Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod Jarouš » 18 zář 2012 21:25

Díky Josefe. Příběh, který má o pár metrů dál pokračování. Vlastně je to už další příběh... ;) (n)
Luperovy fotky jsou klasa samy o sobě, navíc jsou tak hezky černobílé... Fakt se mi tato strohá neutralita líbí (n) .
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 19 zář 2012 06:34

Jarouš píše:Díky Josefe. Příběh, který má o pár metrů dál pokračování. Vlastně je to už další příběh... ;) (n)
Luperovy fotky jsou klasa samy o sobě, navíc jsou tak hezky černobílé... Fakt se mi tato strohá neutralita líbí (n) .

Jarouši, děkuji Ti, že to tak bereš, ale pravda je jinde. První fotografie byla oříznuta a druhá fotografie byl zbytek fotografie první! Ta druhá, samotná by neměla žádnou vypovídací hodnotu. Byla určena pouze pro Tebe, abys viděl, co se dělo s rukama. :-) Děkuji, J.
josef38

Příspěvekod josef38 » 19 zář 2012 06:51

Avionik píše:Josefe, krásné snímky dělá spojení leica a josef (n) (n) (n) , máš excelentní černobílé snímky a to se musí hlavně umět a Ty to umíš (n ;) josef44

Josefe děkuji Ti. Však Tvoje fotky zaslouží palečky také!
Na zpracování černobílých fotografii je mnoho různých návodů. Já jsem si vytvořil "akci" v PS. Ta úprava předpokládá více kroků a byla by jinak dost zdlouhavá. Já fotografie na závěr mírně tónuju do teplejšího odstínu. Mě se takto upravené fotografie líbí, ale neznamená to, že se musí líbit všem, je to pouze můj pohled! Ahoj a měj se! :-) J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 19 zář 2012 16:39

Na zpracování černobílých fotografii je mnoho různých návodů. Já jsem si vytvořil "akci" v PS. Ta úprava předpokládá více kroků a byla by jinak dost zdlouhavá. Já fotografie na závěr mírně tónuju do teplejšího odstínu. Mě se takto upravené fotografie líbí, ale neznamená to, že se musí líbit všem, je to pouze můj pohled!

S tim teplejsim odstinem - nevim jak u tebe, ale ja kdyz to tam pridavam, tak si vzdycky vzpomenu na Neotonu a jine oblibene papiry a naladim tam toho z nostalgickych duvodu tolik, aby to vypadalo podobne. Vzpominam si, jak jsem kdysi shanel papir Neovera, to byl ten, co se na nej delaly nazelenale fotky do obcanek. Musel jsem pro nej z Brna az do pruzkumove prodejny az do Ostravy a pak jsem zjistil, ze je tak malo citlivy, ze se na nej neda zvetsovat. Dnes si tu krasnou barvu natocim v editoru. Tady je trochu zredena: http://elsners.org/gallery/#id=album-52 ... ntent-3374 , ale na papire to vypada tak, jak si to pamatuju.

Poku se tyce delani CB, myslim, ze uz jsem to psal driv, pouzivam Nik Silver Efex. CB se v nem dela lip nez v PS. Nejde jen o barvu a prevod barev do CB a nasledne tonovani, ale on ma i nastroj na zmenu lokalniho kontrastu, ktery simuluje nedokonale odcerpavani vyvojky (omezene preklapeni) apod. Funguje s PS, ale i primo s LR. Doporucuji vyzkouset.
MirekE

Příspěvekod Jarouš » 19 zář 2012 17:44

Myslel jsem to jinak, Josefe ;) . Chtěl jsem vyjádřit, že zatímco na první fotce je ústřední téma jasně dané, o pár metrů dál už je jiná skupinka lidí s evidentně úplně jiným objektem zájmu (nějaký mládežnický diskuzní skorokroužek). Prostě ta fotka toho zachytila víc, než jenom nepřehlédnutelnou tanečnici s jejím harmonikářem.
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 19 zář 2012 17:49

Mirku, to nazelenalé tónování jsem několikrát viděl na papírových zvětšeninách od LadinaV. Jeho metoda bude, možná, jiná, ale vypadá to podobně a má to svoji chladivou atmosféru.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 19 zář 2012 19:13

Mirku, znám! Tenkrát byly teple pracující vývojky, neznám už jejich název. Moc výrazný efekt ale neměly. Byl ale tónovač, který se skládal z dvou lázní. Hotova fotografie se namočila do první lázně a téměř celý její obsah zmizel. Teprve v druhé lázni se objevila znovu, ale už třeba v hnědé barvě. Tuším, že jejím ředěním se nastavoval odstín. Chemie není moje silná stránka, nevím na jakém principu pracovaly.
Teď holt jenom pohneš posuvníkem v korekci barev!
Jarouší, to je v pořádku. Já jsem jen musel dát vysvětlení k té druhé fotce.
josef38

Příspěvekod MirekE » 20 zář 2012 03:15

Jarouš píše:Mirku, to nazelenalé tónování jsem několikrát viděl na papírových zvětšeninách od LadinaV. Jeho metoda bude, možná, jiná, ale vypadá to podobně a má to svoji chladivou atmosféru.

Pravdepodobne bude jina. Neovera byl jodostribrny papir a poslednich asi dvacet let se myslim nic takoveho nevyrabi. Nejspis to bude tonovani. Ja jsem kdysi delal zelene tonovani dvoukrokove, napred modre a pak zelene, ale to byl brcal, predpokladam, ze pokud se ti fotky od LadinaV libily, pouziva neco jineho :)

Ta Neovera byla do zelena jen lehce. Delalo se to na fotky do obcanek a na tramvajenky. Byl to myslim rastrovany povrch. Na kontakty asi prima, ale na zvetsovani to nemelo zadnou citlivost....
MirekE

Příspěvekod MirekE » 20 zář 2012 03:44

josef38 píše:Mirku, znám! Tenkrát byly teple pracující vývojky, neznám už jejich název. Moc výrazný efekt ale neměly. Byl ale tónovač, který se skládal z dvou lázní. Hotova fotografie se namočila do první lázně a téměř celý její obsah zmizel. Teprve v druhé lázni se objevila znovu, ale už třeba v hnědé barvě. Tuším, že jejím ředěním se nastavoval odstín. Chemie není moje silná stránka, nevím na jakém principu pracovaly.
Teď holt jenom pohneš posuvníkem v korekci barev!

Ta vyvojka byl myslim Fomatol H. A do modra byl Fomatol M. Priprava hnedeho tonovace podle receptu bylo moje prvni fotograficke "vareni". V receptu byl sirnik sodny, ktery smrdi jako zaprtek. Vzpominam, ze jsem s tim smradem mel tehdy v kuchyni velky uspech u rodicu.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 21 zář 2012 08:56

Mirku, děkuji za doplnění!

Posílám něco pro inspiraci:

http://gallery.lfi-online.de/gallery/th ... 788&page=2

Prohlédněte si ale i ostatní stránky! J.
josef38

Příspěvekod bmx » 21 zář 2012 09:14

Panove, Fomatol M a Fomatol H byly bezne vyvojky, ktere tonovaly primo, po osvitu, do modra, ev.do hneda a nebylo zapotrebi zadnych dalsich kouzel... 8-)

mel jsem vyzkouseno... :D
bmx

Příspěvekod josef38 » 21 zář 2012 09:30

bmx píše:Panove, Fomatol M a Fomatol H byly bezne vyvojky, ktere tonovaly primo, po osvitu, do modra, ev.do hneda a nebylo zapotrebi zadnych dalsich kouzel... 8-)

mel jsem vyzkouseno... :D

Jindro děkujieme za připomínku! Co připomínáš, to tady také ale nikdo netvrdil. Pouze jsem psal, že tyto vývojky neměly příliš velký barevný účinek. Chtěl-li jsi mít vyloženě hnědou fotografii, musel jsi použít tónovač dvoulázňový. S Fomatolem M/ H jsi to nikdy nedocílil. Jestli najdu takto obarvenou fotografii, tak ji pošlu! :-) Měj se.
Naposledy upravil josef38 dne 21 zář 2012 09:53, celkově upraveno 2
josef38

Příspěvekod Avionik » 21 zář 2012 09:39

Josef, máš pravdu .Taky jsem měl doma plno chemikálií a celé zápisník A5 postupů na vyvolávání ,úpravy atd. A navíc plno knih od různých autorů ;). Ale to je vše pryč , dnes máme digi-foto-komoru a jde to snáze . josef44
Avionik

Příspěvekod josef38 » 21 zář 2012 09:50

Josefe, přesto si ale ještě občas do komry zalezu. Ale už jen tak z nostalgie. Barvu ale už nedělám, jen si občas pohraju s černobílou.

Jindrovi posílám hnědě tónovanou fotografii.
Jan tak pro zajímavost, je z doby, kdy jsme panoramatické fotografie dělali pod zvětšovákem. Tato je složena z šesti formátů 30 x 40 cm na výšku. Nejpracnější na tomto postupu bylo postupné sestříhávání krajů jednotlivých fotografií, tak dlouho, až sousední fotografie na sebe vždy přezně navazovaly. Teď to udělá jedním kliknutím počítač. :-)
Přílohy
Pro Jindru.jpg
Pro Jindru.jpg (1.13 MiB) Zobrazeno 10995 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-GF1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod avek » 21 zář 2012 10:12

:arrow:
Naposledy upravil avek dne 29 zář 2012 21:49, celkově upraveno 2
avek

Příspěvekod josef38 » 21 zář 2012 10:22

Avek,
vůbec to tady nebereme jako poučování!
A tvé ochladnutí s M4 také umím pochopit. :-)
Pro Leicu filmovou, ale i digitální člověk musí mít jistou náklonnost. Nerad to píšu v tomto vláknu, ale mnohé zrcadlovky jsou pro práci určitě pohodlnější a všestrannější.
I když jsem za svou éru už několik zrcadlovek měl, tak přesto bych ale už svou M9 za zrcadlovku neměnil!
Možná časem, až hůře uvidím, mě bude scházet AF, ale zatím s ostřením problémy nemám.
josef38

Příspěvekod josef38 » 21 zář 2012 10:25

Ještě k těm tónovacím lázním. Matně si vzpomínám, že intenzita zabarvení se nechala řídit teplotou lázně. Té druhé. S tím si už ale nejsem tolik jistý!
josef38

Příspěvekod avek » 21 zář 2012 11:07

:arrow:
Naposledy upravil avek dne 29 zář 2012 21:49, celkově upraveno 3
avek

Příspěvekod MirekE » 21 zář 2012 15:47

josef38 píše:Mirku, děkuji za doplnění!

Posílám něco pro inspiraci:

http://gallery.lfi-online.de/gallery/th ... 788&page=2

Prohlédněte si ale i ostatní stránky! J.

Dekuji. Neni to pro me jen inspirace tvurci. Vazne uvazuju nad tim, ze se zbavim zrcadlovky a kdyz vidim ty fotky v galerii lfi, tak me to inspiruje udelat to hned.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 21 zář 2012 16:54

avek píše:BMX …… Fomatol H se vyrábí, M myslím už ne. Jsou to běžné vývojky, jen s trochu teplejším nebo chladnějším odstínem černé. Fomatoner Indigo a Sepia se pořád prodává, ale tónování s nádhernými tóny jako na starých fotografiích se dělat nedá, jsou k tomu potřeba chemikálie které se nedají koupit.

Promiň že poučuju, když jsem začal fotografovat až v době nástupu digitální fotografie. Fotím sice někdy kinofilmovou Leicou, filmuju šestnáctkou Pathé a připadám si při tom jako slavný reportér z dávných dob, ale většinou používám Panasonic. Láká mě nová krásná Leica M, ale je přec jen hodně drahá. Když jsem si za první vydělané peníze kupoval u pana Pazdery Leicu M4 moc jsem jí chtěl, ale nadšení se už trochu vytratilo.

Ad tonovani - divam se do Gevaertovy fotogaraficke prirucky na receptury na hnede tonovani, respektive na tu jednu, kterou jsem pouzival a vim, ze spolehlive funguje i na modernejsich papirech. Je dvoulaznovy, prvni je belici lazen, pokud je tonovac Sepia dvoulaznovy, muzes pouzit belici lazen z nej. Druha lazen je 15g sulfidu sodneho na litr vody. Sulfid sodny by mohl byt k sehnani. Smrdi, ale neni to zakerny smrad, da se rychle vyvetrat a jakmile se vsechno od nej zbezne umeje vodou, tak zmizi.

A uvaha k te Leice. Pred tim, nez se zacala do fotaku strkat draze prodavana elektronika, tak jsem nemel zadnou zvlastni potrebu upgradovat. Fotil jsem takovym rangefinderem Canon a mym nejoblibenejsim fotakem byl Siluet Elektro. Primitivni, sam si nastavoval expozici a vic jsem od toho nepotreboval. Tehdy jsem fotografovanim zil, nedelal jsem nic jineho. Zrcadlovku jsem si poridil az kdyz jsem se prihlasil do fotograficke skoly, kde hledackovy fotak nestacil. Koupil jsem si tedy SLR Pentaxe (tehdy me mimochodem stal vzhledem k memu platu vic, nez dnes k prumernemu stoji Leica M). Ani u nej mi nic nechybelo a mel jsem ho az do jeho zdechnuti o mnoho let pozdeji. Pak, s nastupem elektroniky se ale z fotaku stal spotrebak. Ten dnesni rychlovlak neustaleho upgradovani a honby za rychlejsim poctem snimku za vterinu a vetsim poctu cudliku leze pomerne dost do penez a poleze i dal, protoze nema konecnou. Leica M muze byt zpusob, jak z toho vlaku vystoupit, protoze na ty cudliky a ficury moc nehraje a technicky zacina byt "dostatecna".
MirekE

PředchozíDalší

Zpět na Leicou