Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2012 08:38

Tak alespoň jeden obrázek z archivu. Ještě M8.
Ještě jsem neměl kódované objektivy, ale s největší pravděpodobností se jednalo o SUMMILUX 50 mm.
Vzpomínám si, že takto jsem mohl zaostřit až teprve po najustování dálkoměru u mé M8.
Přílohy
bystre_oko_kamarada_fotografa.jpg
bystre_oko_kamarada_fotografa.jpg (416 KiB) Zobrazeno 7832 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/90 sec.
ISO: 320
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod mdx » 03 pro 2012 10:19

No chlapi, ja mam stale Leicu M6ttl s nekolika objektivy, mam zadjustovany (existuje lepsi vyraz?) dalkomer a pohoda. Nevim jestli prejit na digitalni verzi (cena - grrr), ale kdo vi. cus.
mdx

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2012 12:58

mdx píše:No chlapi, ja mam stale Leicu M6ttl s nekolika objektivy, mam zadjustovany (existuje lepsi vyraz?) dalkomer a pohoda. Nevim jestli prejit na digitalni verzi (cena - grrr), ale kdo vi. cus.

Těžká rada!
Drahý zařízení to je, to je pravda. Ale jestli máš i slušnou objektivovou výbavu, tak jen vřele doporučuji, víc objektivy využiješ. M8 se nechá pořídit z druhé ruky už i kolem 40 k. U barvy bys ale musel počítat ještě s UV/ IR filtry pro všechny objektivy. Pro BW pochopitelně ne. Ty filtry ale nejsou zrovna levné. Tak přeji správné, chlapské, lejkovské rozhodnutí! :-)

Ještě bych Ti poradil, kdybys kupoval něco z druhé ruky, pošli mi jakýkoliv poslední snímek v RAWu a já Ti zjistím, kolik toho má tento kousek za sebou. Myslím nacvakaných snímků. Nebo Ti ten prográmek pošlu.
josef38

Příspěvekod MirekE » 03 pro 2012 17:06

Děkuji Ti Mirku za Tvé rady, ale asi nepadly na úrodnou půdu.

Zadne rady, jen par uvah, kterymi jsem se sam ridil. Kdybych mel stale fotokomoru, mozna bych uvazoval jinak.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 03 pro 2012 17:12

mdx píše:No chlapi, ja mam stale Leicu M6ttl s nekolika objektivy, mam zadjustovany (existuje lepsi vyraz?) dalkomer a pohoda. Nevim jestli prejit na digitalni verzi (cena - grrr), ale kdo vi. cus.

Ta cena moc bezva neni, ale horsi je, ze ty fotkaky moc rychle starnou. U M6, kdyz chtel clovek lepsi obrazovou kvalitu, tak stacilo vymenit vyvojku nebo film. U digitalu je to cele telo.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2012 19:19

MirekE píše:Zadne rady, jen par uvah, kterymi jsem se sam ridil. Kdybych mel stale fotokomoru, mozna bych uvazoval jinak.

To je v pořádku! Já jsem rád za tuto výměnu názoru, v lecčem jsem si udělal více jasno! Díky a měj se. :-)
josef38

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2012 19:33

MirekE píše:
U M6, kdyz chtel clovek lepsi obrazovou kvalitu, tak stacilo vymenit vyvojku nebo film.

Hovoříš mně z duše. To samé tvrdím také a stále ještě!
Jenomže situace už je taková, že i kdybys dal do M6 film sebelepší, tak digitál už je prostě někde jinde! Je dobré si to občas připomenout vlastním porovnáním obou systémů. Sám jsem o tom ještě donedávna pochyboval, ale názor jsem už změnil. Ale nic to nemění na tom, že si někdy s filmem rád pohraju. Své kouzlo má stále! Mějte se! :-) J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 03 pro 2012 21:26

josef38 píše:
MirekE píše:
U M6, kdyz chtel clovek lepsi obrazovou kvalitu, tak stacilo vymenit vyvojku nebo film.

Hovoříš mně z duše. To samé tvrdím také a stále ještě!
Jenomže situace už je taková, že i kdybys dal do M6 film sebelepší, tak digitál už je prostě někde jinde! Je dobré si to občas připomenout vlastním porovnáním obou systémů. Donedávna jsem o tom ještě sám pochyboval. Ale nic to nemění na tom, že si někdy s filmem rád pohraju. Své kouzlo má stále! Mějte se! :-) J.

Ja jsem film uz vzdal a ted se jeste chystam vzdat ty upgrady. Jak zpival Janousek, "Priste, fakticky uz priste!"
MirekE

Příspěvekod josef38 » 03 pro 2012 21:53

>>>a ted se jeste chystam vzdat ty upgrady<<<

Že by až tak???
Snad toho nejsou příčinou naše diskuse tady na vláknu? :-)
josef38

Příspěvekod mdx » 03 pro 2012 22:08

josef38 píše:

Těžká rada!
Drahý zařízení to je, to je pravda. Ale jestli máš i slušnou objektivovou výbavu, tak jen vřele doporučuji, víc objektivy využiješ. M8 se nechá pořídit z druhé ruky už i kolem 40 k. U barvy bys ale musel počítat ještě s UV/ IR filtry pro všechny objektivy. Pro BW pochopitelně ne. Ty filtry ale nejsou zrovna levné. Tak přeji správné, chlapské, lejkovské rozhodnutí! :-)

Ještě bych Ti poradil, kdybys kupoval něco z druhé ruky, pošli mi jakýkoliv poslední snímek v RAWu a já Ti zjistím, kolik toho má tento kousek za sebou. Myslím nacvakaných snímků. Nebo Ti ten prográmek pošlu.

Děkuji, já bych měl zájem o M8.2, protože mě to stále táhne více k ČB, toto by snad mohlo být pro mně - ČB snímky jsou z ní dle mně velice povedené. Vyšší modely od Leicy jsou trochu vysoko ceněné. Tak zatím budu hledat informace, číst Vaše povídaní, přesvědčovat drahou polovičku...
mdx

Příspěvekod MirekE » 04 pro 2012 01:05

josef38 píše:>>>a ted se jeste chystam vzdat ty upgrady<<<

Že by až tak???
Snad toho nejsou příčinou naše diskuse tady na vláknu? :-)

Ale ne. Nova Leica (aspon papirove) resi vsechny problemy, ktere me vadi u M9 a nahradi mi dostatecne dobre i zrcadlovku. Takze prodam kravku a na jare uz nezaseju, jak rikal pan Kemr. V dalsim vylepsovani uz nevidim smysl. Vylepsovat musim spis u sebe.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 04 pro 2012 01:08

mdx píše:
josef38 píše:

Těžká rada!

Děkuji, já bych měl zájem o M8.2, protože mě to stále táhne více k ČB, toto by snad mohlo být pro mně - ČB snímky jsou z ní dle mně velice povedené. Vyšší modely od Leicy jsou trochu vysoko ceněné. Tak zatím budu hledat informace, číst Vaše povídaní, přesvědčovat drahou polovičku...

Leica neleica, ja bych mensi policko nez 24x36 uz nechtel. M9 se myslim da jeta sehnat pod 4000 euro a bude hur (nebo lip, podle toho, na ktere strane stojis). Pockal bych jeste par mesicu, nez vyleze M a koupil M9.
MirekE

Příspěvekod avek » 04 pro 2012 13:11

[quote="josef38"][quote="MirekE"]
Jenomže situace už je taková, že i kdybys dal do M6 film sebelepší, tak digitál už je prostě někde jinde!

Nezdá se mi že je film mrtvý, dobře ustálené černobílé filmy budou žít i v době, kdy se všechny CD a pevné disky vymažou. Přeju do nového roku hodně hezkých obrázků a mnoho radosti s Leicou.
Naposledy upravil avek dne 14 pro 2012 21:15, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod MirekE » 04 pro 2012 17:51

Stěžujete si tu že sem nikdo nepíše, ale lidí s digitální Leicou M9, kteří fotografují amatérskou „street photography“ možná u nás víc není a to je tady jediná oblast zájmu.

Ono bylo jine forum, kde byl podstatne vetsi provoz. Provozovatel toho fora udelal hloupost, cmz uzivatele odradil a ti se rozprchli jinam. Takze uzivatelu by vice bylo, ale jsou rozprchli buhvikde. Faktem zustava, ze tema Leica je prilis uzke na tak malou komunitu a bylo byl lepsi, kdyby se nejakym zpusobem rozsirilo.

Kdyby nenastala digitální fotografie koupil bych si teď bez rozmýšlení Leicu MP. Ale co vás vede ke koupi digitální Leicy?

Me ke koupi digitalni Leicy vede to, ze jsem se davno rozhodl udelat za temnou komorou tlustou caru.

Nezdá se mi že je film mrtvý, dobře ustálené černobílé filmy budou žít i v době, kdy se všechny CD a pevné disky vymažou.

Film mrtvy jiste neni, ale vzpominam si, jak tezke bylo udelat fotky ze sklenenych desek, kdyz jsem mel zvetsovak jen na film, nemluve o jejich vyvolavani. Stejne tezke bude za desitky let neco vydolovat z negativu. Obecne vzato, vetsina negativu neni stribrnych...

Digitální aparáty mají ovšem jiné možnosti, kinofilmová, jednoduchá, mechanická Leica je alternativa, ale když digi proč potom nekoupit rovnou Canon EOS 5D?

To jsou uplne jine fotaky a duvodu je cela rada. Jeden je napriklad ten, ze Leica ti da plus minus stejnou obrazovou kvalitu v podstatne mensim baleni (kdyz vezmu v uvahu i objektivy), takze se nemusis tahat s tezkou vybavou a nejsi tak napadny.

Myslím že když máš na M9, nemusí tě korunové rozdíly v ceně fotek zas až tak zajímat.

Jsou lidi, to vsude ve svete, kteri prave proto, ze si Leiku poridili, si uz z kopytka moc vyhazovat nemuzou. Obzvlast pokud se jedna o fotografy, kteri to pouzivaji na foceni, ne jako vyraz statusu nebo jako modni doplnek.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 04 pro 2012 18:42

Avek,
myslím, že MirekE odpověděl na vše, co jsi chtěl slyšet/ číst! Mirkovi děkuji, lépe bych se asi vyjádřid nedokázal! :-)
Snad ještě k tvým nezodpovězeným otázkám. Nevím, že bys sem nějaké v minulé době psal otázku, na kterou Ti nebylo odpovězeno. A jestli tomu tak bylo, tak jsem Tvou otázku zřejmě přehlédl, nebo jsem na ni nedokázal odpovědět. Nejsem moderátor tohoto vlákna a nedělám si žádné nároky na vše, co není na mou osobu cílené odpovídat. Tak promiň a nevysvětluj si to zle!
Ještě k té návštěvnosti. Toto vlákno navštěvované je, ale málokdo sem píše. Stačí se jen mrknout na počet stažení nějakého obrázku. Mnoho návštěvníků si totiž myslí, že nemají právo do vlákna o Leice psát, když ji nevlastní. Je to chybný názor a já jsem se takto nikdy nevyjádřil. Ale myslím, že tyto lidi dokážu pochopit.
A ještě se mrkni třeba na server "Digicolor", jak je navštěvovaná sekce Leicy. Mám dojem, že také umírá na úbytě! Je nás málo, je to prostě tak!
Snad ještě vlákno Laudana je trochu v pohybu, ale ten toto vlákno pojal trochu jinak. Jeho styl ale není zrovna moje parketa i když mu klukovi fandím! Občas k němu rád nahlédnu a některé jeho příspěvky si přečtu rád ale nemám co bych do tohoto vlákna napsal, nehledě k tomu, že bych nerad narušoval jeho svérázný styl příspěvků.
Děkuji a zase se ukaž, jestli se Ti tedy bude chtít. :-) :-) J.
Naposledy upravil josef38 dne 04 pro 2012 23:04, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod josef38 » 04 pro 2012 21:42

Avek:
Prošel jsem celé toto vlákno a hledall Tvé příspěvky ( celkem 18 ). Respektive už jen stopy po nich, protože si je, kromě jednoho, asi zapomenutého, smazal. Těžko tedy mohu na Tvůj povzdech o neodpovídání nějak reagovat. Ale podle některých odpovědí a překopírovaných Tvých otázek usuzuji, že snad vše bylo v pohodě! :-)
Takže jestli nějaké nedorozumění, tak určitě ne záměrné! J.
josef38

Příspěvekod josef38 » 04 pro 2012 22:05

Opět jeden archivní z M8. Jestli zde už byl, tak se omlouvám. :-)
Přílohy
Z_Hlaváku.jpg
Z_Hlaváku.jpg (779.68 KiB) Zobrazeno 7706 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/3.4
ISO: 320
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod mdx » 04 pro 2012 22:44

Ahoj, rád by jsem si koupil Elmarit nebo Tele=Elmarit 90/2.8mm. Máte někdo s nimi zkušenosti?
mdx

Příspěvekod josef38 » 04 pro 2012 23:11

mdx píše:Ahoj, rád by jsem si koupil Elmarit nebo Tele=Elmarit 90/2.8mm. Máte někdo s nimi zkušenosti?

Měl jsem Elmar 90 - C. Ten jsem prodal a koupil Elmarit 90. S obouma naprostá spokojenost. Elmar byl ovšem poněkud menší a lehčí. Moc jsem toho ale s nima nenafotil, nemohu Ti žádné konkretnější poznatky napsat. Dobře kreslí i při plném odclonění. Oba! J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 05 pro 2012 02:43

mdx píše:Ahoj, rád by jsem si koupil Elmarit nebo Tele=Elmarit 90/2.8mm. Máte někdo s nimi zkušenosti?

Nemam, ale s Elmaritem urcite chybu neudelas, stejne tak jako s novym Summaritem. Elmarity a Tele Elmarity jsou myslim designy Waltera Mandlera.

Ackoliv KR nema dobrou reputaci diky starsim kontroverznim clankum o Nikonu, tak si stale myslim, ze jeho prehled objektivu Leica je poucny:
http://www.kenrockwell.com/leica/90mm-f28.htm
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou