Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Moderátoři: MakB, TNČ moderátoři

Re: Toto nemusíte číst 445 Pokračování na vlastním...

Příspěvekod brouzdac » 04 lis 2012 07:53

Maruš dobrý !!!Jsi jednička !! Hned po Slávkovi hi hi hi :lol:
Máku ty ses netrefil? řekl bych že to letadlo se netrefilo !! ;)
brouzdac

Příspěvekod malej » 04 lis 2012 08:20

Maruš ty musíš chodít s foťákem i spát to Houmr ten už asi na to s..e a nebo umřel (n) (n) (n)
malej

Příspěvekod Jarouš » 04 lis 2012 11:45

Maruško, nervozitě se vůbec nedivím, ale zvládla jsi to ;) (n) . S vyvážením bílé já osobně v tom kostele žádný velký problém nemám, spíš mi vadí u některých fotek malá hloubka ostrosti. Proto bych navrhoval jít klidně až na 1600 ISO, s clonou se tak dostat mezi 4 - 5,6 (bude to i ostřejší) a ještě v některých situacích zbude rezerva i na kratší čas. Ta Sonka moc těžký foťák není, šedesátina nemusí být vždycky úplně jistá (nervozita...). Nebát se a zkoušet, šum je mnohem větší imaginární bubák, než to bývá ve skutečnosti. Naopak, v přiměřené míře dokáže vyloudit lepší iluzi prostoru a fotka je pak jakási živější ;) . A co nejsilnější blesk pro takové situace je naprosto univerzální rada, která určitě nikoho nepřekvapí.
Z výlovu rybníka mě mrazí až sem, žluté listí snáším o poznání líp ;) :D (n) .
Slávek z divadla opět nic nového, prostě umí, skvělé barvy a kontrast (n) (n) .
Pedroz, zvířátka Ti jdou, srnky jsou hezké (n) .
Myšáku, kachny:http://forum.digineff.cz/download/file.php?id=12375 (n) (n) (n) , ta dětská ručka je tam skvělá.
Bohouš sice krajině moc nedá, ale když už, vždycky to stojí za to. Duhofky i vylovený rybník (n) (n) (n) (n) .
Dám výřez srpnového Měsíce (letadlo by se šiklo, nebo aspoň ňáký opeřenec ;) ) a podvečerní beskydku s přechoďákem. Prostě zbytky...
Přílohy
Měsíc III.jpg
Měsíc III.jpg (273.3 KiB) Zobrazeno 3751 krát
Cestou zpět.jpg
Cestou zpět.jpg (459.14 KiB) Zobrazeno 3751 krát
Jarouš

Příspěvekod brouzdac » 04 lis 2012 14:06

Něco pro Josefa :lol:
Přílohy
brcal.gif
brcal.gif (416.1 KiB) Zobrazeno 3736 krát
brouzdac

Příspěvekod josef38 » 04 lis 2012 16:36

brouzdac píše:Něco pro Josefa :lol:

Nojo, něco pro Josefa. Nevšiml jsem si hned toho plápolajícího ohně, díval jsem se na obrázek delší dobu a propálil se mi v místě ohně monitor! Holt ten EIZO taky nic nevydrží! :D :D :D
Koukám, že v těchto efektech si libuješ! (n) Mějte se! J.
josef38

Příspěvekod Jarouš » 04 lis 2012 17:43

A pak že prej není ohně bez kouře. Takovýto ohník je přesně podle mého gusta. Bravo brouzdy ;) (n) .

PS: Philips vydržel... ;) :lol:
Jarouš

Příspěvekod brouzdac » 04 lis 2012 17:49

No ještě jednu z narozenin , pak dám pokoj ! :lol:
Přílohy
BOŽKOV-n.gif
BOŽKOV-n.gif (414.02 KiB) Zobrazeno 3713 krát
brouzdac

Příspěvekod Myšák » 04 lis 2012 21:18

Jó,to mám z toho,že na Vás čumím na mobilu..... (y) :lol:
Furt jsem netušil,co je s tím ohněm,von mrcha GIFy neumí. :roll:
Míro,paráda. (n) (n) (n)
Maruš dobrý,vyvážení je asi na chuti každého soudruha,nevím,nevím... :idea: :?: :P
Přílohy
maruš_zvážená.jpg
maruš_zvážená.jpg (294.43 KiB) Zobrazeno 3680 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 40 mm
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 800
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
Model: DSLR-A580
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Myšák

Příspěvekod Hejhulák » 04 lis 2012 21:58

Nazdar bando!
Máte to tu všichni hezké (n) (n)
Brouzdy - hezký ohník :-)
Maruš netrap se nad barvami - souhlasím s Myšákem - při takových podmínkách si to prostě udělej podle sebe... to bys musela cíleně mít v záběru šedou tabulku a podle ní to celé doladit... to ale není vždycky to nej... lehce to ztratí atmosféru...

Tak abyste zase povyrostli, dám něco já :-)
Já jsem byl s rodinou na cestách u kapitalistů... Celý víkend v Göttingenu a okolí pršelo, takže se nedalo...

Dám nejvíce líbanou ženskou v Göttingenu - je to soška husopasky. Všichni, kdo projdou až k promoci, jí musí odevzdat kytici a políbit ji. Je to samosebou zakázané, proto je to větší adrenalin :-)

Na univerzitě tam učil třeba i p. Gaus, známý matematik a astronom (kdo nezná jeho křivku, Gaussovo rozdělení atd...?)...
Byli jsme se podívat i v blízkém Seeburgu, ale i na fotce je vidět, že počasí bylo "richtige Scheisse...." (omluva těm, kteří rozumějí :-) )
Přílohy
IMG_3291.JPG
nejlíbanější baba ve městě...
IMG_3291.JPG (588.03 KiB) Zobrazeno 3672 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 102 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
ISO: 1000
Model: Canon EOS 5D Mark II
Gottingen_2012_2.JPG
univerzitní knihovna (resp. její malá část)
Gottingen_2012_2.JPG (468.9 KiB) Zobrazeno 3672 krát
Gottingen_2012_3.JPG
historická budova univerzity
Gottingen_2012_3.JPG (537.88 KiB) Zobrazeno 3672 krát
Hejhulák

Příspěvekod Hejhulák » 04 lis 2012 22:01

No a ten Seeburg, ať doložím, že funguju, ale příroda byla proti...
Abyste to s tou dovolenou nebrali jako provokaci - potraviny jsou tam lepší a levnější jak u nás, takže kdo je samostatný, může se mít fajnově...
kdo chce chodit po restauracích, ten musí plnit kasičku dopředu...
Přílohy
Gottingen_2012_7.JPG
počasí bylo fakt hnus... v létě tam ale může být krásná dovča...
Gottingen_2012_7.JPG (318.33 KiB) Zobrazeno 3673 krát
Gottingen_2012_8.JPG
tomu počasí nevadilo
Gottingen_2012_8.JPG (597.51 KiB) Zobrazeno 3673 krát
Hejhulák

Příspěvekod pedroz » 04 lis 2012 22:45

A padá.jpg
A padá.jpg (588.16 KiB) Zobrazeno 3659 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 39 mm
Čas expozice: 1/40 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: Canon EOS 450D
Exposure bias: -2/3 EV
Fotek ja k máku,že Bohouši.Marie,myslím si,že ten kostel má svoji barevnost.Bílou bych vůbec neřešil.Hlavně dodrž tu mysliveckou zelenošedou.Ti jsou na ni hákliví.PZ.
pedroz

Příspěvekod pytlik » 05 lis 2012 01:34

Brouzdy,s těmi GIFy jsi se tedy vytáh (n)
Na ostatní také nemám,zejména na Marii K.
pytlik

Příspěvekod josef38 » 05 lis 2012 09:04

Hezké ráno všem!
Můj názor k vyvážení bílé u fotografií Marie.
Myslím, že není třeba na vyvážení bílé těchto fotografií co měnit. Barevné osvětlení je v kostele jiné, než na denním světle a fotografie to reálně zobrazují. Ani při použití šedé tabulky by nebyly fotografie barevně "košer". Jestliže bychom se snažili fotky upravit na šedou podle tabulky, tak šedá tabulka bude zobrazena tak, že všechny tři složky ( R, G, B ) budou mít stejnou jasovou úroveň. Ale to přece není pravda, protože ta šedá tabulka se nám v tomto osvětlení také tak nejeví. A jestliže fotografii tak upravíme, tak se z fotografie smaže skutečná barevná nálada. Fotografie se sice bude více podobat fotografii za denního osvětlení, ale to přece nemůže být účelem obrázku.
Marie všechny fotky fotografovala zřejmě na automat při dané cloně ( 2,8 ). Alespoň EXIF to napovídá. Proto se zdá, že fotografie mají malou hloubku ostrosti. A jste si jistí, že autorka nechtěla právě "vypichnout" nějakou osobu z hloučku lidí? :-) Možná, že také chtěla vyzkoušet, jak objektiv kreslí při otevřené cloně?
Marie, napiš nám něco k fotkám, ať se tady nepřeme, co je správné! :-)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 05 lis 2012 12:03

Ano, jsem si jistý, že Marie nechtěla nikoho "vypíchnout", ale šla na jistotu nejnižší clony kvůli možnosti kratších časů. Program priority clony, ISO se přiřazovalo automaticky podle momentální situace, pro vyvážení bílé byla vybrána asi žárovka nebo přímo Kelviny. Myslím si, že Maruška toho měla celkem dost, když byla požádána o pár oficiálních fotek, na což nebyla připravená. Příliš mnoho zkušeností s focením v takových situacích podle vlastních slov nemá, a tak se spolehla na (polo)automatiku, což by na jejím místě udělal asi každý. Takže si myslím, že nešlo o žádné záměry ani zkoušku kresby objektivu na nejnižší clonu.
Milane, kapitalistická architektura pěkná, umělý senior zábavný ;) (n) .
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 05 lis 2012 13:16

Jarouš píše:Ano, jsem si jistý, že Marie nechtěla nikoho "vypíchnout", ale šla na jistotu nejnižší clony kvůli možnosti kratších časů. .

Hmm, proč ne, také názor! :-)
Myslím, že to jsou ale všechno jenom dohady a proto bych si netroufl něco tvrdit! Maruška ví svoje a možná se podělí! Dále si myslím, že to zas tak podstatné není! Každý fotografuje tak, aby se výsledek především libil jemu a každé zdánlivé "vybočení z normálu" je obhajitelné. Stačí jedna kouzelná větička, "Byl to záměr autora! " :lol: :lol: Mějte se! J.
josef38

Příspěvekod MarieK » 05 lis 2012 15:31

Zdravím všechny
Děkuji za podporu ohledně barevného vzhledu fotografií. Zatím jsem neměla odvahu je poslat pro webové stránky kostela Petra a Pavla a Fandovo známý se naštěstí také ještě neobjevil. Ale asi to tak nechám. Jarouš mě odhalil naprosto přesně. Jak jsem psala, prala jsem se s bleskem i fotoaparátem současně. Oni sice píšou, že spolu blesk Sony 43 se Sony A 580 dobře kominikuje. Jiří Šefrna mně ho doporučil, že prý je podařený a má dokonce přesnější měření než Sony 56. Výrobce ale zapomněl připsat, že obě mašinky nejsou naprosto blbuvzdorné a mně k nim navíc chybí vyšší dívčí (y) (y) :D :D :D . Sice jsem si v pátek před akcí doma s bleskem chvilku hrála, ale nezkoušela jsem jej současně nasadit na fotoaparát. (y) To byl zásadní omyl. Měla jsem plán, že pojedu na krátké časy, blesk má synchronizaci, ovšem musí se zvolit také správný režim blesku na fotoaparátu. Do teď jsem se pořádně nedobrala jak to nastavit. Při nastavení krátkého času blesk dával sérii záblesků, to se mně zdálo na nic, tak jsem měnila na jeden záblesk, ovšem tam jsem zas dostala jen 1/60, to vše při TTL. Jednu chvíli jsem myslela, že to prostě sbalím a fotografovat nebudu, ale to dost dobře nešlo, když žadonili o fotografie. (y) (y) (y) :D Takže jsem nakonec z priority času přenastavila na prioritu clony, režim blesku na fotoaparátu REAR, na blesku TTL. Asi jsem udělala chybu, při ohnisku menším než 24 mm se musí použít na blesku rozptylka, ovšem já jsem ji nechala vytaženou nonstop. Fotografovala jsem s Tamronem 17-50/2,8 a hlídat ještě ohnisko jsem nechtěla. Určitě jsem se tím obírala o potřebné světlo, ale byla jsem přesvědčená, že nebudu mít na obličejích nepěkné mapy. No, na některých fotografiích jsem stejně musela tahat dolu červený kanál v úrovních. Co se týče clony, ta mně zůstala nastavená na 2,8 poté, co jsem přešla z S na A a mně nějak ani nenapadlo zkusit ji nastavit jinak. Přiznávám upřimně, byla jsem ráda, že při kontrole na displeji vypadají fotografie alespoň trochu normálně, o ostrosti jsem se ani přesvědčit nemohla, neb jsem slepá na dálku i na blízko a brýle jsem měla doma. :D :D :D :D Při kontrole fotografií na monitoru mně přišlo, že buď automatika ostřila kam chtěla, ale v hledáčku se zdálo být zaostření OK, nebo objektiv má nastaveno ostření kus za. Odborné označení si nepamatuji, asi mně nezbyde, než zkusit na nějakém měřítku. Ale stejný pocit jsem měla už když jsem zpracovávala fotografie z Hančíno svatby. Odborníci, poraďte, je možné, že jsem to nezjistila při fotografování krajiny, ale ukázalo se až na fotkách lidí? Ale určitě je to v poměru 3/4 moje ruce 1/4 objektiv. (y) :D Tak alespoň vidíte, jaká já jsem fotografka. (y) (y) (y) :D Ale to nic nemění na tom, že fotografuji moc ráda a stejně nejraději krajinu. :D :D :D
Mějte se moc pěkně M.K.
Přílohy
wwwhubertská 3107-1.jpg
wwwhubertská 3107-1.jpg (265.99 KiB) Zobrazeno 3586 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 400
Model: DSLR-A580
MarieK

Příspěvekod josef38 » 05 lis 2012 16:13

Maruško, děkujeme za vysvětlení. S bleskem Ti já moc neporadím, protože ho ani nepoužívám. Mám k tomu své důvody!
Na tom posledním snímku jsi, tedy podle reflexu na brýlích, blesk použila, ale jinak to na snímku moc znát není. Osvětlení ze řárovky tady převládá i podle stínu z tohoto osvětlení! Ten blesk se tady nějak moc neuplatnil. Tak snad se Ti nějaký profik přihlásí. Odhadoval bych to mimo jiné na Slávka. Fotografuje svatby a s bleskem musí mít praxi.
josef38

Příspěvekod josef38 » 05 lis 2012 16:39

A pak že nerostou!
Neměl jsem sebou zrovna nejvhodnější objektiv na tuto houbičku. Byla ale krásná, tak jsem ji musel zvěčnit i touto patnáctkou. Název neznám, ale byla tak hezká, že jsem si ji pojmenoval sám! Houbaři jistě prominou! Třeba se tento její název ujme! :-) :-) mějte se! J.
Přílohy
Pařezovka_slíčná.jpg
Pařezovka_slíčná.jpg (1.04 MiB) Zobrazeno 3715 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16 mm
Čas expozice: 1/90 sec.
Clona: F/6.7
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -43520/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod brouzdac » 05 lis 2012 17:02

No s BLESKEM ? To mám také zkušenosti.Jednou prásknul (ještě na staré chatě v lesích)
do borovice co stála dva metry od boudy.To vám byla prda, že jsem si také prd !!! :lol: :mrgreen: :mrgreen:
brouzdac

Příspěvekod target » 05 lis 2012 18:12

Ahoj vespolek.Krátce k Maruščiným fotkám.Josefe,v kostele fotografuji bez blesku a to jak svatby,tak např. koncerty.
Na 1600 ISO A4ka úplně v pohodě.Jen fotím občas i na menší clonové číslo.
S bleskem sem taky zkoušel pár snímků udělat,ale fakt to není ono.
Jinak tam nastavuji ISO také vyšší,třeba 800-1600, dle světla.Na blesku bouncer.S tím Tamronem od clony 3.5,na čtyřku clonu už je dobře ostrý.
Vyvážení bílé na Auto,na žárovku ne,snímky jsou pak nepřirozeně teplé na kostel.Jinak tn blesk má asi také nižší výkon než ten můj.
Každopádně vyšší ISO to jistí.Jestli si dala Maruš jen rozptylku,tak ti to přehodí na nejnižší ohnisko.U mě tedy alespoň ano,u tebe na těch
24mm,tak se ti také pak ztrácí výkon.Takto to jde někdy venku,když svítí slu,ale ne v kostele.
S ostřením bude asi chyba ne ve skle(sorry) dle mého názoru.Třeba ti to přeostřilo,anebo se AF nechytnul např. kvůli slabému světlu anebo nekontrastní ploše.
Josefe zase takový mistr ve focení s bleskem nejsem,ale vždy,když někam jdu,tak promyslím co a jak.Na to ale Maruš asi neměla čas nebo možnost.Jinak dobrý Maruško! (n)
Jestli tady pak najdu fotky z kostela až bude čas,tak něco přihodím na ukázku.
Teď něco ze sobotní Haloween párty :)
Přílohy
_DSC4485.jpg
_DSC4485.jpg (305.93 KiB) Zobrazeno 3676 krát
_DSC4532.jpg
_DSC4532.jpg (164.32 KiB) Zobrazeno 3682 krát
_DSC4526.jpg
_DSC4526.jpg (227.68 KiB) Zobrazeno 3682 krát
_DSC4521.jpg
_DSC4521.jpg (175.42 KiB) Zobrazeno 3682 krát
_DSC4503.jpg
_DSC4503.jpg (230.24 KiB) Zobrazeno 3682 krát