Zdravím všechny
Děkuji za podporu ohledně barevného vzhledu fotografií. Zatím jsem neměla odvahu je poslat pro webové stránky kostela Petra a Pavla a Fandovo známý se naštěstí také ještě neobjevil. Ale asi to tak nechám. Jarouš mě odhalil naprosto přesně. Jak jsem psala, prala jsem se s bleskem i fotoaparátem současně. Oni sice píšou, že spolu blesk Sony 43 se Sony A 580 dobře kominikuje. Jiří Šefrna mně ho doporučil, že prý je podařený a má dokonce přesnější měření než Sony 56. Výrobce ale zapomněl připsat, že obě mašinky nejsou naprosto blbuvzdorné a mně k nim navíc chybí vyšší dívčí

. Sice jsem si v pátek před akcí doma s bleskem chvilku hrála, ale nezkoušela jsem jej současně nasadit na fotoaparát.

To byl zásadní omyl. Měla jsem plán, že pojedu na krátké časy, blesk má synchronizaci, ovšem musí se zvolit také správný režim blesku na fotoaparátu. Do teď jsem se pořádně nedobrala jak to nastavit. Při nastavení krátkého času blesk dával sérii záblesků, to se mně zdálo na nic, tak jsem měnila na jeden záblesk, ovšem tam jsem zas dostala jen 1/60, to vše při TTL. Jednu chvíli jsem myslela, že to prostě sbalím a fotografovat nebudu, ale to dost dobře nešlo, když žadonili o fotografie.

Takže jsem nakonec z priority času přenastavila na prioritu clony, režim blesku na fotoaparátu REAR, na blesku TTL. Asi jsem udělala chybu, při ohnisku menším než 24 mm se musí použít na blesku rozptylka, ovšem já jsem ji nechala vytaženou nonstop. Fotografovala jsem s Tamronem 17-50/2,8 a hlídat ještě ohnisko jsem nechtěla. Určitě jsem se tím obírala o potřebné světlo, ale byla jsem přesvědčená, že nebudu mít na obličejích nepěkné mapy. No, na některých fotografiích jsem stejně musela tahat dolu červený kanál v úrovních. Co se týče clony, ta mně zůstala nastavená na 2,8 poté, co jsem přešla z S na A a mně nějak ani nenapadlo zkusit ji nastavit jinak. Přiznávám upřimně, byla jsem ráda, že při kontrole na displeji vypadají fotografie alespoň trochu normálně, o ostrosti jsem se ani přesvědčit nemohla, neb jsem slepá na dálku i na blízko a brýle jsem měla doma.

Při kontrole fotografií na monitoru mně přišlo, že buď automatika ostřila kam chtěla, ale v hledáčku se zdálo být zaostření OK, nebo objektiv má nastaveno ostření kus za. Odborné označení si nepamatuji, asi mně nezbyde, než zkusit na nějakém měřítku. Ale stejný pocit jsem měla už když jsem zpracovávala fotografie z Hančíno svatby. Odborníci, poraďte, je možné, že jsem to nezjistila při fotografování krajiny, ale ukázalo se až na fotkách lidí? Ale určitě je to v poměru 3/4 moje ruce 1/4 objektiv.

Tak alespoň vidíte, jaká já jsem fotografka.

Ale to nic nemění na tom, že fotografuji moc ráda a stejně nejraději krajinu.
Mějte se moc pěkně M.K.