od Jarouš » 27 led 2013 22:28
multi, velmi pomalu, páč venku je hnusně a cvakání doma mě moc nebaví.
Mnohokrát jsem četl na vlákně Foveonu (blahé paměti), že se Sigmou se má fotit prakticky zásadně pouze do RAWu. Jenomže sigmácký RAW program je zoufale pomalý, soubory mají 40 - 60 MB, můj téměř šestiletý počítač už také není z nejrychlejších, tak jsem na RAWy trochu kašlal a dával sem fotky pouze v JPEGu (až na tu dnešní začouzenou stotrojku, ta už je z RAWů). Ale budu to muset přehodnotit, rozdíl je příliš velký. Cvaknul jsem zase svoji jednoduchou scénu s atlasem a tady jsou výřezy bez úprav. Všechny hodnoty ve foťáku mám na nule (kontrast, doostření atd.). Zaostřování bez živého náhledu je se seťákem 17-50/2,8 velký problém, i tady při cloně 5,6 je velmi dobře vidět, že Prostějov je méně ostrý než Plzeň a vůbec celá levá polovina. Jsou to výřezy, Prostějov je blíž ke středu fotky a na ten střed se mi dobře zaostřit nepodařilo, lepší ostrost je o kousek dál od toho středu. Hledáček je velmi dobrý na kategorii APS-C přístrojů, ale F5ka to přecejenom není, tam je obraz o fous větší a čitelnější. Chtělo by to sedmdesátku macro, to by bylo něco...
- Přílohy
-

- SDIM0468, JPEG.jpg (451.41 KiB) Zobrazeno 5204 krát
- EXIF-Data
- Ohnisková vzdálenost: 50 mm
- Čas expozice: 1/5 sec.
- Clona: F/5.6
- ISO: 100
- Whitebalance: Manuálně
- Použití blesku: Ne
- Model: SIGMA SD1 Merrill
- Expoziční program: Manuální