Moderátor: Antonin.Charvat
Pod tématem "Monitor Eizo SX2462W" jste už částečně porovnával SX2462W a PA241 s CX240 (nová IPS obrazovka, autokalibrační senzor, vstupy).
Zajímalo by mě dále, jak si CX240 stojí v porovnání s SX2462W (či NEC PA241) ohledně:
- hlučnosti provozu (na nějakém zahraničním webu jsem zaznamenal informaci, že by snad měl mít CX240 chlazení větráčkem)
- možnosti snížení jasu při případném (ne)nezachování kontrastu (našel jsem pouze údaj max. 300 cd/m2) - u současného S2243W (70-360 cd/m2, 3-90 cd/m2 v EyeCare mode) se lze dostat hodně nízko, což občas právě využívám i za cenu sníženého kontrastu, PA241 (40-320 cd/m2) dle testů snižuje kontrast od cca 130 cd/m2, SX2462W (80-270 cd/m2) - lze jít s jasem (např. v nějakém modu) ještě níže než 80cd/m2?
- velikost kontrastu a min. jas černé (u CX240 je asi oproti SX2462W či PA241 jisté zlepšení, což se může hodit např. u nočních fotek, ale v porovnání s S2243W s S-PVA je to asi stále ještě horší)
- u CX240 mě trochu překvapuje tloušťka rámečku kolem displeje, která je oproti ostatním zde zmiňovaným monitorům citelně větší - nevíte proč?
Dobrý den, narazil jsem na recenzi levného monitoru ASUS ASUS VS239H a vyšel v poměru k ceně velmi dobře. Údajně se dá slušně regulovat i jas a to je pro mě dost důležité kvůli očím. Kvůli vysokému jasu jsem ustoupil od LG IPS235P. ten Asus se už ale nedá koupit a je novější ASUS VS239HR. Myslíte, že vlastnosti zůstaly stejné? Podle recenze byly hodně dobré barvy a právě dobrá regulace jasu. Samozřejmě s ohledem na cenu. Dík moc
Osobně bych nechtěl, aby se toto fórum věnované fotografickým monitorům nějak ubíralo směrem, zda "ten" nebo "jiný" kancelářský monitor za 4.000,- Kč včetně DPH by se přeci jen nedal za jistých okolností použít také na zobrazování fotek.
supfor píše: ...kdy bude u nás v prodeji monitor Eizo S2133-H?
Je toto nastavení v pořádku? Nebo bych měl raději použít software EasyPIX a nastavit monitor okometricky? (zatím nemám HW sondu)
- používám Adobe Lightroom, který při úpravě fotek využívá ProPhoto RGB barevný prostor
- pro použití na webu exportuji fotky do JPG v sRGB
Monitor mi fotky poté zobrazuje barevně jinak (Lightroom versus Faststone Image viewer).
Měl bych pro prohlížení fotek, které jsou v sRGB přepnout mod monitoru také do sRGB (abych plus mínus viděl to, co běžní uživatelé)?
Nebo by měl monitor zobrazit fotku v sRGB a AdobeRGB (ProPhoto RGB) stejně a chyba je například v prohlížeči fotek?
... koupil jsem EIZO Foris FS2333. K editaci fotek (pořízených Nikonem D90) používám Nikoní software - ViewNX, ViewNX2, CaptureFX (tyto bohužel pod Windows). Na prohlížení běžně XnView (obvykle pod Linuxem).
Otázka zní, jak monitor nastavit aby obě popsané činnosti byly barevně co nejvěrnější skutečnosti:
1) Nastavit monitor na přednastavený sRGB mód a vše ostatní nechat?
2) Nastavit barevný profil ve Windows XP (jde to?), případně přímo v těch Nikoních programech + totéž v XnView (tam by to jít mělo, ale varují, že to zpomaluje).
jtro8667 píše:Dobrý den,
na základě informací mj. z této diskuze jsem koupil EIZO Foris FS2333. Do této doby jsem fungoval na letitém CRT EIZO F930 (čest jeho památce) a nic moc jsem na něm nenastavoval.
K editaci fotek (pořízených Nikonem D90) používám Nikoní software - ViewNX, ViewNX2, CaptureFX (tyto bohužel pod Windows). Na prohlížení běžně XnView (obvykle pod Linuxem).
Otázka zní, jak monitor nastavit aby obě popsané činnosti byly barevně co nejvěrnější skutečnosti:
1) Nastavit monitor na přednastavený sRGB mód a vše ostatní nechat?
2) Nastavit barevný profil ve Windows XP (jde to?), případně přímo v těch Nikoních programech + totéž v XnView (tam by to jít mělo, ale varují, že to zpomaluje).
Přinese varianta 2) lepší výsledky?
Někde jsem tu potkal i rady pro nastavení kontrastu na 100%, ale to mi nehezkým způsobem kazilo obraz v Opeře...
Předem děkuji za odpověď,
Josef Troch
Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník