Zdravím a připojím se k "nastavení monitoru".
Ty sýkory od crusoe znám. Zrovna ty dvě mi lítají na krmítko. Podle vybarvení a ták.

Obecně můžu říct, že Vaše fotky se mi převážně zobrazují OK podle mých (nepodstatné) představ. Tak to máte asi taky správně nastavený. A vzhledem k používání TN, smekám.
Tu úpravu Práglu od FDF mám už krapet za přetaženou. Je to ale zajímavé. Ty originály od premekh jsou podle mne věrné a co oko vidí. To je asi to co v první řadě od fotky očekáváme. S tím lze pak čarovat.
Co se týká monitoru, dnes lze slušně pracovat i s TN. Zdá se, že to dotáhli na slušnou úroveň.
Já mám prastarý HP1955 Je to tuším PVA - obdoba IPS. Kalibraci moc neřeším. V podstatě jen BW fotku musí zobrazit jako BW v odstínech šedé bez jakéhokoliv nádechu do některé z barev. Pak jen vyfotím pohled v místnosti s výhledem na les. Na monitoru vidím totéž co je v zákrytu na přímo a je hotovo.
(maximálně nastavím intenzitu barev.) Na vnímání monitoru má vliv i okolní osvětlení - žárovka, slunce, mrak. To už ale neřeším, to je na palici.
A to že je vše správně nastaveno dokládají zase Vaše obrázky. Ukazují věci takové, jak je znám. Používám FastStone.
Není co řešit.
A obrázek nepřikládám. Topím se ve fotkách vnoučat a ty zásadně nezveřejňuji.