crusoe píše:Zdravím, sedmistovkaři, géčkaři, entry-level-eosáci... je super, že spojenými silami udržujete ještě alespoň tohle vlákno

HonzaC - vidím v exifu, že používáš C 10-22mm, ale jestli se nepletu, tak jsi měl Sigmu 8-16mm, ne? Změna?
Však udržuj vlákno taky. Bude nás víc, nebudem se bát vlka nic.

Mimochodem, co zobeš na paměť, že si pamatuješ moji Sigmu 8-16?

Já měl ty objektivy oba. Širokáče mě hodně zajímaly a klidně bych dneska mohl radit v Megapixelu lidem, pro jaké účely se který hodí. Svého času jsem si dělal díky známostem soukromé testy šesti širokáčů a tyhle dva suverénně vyhrály. Postupně jsem je oba pořídil z druhé ruky, abych při případném prodeji neprodělal gatě. Na podzim jsem ale provedl "optimalizaci" své fotovýbavy a říkal si, že mít dva širokáče je dost zbytečný přepych. Jenže jsem nebyl schopnej se rozhodnout, který si nechat. Canon - to je takový malý eLko, výstupama připomíná C 17-40L, na krajinky špice. Barvy, kontrast, protisvětlo, navíc lehoučkej. K tomu jsem měl ještě kliku na extra ostrý kus, což bohužel není pravidlem (taky jsem vzal až čtvrtý nabízený). Sigma dělá zase hezčí hvězdičky ze světelných zdrojů, 7-lamelová clona je v tomhle lepší než 6-lamelová u Canonu. Ty dva mm na začátku jsou taky znát. A pak si vyber. Nakonec jsem dal inzeráty na oba s tím, že si nechám ten, co zbyde. Zájemce o Sigmu se ozval hned druhý den, vzal ji ode mě i s C450, seťákem a Sigmou 70-300 za dobrou cenu. Nejlepší na tom bylo, že se jednalo o známého ze sousední vesnice, což jsme ale zjistili až při setkání.

Takže kdybych nutně potřeboval 8 mm, vím, kde si můžu půjčit.
A když už jsme na tu Sigmu narazili, pár vzpomínkových fotek. V souvislosti s Ostašem jsem se zmínil (pokud se nepletu) o Kočičích skalách. Tam jsou průlezy takové, že s normálním objektivem se toho moc nevyfotí (IMG_9596 - tou škvírou vlevo se dá prolézt do dalších skal a taky mimochodem pro kešku

), se Sigmou jsem se tam před dvěma lety vyřádil. Další dvě fotky jsou z Jeseníků - Vražedný potok. Těch 8 mm je dost zrádných, vůbec jsem si nevšiml, že mi do záběru vlezl i batoh, který jsem nechal ležet prakticky vedle sebe.