Canon G9 - firmware, CHDK

Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod haukarapora » 09 črc 2014 23:04

Mohl by mi prosím někdo poradit, jak do G9 nahrát nový firmware, nebo CHDK - popř. kde stáhnout? Jde mi o vyšší rozlišení videa a prodloužení času expozice při nočních snímcích. Zůstane nabídka menu v češtině? Děkuji moc za rady.
haukarapora
 
Příspěvky: 5
Registrován: 09 črc 2014 22:59

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod mihla2 » 10 črc 2014 08:24

http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_1.2.0_User_Manual

http://mighty-hoernsche.de/

to je návod a stránka kde stáhnete požadovanou verzi.

Musíte znát verzi svého FV ve foto. V návodech je postup popsán.
SW se nahrává na kartu a ve foto nic nemění. Pracuje to jako rozšiřující nástavba k stávajícímu SW . Má to vlastní MENU. Můžete si zvolit různé jazyky.
Mimo uvedeného manuálu v EN existuje i návod v češtině. Ten ale popisuje starší verzi a nepopisuje všechny současné možnosti. Jádro návodu a ovládání je ale shodné.
Mimo to je na tomto fóru řada dalších příspěvků. Hledejte.
mihla2
 
Příspěvky: 128
Registrován: 29 zář 2011 21:19

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod haukarapora » 10 črc 2014 11:33

Děkuji, budu hledat.....Zkoušel jsem zjistit verzi FW současným stisknutím FUNC a DISP při režimu "play" - oznámil mi verzi 1.0.0.0 - ale bez té přípony - 1.0.0D,G,H,I....takže zatím netuším kterou stáhnout.
haukarapora
 
Příspěvky: 5
Registrován: 09 črc 2014 22:59

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod anous » 10 črc 2014 13:51

anous
 
Příspěvky: 381
Registrován: 05 pro 2011 21:31

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod haukarapora » 12 črc 2014 14:49

Ahoj - tak jsem zjistil firmware 1.00F - stál jsem uvedený CHDK, provedl aktualizaci FW v G9 - problikla modrá dioda,zobrazila se krátce červená obrazovka CHDK a to je tak vše............Nikde ve foťáku to chdk nevidím - ani tlačítkem ALT v režimu prohlížení není žádná nabídka. Takže to asi vzdám - což mne tedy mrzí.
haukarapora
 
Příspěvky: 5
Registrován: 09 črc 2014 22:59

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod mosoj » 12 črc 2014 17:48

haukarapora píše:Ahoj - tak jsem zjistil firmware 1.00F - stál jsem uvedený CHDK, provedl aktualizaci FW v G9 - problikla modrá dioda,zobrazila se krátce červená obrazovka CHDK a to je tak vše............Nikde ve foťáku to chdk nevidím - ani tlačítkem ALT v režimu prohlížení není žádná nabídka. Takže to asi vzdám - což mne tedy mrzí.



A máš zamčenou kartu ??????
mosoj
 
Příspěvky: 1281
Registrován: 23 kvě 2012 21:40

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod haukarapora » 14 črc 2014 18:55

Ano, zkoušel jsem to se zamčenou i odemknutou kartou v režimu "prohlížení" a nic - můžu zkusit stáhnout jiné verze, ale tudy asi cesta nepovede...
haukarapora
 
Příspěvky: 5
Registrován: 09 črc 2014 22:59

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod mihla2 » 15 črc 2014 08:22

Já bych viděl problém v té verzi FV.
Je to krapet nepřehledný.
Celý řádek toho zápisu verze je u mne například tento : Firmware Ver GM1.00I (1.0.0.0)
Taky jsem se původně upnul na to 1.0.0.0. Je to ale v závorce = nepodstatné.
Důležitý je ten poslední znak v předchozím. V mém případě GM1.00 "I". To "I" je velké "i" a ne jedna, tedy verze "I"
A pro bootování při startu musíte podle návodu napřed nastartovat CHDK a nastavit kartu jako bootovací. Je tam pro to instrukce.
Teprve pak se to při zamčené kartě zavádí při startu.
mihla2
 
Příspěvky: 128
Registrován: 29 zář 2011 21:19

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod haukarapora » 15 črc 2014 20:34

Mockrát díky za vaši snahu mi pomoci. Já se také neupnul na tu verzi 1.0.0.0 - ale na to Ver GM1.00F - takže verzi CHDK mám určitě správnou...ale problém je se spuštěním CHDK a jak píšete: nastavením bootování z karty - v tom jsem tedy "vedle jak ta jedle". Nyní jedu na dovolenou a pak poptám mladého kamaráda, zdali by si s tím poradil. (n)
haukarapora
 
Příspěvky: 5
Registrován: 09 črc 2014 22:59

Re: Canon G9 - firmware, CHDK

Příspěvekod pprovaz » 31 led 2017 13:49

Ohledně CHDK pro Canon:

v souvislosti s konstrukcí time lapse vzdálených kamer (většinou Canon foťák někde napevno připevněný a připojený přes USB k mini počítači (třeba Raspberry), kdy to pravidelně seká fotky a ty se předávají na dálku přes síť, nebo wifi, tedy něco jako hodně kvalitní IP kamera bez možnosti sledování videa, pouze foto) by mne zajímalo, jestli je možné pomocí tohoto CHDK změnit například limit pro automatické dopočítání času pro PowerShot SX100 v módu priorita clony, kde sice foťák umí v manual modu až 15 sekund, ale jak přepnu do priority clony (nebo čehokoli jiného než plný manál), tak ta časuje maximálně jednou vteřinou a delší čas z toho nejde dostat.

Přes den mi to nevadí, ale na noční krajinku je 1 sekunda málo, takže by to bylo super, kdyby automatika dokázala dopočítat delší časy. Manuální ovládání je nanic, protože to sice přes USB jde, ale připojený malý počítač nemá tušení (bez expozimetru nebo něčeho na ten způsob), jak správně nastavit expozici, tedy se musí použít nějaký mód s expoziční automatikou. Ideálně priorita clony.

Blbé na tom je, že vzhledem k tomu, že foťák je v podstatě mechanicky nedostupný (je zavřený někde ve vodotěsné skříňce), tak to musí tuhle úpravu po výpadku napájení znovu automaticky zavést. Tedy pro mne by bylo lepší mít trvalou úpravu firmware, než bootovací věc.

Druhá otázka je, jestli tyto úpravy budou fungovat i při řízení foťáku přes USB, tedy když budu fotit ne cvakáním spouště, ale budu přes USB posílat příkazy, aby to fotilo (většinou se to dělá přes linux program gPhoto2).

Nemáte s tím někdo zkušenosti?

Taky by mne zajímalo, protože malé Canony novější než 200X už vzdálené ovládání (focení přes USB) neumí, jestli tohle CHDK to neumí zprovoznit i na novějších malých Canonech.
pprovaz
 
Příspěvky: 2
Registrován: 31 led 2017 13:33


Zpět na Canonem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník