Líbily se mi včerejší Standovy 21:27 a modré listy a cesta mi fakt nevadí, ty fotky mají "světelné přednosti"

.
Josefe, podle mého laického vesnického a navrch valašského zbytkového rozumu, by to mohlo být zhruba takto. A budu si to maximálně zjednodušovat. Předpokládejme, že balón s košem, aparaturou a osádkou váží 1000 kg. V nafouknutém stavu má objem 1000 m3 (kubických). V okamžiku odlepení od země se těch 1000 teplých kubíků v balónu postará o překonání hroudy, co nohu víže, tudíž 1000 kubíků vzduchu uzvedne 1000 kg hmoty. Z toho mi vychází, že 1 kubík vzduchu má něco kolem 1kg. Z dosazení reálných čísel by se to dalo takto odvodit.
Pokud nebyla ta fotka z Vyšehradu opakovaně přeukládaná v JPEGu, mělo by těch 300 kB na tuto velikost bohatě stačit, obzvlášť v čb provedení. Chyba by mohla být v něčem jiném, zdrojový materiál je po technické stránce velmi kvalitní. Nejslabším článkem je tady "skener", ale i přesto je velmi dobře poznat, že charakter těch snímků po vizuální stránce je naprosto odlišný od brouzdyho "negativu" z Kydáně. Nevím, nemám se čeho chytit, jsou ty tři fotky z jednoho filmu, Josefe? Ptám se kvůli té hrubozrnnosti na obloze vyšehradské.
PS: Z dětství mi utkvělo v paměti, že vzduch je 813 krát lehčí, než voda. Článek "Proč se ocelové lodě nepotopí", nevím už , v čem. Takže když k tomu odlepení od země připočteme ještě zápasení s aerodynamickým odporem, něco by na těch číslech mohlo být...
Ale jinak mi to vůbec nemyslí, mám teď trochu "jiné" starosti

. Ale odreagování je docela fajn...