Já si pamatuji jednak z televize 1969 a 70 a i 3 LP mám z té doby. A v listopadu 1971 byl Semafor u nás a za měsíc v Táboře, ale už bez Grossmanna. Některé povídky vyšly i v časopisu, už nevím v jakém.
A v deváté třídě čtvrtletní práce z literatury, jsem napsal ve stylu Š+G a samozřejmě za pět. Témata: Moje cesta do školy, něco o Lužnici a Kozském potoce a ještě něco o sportu. Tak jsem napsal jednou větou: Do školy jezdím na kanoi po Kozském potoce...
Stanley 900 píše:U nás jsou běžně, dokonce tady měli hnízda.
Vidíš a já dnes zpytuji svědomí za každého vrabce, kterého jsem jako desetiletý kluk před 65 léty zastřelil z praku. Hlavně jsem si toho nedostatku vrabců všiml asi pře 5 léty když jsem si uvědomil, že kočky si přinesou k oškubání v obyváku kdejakého ptáka, ale vrabce ne! Možná je důvodem i ptačí chřipka, že slepice krmíme tady v okolí všichni v dost uzavřených prostorách.
Vrabce jsem nestřílel, ale chytal pod "řičicu". Nevím jak tomu říkáte jinde, ale u nás na Hané to bylo velké síto na obilí, průměr tak 50 -60 cm, celkem hustá síťka. Podepřelo se to kouskem dřeva, které bylo na provázku. Oknem opatrně sledovat, zda nějaký ten vrabčák vleze na nastražené obilí (pšenici) a pak zatáhnout za provázek a klap - vrabec byl v pasti. Zpravidla nám pak stejně utekl, ale to nevadilo. To krásné vzrušení z lovu zůstávalo !
Naposledy upravil Hejhulák dne 04 pro 2025 13:25, celkově upraveno 1
Hejhuláku, to mi připomnělo Děda Vševěda, jak loví trpaslíky.... U nás bylo ještě na podzim vrabců hodně. Slétávají se k jednomu krmítku a hned naproti mají hustý keř jako schovku. Ale teď v zimě už jsem je taky neviděla. Asi se přemístili jinam. Dneska a zítra mám jen ozař, tak se půjdu projít a zjistit stav vrabců na boskovických keřích...