Canon Hack Development Kit

Canon Hack Development Kit

Příspěvekod jizerak » 28 kvě 2013 12:00

Máte někdo s tímto zkušenosti?
jizerak
 
Příspěvky: 16
Registrován: 17 zář 2012 20:01

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod mihla2 » 28 kvě 2013 17:52

UF, dostal jste mě. Koukám a bádám o co jde. Pak to došlo. Mám pocit, že většina to zná pod zkratkou CHDK. Je to jeden z nejdůležitějších důvodů proč kupuji kompakty CANON. Používám to minimálně od roku 2005, mám pocit, že to ale běhalo ještě o pár let dříve. Tak teda. Vřele doporučuji.
O co jde? - je to SW které se dohrává z karty do RAM foťáku při startu. To znamená, že po vypnutí to nenávratně zmizí. Ve foťáku TO NIC NEMĚNÍ.
Co to dělá? - zapíná to funkce které procesor umí, jen nejsou v daném stroji zapnuté. Plus některé funkce to přidává. Zase ale jen s využitím procesoru.
Konkrétně: - Umí to ukládat RAW mimo jiné i do formátu DNG, umí to zobrazovat přímo do obrazu informaci o přepalech a jak říkám i podpalech Prostě ta místa v obraze blikají zvolenou barvou. Jmenuje se to ZEBRA. Je to nesrovnatelně přesnější než histogram ( a ten to umí taky třeba pro každou barvu zvlášť), obsahuje to řadu šablon mřížek a můžete si definovat další, vypisuje to na obrazovku spoustu informací jako třeba DOF kalkulátor, stav baterek, karty a pod., rozšiřuje to možnosti většiny funkcí, například rozsah časů od hodin do 1/10000 i víc. Další mě teď nenapadá a nebo to nepoužívám.
Můžete to používat trvale - zamknete kartu. Nebo jen když to potřebujete. Pak odemknete kartu a do RAM se to zavede jen na Váš povel.
ATD, ATD.
Celé je to zveřejněno v prostředí wiki. Stačí jen zadat ve vyhledávači CHDK. Najdete tam spoustu informací včetně návodu a ten lze vyguglit i v české verzi.
No a ještě. Byl velký problém to instalovat na karty nad 2G a HDSC obecně. Někdy od 2010 to ale už téměř není problém. U C SX40 s 32G SDHC jsem to prostě nahrál na kartu, ručně nastartoval, zvolil příkaz vytvořit bootovaví kartu, kartu zamkl a dál to už maká samo. Jen si dotvářím vlastní nastavení toho co chci aby fungovalo.
Prostě vřele doporučuji.
No a ještě, máte li zájem, můžu odpovědět na konkrétní dotazy. Tedy jestli to budu vědět. Včetně fotek jak to v reálu vypadá. A řada odpovědí je i na wiki
chdk.wikia.com/‎
ten SW je přímo na http://mighty-hoernsche.de/ jen potřebujete zjistit verzi Vašeho foťáku.
Zdravím
mihla2
 
Příspěvky: 132
Registrován: 29 zář 2011 21:19

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod jizerak » 29 kvě 2013 06:24

Jaký vliv má na CHDK firmware přístroje? Pro můj canon s95 jsou 4 verze dle firmware, ale nepodařilo se mi firmware zjistit takže jsem střelil od boku a funguje to. Můžu si někde na přístroji zobrazit verzi firmware?
jizerak
 
Příspěvky: 16
Registrován: 17 zář 2012 20:01

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod mihla2 » 29 kvě 2013 07:55

http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ
je to tuším čtvrtý dotaz
při špatné verzi FW to většinou vůbec nenastartuje, nebo to hned zamrzne a nebo to udělá nějaký problém v průběhu používání. Je to dáno mnoha faktory, tak je dobrý si to ověřit.
mihla2
 
Příspěvky: 132
Registrován: 29 zář 2011 21:19

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod mosoj » 29 kvě 2013 09:34

U A 720 se stiskne potvrzovací tlačítko (OK,FUNC,SET) drží se a potom se stiskne DISPL. Ukáže se veze firmwaru !
Podobně to bude zřejmě i u ostatních Canonů. CHDK používám od roku 2008 stále na stejné kartě. Hlavně využívám histogram a zebru, který v základu u A 720 není.
Hodně se CHDK probíralo na starých fórech A 720. Toto fórum má ale 5 pokračování a na serveru "můjipod" dříve "Fotografování" není ani vyhledávání.
http://www.mujipod.cz/cz/forum/?40
mosoj
 
Příspěvky: 1385
Registrován: 23 kvě 2012 21:40

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod jizerak » 03 čer 2013 20:33

mihla2 píše:http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ
je to tuším čtvrtý dotaz
při špatné verzi FW to většinou vůbec nenastartuje, nebo to hned zamrzne a nebo to udělá nějaký problém v průběhu používání. Je to dáno mnoha faktory, tak je dobrý si to ověřit.

A nevíš jestli lze tímto prodloužit dobu expozice? Můj stroj má pouze 15s. Ale nikde jsem to zatím nenašel, že by to šlo vCHDK prodloužit třeba na 10 min.
jizerak
 
Příspěvky: 16
Registrován: 17 zář 2012 20:01

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod mihla2 » 03 čer 2013 21:03

Tak za prvé, co trochu pozorněji čísti? ".... například rozsah časů od hodin do 1/10000 i víc."
No a za druhé, ano, lze. Konkrétně s S2IS jsem dělal běžně kolem tří minut (tuším)
No a s SX40 jsem dělal například noční pohled. A ten přikládám. Na hvězdičkách to je poznat. Expozice 25 minut (v exif pouze 15 s.) Na kvalitu nekoukat. Byl to nepřipravený test. Jen ověření jak to funguje. A má to mouchy - černé artefakty místo přetažených pixelů.
U jiných strojků to může fungovat jinak ( jiné časy ) v textech pro CHDK uvádějí do 60 s.
V každém případě bych byl opatrný s použitím. Mám obavy o přehřátí čipu. ( I to CHDK umí měřit, jen v okamžiku pořizování snímku se to nezobrazuje a pak je už třeba pozdě :x)
Dodatečně musím doplnit.
Při tom snímku byl navíc použit ND filtr. To je taky přidaná funkce CHDK. A to jsem vlastně testoval. ND je nastaven na úroveň 4-násobku času (nebo clony, ISO...) Pro změřené a nastavené ISO a clonu vycházel čas cca 6 min. Tak jsem nastavil těch 25 minut a kontroloval to na stopkách. Sedí to. Pak to dalších 25 minut odšumuje. To lze pro změnu vypnout. Ale v PC to líp neodšumím protože to moc neumím.
Přílohy
IMG_1156.JPG
IMG_1156.JPG (164.24 KiB) Zobrazeno 4686 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 4.3 mm
Čas expozice: 15 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon PowerShot SX40 HS
Exposure bias: -1/3 EV
Metering mode: Pattern
mihla2
 
Příspěvky: 132
Registrován: 29 zář 2011 21:19

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod jizerak » 05 čer 2013 14:13

mihla2 píše:Tak za prvé, co trochu pozorněji čísti? ".... například rozsah časů od hodin do 1/10000 i víc."
No a za druhé, ano, lze. Konkrétně s S2IS jsem dělal běžně kolem tří minut (tuším)
No a s SX40 jsem dělal například noční pohled. A ten přikládám. Na hvězdičkách to je poznat. Expozice 25 minut (v exif pouze 15 s.) Na kvalitu nekoukat. Byl to nepřipravený test. Jen ověření jak to funguje. A má to mouchy - černé artefakty místo přetažených pixelů.
U jiných strojků to může fungovat jinak ( jiné časy ) v textech pro CHDK uvádějí do 60 s.
V každém případě bych byl opatrný s použitím. Mám obavy o přehřátí čipu. ( I to CHDK umí měřit, jen v okamžiku pořizování snímku se to nezobrazuje a pak je už třeba pozdě :x)
Dodatečně musím doplnit.
Při tom snímku byl navíc použit ND filtr. To je taky přidaná funkce CHDK. A to jsem vlastně testoval. ND je nastaven na úroveň 4-násobku času (nebo clony, ISO...) Pro změřené a nastavené ISO a clonu vycházel čas cca 6 min. Tak jsem nastavil těch 25 minut a kontroloval to na stopkách. Sedí to. Pak to dalších 25 minut odšumuje. To lze pro změnu vypnout. Ale v PC to líp neodšumím protože to moc neumím.

A jak moc se ti zahřál čip, jestli to pamatuješ? S tím nastaením času nějak nevím, zkoušel jsem to na asi 20 s a to jde v pohodě ale nastavit to na 25 min? Value faktor se mi zobrazuje pouze hodnota 1 nebo off, ostatní hodnoty o kterých píšou na jiných stránkách jsem v CHDK nenašel.
jizerak
 
Příspěvky: 16
Registrován: 17 zář 2012 20:01

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod mihla2 » 05 čer 2013 21:14

jizerak:
1. možná to u S95 funguje trochu jinak (rozsahy a tak) V menu ty instrukce ale máme stejný. Taky může být problém v tom, že ten soft je v beta verzi. Já ale beta používal a bylo to bez problémů.
2. Teplota čipu. V okamžiku pořizování snímku je displej vypnutý. Vypnutý je i v době odšumování, tak teplota je už jinde. Použitelný to je pouze při běžném focení. Navíc ta teplota je ovlivněna i množstvím světla které se zpracovává. Tak za tmy to nemusí být problém. Tím si ale nejsem jistý, jen spekuluji.
3. Ten delší čas. ( Používám ale české menu a to jsem si ještě upravil .Ty jazykové verze jsou součástí toho programu. Jen stačí přepnout. Popisuji to na české verzi.)
Při spuštění menu se otevře hlavní menu. V něm je první položka Rozšířené možnosti. Kliknutím na této položce se objeví submenu, to obsahuje řadu funkcí které se zde nastavují. To je zatím jasný, usuzuji z Vašeho dotazu.
Tyto všechny funkce co tam jsou můžete současně nastavit. Aby byly ale funkční, musíte použití těchto fcí povolit. To se provede hned první instrukcí - Zakázat rozšíření.
To má tři možnosti. Disable, On, Off . Aby ty funkce fungovaly, musí být nastaveno Dis a nebo Off. V čem je rozdíl jsem nebádal. Když je On. Tak je to zakázaný a funkce nefungují.
Používám Off.
A nastavení rychlosti závěrky, to je v sekundách a mám to v rozsahu 2048 s až 1/100k jde to v krocích. U jiného stroje to je možná jiný rozsah. Koeficient Násobek je jen 1 a OFF. Zde to má význam jen zapnuto/vypnuto. U jiných funkcí to má víc hodnot (násobitel) + Off = vypnuto.
Tak shrnuto
Zakázat rozšíření ON; Nastavit čas co potřebuji a zapnout jej násobitelem, zde 1.
No a všechno dělám při Av Tv a M. Nejsem si jistý zda to funguje v automatu. Ten nepoužívám.
V každým případě to přebírá řízení a provede to co jsem nastavil. Přitom informace na displeji vypisuje hodnoty pouze z rozsahu foťáku a ty to zapisuje i do exif. Čas maximálně 15s. Realita je ale jak jsem nastavil.
Trochu kostrbaté. Stačí?
mihla2
 
Příspěvky: 132
Registrován: 29 zář 2011 21:19

Re: Canon Hack Development Kit

Příspěvekod Alice49 » 25 pro 2014 11:28

Zakázat rozšíření ON; Nastavit čas co potřebuji a zapnout jej násobitelem, zde 1.
No a všechno dělám při Av Tv a M. Nejsem si jistý zda to funguje v automatu. Ten nepoužívám.
V každým případě to přebírá řízení a provede to co jsem nastavil. Přitom informace na displeji vypisuje hodnoty pouze z rozsahu foťáku a ty to zapisuje i do exif. Čas maximálně 15s. Realita je ale jak jsem nastavil.
Alice49
 
Příspěvky: 1
Registrován: 25 pro 2014 10:44


Zpět na Canonem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron