Blackmagic 6K

Blackmagic 6K

Příspěvekod Josef01 » 16 kvě 2020 18:32

Je to tedy hlavně videokamera, nicméně prakticky bezzrcadlovka s "APS-C". Model 4K dělal fotky 8 Mpix, takže to už je dnes out, nicméně kamera 6K už dělá přes 21 Mpix, takže se na to i dá celkem dívat, výstup je v DNG formátu, foceno z ruky. Samozřejmě na záskok za foták to lze tak nějak použít.
Přílohy
Blackmagic6K_1.jpg
Blackmagic6K_1.jpg (827.27 KiB) Zobrazeno 27731 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 18 mm
Čas expozice: 1/45 sec.
Clona: F/16
ISO: 100
Blackmagic6K.jpg
Blackmagic6K.jpg (6.14 KiB) Zobrazeno 27731 krát
Josef01
 
Příspěvky: 469
Registrován: 05 lis 2013 22:16

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod ODSakEda » 17 kvě 2020 09:10

Zajímavé. Na "videokameru" asi slušný , no :?

Před už asi 10-ti lety, už si to nepamatuju přesně, jsem se poohlížel po nové HD videokameře ideálně progresívně scanujíc a po 1. zkušenostech s 1. HD kamerou JVC profi reportážka nelevná (120.000,-kč sehnaná z bazaru za 1/3 ceny), ale scanujíc konečně progresívně :D a v porovnání s později koupeným levným kompaktem CASIO se slušným taky progresivním HD videoobrazem a záznamem do M-JPG(!) 8-) - čili všechny snímky reálné, jak u fotosekvence, tedy jako u filmového pásu (n) ,

jsem došel k závěru, že takto brzy nebude kamer třeba :lol: (některé kamaramany jse, tímto názorem docela štval ;) ) , neb z CASIA vypadl nejen lepší HD obraz - hlavně barevně(!) o 30p, ale i slušný zvuk, přitom mikráky ani nevidět a byly to jen 0,5mm dírky na těle vepředu :shock: , v PCM(!!!) (n) a né šišlajícím empegu... :?

A tehdy, dle osobní zkušenosti, jsem na diskusi na Videokamery.cz vyřkl spíše otázku: Doženou fotoaparáty dříve (zdali vůbec někdy? - což byla skepse mnohých kameramanů), v kvalitě videa, videokamery, nebo dříve doženou videokamery, v kvalitě fotografií, fotoaparáty?

A vzápětí jsem uvedl svůj předsudek - pro některé kacířskou vizi - že si myslím, že maj již nakročeny na pomyslné vítězství fotoaparáty k lepší kvalitě videoobrazu než videokamery už tím, , že ač maj "jen" 1 snímač, tak ale velkej a s větším rozlišením i rozsahem jasů i barev (i vyváženějších díky komplikované konstrukci buněk - zejména navíc zelenou a již není nutný ztrátový rozklad zkrz hranol..., na 3CCD).

I elektronika, to vše, již kvůli náročnějším požadavkům na fotografii, než na video..., umí zpracovat s větším rozlišením jasů natož barev již do JPG. 8-) Natož do RAW. :D

A jelikož byl (nebo stále je?) film "jen" rychlá sekvence foto(!) snímků, tak proč by teho nemohly fotoaparáty docílit? Jde "jen" o rychlost odečtu dat ze snímače a rychlost zpracování dat ze snímače - výpočet do něčeho rozumnějšího a rychlost ukládání dat. To se dnes hoooně posunulo 8-)

Dnes se filmový pás už moc nepoužívá ani v profi branži ;) - čili spíše jde o videozáznam, který byl ovšem u videokamer dlouho jen kompromisním výpočtem a se záznamem né všech reálných snímků, ale jen klíčových, ostatní je pak při přehrávání jen umělý konstrukt..., zprvu byl plný chyb - jako jsou artefakty z šizení rozsahu barev, nebo zprvu i prokládání....

Avšak fotoaparáty začaly umět již šíleně rychlou fotosekvenci a to progresívně, mnohé i v plné kvalitě rozlišení i barev! Tím předčili i násobně kvalitu klíčového snímku, natož jen těch vypočtených...

Zprvu uměly ale jen třeba 8 či 10 až 15 fps, což je pro sestavení plynulé videosekvence málo :( Nebo to uměly víc, ale jen jako videokamery...

A nad 30fps progresíně už to začíná být plynulejší než snímky z filmového pásu 8-) . Dokonce umí dnes mnohé fotoaparáty i mnohem víc! A dotahují tak fps filmu při podobné rozlišovací schopnosti filmu, natož barevného (n)

"Točení" - či spíše záznam - neb se v nich dnes již nic netočí ;) (dříve dokonce jen ručně - klikou :lol: ) pak nestojí téměř nic :D , oproti filmovému pásu :?

Nevím jistě a neirientuji už se od dob, co mejo bezzrcadlo do Sonyho již mnoho let scanuje videoobraz natívně progresívně 50p alespoň do FůHD, v kamerách, i proto že naopak - fotit slušně kamerou nikdy nešlo a táhat 2 přístroje se mi nechtělo :? , ale domnívám se, že dostupné fotoaparáty na čas předehnaly videokamery v kvalitě videoobrazu!

A myslím si..., pro tu neznalost aktuálního stavu zejména v profi branži, že kvalitou videa dotáhly jen profi kamery, za stotisíce...

Zatímco videokamery ani nedohnaly fotoaparáty ve fotokvalitě. Ale to ani není účel, ne?

Takže jsem, jako sudičky, kdysi..., možná..., odhadnul pomyslného vítěze?
(mimochodem mě i za tento názor jak poslední kapka mé kontroverze, vyřadili z veřejné diskuse na videokamery.cz :( A největší rozčílenec - amatérský kameraman , co se o mé zakázání... zasloužil, a odpůrce točení na fotoaparát, dnes doporučuje, i sám točí, fotoaparátem :lol: )

Nakonec dávám do pranice starou - a tak YT dáno již X x přepočtená, překompimovaná..., ukázku z teho levného UZ kompaktu v době, kdy i drahé kamery točily maximálně FullHD progresívně do empegů s šílenýma barvama i zvukem :(

Tady: https://www.youtube.com/watch?v=tQgZO4469eI
(je to sestřihaný v SW zadarmo - VirtualDub -u 8-) A uloženo v přímé kopii bezeztráty a bez dalšího zdlouhavého výpočtu..., díky formátu záznamu do M-JPG a PCM :D Což samo YT neakceptoval a přepočetl a pak ještě jednou minimálně při změně kodeků na jejich úložišti :evil: )

Možná dnes kvalita nezaujme, zejména HD rozlišení je již dnes mimo :( , ale tehdy!? Tehdy nebyly ani mobily co by jen fotily :lol: , to byla pro mě naprostá pecka! Cokoliv jsem našel obdobného z té doby i z videokamer, byl zejména obrazově, děs: https://www.youtube.com/results?search_ ... Derti+2009 Apropo YT tehdy nepodporoval víc jak 30p :(

A videokamerám se od těch dob vyhejbám obloukem (i temu webu ;) )
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 5601
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Josef01 » 17 kvě 2020 09:45

Pěkný video, ve Znojmě jsem často :)

Dnes se dá koupit výborný foták s velmi slušným 4K (Fujifilm X-T3, Panasonic GH5) nebo pak jít do malých kamer Typu Z Cam E2 nebo Blackmagic 4K(6K). Foťáků mám víc, tak jsem chtěl nějakou profi kameru, k Blacmagic je zdarma skvělý SW DaVinci Resolve 16 (něco jako Photoshop ve světě foto) a zkusit něco zajímavého natáčet. Kamera umí až 50 fps, takže na takové ty zpomalené záběry 25 fps ve 4K dobrý a DaVinci studio je mazec, fakt něco naprosto mimo běžné SW jako Filmora9 nebo Final Cut.
Josef01
 
Příspěvky: 469
Registrován: 05 lis 2013 22:16

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod ODSakEda » 17 kvě 2020 11:02

Josef01 píše:Pěkný video, ve Znojmě jsem často :)
Kamera umí až 50 fps, takže na takové ty zpomalené záběry 25 fps ve 4K dobrý a DaVinci studio je mazec, fakt něco naprosto mimo běžné SW jako Filmora9 nebo Final Cut.


Tak za 1. - děkuji
2. 50p není dobré ke zpomalování videa..., 50p je nutnost jako minimální fps pro lidské oko! A pro moderní progresivní zobrazovadla 50Hz - defacto také 50fps :!: )

A proč stačilo v analogu (PAL) jen 25fps? Ale to nebylo 25Hz, ale 50Hz! Totiž 25fps se skládalo z 50-ti polo-fps (polosnímků). Proto se dosáhlo obnovování obrazu 50x/1s 8-) Jenže již nekoukáme na CRT obrazovky - osciloscop... (zobrazujíc paprskem na stínítku, prokládaně, postupně obřádek...)

Tedy 25fps prokládaně odpovídá až 50fps progresívně. Tedy zjednodušeně zapsáno jako 50p a né 25p - to je trhaný jak starý film... :evil: (24p i když závěrka promítačky kmitá na 48Hz, to aby neblikal i světelný zdroj - lampa, krom trhání obrazu vlivem jen 24fps...)

I proto je, nejčastěji 4k 30p, stále trhané jemně u phybu, navíc na 50Hz TV s občasným větším poskočením obrazu, u PC monitorů se zlomem v obreze, jako nesynchronost fps zdroje obrazu - videa a fps, uváděné jako Hz obrazovky :-( I proto zatím s 4k váhám :(

Plazma a LCD natož PC monitory zobrazují progresívně!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A to minimálně o 50Hz čili v 50fps! Proč do nich pouštět něco jiného než video o 50p???

Kdo viděl (video 50p synchronně na 50p/50Hz obrazovce) , už nechce nic jiného! Leda záznam 100fps progresívně a ledy ten spomalit na 50fps progresívně 8-)

Ovšem z PC je zádrhel, že většina(!...) PC monitorů neumí fyzicky 50Hz progresívně, ale jen 30p nebo 60p :? A i když jim to jde grafikou vnutit, tak sice grafika PC bude mít na výstupu 50p, ale monitor to sice na vstupu vezme, ale výstup - obrazovka, bude furt tikat trvdošíjně na 60HZ/60p :evil: = poskakování kontur a zlom v obraze navíc, neb to ani nejde synchronizovat :( A interferuje frekvence fps zdroje vide s jinou ale podobnou frekvencí obnovování obrazu obrazovky :(

Ještě k tomu zlomu - ten vznikne i při pouštění 25fps i 50fps i 60fps, neníli tato snímková frekvence synchronní s frekvencí obnovování obrazovky (s Hz).

Na sledování 50fps videa je nutné z PC na TV (za předpokladu že umí 50Hz nebo násobka) zvolit např. Media Player HC (Home Cinema) a v něm nastavit render na Synch Renderer (asi myšlena synchnizace) Viz 1 . obrázek - screen A není třeba ani monitor s G-Sync nebo Free-Sync ;-) U grafik si nejsem jist, budeli možná volba teho co doporučuji, nebudeli mít nějaký to HW Sync... :oops: Totiž moje grafika má G-Sync, ale monitor konkurenční Free-Sync a měly by si konkurovat tak, že nespolupracují, logicky kapitalisticky :( Přesto jsem je "naučil" být synchronní 8-) )

Tento Player umí i vnutit a automaticky ovládat Hz obrazovky v přednastavených frekvencích dle fps zdroje videa 8-) Ale to je povídání na dýl :? Daj se amože zvolit , ale doporučuji jen podporované Hz TV či monitorem, v nastavení PC grafiky před každým promítáním , avšak dělitelné fps videa na celé číslo, i ručně...

Jedině tak bude i prudší pohyb s otrými konturami plynulý 8-) Navíc nebude u 50p záznamu tam moc rušit ani mrskání kamerou z ruky při chůzi a pod, neb obraz jakoby plave plynule a netrhá, tím spíše máteli TV s 100Hz TM (s přepočtem dokonce na 100fps ;) ) Postav v obrazu se až lekáte, jak jsou jak živý! 8-)

U reprodikci na PC monitorech je , opakuji, ještě problém s těmi většinou 60-ti Hz :-( Tam doporučuji, alespoň pro náhled při střihu, koupit např 24" IPS LCD sice jen 8bit (na video stačí, pohyb je při střihu a pro oko důležitější), ale tzv. herní s 75Hz! 8-)

Takový 75Hz-ový LCD PC monitor umí natívně i "evropských" 50Hz (mám to tak 24" FullHD IPS/75Hz 8bit FRC... + 42" UHD IPS 60Hz... 10bit) Viz foto2. (navíc mám připojenu i 3. obrazovku velkou 60" 100Hz TV na prezentaci výsledku z pohodlí gauče a křesel 8-) )

Ovšem na 4k video o "evropských" fps (25p, 50p), doporučuji minimálně 27" 4k (což mě zatím neláká u videa) PC monitor, ale nejsem si jist, umíli vůbec nějaký 50Hz :( Pak raději 4k TV, co sice taky nebude 10 bit jak ten můj 75Hz "jen" FůlHD, ale aspoň ji nebude cizích i 50Hz 8-) Ale najít 4k TV s matnou obrazovkou, je dnes problém :evil:

Co na to odborníci přes vídejko?
(omlouvám se za obsáhlost, ale video je dynamický obraz s mnohem více parametry a požadavky na zobrazení než statická fotka a neexistuje jednoduché řešní! To je dobré leda pro blbce... Co točí i 4k na mobil... a na výšku :lol: Těch mi přijde většina :( ...)
Přílohy
Klip_128.jpg
Klip_128.jpg (191 KiB) Zobrazeno 27699 krát
_DSC3478e.JPG
_DSC3478e.JPG (450.2 KiB) Zobrazeno 27699 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/50 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 400
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: SLT-A77V
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 5601
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Stanley 900 » 17 kvě 2020 11:49

Zdravíčko. :-)
To jsou zase elaboráty, aspoň se člověk pobaví :D
To JVC bylo dozajista HDV1, čili malé HD 1280x720p, které je progresivní z principu.
Byly to první kamery s HDV záznamem, Mpeg2.
Aby Sony obešla licenci a udělala jakoby HD, tak vzniklo HDV2, čili šidítko v podobě prokládaného 1080i, ale ne 1920,
nýbrž 1440, s PAR 1,333, tedy ne se čtvercovými body.
Ten záznam z ulice je klasické špatné použití fotoaparátu na video.
tehdejší diskuze fotografů., jak nějaký foťáček je lepší, než profikamera, protože má XX Mega a Full frame snímač, byly mino,
pokud někdo předvedl, co s tím zplodil za děs.
V naprosté většině základní nepochopení práce s videem.
Takový fotograf pracoval s videem, jako by fotil. Tedy ve snaze "zaujmout" malou hloubkou ostrosti, což je ve filmech skoro
k nevidění, tam napral tisíciny sekundy na expozici a výsledek byl děs v podobě stroboefektu, ale jim to nevadilo,
že se na to nedá koukat, hlavně že to bylo z Fujj HD a s malou hloubkou ostrosti.
Nějaké použití variabilního ND filtru a nastavení polovičního času, než snímková frekvence, takže 180°úhel závěrky, to fotografům nic neříkalo.
naštěstí dnes, s příchodem kamer typu Black Magic a podobných vs různých jakoby kamer ve foťácích, je ten rozdíl vidět.
A stačí se podívat, do jakých paformátů většina aparátů natáčí a o něčem to svědčí.
Jinak to DNG u BlackMagic 6k a 4k, je na foto celkem krok mimo.
Lepší je kousek videa upravit v DaVinci Resolve a označených několik snímků vyexportovat po barevných korekcích jako Tiff 16 bit
a výsledek je lepší, než "fotka" z DNG RAW.
Naposledy upravil Stanley 900 dne 17 kvě 2020 12:02, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8030
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Stanley 900 » 17 kvě 2020 11:57

Josef01:
Co jsi měl za objektiv na tom snímku?
Kameru 6k tedy máš?
Ten obrázek nemá moc detaily a má špatně nastavené barvy, BlackMagic táhnou ve výchozím nastavení do zelena,
což se potom upraví v Resolve.
pokud nemáš na místě možnost náhledu na zkalibrovaném monitoru.
Z RAWu se dá úplně změnit nastavení WB.
Máš verzi, s DNG RAW a nebo RAW BM na video?
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8030
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Stanley 900 » 17 kvě 2020 12:05

"Model 4K dělal fotky 8 Mpix, takže to už je dnes out, nicméně kamera 6K už dělá přes 21 Mpix, takže se na to i dá celkem dívat"
Ach jo. Fotka se posuzuje podle MPx a ne podle provedení a obsahu? :-)

"A jelikož byl (nebo stále je?) film "jen" rychlá sekvence foto(!) snímků"
Tak to je základní omyl, pokud "fotokameraman" natáčí video jako fotograf.
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8030
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod ODSakEda » 17 kvě 2020 12:21

Stanley 900 píše:..... "A jelikož byl (nebo stále je?) film "jen" rychlá sekvence foto(!) snímků"
Tak to je základní omyl, pokud "fotokameraman" natáčí video jako fotograf.

Jak to myslíš? Já píši o technickém principu záznamu na filmový pás - že je to defacto sekvence fotek. Né o tom jak kdo natáčí... - myslíš asi kompozici nebo expozici?
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 5601
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Josef01 » 17 kvě 2020 12:42

Stanley900: to byla jen ukázka fotografie s výstupem do jpg, kterou produkuje kamera po stisknutí tlačítka a rychle se měnily světelné podmínky, měl jsem tam WB na jinou scénu. Objektiv všem doporučován na tuhle kameru je Sigma 18-35@1.8. Kamera produkuje formát DNG nebo BRAW až 12 bit.

Kameru jsem si koupil na natáčení produktových videí, tak jsem si s tím hrál venku. Jen opravim, že má na 4K 60 fps na 6K 50 fps.
Josef01
 
Příspěvky: 469
Registrován: 05 lis 2013 22:16

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod ODSakEda » 17 kvě 2020 12:59

Stanley 900 píše:...... Takový fotograf pracoval s videem, jako by fotil. Tedy ve snaze "zaujmout" malou hloubkou ostrosti, což je ve filmech skoro k nevidění, .....
:shock: Tak to se asi dívám na jiné filmy z jiné planety? :lol: Proč by se u videa nemělo pracovat s HO??? :shock:
A stroboefekt je tam zejména a víc vlivem malýho fps na tak krátký čas závěrky, to chápu - ono teho na tem levném kompaktu ani moc nešlo nastavit manuálně..., ale u 50-60p by to bylo lepší 8-) Navíc to celé za ta léta doprasil YT neustálým přepočtem ... :(
Naposledy upravil ODSakEda dne 17 kvě 2020 13:03, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 5601
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Stanley 900 » 17 kvě 2020 12:59

ODS, jde o přístup a ne o technické provedení, ve smyslu Lumiéra a Kříženeckého a nebo toho koně,
co udělali animaci z obrázků někdy před XXX lety. :-)
Jde o správné použití a nastavení kamery.
V tré době, "převratných" aparátů s pseudovideem, šlo hlavně o to, že to bylo vyloženě nepoužitelné na práci,
pokud si s tím někdo nehrál stylem "cinemakamera", ze stativu přesně nastavit parametry a udělat záběr.
To ale skoro nikdo nedělal, protože jim to nedošlo.
Určitě s tím nešlo natočit reportáž typu svatba, jako s klasickou poloprofi a profi videokamerou.
To omezení trvá částečně dodnes.

Josef01. Ale to je objektiv foto a ne na kameru. To je pořád ten základní rozdíl práce s videem a nebo focení.
Za prvé, s tím objektivem a se všemi podobnými na foto, se nedá většinou přeostřit bez změny velikosti obrazu.
Pokud je to zoom, nejde plynule změnit ohnisko bez nutnosti přeostřit, protože tyhle objektivy nedrží
při změně ohniska zaostření.
Pokud to není verze Cinema, nemají většinou ani plynulý clonový kroužek, což je problém, pokud není objektiv
přes redukci z plynulým kroužkem, například z Nikon G na MFT.
Veškerá práce musí být na jeden záběr připravená a nebo mít takovou praxi, aby se s tím dalo použitelně natočit něco ve stylu reportáž.
A nebo mít skutečný cinama zoom objektiv a ty zase nemají stabilizaci a udělatka typu gimbal zese nejsou to pravé. :D
S cimbálem si nezazoomuješ a nepřeostříš s některým objektivem, protože se rozhodí vyvážení. :D

Ta 6k kamera asi nemá na video jak Cinema DNG, tak BlackMagic RAW, to je dáno firmwarem. :-)
Jinak v režimu změny fps jde i 100 a 120 fps.
Naposledy upravil Stanley 900 dne 17 kvě 2020 13:05, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8030
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Stanley 900 » 17 kvě 2020 13:02

"Proč by se u videa nemělo pracovat s HO??? :shock:"
Tak mi ukaž klasický film, kde je použita malá HO, jako se používá ve fotografii.
To je totiž ve videu silně nepřirozené a rušivé.
Používá se mírně členěná hloubka ostrosti, například pro přeostření na detail, ale musí to mít smysl v ději.
například dialog a nebo záběr na detail přeostřením.
Určitě ne používat samoúčelně malou hloubku ostrosti jen tak, že to nějaký foťák umožňuje.
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8030
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod ODSakEda » 17 kvě 2020 13:08

Stanley 900 píše:ODS, jde o přístup a ne o technické provedení .......
No tak proč to motáš do mé technické poznámky, či spíše jen připomenutí, to je o záznamu na filmový pás?
Naposledy upravil ODSakEda dne 17 kvě 2020 14:24, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 5601
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Stanley 900 » 17 kvě 2020 13:11

"A stroboefekt je tam zejména a víc vlivem malýho fps na tak krátký čas závěrky, to chápu - ono teho na tem levném kompaktu ani moc nešlo nastavit manuálně"
a to je ten podstatný důvod, proč to není srovnatelná s videokamerou přímo na záznam určenou.
protože to NEJDE nastavit na použitelný záznam.
A to nešly ani ty první cvakátka s jakobyvideem.
Byl někdy před více jak patnácti roky na Grafika cz v nějakém vlákně odkaz a komentáře, jak je to báječné,
na "video" z Pentaxe, vojenská přehlídka, rozplývali se nad tím "pan P" a ještě kdosi, jak je to báječné a zahodit profi kamery.
Jenže to bylo nepoužitelné právě díky nastavení parametrů, strobo efekt díky krátkému času expozice, nepřirozené už na první pohled,
ale hlavně že to bylo na velký snímač a s malou HO samoúčelně. :-)
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8030
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Stanley 900 » 17 kvě 2020 13:15

I kamery BMPCC 4 a 6k Black Magic jsou na typ práce cinema, mají to v názvu.
CC je cinema camera a tím je to dané, jak se s ní pracuje, že to není videokamera, je to elektronická cinema camera.
V podstatě jako bezzrcadlovka, jak napsal Josef01, ale s kompletním nastavením, co je při práci potřeba.
Není to ošizené, jako většina fotoaparátů s videem a navíc RAW a ne nějaký paformát, který nejde bez ztráty upravit.
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8030
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Stanley 900 » 17 kvě 2020 13:25

Josef01, blahopřeji ke kameře, budeš s ní spokojen, s výsledky, pokud je správně upravíš v Resolve. :-)
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8030
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Josef01 » 17 kvě 2020 14:59

Díky, tahle kamera je vybavena bajonetem Canon, tedy myšlená na objektivy pro foťák, není to standardní profi kamera která se používá pro natáčení filmu a podobně a taky stojí milion a více, nehledě na dalších pár objektivu za další milion :) Blackmagic Resolve je teda parádní program tak na půl roku práce se s tím naučí dělat.

Ještě doplním, porovnání výřezu z videa (bez jakýchkoli úprav, tak jak je to na kartě) vlajkové lodi Samsung Galaxy FHD a Blackmagic FHD, rozdíl asi nemá smysl komentovat :lol:
Přílohy
Blackmagic.jpg
Blackmagic.jpg (677.96 KiB) Zobrazeno 27638 krát
Samsung.jpg
Samsung.jpg (722.77 KiB) Zobrazeno 27638 krát
Josef01
 
Příspěvky: 469
Registrován: 05 lis 2013 22:16

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod ODSakEda » 17 kvě 2020 15:35

Josef01 píše: .......... Ještě doplním, porovnání výřezu z videa (bez jakýchkoli úprav, tak jak je to na kartě) vlajkové lodi Samsung Galaxy FHD a Blackmagic FHD, rozdíl asi nemá smysl komentovat :lol:

Jakože z telefonu Samsung? :shock: ...
Screen z FHD videa kompakt Sony RX100 IV:
1. screen byl z videa točeným brzy ráno skoro proti Slunci a tak má "plechové" nebe..., tak ještě jsem doplnil jeden screen - točeno skoro po Sluníčku, aby vylezly i mraky a nebe
(umí to aj 4k ale jen 30p :-( a ukládat i XAVC 8-) , ale to není pro mě :? )
Přílohy
Sony_RX100M4_ScreenShot.jpg
Sony_RX100M4_ScreenShot.jpg (669.62 KiB) Zobrazeno 27633 krát
Sony_RX100M4_ScreenShot nebe a mraky.jpg
Sony_RX100M4_ScreenShot nebe a mraky.jpg (583.69 KiB) Zobrazeno 27633 krát
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 5601
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod Josef01 » 17 kvě 2020 16:02

Nedá se samozřejmě porovnávat telefon s 1" čipem ve foťáku, ale pořád to je mizerie obraz z toho Sony. Canon 5D či 6D má už video parádní, ale zase nemá ty vychytávky co Blackmagic a cena přitom stejná. Hlavně ke kameře je SW za 9 tis. zdarma a možnost použití všech Canon objektivů.

Ještě jsem vyexportoval z Blackmagic obrázek z videa, to už vypadá lépe než ten úplně první.
Přílohy
Blackmagic_1.1.1.jpg
Blackmagic_1.1.1.jpg (768.29 KiB) Zobrazeno 27630 krát
Josef01
 
Příspěvky: 469
Registrován: 05 lis 2013 22:16

Re: Blackmagic 6K

Příspěvekod ODSakEda » 17 kvě 2020 16:18

Josef01 píše:Nedá se samozřejmě porovnávat telefon s 1" čipem ve foťáku, ale pořád to je mizerie obraz z toho Sony. Canon 5D či 6D má už video parádní, ale zase nemá ty vychytávky co Blackmagic a cena přitom stejná. Hlavně ke kameře je SW za 9 tis. zdarma a možnost použití všech Canon objektivů.
Ještě jsem vyexportoval z Blackmagic obrázek z videa, to už vypadá lépe než ten úplně první.

Mnohem lepší 8-)
Sony screnn ze 4k - lepší?:
(bohužel zde dávám jen polovoční(!) rozlišení pro illustraci, 4k screen je sem moc velkej :( )
A přidám export do JPG z AviDemux a resize na jen FullHD opět...
(přesto krásně vylezl i mech na taškách vlevo - jenže divák to uvidí puštěný v playeru spíše jako ten 1. screen :? )
Přílohy
SonyRX100IV -FullHD z 4k Videoscreenu.jpg
SonyRX100IV -FullHD z 4k Videoscreenu.jpg (635.57 KiB) Zobrazeno 27629 krát
Sony RX100M4 FullHD ze 4k export z AviDemux 2.jpg
Sony RX100M4 FullHD ze 4k export z AviDemux 2.jpg (690.22 KiB) Zobrazeno 27629 krát
Naposledy upravil ODSakEda dne 17 kvě 2020 16:37, celkově upraveno 5
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 5601
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Další

Zpět na Mirrorles a vše kolem něho

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků