bilbo píše:Ha,ha Josefe, Multi tě podrazil a hodlá vést polemiku o věcech krásných a zvukomalebných.
To ne Martine, vůbec mě Multi nepodrazil. Naopak, já jsem za každou polemiku na toto téma i za obrázky všem vděčen.
Spíše jsem se obával, že já jsem se příliš rozvášnil a rozepsal i o tom, co zrovna nemusí každého zajímat.
Ale touto technikou jsem se dosti aktivně bavil několik desetiletí, takže mi něco pod kůži zůstalo.
Ovšem tehdy byla jiná doba a chtěl-li jsi něco kloudného z tohoto oboru mít, tak jsi si to musel postavit sám.
U mě nejvíce z tohoto oboru převládal zájem o VKV FM příjem. Stavbu tohoto zařízení, včetně vstupní jednotky. Hodně se ještě používaly otočné kondenzátory ( frézované kvartály ) z dob Wehrmachtu. Byly velice kvalitní, uložené na kalitových izolátorech. A stereodekodéry, ty se ještě stavěly z diskrétních součástek. Dneska je na to jeden "švábík" a pár pasivních součástek. Ve vstupních dílech už se sice kvůli potlačení křížové modulace používaly MOSFety, ale práce s níma nebyla moc jednoduchá. Stačilo se na něj jen špatně podívat a oddělal jsi ho. A kvalitní VF MOSFet stával tehdá kolem 200.- Kč. ( při platu kolem 2800.- Kč ! ) Dneska je jejich cena minimálně o jeden řád nižší. Také si myslím, že i to zanícení pro tuto techniku bylo dříve, právě zásluhou nedostatkového zboží, větší.
Dnes už v tom hraje roli jen to, jak má člověk hluboko do kapsy. Stavět už nikdo toto zařízení nepotřebuje. Ahoj pánové. J.
P.S.
Bohouši, jestli se tady objevíš, mám nějaké problémy doma, ale ještě Tě zavolám.
Nic není tak jednoduché, jak jsem si myslel.