Zdeňku, (vel)mistře vrstev šopáckých, mohl bys to vyučovat

.
Pedroz, proč divná? Takhle to vypadá, když prší "jenom někde"

. Když se ten kousek duhy objeví výš nad obzorem, často nad tím místem nemusí pršet vůbec, kapky se vypaří dřív, než dopadnou na zem. To ale nebude tento případ.
Milane, kompakty to mají s clonou trochu jinak. Díky malé velikosti čipu mají mnohem větší hloubku ostrosti, takže s clonou často končí někde kolem osmičky nebo ještě níž. Takže hloubka ostrosti při cloně 2,8 může být klidně stejná, jako u zrcadlovky alespoň při cloně 5,6 nebo i víc při stejných (přepočtených) ohniskových vzdálenostech. Proto se s kompakty tak těžko dají fotit některé disciplíny, u kterých je malá hloubka ostrosti víc než žádoucí. S kompaktem to ani na plnou díru prostě nejde, pořád je toho ostrého víc, než by si autor přál a taky bokeh nebývá nikterak uspokojivý. V automatickém režimu foťák upřednostňuje kratší čas před větší clonou a furt pracuje s faktem, že obraz bude vcelku dostatečně proostřený.
Když byl brácha na dovolené, jezdil jsem mu poklízet králíky, psa a kočku a zaujal mě jediný leknín v minijezírku, kde jeho syn chová nějaké rybičky, co už jsou pro akvárium příliš velké. Bohužel jsem měl jenom širokáč Tamron 17-35 (ten den byli v Holešově veteráni, ale kvůli nepřízni počasí skončili dřív, než jsem se tam dostal

). Když jsem skončil s prací, už zase začínalo pršet...