otula píše:Ahoj všichni, už mi po vás bylo maličko smutno, tak jsem si našel, kam jste se nastěhovali

Bohoušovi musím pochválit krásně kreslící Carl Zeiss, Zdeňkovi, že ho nepřestalo bavit vytvářet šílené fotografické kompozice, na 307. stránce jsem našel pěkné Jiřinčiny fotky, no a ostatní, které jsem ve své chvále vynechal, určitě také ještě pochválím. A abych jen nekecal, tak jestli se mi to podaří, tak i něco přiložím, aby bylo vidět, že se jen neflákám

Oto
moc rád tě vidím po sto letech
Za tu dobu, co jsi tu chyběl, se událo pár věcí, které připomínám i pro náhodně příchozí.
Dochází tu, dosti často a zejména tím, že tu velice chybí Pavel, ke chybějícím zpětným vazbám a oprávněné kritice, která je vždy tím správným hnacím motorem, pokud se chce kritizovaný dovědět ohlas na svoji tvorbu i z pohledu nezaujatého diváka...
Ano, zůstali tady fotografové, kteří umí fotit a je otázka osobního vkusu, komu se líbí jeho tvorba víc a komu méně. Slušný nadstandard tady ovšem prezentuje každý i ten, který si méně tyká s postprocesem. Osobně jsem rád, když slyším chválu na svoji tvorbu (asi silné slovo

) , ale raději si ji vyslechnu v přímém přenosu, kde se z holých vět stávají věty rozvité, které tu kritiku "otupí", vyhladí a vyladí k mým vnímacím smyslům.
K věci:
Základem všech kompozicí, které se každý učí jinak, ale povětšinou návštěvou obrazáren, galerií, výstavních prostor, apod. Každý začínající fotograf je upozorněn na základ, který platí i v rybářství-koníčku rybaření, že v okruhu 3 m si musí rybář uklidit místo kde bude chytat. Vždy jsem nadával, proč mám po nějakým debilovi uklízet a kde byl porybnej, když ten "rybář" přede mnou dělal bordel u vody!
Takže tím se dostávám i k tvému nádhernému snímku "basteibrucke-tnc.jpg", který je nejen krásný, ale i ostrý natolik, že krabičky od cigaret a pohozené vyjgly mi zabránily, abych tě obdaroval 5 palečky
Mno a protože jsi velikej internetový kámoš, dostáváš za plac 99 palečků dolů kopcem

+98.
PS
Ztrácím chuť ukazovat svoji představu nápravy, protože jsem se zde na vlákně přesvědčil, že když činíš čertu dobře, peklem se ti odmění, což předpokládám, že u tebe nehrozí. Proto jsem si dovolil i moji vizi u kompozice "nad horizontem" pojmout ve vlastním stylu