
Josef, ohřívá-li se voda na sporáku v nádobě, která dobře vede teplo, tak se ohřívá především dno nádoby a od něj voda. Teplá voda stoupá (má menší hustotu) nahoru, kde se ochladí a tak zase klesá dolů. Tam se cestou ohřeje (potká tu teplou co stoupá ode dna) a jde tedy zase nahoru. Ergo, voda se ohřívá nerovnoměrně a v důsledku toho se promíchává.
V mikrovlnce se ohřívá především voda (kmitočet generovaný magnetronem je tak nastavený, že rozkmitává především molekuly vody). A to prosím rovnoměrně a rovnou v celém objemu nádoby najednou a rovnoměrně. Energie molekul vody dosáhne energie varu (říká se tomu skrytý var). Pak stačí sebemenší pohyb a var spontánně vypukne. Pokud je ve vodě něco přítomno, v tom místě se voda ohřívá jinak (to místo je více chlazené) a tudíž dochází k promíchávání vody jako u té konvice.
Ovšem toto se dělo především u mikrovlnek bez otáčivého talíře. Pokud nádoba stojí na otáčivém talíři (dneska bez rozdílu všechny mikrovlnky), tak se přeci jenom trochu chvěje a dochází k promíchávání té vody, takže skrytý var vypukne a není skrytý
