Mirku, děkuji za snímky!

Dnes jsem opět naklusal ke Škodovi a nafotil dva snímky ve stejných podmínkách, ale se SUMMILUXEM 50/ 1,4. Pochopitelně opět na "plnou díru".
Už se opakuji, vím, ale musím si nějak zdůvodnit, že NOCTILUX je pro mne zbytečnost!

Sice by ty dvě clonový čísla navíc nebyly ke škodě, ale nejsou nezbytné. Jestli to nejsou dokonce tři EV ?? Nejsem si jistej.
Proti pochopitelně mluví cena, velikost a váha NOCTILUXU!! Takže poslední mé zvolání: "NOCTILUXi, ahoj, už si tě nebudu vůbec všímat a ani půjčovat! A kolem vitrinky budu chodit s otočenou hlavou na druhou stranu" Tak, a ode dneška zase budu spát v klidu!

--------------------
Mirku, zmínil jsi se o problémech se zaostřením při horším světle, není to právě tím, že za horšího světla málo zacloňuješ a proto Ti eventuelní chybu zaostřeni hloubka ostrosti nepokreje? Já jsem měl podobné potíže s M8. U ní ale byl už od prvopočátku rozhozený dálkoměr. Po velkém mém trápení jsem se tenkrát odhodlal dálkoměr nastavit sám a povedlo se. Tímto Tě ale k tomu nenabádám, ale jedno by sis mohl vyzkoušet a to, jak přesně Ti dálkoměr sedí s objektivem. Stačí si tak z metru a půl vyfotit šikmo položenou desku s novinama, na kterých si fixkou namaluješ přes celou stránku dvě protínající se čáry. Potom zaostři na střed, kde se čáry protínají a snadno pomocí rozostřeného textu na novinách poznáš, jestli se trefuješ. Jedna z čar, vedená ve směru osy objektivu je v dálkoměru zobrazena, jako dvě křížící se čáry, pod malým úhlem. Kakže zaostříš na střed pomyslných třech čar. Nafoť to pochopitelně při zcela odcloněném objektivu. Lepší amaterské vyzkoušení neznám. Nekonečno zpravidla sedí, ale blízké vzdálenosti sedět nemusí. Měj se! J.
P.S.
Mám k Tobě ještě jednu prosbu. Mrkni se na ty rozostřené části obou objektivů, jestli v jejich podání poznáš rozdíl. Nejlepší by bylo dát si obrázky vedle sebe. Děkuji. J.