Monitor

Moderátor: Antonin.Charvat

Monitor

Příspěvekod peterkoxxx » 05 led 2013 06:13

peterkoxxx

Re: Monitor

Příspěvekod anous » 07 led 2013 09:27

No mně se docela pozdává - http://www.hazro.com/index.php
A jinak k tomu výše uvedenému např 75% a 95% aRGB může být někdy docela podstatné kromě mnoha jiných věcí.
anous

Příspěvekod Antonin.Charvat » 08 led 2013 11:07

to: peterkoxx

Všechny zmiňované modely NEC a EIZO jsou v zásadě vhodné pro úpravu fotografie, na druhé straně se jednotlivé modely pochopitelně liší jak po hardwarové stránce, tak po stránce možnosti a komfortu k nim dodávaných nebo doporučovaných kalibračních softwarů pro jejich hardwarovou kalibraci. Takže záleží na tom, co očekáváte nebo potřebujete.

"anous" např. správně napověděl jedno z možných kritérií: požadovaný barevný rozsah vybíraného monitoru by se měl spíše blížit standardu sRGB nebo AdobeRGB? Jinými slovy "fotíte do sRGB nebo AdobeRGB"?

Dalšími kritérii stojícími za úvahu by mohlo být:
1) rozlišení 1680x1050, 1920x1080 nebo raději 1920x1200 ?
Rozlišení 1920x1200 se stalo v polygrafie takovým "nepsaným" standardem kvůli pohodlnému zobrazení formátu A4/A3 a vychází rovněž jako nejpříznivější pro oči (z hlediska co nejnižší únavy zraku)
2) monitor bude sloužit jen jako náhled pro barevnou reprodukci fotografií, nebo rovněž jako srovnávací zařízení pro porovnání tiskovým výstupem?
Pokud se bude používat k porovnání s tiskovým výstupem, pak obvykle rychle stoupají nároky na přesnost nastavení jeho bílého bodu, tak aby byl vnímán stejně jako odraz světla od bílého papíru za daného osvětlení nátisku - a tato obecná úloha se již bez hw-kalibrace s měřením bílého bodu prakticky nedá uspokojivě vyřešit. V tomto případě je tedy nutné sáhnout po monitoru s doporučovanou kalibrační sondou a propracovaným softwarem pro měření a korekci bílého bodu.
3) S ohledem na instalaci kalibračního softwaru a kalibraci monitoru v kontextu s používaným prohlížečem je také (nesmírně) důležité, jaké zázemí k této problematice poskytuje ten který výrobce, jinými slovy zda prodává stylem tady máš "krabičku" a software a "poraď" si sám nebo zda provozuje nějaký hotline, předváděcí centrum, semináře atd., kde dokáže s touto problematikou svým uživatelům efektivně pomoci.
4) bude do budoucna využívána grafická karta s 30-bit přenosem? Aby to mělo smysl, je třeba, aby monitor byl schopen taková data zobrazit a byl tedy vybaven 10-bit. vstupem na rozhraní DP (DisplayPort).
5) podpora videa - je pro Vás důležitá nebo jen okrajová. Stále více fotografů chce na svých monitorech přehrávat přímo z fotoaparátu své videozáznamy. Z tohoto pohledu je důležitá podpora videoformátů:
zejména 720p, 1080i, 1080p a je také příjemná přítomnost HDMI vstupu.

Kritérium - jako IPS vs. PVA pro uvažovanou kategorii monitorů není zas tak podstatné, protože u těchto monitorů je kvalita obrazovky ve spojení s integrovanými obrazovými procesory vždy nadstandardní kvality.
Viditelnější rozdíl by se dal spíše najít (jak napovídá i cena) IPS obrazovkami použitými v modelech NEC P232 a NEC P241W (rozdíl je nejen v rozlišení, ale i v barevném rozsahu, v povrchových vrstvách a kvalitě zobrazení černé), stejně jako je např. rozdíl mezi IPS obrazovkami použitými v modelech EIZO CS230 a SX2462W.

Také kritérium rozdílných 3D-LUT vs. 3x LUT je pro běžného "amatéra" poměrně nepodstatné. Může však být poměrně klíčové pro profesionála, který potřebuje co nejpřesnější simulaci zobrazení dat v definovaném prostoru (ať už souřadného systému RGB nebo CMYK) nebo pro fotografa zabývajícho se převážně reprodukcí černobílé fotografie.

Poznámce o monitoru "hazro" v kontextu s uvažovanými modely dosti dobře nerozumím (pokud nebyla míněna jako určitý způsob recese), protože se jedná o typický příklad toho, kdy ta největší "krabice" nemusí být vždy to "nejlepší"...
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod anous » 08 led 2013 12:59

A to jsem si myslel, že v kontextu s níže uvedenou větou to aspoň něco napoví. A když jsme u těch "krabic", tak jich je tam na výběr více. Nicmeně v Britanii na to třeba nedají dopustit i přes některé nedostatky.
anous

Příspěvekod peterkoxxx » 09 led 2013 04:16

Dobry den. Dakujem mockrat za vysvetlenie.
Ak som to pochopil spravne, tak ak budem pouzivat monitor pouze na upravu fotografii porizenych v AddobeRGB a ide mi hlavne o farebne podanie fotografie (aby bolo spravne), tak nema zmysel si porizovat monitor s HW kalibraciou? Staci mi teda pozerat na to aby sa farebny rozsah co najviac blizil AdobeRGB?

Dakujem
peterkoxxx

Příspěvekod Antonin.Charvat » 13 led 2013 11:41

To: "peterkoxxx"
peterkoxxx píše:Ak som to pochopil spravne, tak ak budem pouzivat monitor pouze na upravu fotografii porizenych v AddobeRGB a ide mi hlavne o farebne podanie fotografie (aby bolo spravne), tak nema zmysel si porizovat monitor s HW kalibraciou? Staci mi teda pozerat na to aby sa farebny rozsah co najviac blizil AdobeRGB?
Dakujem

Takto obecně jednoduché to také není. Přesně platí toto:
"Pokud hodnoty fotografických dat v souřadném systému RGB odpovídají standardu AdobeRGB, pak jsou na monitoru, jehož barevný rozsah je totožný nebo se velmi blíží standardu AdobeRGB zobrazena taková data správně za následujících předpokladů vztahujících se k prohlížecím programům:
1) je použit prohlížeč bez CMS (bez podpory Správy barev nebo s vypnutou Správou barev)
2) je použit prohlížeč se zapnutou správou barev a ovšem se SPRÁVNĚ nastaveným odpovídajícím barevným ICC-profilem použitého monitoru (nastavení lze udělat buď ručně nebo pomocí kalibračního softwaru).

Jinými slovy "zkráceně": Musel bych na svém fotoaparátu fotit a pořizovat fotografie s barevným rozsahem odpovídajícím standardu AdobeRGB (dnes žádný problém) a poté bych musel použít k jejich prohlížení monitor s barevným rozsahem AdobeRGB (to může být pro amatéra trochu problém - viz.níže) a poté prohlížeč bez zapnuté Správy barev nebo se zapnutou Správou barev, ale v tom případě s nastaveným barevným ICC-profilem monitoru (v tomto případě AdobeRGB).

Je ovšem samozřejmě otázka, zda je bežně k dispozici monitor s barevným rozsahem odpovídající standardu AdobeRGB.
V praxi je situace taková, že monitory označované jako "širokogamutové" mají svůj barevný rozsah v rozsahu 0,7 - 1,5 absolutní velikosti rozsahu AdobeRGB a pokrývají (překrývají) tedy barevný rozsah AdobeRGB pouze nějakou svou částí (známe např. věty jako: "pokrytí" 95% AdobeRGB).
Pokud je absolutní barevný rozsah monitoru výrazně větší, než rozsah vymezený standardem AdobeRGB, pak lze rozsah odpovídající standardu AdobeRGB na takovém monitoru alespoň "simulovat".
"Simulace AdobeRGB" se ovšem opět provádí (jak jinak) kalibračním softwarem, takže pokud budu chtít mít opravdu jistotu, že můj monitor se svým barevným rozsahem bude opravdu blížit standardu AdobeRGB, pak je třeba si pořídit monitor s barevným rozsahem větším, než AdobeRGB a s odpovídajícím softwarem, který jej poté umožní pomocí kalibrační sondy nakalibrovat podle standardu AdobeRGB.

Poznámka:
Některé monitory mají k dispozici tlačítko (funkci) pro volbu nebo chcete-li přepínání barevných rozsahů (gamutů) a umožňují volit (podobně jako na fotoaparátech) barevný rozsah sRGB, AdobeRGB a popř. i další. V takovém případě je možné kalibraci "vypustit" a navolit na monitoru přímo např. standard AdobeRGB. Je ovšem třeba si uvědomit, že po určité době se barevný rozsah samotného monitoru stejně jako výsledky "simulace" barevných standardů mění a proto se na tuto "manuální" volbu nelze absolutně a do nekonečna spoléhat (zejména po určité době používání), takže po určité době je potřeba požadovaný standard (např. AdobeRGB) opět na monitoru co nejpřesněji nastavit a "nasimulovat" - opět pomocí k tomu nejvhodnějšího kalibračního softwaru a kalibrační sondy.

Na závěr bych chtěl k tomuto tématu ("monitor s barevným rozsahem odpovídající standardu AdobeRGB") dodat, že pro běžného uživatele-FOTOGRAFA (amatéra nebo pokročilého amatéra) je v praxi jednodušší cesta prostě použít monitor s jakýmkoliv barevným rozsahem větším, než AdobeRGB a poté POUŽÍT prohlížeč se zapnutou a Správou barev a správně nastaveným barevným profilem monitoru, než se snažit toto "obcházet", tím, že by se pokoušel o přesné dosažení stavu, kdy monitor má barevný rozsah odpovídající standardu AdobeRGB - vlastně jen kvůli tomu, aby případně NEMUSEL použít prohlížeč se zapnutou Správou barev a správně nastaveným barevným profilem monitoru. Nastavit barevný profil monitoru totiž nemusí v amatérské praxi vždy nutně znamenat (pro amatéra nepříjemné) kalibrování monitoru pomocí kalibrační sondy.

Nastavování monitorů dle určitých standardů se spíše týká profesionálů, kteří vědí přesně, jaká data (s jakým barevným rozsahem) zpracovávají a navíc často z různých důvodů nemohou pro jejich reprodukci použít prohlížeče se integrobvanou Správou barev (jejich prohlížecí software často s barevnými profily monitorů nedokáže spolupracovat = ignoruje je). V takovém případě opravdu není jiné cesty, než zajistit, aby barevný rozsah monitoru odpovídal co nejpřesněji barevnému standardu zobrazovaných dat (např. RGB-standardy: sRGB, AdobeRGB, PhotoRGB, EBU, SMPTE-C, REC709, DCI, atd...).
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod Maja13 » 27 bře 2013 09:53

Ahoj,

já mám NEC SpectraView® 231 a jsem spokojná
pokud jde o EIZO SX2262WH-BK to jsem slyšela, ze také je dobrý a není moc drahý ;)

jednoduchá tvorba web stránek - doporučuji !
Maja13

Příspěvekod Antonin.Charvat » 27 bře 2013 22:18

To: Maja13

Upozorňuji, že tento odkaz není funkční.

já mám NEC SpectraView® 231 a jsem spokojná

Je možné nějak konkrétně rozvést s čím jste spokojená, co Vám vyhovuje a co případně postrádáte? Pro jaký typ práce monitor používáte?
1) Pouze prohlížení fotografií
2) Prohlížení a editaci fotografií
3) Porovnávání fotografií na monitoru s jejich tiskovou podobou (simulace tisku na monitoru)
4) Jaký je barevný rozsah pořizovaných (prohlížených) fotografií ?

pokud jde o EIZO SX2262WH-BK to jsem slyšela, ze také je dobrý a není moc drahý ;)

Ano - jistě. Cena modelové řady SX obecně velmi příznivě poklesla i díky příchodu novějších modelů EIZO řady "CS" a "CX".
Hlavním rozdílem mezi NEC SpectraView231 a EIZO SX2262W je širší barevný rozsah u modelu SX2262W, takže je možné na něm zobrazovat též barvy mimo rozsah vymezený standardem sRGB - jinými slovy bez obav lze na něm prohlížet fotografie pořízené nejen v barevném prostoru sRGB, ale též v barevném prostoru AdobeRGB.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech