Karle připojuju se - upřímnou soustrast.
Já se v těch monitorových rozměrech nevyznám.Fotky v pným rozlišení mám 2592 x 1944 (fotím kacířsky jen na 5 Mpx,protože zapráskávat disk těma mýma "výtvorama" je zbytečný

) Maximum foťáku (mého "muzeálního stroje"

) je 7 Mpx,ale došel jsem pozorováním k závěru,že pokud fotky mám jen na prohlížení na monitor a nedělám papírové plachty (tisk - fotolab),což vůbec nedělám,tak těch 5 Mpx na monitor mě bohatě stačí.Ono i na fotolabovou papírovou fotku 9 x 13 stačí podle tabulek 2 Mpx.Ty jsem si nechal dělat(9x13) ještě z prvního digitálu Olympa,když jsem neměl počítač,no byl to středověk

Ale k meritu věci - na PC monitoru když rozkliknu fotku 2592 x 1944 bodů a zmenšenou tady pro vlákno,tak jsou obě stejně velké a postranách je ještě hodně volného místa. Naproti tomu když fotku zmenšenou i na 1500 bodů na šířku(respektive délku) oříznu po délce,tak z toho je na monitoru fotka užší,ale skoro přez celou šířku monitoru,jak "panoramko".Takže PC si to asi nějak upravuje sám,aby se to vešlo na monitor a "nějak" kloudně to vypadalo,nebo co. Ale jak jsem už psal,pro "vláknové" fotky zmešené, platí u mě,že levou myší na fotku,se fotka nevejde na monitor a musím s tím posouvat,což je hodně blbý.Pravou myší na fotku a pak levou "Odkaz v novém okně" se mě vejde fotka celá v pohodě.A je v podstatě jedno,jestli je zmenšená,nebo ne,výsledek na monitoru je stejný. (snad ta nezmenšená je s větším rozlišením,ale nejsem si tím pohledově jistej).
Proč to tak je netuším,ale PC si s tím poradí,tak to nechávám na něm.Měl jsem původně PC - bednu,značka "nezjištěna"(tu stavěl nějakej ajťák) + monitor VieWSonic (34 x27 cm) a teď mám Lenovo All in One, monitor 43 x 24 cm za 8000 kč. Ten starej byl strašně hlučnej,v bedně to řvalo jak kráva,byl ke konci zoufale pomalej,monitor nabíhal,že jsem mohl jít zatím na pivo a vůbec už to bylo neůnosný.S tím novým maximální spkojenost,voni ty All in One jsou vlastně velký NTB,je to tichý,rychlý,nehřeje se to ani v těch vedrech,je 4 jádrovej a velice snadno přenosnej skoro jak NTB. Hry žádný nehraju takže,zatím max.spokojenost. Fotky zálohuju na externím Verbatim 500 GB.