Díky za reakce. Je mi jasný, že když koupím bazarový tělo, jdu do rizika. Nikdy nemůžu vědět, jak se k tomu dotyčný staral (pokud je foťák dobitý a poškrábaný, tak je to jasný, ale takovej bych nevzal). Ale na druhou stranu lze za pomocí aplikace zjistit počet vyfocených snímků a pokud bych koupil tělo, které má nafoceno třeba 20 tisíc fotek, dá se předpokládat, že ještě něco vydrží. Kamarád si z bazaru za 4.000,- Kč koupil Nikon D60 se setovým teleobjektivem a už přes rok mu funguje, chodí fotit fotbal, do klubů, a všechno OK. Je to i o štěstí.
Co se tak uvádí, tak u těch nejzákladnějších řad zrcadlovek je závěrka dělaná na 30-50 tisíc cvaknutí, takže jsem už tušil, že se konec dříve nebo později dostaví. Navíc sám vím, že jsem s foťákem občas nezacházel úplně jako v bavlnce. V zimě jsem ho bral na mráz (samozřejmě jsem dbal zásad postupného ohřání apod.), nenosil jsem ho v brašně na foťák, ale v tašce na notebook, apod. Takže na ty poměry vydržel víc, než jsem od něj čekal. Až mi umře moje A720ka, bude to pro mě mnohem větší zděšení. Jinak to vidím asi tak, že toto léto přežiju bez zrcadla a pošetřím na nové tělo. Dnes jsem viděl inzerát na výprodej Nikon D3000 se seťákem a setovým teleobjektivem za 10.000 Kč, přičemž snad jen ty objektivy mají tu cenu.
Jinak tady (
http://www.olegkikin.com/shutterlife/canon_eos1000d.htm) jsem našel údaje od uživatelů 1000D a je vidět, že některým z nich závěrka umřela po méně než 10.000 fotkách, ti měli fakt pech.