histogram

histogram

Příspěvekod jizerak » 17 zář 2012 20:06

Ahoj,
Jak je možné, že náhledový histogram ve foťáku před vyfocením snímku je zcela odlišný od toho po vyfocení snímku. Tedy scéna má jiný histogram před namáčknutím spouště a jiný má fotka po vyfocení. Nevím jestli je chyba ve mě nebo v přístroji. Ale takový náhledová histogram nemá vůbec smysl. Řídit se tím před vyfocením snímku nemá smysl.
jizerak

Re: histogram

Příspěvekod krži » 19 zář 2012 06:20

Tak jde o to, že podmínky jsou třeba i vteřinu po sobě zcela jiné, dá se říci, že nikdy nedosáhneš stejných podmínek (když nepočítam ateliér). Každopadně by ten rozdíl mel být úplně minimální. záleží, co je pro tebe zcela odlišný.. Pokud je úplně jiný a ty to fotíš dá se řici vteřinku dvě před náhledem, neměníš úhel záběru, ohnisko atp, tak by měl být výsledek ,,téměr" identický....;)
krži

Příspěvekod jizerak » 19 zář 2012 08:24

Pokusím se dodat příklad histogramů až něco vyfotím. Ale ta změna bývá opravdu výrazná.
jizerak

Příspěvekod jiriko » 19 zář 2012 20:32

Předpokládám, že fotíte na stabilním stativu s dálkovou spouští lépe i s předklopením zrcátka pokud to váš fotoaparát umožňuje. Jinak by to srovnání nemělo smysl.
jiriko

Příspěvekod swisst » 20 zář 2012 16:36

jizerak píše:Pokusím se dodat příklad histogramů až něco vyfotím. Ale ta změna bývá opravdu výrazná.

To je dobrý nápad, možná přidej typ a nastavení foťáku.
Jediné co mne napadá, jsou úpravy ve foťáku. Já to nepoužívám, ale dovedu si představit, že foťák něco vyfotí a pak na to následně aplikuje nejrůznější úpravy, kterými se fotky změní (vím že populární jsou rámečky, převod do ČB, napodobení starých poškrábaných fotek apod.). Předpokládám, že podobných extrémních úprav by sis všimnul, ale někdy stačí malá změna jasu či barvy a všechno je jinak. Není tedy možné, že histogram před zmáčknutím spouště ukazuje to, co dopadá na čip, zatímco konečný histogram obrázku je výsledek ještě nějakého postprocesu?
Petr

P.S. Taky může být chyba ve foťáku. Stává se všelico.
swisst

Příspěvekod jizerak » 22 zář 2012 18:48

Obrázek

Tady jsem nahrál obrázek s histogramem. Jedná se o fotku cesty v podvečer. Ačkoliv na fotce v podstatě není vůbec nic vidět tak histogram před a po byli zcela jiné. Histogram po vyfocení asi odpovídá realitě. Histogram před vyfocením nikoliv. A zcela zásadně. Histogram před vyfocením jsem načrtnul ručně jak vypadal. Nevím jak bych ho dostal z displeje foto. Jerdině to vyfotit jiným foťákem ale to se mi nechtělo. Na ilustraci to myslím stačí. Jinak na displeji bylo samozřejmě zobrazeno taktéž něco jiného než je finální snímek. Na displeji bylo vidět co je foceno.

Foceno na ultrazoom. Tedy na kompakt. Takže otázka zní: Takto špatné výsledky zobrazení histogramu je normální u kompaktů? Pořídil bych si nový přístroj ale chci se vyhnout tomu, že to bude nemlich to samé. Ale podle mě by to mělo fungovat stejně jako na zrcadlovce ne? Čili dovede kompakt zobrazit scénu tak jak ji vyfotí nebo ne? Díky
jizerak

Příspěvekod jizerak » 22 zář 2012 20:06

jizerak píše:Obrázek

Tady jsem nahrál obrázek s histogramem. Jedná se o fotku cesty v podvečer. Ačkoliv na fotce v podstatě není vůbec nic vidět tak histogram před a po byli zcela jiné. Histogram po vyfocení asi odpovídá realitě. Histogram před vyfocením nikoliv. A zcela zásadně. Histogram před vyfocením jsem načrtnul ručně jak vypadal. Nevím jak bych ho dostal z displeje foto. Jerdině to vyfotit jiným foťákem ale to se mi nechtělo. Na ilustraci to myslím stačí. Jinak na displeji bylo samozřejmě zobrazeno taktéž něco jiného než je finální snímek. Na displeji bylo vidět co je foceno.

Foceno na ultrazoom. Tedy na kompakt. Takže otázka zní: Takto špatné výsledky zobrazení histogramu je normální u kompaktů? Pořídil bych si nový přístroj ale chci se vyhnout tomu, že to bude nemlich to samé. Ale podle mě by to mělo fungovat stejně jako na zrcadlovce ne? Čili dovede kompakt zobrazit scénu tak jak ji vyfotí nebo ne? Díky

http://jizerak.rajce.idnes.cz/nastenka#DSCF0208_.jpg
jizerak

Příspěvekod swisst » 23 zář 2012 11:06

Píšeš, že "na displeji bylo samozřejmě zobrazeno taktéž něco jiného než je finální snímek"... ale co tam bylo? Pokud tam byla "světlejší" verze odpovídající histogramu, tak bych tušil kde je zrada.

Totiž: podle EXIFu jsi to fotil na manuální režim, a díky tomu je fotka vpodstatě černá. Nicméně pokud jsi před zmáčknutím spouště viděl fotku normálně jasnou, tak je víceméně logické, že tomu jasnému obrázku na dlispleji před zmáčknutím odpovídal i histogram. V takovém případě není chyba v histogramu, ale je nelogické, že foťák ukazuje před focením fotku světlou (tj. normální), když ji pak vyfotí jako tmavou.

Jak se to chová když ho nenutíš do manuálu ale necháš mu automatiku? A jak se to změní když máš automatiku a kompenzaci expozice? A když zakážeš/povolíš blesk? Neměl jsi třeba zakrytý blesk?

Normální to není, zkoušel jsem to na svém kompaktu. I při automatice ukazoval to, jak vypadala i výsledná fotka. Takže v manuálním režimu mi ukázal třeba tmavou fotku s odpovídajícím histogramem. Může to být chyba (závada), může to být možnost nastavení, může to být vlastnost foťáku. Zkus ještě projít návod.
swisst

Příspěvekod fot » 23 zář 2012 11:13

Tak je otázka co jsi viděl na displeji v před vyfocením. Taky jen černou? V tom případě by histogram před vyfocením neodpovídal, ten ukazuje nejvíc středně šedé a byla by to závada. Pokud jsi ale viděl vpodstatě normální záběr tak je to v pořádku a že se to tak jak vidíš na displeji nevyfotilo je otázka nastavení. Nevím jak tvůj, ale můj foťák u zobrazení na displeji umožňuje dvě nastavení jedno tak jak bude fotka vypadat po vyfocení (preview) a druhé zesvětlené (framing) které se používá typicky pro focení s bleskem ve tmě aby člověk vůbec viděl co má v záběru. Při použití framing pak histogram před vyfocením ovšem výsledné fotce nemůže odpovídat.
fot

Příspěvekod jizerak » 23 zář 2012 14:02

swisst píše:Píšeš, že "na displeji bylo samozřejmě zobrazeno taktéž něco jiného než je finální snímek"... ale co tam bylo? Pokud tam byla "světlejší" verze odpovídající histogramu, tak bych tušil kde je zrada.

Totiž: podle EXIFu jsi to fotil na manuální režim, a díky tomu je fotka vpodstatě černá. Nicméně pokud jsi před zmáčknutím spouště viděl fotku normálně jasnou, tak je víceméně logické, že tomu jasnému obrázku na dlispleji před zmáčknutím odpovídal i histogram. V takovém případě není chyba v histogramu, ale je nelogické, že foťák ukazuje před focením fotku světlou (tj. normální), když ji pak vyfotí jako tmavou.

Jak se to chová když ho nenutíš do manuálu ale necháš mu automatiku? A jak se to změní když máš automatiku a kompenzaci expozice? A když zakážeš/povolíš blesk? Neměl jsi třeba zakrytý blesk?

Normální to není, zkoušel jsem to na svém kompaktu. I při automatice ukazoval to, jak vypadala i výsledná fotka. Takže v manuálním režimu mi ukázal třeba tmavou fotku s odpovídajícím histogramem. Může to být chyba (závada), může to být možnost nastavení, může to být vlastnost foťáku. Zkus ještě projít návod.

Tak to je zajímavé. Když dám plnou automatiku tak histogram odpovídá před i po a to co je zobrazeno na displeji je i na fotce. Ale jakmile dám jakýkoliv jiný režim tak už to nefunguje. Manual, priorita clony, časy, program nikde to už nedpovídá ani s kompenzací na 0.Ani s jakoukoliv jinou. Jinak blesk jsem měl vypnutý.
jizerak

Příspěvekod jizerak » 23 zář 2012 14:04

fot píše:Tak je otázka co jsi viděl na displeji v před vyfocením. Taky jen černou? V tom případě by histogram před vyfocením neodpovídal, ten ukazuje nejvíc středně šedé a byla by to závada. Pokud jsi ale viděl vpodstatě normální záběr tak je to v pořádku a že se to tak jak vidíš na displeji nevyfotilo je otázka nastavení. Nevím jak tvůj, ale můj foťák u zobrazení na displeji umožňuje dvě nastavení jedno tak jak bude fotka vypadat po vyfocení (preview) a druhé zesvětlené (framing) které se používá typicky pro focení s bleskem ve tmě aby člověk vůbec viděl co má v záběru. Při použití framing pak histogram před vyfocením ovšem výsledné fotce nemůže odpovídat.

V nastavení to určitě nebude. Nikde nic takového totiž není když prolezu komplet nastavení přístroje.
jizerak

Příspěvekod swisst » 23 zář 2012 22:03

Takže problém je asi definován - foťák ukazuje před nafocením obrázek podle "svého" nastavení - zřejmě tak, aby byl dobře vidět, zatímco výsledná fotka je daná nastavením clony, času, atd... Nejasné zůstává, jestli je to 1) chyba, nebo 2) vlastnost, nebo 3) jestli se to dá někde nastavit. To, žes to nenašel v menu bych nepovažoval za rozhodující, koukal jsem do manuálu a někde jsou používány chvaty jako "podrž čudlík 5 sekund" apod.

Zkusil bych oficiální podporu a tam se poptat. Taky se podívej jakou máš verzi firmwaru. Tady je upgrade
http://www.fujifilm.com/support/digital ... index.html
a tam píšou takovou podivnou větičku "Image quality (color reproduction) of live view and movie has been improved for relatively dark portion in whole image area." čemuž tak docela nerozumím, ale mohla by to teoreticky být marketingovou řečí zašolíchaná chyba kterou máš. Není to sice moc pravděpodobné, ale možné je všechno. Nicméně napřed bych zkusil ten support.
swisst

Příspěvekod jizerak » 24 zář 2012 13:17

swisst píše:Takže problém je asi definován - foťák ukazuje před nafocením obrázek podle "svého" nastavení - zřejmě tak, aby byl dobře vidět, zatímco výsledná fotka je daná nastavením clony, času, atd... Nejasné zůstává, jestli je to 1) chyba, nebo 2) vlastnost, nebo 3) jestli se to dá někde nastavit. To, žes to nenašel v menu bych nepovažoval za rozhodující, koukal jsem do manuálu a někde jsou používány chvaty jako "podrž čudlík 5 sekund" apod.

Zkusil bych oficiální podporu a tam se poptat. Taky se podívej jakou máš verzi firmwaru. Tady je upgrade
a tam píšou takovou podivnou větičku "Image quality (color reproduction) of live view and movie has been improved for relatively dark portion in whole image area." čemuž tak docela nerozumím, ale mohla by to teoreticky být marketingovou řečí zašolíchaná chyba kterou máš. Není to sice moc pravděpodobné, ale možné je všechno. Nicméně napřed bych zkusil ten support.

Firmware zkusím. Ale podpora je marná. Jediné na co se zmohli bylo abych to poslal na servis.
jizerak

Příspěvekod jizerak » 24 zář 2012 18:16

swisst píše:Takže problém je asi definován - foťák ukazuje před nafocením obrázek podle "svého" nastavení - zřejmě tak, aby byl dobře vidět, zatímco výsledná fotka je daná nastavením clony, času, atd... Nejasné zůstává, jestli je to 1) chyba, nebo 2) vlastnost, nebo 3) jestli se to dá někde nastavit. To, žes to nenašel v menu bych nepovažoval za rozhodující, koukal jsem do manuálu a někde jsou používány chvaty jako "podrž čudlík 5 sekund" apod.

Nový firmware to nespravil. Evidentně je to debilní přístroj a vyřeší to asi jen koupě nového
jizerak

Příspěvekod fabikp » 08 říj 2012 20:01

Neviděl bych na tom nic neobvyklého, spousta kompaktů ukazuje na displeji totéž, co bude na fotce, jen v režimu "auto". V manuálním režimu ukazuje, jak by fotka měla vypadat podle něj ( jako by bylo nastaveno "auto") a nebere ohled na to, co máte zrovna nastaveno ručně. Skutečnou výslednou podobu by ale měl ukázat už při namáčknutí spouště. Už dlouho se divím, že se tohle chování nijak neuvádí ani nepopisuje ve specifikacích, recenzích, apod. i když je to podle mě docela důležitá vlastnost. Pavel
fabikp

Zpět na Začátečníci chtějí vědět