Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Moderátoři: MakB, TNČ moderátoři

Re: Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Příspěvekod Hejhulák » 05 říj 2012 19:59

brouzdy - hezká výmluva :-) :-), otázkou je, zda je co slavit... nemá-li to spíš být smuteční tryzna za mládí, které je v ... (však všichni vědí kde :-) )
Taky jsem zatopil v krbu, je to lepší program jak v televizi :-). Musím nasát teplo. zítra jedu na kopec (918m a.s.l), je závod, budu vysílat...

Tady včera byla bouřka jako hrom, satelit mi skoro zdechnul... ale dnes byl nádherný západ slunce, vítr, asi to cosi přitáhne... ale ono od Šumavy ještě nic dobrého nepřišlo.... (kromě Máka :-) a 307 :-) )
Hejhulák

Příspěvekod brouzdac » 05 říj 2012 20:08

Taky ráno v 6 jdu do lesa ,teď je podezřelé teplo ,snad nebude zítra pršet,no možná budou rejt !! ;)
brouzdac

Příspěvekod Jarouš » 05 říj 2012 22:05

Jenom v rychlosti pár chaloupek z katastru obce Držková. Opět Velvia 100, Nikkor 35-105 D.
Milane, všechno nejlepší (n) . Z Velkého Javorníku?
Přílohy
Chaloupka světlá, Velvia 100.jpg
Chaloupka světlá, Velvia 100.jpg (668.48 KiB) Zobrazeno 3130 krát
Chaloupka tmavá, Velvia 100.jpg
Chaloupka tmavá, Velvia 100.jpg (677.39 KiB) Zobrazeno 3130 krát
Májová, Velvia 100.jpg
Májová, Velvia 100.jpg (686.44 KiB) Zobrazeno 3130 krát
Májová II.jpg
Májová II.jpg (714.34 KiB) Zobrazeno 3130 krát
Jarouš

Příspěvekod MakB » 05 říj 2012 22:19

brouzdac píše:Taky ráno v 6 jdu do lesa ,teď je podezřelé teplo ,snad nebude zítra pršet,no možná budou rejt !! ;)

Jo budou :lol: .
Jarouši, mám blbej monitor nebo to je do fijalova (Májová II) :shock: .
MakB

Příspěvekod Jarouš » 05 říj 2012 22:38

Jasně, že je to do fialova, Bohouši. A nejen Májová II, ale úplně všechno ;) . Ale pořád ještě máš možnost držet se svého dodatku... :lol: ;)
Jarouš

Příspěvekod stano.v » 06 říj 2012 08:04

Milane,vše nej....A protože moc možností 918m.n není,tak ať tě to z toho Javorníku neodfoukne. :lol: Ale slunce svítí.
stano.v

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2012 08:18

MakB píše:
Jarouši, mám blbej monitor nebo to je do fijalova (Májová II) :shock: .

Bohouši, nedával bych za to ale vinu Jaroušovi, který má určitě barevné vidění v pořádku! Je to holt diák, a o tom se všeobecně, ovšem mylně tvrdí, že už má barvy věrné a že se nemusí upravovat. Já osobně si to ale nemyslím a mnohokrát jsem se přesvědčil, že tomu tak není! Jenomže u diáku už ty barevné úpravy nemusí být nejlepší! Mám na mysli pochopitelně při úpravách po skenování. S diákem samotným už se pochopitelně nic neudělá! :-)
Fotky jsou to jinak hezké a berme to mírné ujetí za odlišnou "světelnou atmosféru"! :roll:
Venku je hezky, alespoň u nás, tak hurá do terénu! Dlouho už tak hezky nebude! Mějte se a hezkej víkend všem! J.
Naposledy upravil josef38 dne 06 říj 2012 09:47, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod HoumrP » 06 říj 2012 08:39

Poslední dobou nestíhám, ale stihnul jsem vše prohlédnout a musím pochválit fotky.....
.... pytlík, stano.v, jarouš, Maruška, swak, target, brouzdy, Mák, josef, pedroz .... (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n)

pytlíku... přeju brzké uzdravení ;)

Maruško, Frantovi vyřiď všechno nej...nej...nej

Milane... i Tobě všechno nej...nej...nej k narozkám
Naposledy upravil HoumrP dne 06 říj 2012 08:42, celkově upraveno 1
HoumrP

Příspěvekod bmx » 06 říj 2012 08:40

che, diáky...na ty byl nejlepší Pancolar 1,8/50 bez filtru, já měl Tessar 2,8/50 a na doporučení lepšího barevného podání, mám dodnes sky-ligt filtr od Pentaxu, drahej byl, ale i orwo dia uměl napravit...

Kvalita objektivu a jeho barevné podání, rozhoduje myslím i dodnes...hrůza byla Fomachrom a Flexaret... :lol:
bmx

Příspěvekod malej » 06 říj 2012 09:04

Milane ode mne taky vše nej (n) (n) (n) (n) (n)
malej

Příspěvekod Hejhulák » 06 říj 2012 09:30

Děkuji vám všem, pokud byste jeli kolem, stavte se na kafe se zákuskem... (neřidiči dostanou i cosi ostřejšího - feferonku :-) )
stano.v - jistě, nad Frenštátem jsem celkem pravidelně, dnes tam zase vyvezu ten svůj cirkus na stativu... doufám, že počasí vydrží, bo jinak ani nemusím jezdit, potřebuju pokud možno suchý vzduch a dobrou viditelnost...
Hejhulák

Příspěvekod Jarouš » 06 říj 2012 10:59

Budu jenom chválit, protože vyslovení vlastního názoru opačného významu se neodpouští... ;)
Jiřino, já myslel, že ta muchomůrka je z toho stovkového makra. A ejhle, patrně levná plastová padesátka :o (n) .
Slávku, poslední dvě na stránce 91 jsou nádherné, ta první ještě kousek víc (n) (n) (n) .
Bohouši, ty barevné houby nebo hmyzák, to nutí k opakování, nemá to chybu (n) , ale ten černobílý jelen... (n) (n) (n) . Ta silueta úplně stačí.
Maruška a Kodáček - moc hezké. V této velikosti to vůbec nebude podléhat stáří foťáku ;) (n) .
Pytlík: download/file.php?id=10450, vypadá to na dost dobrý objektiv, co to je? Líbí se mi to (n) .
Pedroz: download/file.php?id=10507. Asi HDR(?), je to pěkně expozičně vyrovnané (n) . Mohl jsi nechat pod balíkama o kousek víc prostoru.

Naposledy k barvám. Ty srovnávačky dvou stejných fotek z různých filmů jsem dával, evidentně, zbytečně ;)
Přílohy
Ovečky ve stínu, Velvia 100.jpg
Ovečky ve stínu, Velvia 100.jpg (359.23 KiB) Zobrazeno 3094 krát
Hřeben Troják - Lázy, Velvia 100.jpg
Hřeben Troják - Lázy, Velvia 100.jpg (482.33 KiB) Zobrazeno 3094 krát
Kousek světla, Velvia 100.jpg
Kousek světla, Velvia 100.jpg (335.71 KiB) Zobrazeno 3094 krát
U Hošťálkové, Velvia 100.jpg
U Hošťálkové, Velvia 100.jpg (436.59 KiB) Zobrazeno 3094 krát
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 06 říj 2012 11:10

Milane, pokud budeš fotit, k dokonalosti budou chybět jenom mraky (u nás od rána úplně jasno). Ale po té čtvrteční frontě nějaký opar, asi, bude. Vítr by mohl trochu pomoci stran viditelnosti.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2012 11:43

Jarouši, píšeš:

>>>>>Naposledy k barvám. Ty srovnávačky dvou stejných fotek z různých filmů jsem dával, evidentně, zbytečně<<<<<

Myslím, že jsi je nedával zbytečně! Nehledě k tomu, že tady na inverzi ( film ) stejně asi nikdo nedělá, tak mu Tvá informace, jak který film podává barvy, mnoho nepoví! Také jsem psal, že fotky máš pěkné a za tu barvu ty nemůžeš. Dále jsem podotýkal, že se to s ujetím barev často zbytečně přehání. Zrovnatak, jako s cejchováním monitoru. S tím už asi ale každý souhlasit nebude. :-)
Osobně mě více zaujme obsah fotografie, než samotné vyladění barev. S tím vyladěním se vždycky nechá někam hejbnout, když se to někomu nebude zdát, s obsahem fotky ale už ne. Mějte se sobotně! J.

P.S.
Ještě jednou píši, že fotky máš hezoučké! Bydlíš ve fotogenické krajině a umíš to využít. (n)
josef38

Příspěvekod target » 06 říj 2012 12:11

Jarouši dík,je to tady v parku pohled na řeku.
Máš to pěkný,světlo parádní (n) No kdo si počká,ten se dočká.
Milane jak si to oslavil?Doufám,že důstojně :D (n)
No my jsme si včera zase užili světa... :D
Tady je krásně slunečno,ale dneska se nikam nechystám,bolí kloub kurwa... (y)
target

Příspěvekod MarieK » 06 říj 2012 13:21

Zdravím všechny

Tlumočím poděkování od Františka za milá přání k svátku. Dnes se vrátil z šumavských hvozdů, jelena neuštvali, jen sebe. Naobědval se a usnul :D :D :D

Jarouši, paráda, nejpěknější ovečky ve stínu a kousek světla (n) (n) (n) (n) (n) (n) (n)

Mějte se pěkně M.K.
MarieK

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2012 15:34

Jel jsem náhodou kolem Břevnova, U Markéty, kde se zrovna konalo Břevnovské posvícení. Zastihl jsem tam jednoho kontrolora z doby France Josefa. Nedokázal pochopit, že s tím, co mám v ruce, mohu vytvořit nějaké obrázky a pokládal mě za podvodníka. Nechal jsem při tom, měl totiž dost práce s překontrolováním všech atrakcí a stejně by to nepochopil! :-) Ahoj, J.
Přílohy
Kontrolor_živnostenských_listů_c.k. Rakousko_Uherska.jpg
Kontrolor_živnostenských_listů_c.k. Rakousko_Uherska.jpg (1.03 MiB) Zobrazeno 3075 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/750 sec.
Clona: F/4.8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2012 15:49

Velice pěkné zvuky panovy flétny zpříjemňovaly návštěvníkům břevnovské poutě vykonání potřeby! :-)
Škoda, že si tento milý Peruánec vybral zrovna toto místo! Vůbec se nehodilo k jeho excelentnímu vystoupení! Ale vydržel jsem u něj stát hodně dlouho, i nějaký peníz do krabičky jsem mu hodil.
Přílohy
Peruánský_umělec.jpg
Peruánský_umělec.jpg (900.64 KiB) Zobrazeno 3242 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/5.7
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod Jarouš » 06 říj 2012 16:22

Josefe, sledovanost prvních fotek na stránkách bývá často až přes 200 prohlédnutí. Počet těch, kteří sem aktivně přispívají, by se dal dnes už skoro spočítat na prstech (y) . Vím, že nikdo z nich nefotí na film. Ale o těch pouze prohlížejících nevíme vůbec nic, třeba se mezi nimi nějaký další škarpista najde. Já si fakt nemyslím, že si ty fotky zdejší píšící přispěvatelé prohlížejí víc než desetkrát furt dokola ;) :D
Za barvy můžu, protože si s nimi můžu dělat, co chci. Není problém ubrat fialové a tu cestu "znormalizovat". Ale změní se do zelena celá fotka a barevný charakter toho konkrétního filmu je fuč. Vybírat selektivně jenom tu cestu je otrava, tak to raději nechám tak. Tam, kde šedá cesta nebo bílé plochy nejsou, nejsou ani žádné připomínky, přitom ta fialová je tam taky, jenom to není na první pohled patrné, naopak jiné barvy to dělá atraktivnější. Mohl bych si kupovat jenom Provie a tento problém by tam nebyl, ale filmů s odlišnou barevnou charakteristikou se (naštěstí) dělá víc (proč proboha, když má každý nějak ujeté barvy?) a Velvia to 15 let celosvětově u krajinářů vyhrávala na celé čáře. A stoprocentně ji nekupovali proto, aby ji následně barevně stavěli do latě. Např. Astia je nejlepší film (diák) na svatby, kvůli pleťovce a bílým šatům. Ale na krajinu je dost nepoužitelná a krajinu s ní nikdo nefotí. Kamarádovi jsem pár skenů z Astie dělal a fakt to v přírodě není vůbec ono.
Několikrát jsem psal o rozdílném barevném podání z různých značek digitálů. Myslím si, že ty rozdíly jsou mnohdy ještě větší, než rozdíly mezi jednotlivými diáky. Např. se mi vybavuje test pana Neffa Nikon vs. Canon zhruba stejné cenové hladiny (kdo chce, určitě snadno najde). Doma mám taky dost fotek z Nikonů a Canonů (digitálních). Kamarádovi, například, jeho D7000 běžně produkuje lehce nažloutlé mraky, což se většinou pozná až doma na monitoru. Nemám žádný problém s mraky naoranžovělými, přes narůžovělé až po fialové až do červena, ale s nažloutlými prostě ano, páč sopky tady běžně nevybuchují. Je jasné, že ta žlutá je taky na celé fotce, ale vadí primárně v těch mracích, úplně stejně, jako Velvia 100 má v sobě něco do růžova či fialova a Velvia 100F je víc žlutozelená. To není žádný nedostatek diáků, to je cílený výsledek chemických vývojářů po cca 80 letech práce s barevným pozitivním materiálem (pojem "inverze" má tady platnost pouze jako protiklad k negativním filmům, ale to je asi každému jasné). Jestli je něco viditelnějším nedostatkem, který se ani po letech nepodařilo více vylepšit, tak to je menší pružnost diafilmů (nejčastěji velká tma ve stínech). Tady se to dá řešit jenom pomocí softwaru, něco se dá zachránit pomalejším nebo několikanásobným skenováním. Ale dnešní čipy digitálů jsou ve stínech prostě lepší, bez diskuze. Akorát mi furt není jasné, proč na srovnatelných fotkách z digitálu a filmu (jasově srovnatelných) bude mít ve světlech digitál téměř jistě přepaly a film ne a když fotky ztmavíme a digitál ve světlech přepaly mít nebude, zase bude s větší pravděpodobností postrádat informace ve stínech (zelené tečky či celé plochy) a sken filmu tam ty informace bude mít opět s větší pravděpodobností.

Slávku, neděkuj. Chválím zdarma a jen když se nemůžu udržet :D . Ty fotky jsi fotil Ty ;) . Na světlo jsem až tak úplně štěstí neměl, bývá i lépe. A lenost v používání přechodových filtrů by se měla trestat podle fotografických zákonů. Ty softwarové v Zoneru mi prostě nějak nejdou pod nos, i když vím, že by to, asi, vzdálený internetový uživatel nepoznal.
Maruško, ten kousek světla byl na tom místě dlouho, ale já jsem se už sluníčka na svém stanovišti až do večera nedočkal. Ty mraky si fakt dělají, co chtějí... (y) :D
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2012 17:02

Jarouši, nic proti ničemu! :-)
Film je film a digitál je digitál! Kdyby bylo všechno ideální neměli bychom se o čem bavit! A že se moc diák barevně upravovat nenechá, o tom jsem se už zmiňoval v některém předchozím příspěvku. Přirovnával jsem tam diák k výstupu JPEG, u kterého už přvrácení z negativu do pozitivu prošlo při vyvolávání a negativ k RAWu, který je na úpravy mnohem přijatelnější a přímo čeká na člověčí zásah do celého procesu. Vím, není to přirovnání úplně nejlepší, ale lepší neznám!
Jo a myslíš, že Láďa Kamarád ještě fotografuje na film? Až ho potkám, optám se ho, ale klidně bych se byl ochoten vsadit, že už ho také pohltil duch pokroku! Ono to totiž čeká každého! Někdo k tomuto přerodu přistoupí hned a ti vzdorovitější holt až později. Ale přestoupí také. Před nějakou dobou jsem také více hájil film. Teď už si s ním pohraji jen z nostalgie a abych nezapomněl mokrý proces! Beru to spíše jako svou odměnu. A když si pohraji, tak se zase honem vrátím k digitálu. A čím je časový rozestup od mých filmových snímků a digitálních delší, tím více se děsím, cože to z toho filmu leze? Bohužel, je to tak! Pomyslné nůžky se rozevírají hodně rychle a hodně moc! Vývoj v digitálních aparátech jde takovým tempem, že i kdyby se vývoj filmů a lázní na jeho zpracování, snažil sebevíce, tak nemůže stačit. Teď, když si koupíš pomalu jakýkoliv kompakt, tak si můžeš být jistý, že ti z něj polezou kvalitní výstupy. Spíše si ho vybíráš, aby se ti líbil, a šel ti k pleti. :-)
Měj se a fotografuj! Máš výsledky pěkné! Tak hodně zdaru! :-) J.

P.S.
Jsem rád, když se mě barvičky povedou, ale moc se tomu nevěnuji. Vím, že bych alespoň tady u vás měl!! Na lejkovským fóru se hodně převádí do černobílé, ale je pravda, že se spíše jedná o StreetFoto a tam opravdu jde více o obsah fotografie a barvy dokonce působí rušivě. Pochopitelně u krajinek a přírody by černobílá fotka neměla takový šmrnc!
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Toto nemusíte číst