, přezdívalo se jim "drahé krytky" :mrgreen: . Také mám známého, který po Olympusím kompaktu C5050 přešel na Canon 40D se seťákem a několik měsíců laborování a zkoušení mu trvalo, než došel k poznání, že na vině jeho neostrých snímků je objektiv :mrgreen:. Dnes už si focením v ateliéru přivydělává, ale už i s jinou DSLR. Tady platí, že čím větší snímač v DF, tím jsou větší nároky na kvalitu (a tím pádem i cenu) objektivu. Já dnes z tohoto důvodu dávám přednost spíše objektivům s pevným ohniskem.
kolega

Příspěvekod strom » 06 úno 2013 14:11

Tak zrovna Canon 40D jsem taky zkůšál. Objektiv byl myslím Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS.
Tenkrát jsem měl fůru času, tak jsem si jen tak porovnával s FZ30. Všechny ukázky jsou 100% výřezy, ale focené na jiná ohniska, aby scény na výřezech byly přibližně totožné.
Přílohy
2_ostrost_4_clona8_22mm.jpg
2_ostrost_4_clona8_22mm.jpg (558.68 KiB) Zobrazeno 5142 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 22 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon EOS 40D
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
2_FZ30_35mm_F4_ostrost_normal.jpg
2_FZ30_35mm_F4_ostrost_normal.jpg (527.01 KiB) Zobrazeno 5142 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.4 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/4
ISO: 80
Whitebalance: Automaticky
Model: DMC-FZ30
4_F8_22mm_ostrost_4.jpg
4_F8_22mm_ostrost_4.jpg (771.31 KiB) Zobrazeno 5143 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 22 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
4__FZ30_F4_35mm_ostrost_normal.jpg
4__FZ30_F4_35mm_ostrost_normal.jpg (783.85 KiB) Zobrazeno 5143 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/320 sec.
1_FZ30_F4_ostrost_normal_35mm.jpg
1_FZ30_F4_ostrost_normal_35mm.jpg (392.67 KiB) Zobrazeno 5143 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
1_clona 8_24mm_ostrost4.jpg
1_clona 8_24mm_ostrost4.jpg (546.98 KiB) Zobrazeno 5143 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
strom

PředchozíDalší

Zpět na Panasonicem