Stando měl něco podobného, ale v menším provedení. Mně ale lépe vyhovuje ten zvětšovák. Už jen proto, že si snímek potom zásluhou složení malých obrázků do velkého digitalizuju snímek do většího rozlišení.
To se samozřejmě může poskládat z několika Full Frme 1:1 na čemkoliv podsvíceném taky, s otočenou 50 a nebo ještě větší zvětšení 1:1,4 s otočenou 35kou. Jakou máš největší velikost filmu ve zvětšováku? Koukal jsem na Jobo na inzerát 4x5"
Mám Magnifax 3. Klasickou zvětšeninu na něm udělám z formátu 6 x 9 cm. Ovšem digitalizuji na něm filmy větší, tím, že je v držáku posouvám. O zvětšování 4 x 5 palců uvažuji taky. Použil bych k tomu tu první dělanou komoru s Tessarem 135 mm. Ale to je daleká hudba budoucnosti. Normální zvětšovák na 4 x 5 by stál dosti velkej peníz. A navíc to je krám, který bych ani neměl kam postavit.
Tak ono v podstatě pokud je už nějaká variabilnější kamera, kde jsou sundávací záda a možny dát jiný objektiv, tak je aj možny udělat z ní ať už zvětšovák (nebo klidně i zmenšovák) nebo třeba i projektor. (patřičnéma rozšířeníma)
Jestli se bavíte o zvětšováku, tak bych udělal nad kameru polystyrénovou krabici a do ní z boku otvorem ledkové světlo. Je to potom dostatečně rozptýlené světlo a ledky jsou studené a už i výkonné. Podobně bylo vytvořené ( polystyrénová šachta ) i prosvětlení negativu v barevné hlavě pro zvětšovák Magnifax 3 pro barevnou fotografii ( subtraktivní systém ). Žádný kondenzor ani fresnelka potom není třeba.
Stanley 900 píše:S tím to jenom prosvítíš proti, jako dělám filmy do promítačky, ale nepromítneš, to je slabé světlo.
Stando, jestli se bavíme stále o zvětšováku, tak takto byla řešena směšovací šachta pro barevnou hlavu zvětšováku Magnifax 3. To jsem si nevymyslel. Jen tam byl jiný světelný zdroj. ( halogenka ) Mohl bych jí tam dát pochopitelně znovu, ale v dnešní době se nabízí jiné zdroje.
Já mám v poslední době ve zvětšováku jenom ledku ( svítivost jako 100 W. Právě takovou svítivost měla ta halogenka na 12 V ). Pravda, není to moc, ale jde s tím pracovat. Když jsem v něm měl obyčejnou žárovku 150 W, za chvíli zvětšovák topil jako kamínka a žárovka moc dlouho nevydržela. Na delší práci to prostě nebylo, ten malý prostor nešel uchladit. A bavíme se stále o zvětšováku, ne o projektoru, tam jsou požadavky na zdroj světla trochu jiné.
To jsem právě myslel, zvětšovákem si osvítíš dobou jakou potřebuješ, promítačka jde "tak jak vidíme" Ale jako zvětšovák by to šlo udělat doma ze světla ke kameře ledkového. Použít Cambo jako reciproké
Ahoj vespolek. Minulý rok jsem navštívil výstavu fotografií Kevin V. Tona. Byla to síla a dnes se ještě k jeho fotografiím vracím. Kdo ji neviděl, může si prohlédnout pár jeho fotografie alespoň tady. Stojí to zato.
Ty taky! Zase něco jiného. Jeho žánr mě vždy přitahoval, ale jsem si také vědom toho, že podobné úrovně nikdy nemohu dosáhnout a o to více to možná jednoho provokuje.
Přehraboval jsem se v archivu. Jestli zde už tato fotka byla, tak se omlouvám. Tento dobrodruh když chtěl vystoupit z auta, tak si musel zvenku odemknout. No jo, není na bezpečnost. Fotka moc dokonalá není, ale vidět ji musíte!