Jarouš píše:Josefe, na stropě svítily dvě trubicové zářivky, není to jenom blesk. Není to vůbec jednoduché, ten okenní parapet je ve skutečnosti o dost světlejší, ale to bych měl zase přepálenou kočku. Už tak je přepálený ten sníh venku, snažil jsem se to bleskem (odhadem) alespoň trochu srovnat. Ten parapet je odstín cherry, červené složky by v něm mělo být ještě trochu víc. Fotka je z loňského prosince, tuším.
O.K.
Jarouši. Nenapsal bych to, kdyby na toto téma a specielně u Tvých fotek nebyly už podobné diskuze.
Nechci Ti nikak kazit radost z Tvé tvorby, jen jsem si myslel, že by se možná s tím něco dělat dalo.
Nic víc a už Tě trápit nebudu.
Jenom na ukázku včerejší obrázek. Zde převládalo zářivkové světlo. Je to vidět i podle několikanásobných stínů pod šálkem. Šedou tabulku jsem přirozeně sebou neměl, ale stačilo potom při srovnání barev barvu srovnat podle bílé, těch pohozených programů na stole. Nechci tvrdit, že je to úplně košer, ale i tady bylo světlo nejenom ze zářivek. Blesk, pokud to jen možné je, ze zásady nepoužívám!
P.S.
Jenom si ještě vzpomeň na pokusy s šedou tabulkou, které jsme dělali na sigmáckém vláknu. Kdybys tady vedle kočičky postavil jenom kousek šedé tabulky a při zpracování podle ní vyrovnal složky RGB ( a je na to mnoho způsobů ) viděl bys, že to srovnání zapotřebí bylo.
A světlo z blesku ujeté nebude, to má snad u všech blesků charakter denního světla. A smíšené světlo? Částečně ze zářivky, částečně denní a částečně z blesku. To bys na kožíšku kočičky musel vidět. Tady s největší pravděpodobností, alespoň z čelního pohledu, převládalo osvětlení z blesku a to by ujeté být nemělo.