Eizo SX2262W / Gama 1.8, 2.2 na Macu / Display Port připojen

Moderátor: Antonin.Charvat

Eizo SX2262W / Gama 1.8, 2.2 na Macu / Display Port připojen

Příspěvekod modehnal » 03 bře 2013 09:58

Lidi zlatí, rozhodl jsem se, že si koupím po delší době nové Eizo.
Tedy Eizo, které jr mně cenově dostupně (SX2262W) Dokonce funguje stále
možnost otestování monitoru v sídle zastoupení, skvělá věc, jen
jsem ho nakonec koupil jinde, protože Eizo nemá víkendový prodej
a já to nemohl do pondělí vydržet :)

Mám prosím dotaz k monitoru SX2262W, který mám jako externí monitor
k MacBook Pro. Nastavil jsem si barevný profil monitoru SX2262W User 6500K G2.2
v systému. Zde malé info. Na stránkách Eiza si stáhnete soubor s příponou SIT
o kterém jsem netušil, že se to je něco jako ZIP a pro rozbalení si musíte stáhnout
třeba Stufflt Expander.

No a teď netuším jak je to vlastně s Gamou 1.8 a 2.2. Jestli si mám nechat
v nastavení monitoru 2.2 nebo to přepnout na 1.8 když pracuji na Macu.

Druhá otázka, je jestli si mám dokoupit kabel Mini Dysplay Port na Display port,
abych využil možnost zobrazení v 10-bit. Pokud tomu rozumím správně, tak
když mám teď monitor připojený skrze redukci Mini Dysplay Port na DVI a v monitoru
taky DVI tak 10-bit nevyužívám.

A poslední dotaz :) kdy využiji dodávaný profil: SX2262W User 5000K G1.8

Děkuji předem za případné reakce a popokopnutí :)
modehnal

Re: Eizo SX2262W / Gama 1.8, 2.2 na Macu / Display Port přip

Příspěvekod Antonin.Charvat » 03 bře 2013 16:37

to: "modehnal"
Mám prosím dotaz k monitoru SX2262W, který mám jako externí monitor
k MacBook Pro. Nastavil jsem si barevný profil monitoru SX2262W User 6500K G2.2
v systému. No a teď netuším jak je to vlastně s Gamou 1.8 a 2.2. Jestli si mám nechat
v nastavení monitoru 2.2 nebo to přepnout na 1.8 když pracuji na Macu.

Z hlediska "páskování" (=slévání blízkých sousedních tónů) je pro "ColorManagement" ideální, pokud je gradační křivka monitoru uložená v jeho barevném profilu totožná nebo se co nejvíce blíží průběhu gradační křivky zobrazovaných dat, které interpretuje příslušný prohlížeč.
Jinými slovy: pokud budete pracovat s fotografickými daty v barevném prostoru odpovídající standardu sRGB nebo AdobeRGB, které pracují s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=2.2, pak je vhodné použít barevný profil monitoru rovněž s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=2.2. Data převedená do barevného prostoru PhotoRGB však pracují s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=1.8, takže v tomto případě se pak doporučuje použít barevný profil monitoru s popisem gradační křivky odpovídající koeficientu 1.8.
Toto rozhodování je (jak asi již z výše uvedeného tušíte) nezávislé na použitém OS. Je tedy jedno, zda se jedná o systém Windows nebo MacOSX.

Jiná otázka je, jakou skutečnou gradaci bude vykazovat pak samotný monitor, jehož průběh gradační křivky vůbec nemusí a často ani z praktických důvodů nebývá shodný s popisem gradační křivky, který je uložen v barevném profilu monitoru. Vzniká tedy otázka, jakou gradační křivku (= jaký koeficient gamma) mám zvolit v menu monitoru? Odpověď je, že je třeba zvolit takové nastavení, aby za daných aktuálních světelných podmínek byly ještě rozlišitelné detaily v tmavých a světlých plochách.

Další (ovšem poněkud jiné) téma je, co se stane, když nenastavím žádný barevný profil monitoru.
1) V operačním systému Windows 7 se jako výchozí profil monitoru automaticky nastaví profil odpovídající standardu sRGB s průběhem gradační křivky odpovídající přibližně průběhu pro koeficiciet gamma = 2.2.

2) Operační systém Mac si pro připojený monitor vytvoří sám jeho tzv.tovární profil, v kterém bude průběh gradační křivky odpovídat hodnotě (koeficientu) gamma přednastavené jako výchozí (default) výrobcem monitoru, která však může býr různá - obvykle 1.8 nebo 2.2.
Pokud ovšem bude výchozí hodnota koeficientu gamma monitoru gamma=1.8 a budu zpracovávat data v barevném prostoru pracujícímu s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=2.2, pak může díky nesouladu gradačních křivek dat a profilu monitoru dojít v důsledku nepřesného zpracování dat ve správě barev prohlížeče při jejich reprodukci k jejich "páskování".

Proto se právě silně doporučuje barevný profil monitoru do Správy barev příšlušného operačního systému vždy správně nastavit (správně znamená v tomto případě se správně zvolenou gradační křivkou).

Ve Vašem případě je tedy odpověď:
Pokud budete pracovat s foto-daty v barevném prostoru sRGB/AdobeRGB, pak použijte prosím barevný profil monitoru s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=2.2.
Pokud budete pracovat s foto-daty v barevném prostoru PhotoRGB, pak použijte prosím barevný profil monitoru s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=1.8.
Tím je tedy také zároveň zodpovězena Vaše otázka: "Kdy využiji dodávaný profil: SX2262W User 5000K G1.8?"

Druhá otázka, je jestli si mám dokoupit kabel Mini Dysplay Port na Display port, abych využil možnost zobrazení v 10-bit. Pokud tomu rozumím správně, tak
když mám teď monitor připojený skrze redukci Mini Dysplay Port na DVI a v monitoru taky DVI tak 10-bit nevyužívám.

Uvažujete naprosto správně. Předpokladem 30-bit přenosu dat (3x 10-bit pro jednotlivé kanály R, G a B) je využití 10-bit DP (DisplayPortu) na vstupu monitoru.

Je však potřeba ještě splnit další předpoklady:
1) mít k dispozici 10-bit grafickou kartu, tj.kartu podporující 10-bit výstup a samozřejmě též příslušné ovladače grafické karty
2) používat prohlížeč, který umí zobrazit foto-data přes 10-bit OpenGL knihovny. (Prohlížeči je navíc potřeba říci, že jako uživatel chci, aby pro vykreslování používal 10-bit OpenGL knihovny).
Ze známých prohlížečů podporuje 10-bit vykreslování fotografických dat např.: ZONER PS, Adobe PS 4, 5 a 6.
3) Abych zaznamenal rozdíl mezi 8-bit a 10-bit vykreslováním dat, je třeba mít k dispozici zdroj dat s dostatečnou "bitovou hloubkou". Např. mít k dispozici fotoaparát, který pracuje s 12-ti nebo 14-ti bitovými daty a dokáže je přímo nebo pomocí speciálních konverzních programů ukožit např. do nekomprimovaného formátu 16-bit. TIFF formát.
(Jako nevhodný pro 30-bit přenos dat je např. zobrazování RGB dat v komprimovaném 8-bit. formátu JPG).

Ve Vašem případě (PC = MacBookPro) se informujte u svého dodavatele na možnost 30-bit podpory grafické karty použité ve Vašem PC.
BEZ OHLEDU na to, co Vám odpoví a bez ohledu na to zda budete nakonec realizovat 24-bit nebo 30-bit přenos, Vám však doporučuji pokud možno (když to jde) nepoužívat žádné redukce, které převádí formát vstupních dat na formát výstupních dat, protože to může být zdrojem chyb a "artefaktů" při zobrazování dat.
Ve Vašem případě bych tedy určitě silně doporučoval zakoupit kabel MiniDP/DP, který zaručuje mnohem bezpečnější reprodukci dat, než redukce MiniDP/DVI-D (kde vstupní a výstupní formát dat je totálně odlišný, ikdyž stále digitální).
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod modehnal » 03 bře 2013 18:16

Děkuji, děkuji, děkuji za vyčerpávající odpověď a váš čas.
Velice si toho vážím. Ještě jednou děkuji. Myslím, že jsem
o chlup moudřejší :)

Jdu objednat kabel. Asi značka výrobce nehraje moc
podstatnou roli.

Mohu ještě jeden doplňující dotaz. Když si chci na tomto monitoru
nasimulovat zobrazení běžného monitoru (sRGB) je nejlepší volba přepnutí
do modu sRGB (tlačítkem v nastavení monitoru) nebo by bylo lepší přenastavit
profil v nastavení systému Mac OS, stejně jako jsem nastavil speciální profil Eiza?

Momentálně mám zapnutý režim User-3 :) kde mám gammu 2.2
teplotu 6.500 a ostatní podle továrního nastavení. Některé barvy
(zelené, červené) jsou tak výrazně barevné, jako většina normálních
monitorů nezobrazuje. Pravděpodobně to bude dáno tím, že mám
EIZO, které zobrazí více barev, ale bohužel pak vidím hezké barvy jenom já.
Když dělám návrhy webu, tak bych právě potřeboval nasimulovat průměrný
monitor. Zase pro úpravu fotografii pro tisk je to super.

No a režim sRGB (nastavený tlačítkem na monitoru) mně připadne
zase až moc průměr (z tech nejhorších monitorů), tedy vše moc mdlé...
Proto jsem uvažoval, že bych si nastavil User-1 do podobných hodnot,
ale netuším jestli to vůbec jde.

No a ještě poslední otázka :) Našel jsem na stránkách EIZA obrázek
http://www.eizo.com/global/library/basics/lcd_display_gamma/
podle kterého mně vychází, že mně spíše monitor zobrazuje gammu někde
mezi 2.2 a 2.4 (v nastavení systému mám profil SX2262W User 6500K G2.2.
Mám to prosím nějak řešit? Asi by to chtělo spíše zkalibrovat profesionálně
monitor.

A ještě jeden dotaz :) omlouvám se, že mám tolik otázek.
Myslíte, že tento monitor už splňuje předpoklady na poloprofesionální úpravu fotek
pro tisk CMYKem. Já myslel, že ano, proto jsem ho koupil, ale teď
si říkám, jestli to je vůbec pravda.

Ještě jednou děkuji a zdravím :)
modehnal

Příspěvekod Antonin.Charvat » 03 bře 2013 23:04

to: "modehnal"
Když si chci na tomto monitoru nasimulovat zobrazení běžného monitoru (sRGB) je nejlepší volba přepnutí do modu sRGB (tlačítkem v nastavení monitoru) nebo by bylo lepší přenastavit
profil v nastavení systému Mac OS, stejně jako jsem nastavil speciální profil Eiza?

Tlačítko "sRGB" vede k přepnutí = změně barevného rozsahu monitoru dle standardu sRGB a používá se v případě prohlížení sRGB-dat (fotek s barevným rozsahem dle standardu sRGB) v prohlížečích, které NEPRACUJÍ nebo vůbec NEPODPORUJÍ Správu barev (tj. prohlížeče, které ignorují barevný profil monitoru).
Na druhé straně je fakt, že prohlížečů bez správy barev je v prostředí MacOSX jako šaftránu. Prakticky se jedná jen o prohlížeče napsané původně pro jiné platformy (operační systémy).
Pokud tedy budete používat Adobe LR, PS atd. nebo internetový prohlížeč Safari, pak tlačítko sRGB prakticky nevyužijete, protože budete Vaše webové sRGB-fotky prohlížet vždy v prohlížeči SE SPRÁVOU BAREV a tedy Váš prohlížeč bude spolupracovat s barevným profilem Vašeho monitoru, který jste správně nastavil.

Pokud byste přesto přese všechno chtěl vyzkoušet a použít tlačítko sRGB, pak můžete, ale pro správnou reprodukci barev pak musíte správě barev použitého prohlížeče sdělit nový barevný profil monitoru, v kterém bude muset být zapsaná informace, že nyní již barevný rozsah monitoru odpovídá rozsahu vymezeném normou sRGB. Pomocí programu Colorsync tedy musíte barevný profil monitoru zaměnit za barevný profil popisující standard sRGB IEC61966-2.1 (což je právě po stisknutí tlačítka "sRGB").

Našel jsem na stránkách EIZA obrázek
http://www.eizo.com/global/library/basics/lcd_display_gamma/
podle kterého mně vychází, že mně spíše monitor zobrazuje gammu někde mezi 2.2 a 2.4 (v nastavení systému mám profil SX2262W User 6500K G2.2.
Mám to prosím nějak řešit?

Můžete použít volbu jiné gradační křivky (= s jiným koeficientem gamma). Ostatně právě proto je monitor vybaven více předprogramovanými gradačními křivkami :-)

Splňuje tento monitor už předpoklady na poloprofesionální úpravu fotek pro tisk CMYKem. Já myslel, že ano, proto jsem ho koupil, ale teď si říkám, jestli to je vůbec pravda.

SX2262W je podporován pouze jednodušší verzí kalibračního softwaru EIZO EasyPIX2 pro jeho hw-kalibraci (ne tedy profesionální verzí kalibračního softwaru EIZO ColorNavigator), přesto lze pomocí kalibračního softwaru EasyPIX2 např. poměrně dobře nastavit bílou na monitoru tak, aby se co nejvíce blížila "bílé" tiskového papíru.
Za určitých předpokladů - např. správně zvolený a nastavený prohlížeč pro interpretaci CMYK-dat, lze tedy jistě i tento monitor použít pro náhled tiskových dat.
Je třeba si však uvědomit, že tento model ze své hardwarové podstaty nikdy neumožní přesnou kalibraci a doladění barevných odstínů ležících zejména v okrajových částech CMYKového gamutu tiskových dat.
To umožňuje až vyšší řada monitorů EIZO řady ColorGraphic.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod modehnal » 04 bře 2013 22:05

Dobrý den, děkuji opět za odpověď a pomoc, kterou zde nabízíte.
Na lepší monitor bohužel momentálně nemám, ale snad je aspoň
toto Eizo lepší než za poloviční cenu jiné monitory (třeba Dell U2412M)
a snad neplatí fáma, že Eizo se vyplatí až nad 30.000 Kč.

Popravdě mám stále trošku guláš v tom jak si nasimulovat
běžný monitor, protože teď když mám nastavený dodávaný profil,
jsou některé barvy tak výrazně barevné, že je 100% jisté, že je nikdo,
kdo nemá Eizo stejně neuvidí. Konkrétně zelené a červené, které v Adobe RGB
výrazně převyšují sRGB.

A já když navrhuji z 50% weby, tak bych právě potřeboval nasimulovat
normální monitor. Na druhou stranu z druhých 50% dělám data pro tisk a zde bych
výhody Eiza využil.

Navíc se to komplikuje s použitým systémem a daným programem.
Například stejná fotka v Photoshopu CS6 se zobrazuje dobře tedy simuluje
sRGB, pokud mám v nastavení správy barev nastaveno sRGB. Ale například
ve Fireworks (Fireworks upřednostňuji pro návrhy webu) ta stejná fotka
žádnou správu barev nemá a zde bych zrovna potřeboval simulovat sRGB
skrze systém, abych neviděl barvy tak saturované.

Až si říkám, že pro mé potřeby bych spíše potřeboval třeba zmíněný DELL
protože se spíše blíží k normálnímu monitoru.

Existuje prosím nějaký profil od EIZA který se dá nastavit v nastavení systému
který by toto zvládl, když nemám používat režim sRGB nastavením na monitoru?
modehnal

Příspěvekod modehnal » 04 bře 2013 22:16

A ještě jeden postřeh. Trošku mně to připomíná situaci před deseti lety,
když jsem koupil první Eizo, pak jsem zjisti, že 90% kamarádů grafiků
toto vůbec neřeší a řídí se zobrazením jak jim to Apple (notebook, nebo iMac)
předhodí. Kupodivu to všem nějak vychází. No a teď jsem v situaci, kdy jsem si opět
pořídil EIZO, protože stále věřím, že je to nejkvalitnější monitor (i když nemám
vyšší cenovou skupinu) a mám opět pocit, že jsem si koupil auto, ale nemám
na něj silnici.

Skoro bych si troufal tvrdit, že pokud neděláte pro CMYK tak nekupujte kvalitní
monitor, ale obyčejný průměr.

Jenom přemýšlím nahlas, za nikoho nelobuji, jenom přemýšlím, jestli monitor
vrátit prodejci s využitím čtrnácti denní lhůty a koupit průměr, nebo to nějak slušně
pořešit s tímto monitorem.

Možná problém EIZA je ten, že postrádá solidní, ucelené návody a osvětu.
Pokud bych nepotkal pana Švece z Eiza, nikde bych se pomalu nedočetl, že
si musím změnit profil v nastavení systému. Zde vidím chybu v osvětě Eiza, ale
tím se dostávám mimo rámec tohoto vlákna :)
modehnal

Příspěvekod Antonin.Charvat » 05 bře 2013 02:46

To: "modehnal"

Popravdě mám stále trošku guláš v tom jak si nasimulovat
běžný monitor, protože teď když mám nastavený dodávaný profil, jsou některé barvy tak výrazně barevné, že je 100% jisté, že je nikdo, kdo nemá Eizo stejně neuvidí. Konkrétně zelené a červené, které v Adobe RGB výrazně převyšují sRGB.

Na tento dotaz jsem Vám již odpovídal (asi jste přehlédl):

Tlačítko "sRGB" vede k přepnutí = změně barevného rozsahu monitoru dle standardu sRGB a používá se v případě prohlížení sRGB-dat (fotek s barevným rozsahem dle standardu sRGB) v prohlížečích, které NEPRACUJÍ nebo vůbec NEPODPORUJÍ Správu barev (tj. prohlížeče, které ignorují barevný profil monitoru).
Ve Vašem případě tedy využijete tlačítko "sRGB" na monitoru EIZO SX2262W právě pro simulaci "běžného monitoru" - říkejme raději přesněji pro "simulaci monitoru s barevným rozsahem dle standardu sRGB" (barevný rozsah "běžných monitorů" totiž často ani nepokrývá rozsah dle standardu sRGB, ale jen z jeho části).
Tlačítko "sRGB" je navíc zároveň velmi rychlým a efektivním řešením pro zajištění správné barevné reprodukce sRGB-dat (fotografií s barevným rozsahem sRGB) v prohlížečích, které nepracují se Správou barev - tedy ve Vašem případě v internetovém prohlížeči FireFox, který používáte bez Správy barev.

Rozdíl mezi prohlížením sRGB-dat na monitoru EIZO SX2262W s využitím tlačítka "sRGB" v prohlížeči bez Správy barev a prohlížení týchž dat na "běžném monitoru" je ten, že monitor SX2262W bude v režimu sRGB poměrně přesně simulovat požadovaný standard sRGB, zatímco "běžný monitor" bude zejména při okrajových částech gamutu sRGB vykazovat barevné posuny (odchylky).
Domnívám se, že právě to byl např. jeden z důvodů, proč jste nevolil "běžný monitor".

Navíc se to komplikuje s použitým systémem a daným programem. Například stejná fotka v Photoshopu CS6 se zobrazuje dobře tedy simuluje sRGB, pokud mám v nastavení správy barev nastaveno sRGB. Ale například ve Fireworks (Fireworks upřednostňuji pro návrhy webu) ta stejná fotka žádnou správu barev nemá a zde bych zrovna potřeboval simulovat sRGB skrze systém, abych neviděl barvy tak saturované.

Nevím, jak se reprodukce fotky na monitoru může "komplikovat" díky operačnímu systému MacOSX a prohlížeči Adobe PS6.
Já si např. lepší kombinaci a navíc se širokogamutovým monitorem už naopak snad ani nedovedu představit ! Co více si ještě přát ?
Pokud budete za této konfigurace chtít vidět sRGB-data stejně v prohlížeči Adobe PS6 a ve FireFoxu, pak
pro prohlížení v Adobe PS6 (se Správou barev):
1) Nastavte programem ColorSync správně v systémové Správě barev barevný profil monitoru SX2262W dodávaný výrobcem a
2) v Adobe PS6 otvírejte sRGB-fotky se zachováním vloženého profilu (tedy v rozsahu vymezeném standardem sRGB).
3) Na monitoru SX2262W pak nastavte např. režim "Custom" (ne tedy "sRGB)

Pro prohlížení ve FireFoxu (bez Správy barev):
1) Nastavte na monitoru SX2262W obrazový režim "sRGB"
(Nastavení barevného profilu ve Správě barev operačního systému v tomto případě nebude na barevnou reprodukci mít žádný vliv, protože FireFox nebude v tomto případě pracovat se Správou barev)

Až si říkám, že pro mé potřeby bych spíše potřeboval třeba zmíněný DELL protože se spíše blíží k normálnímu monitoru.

Vaše potřeby - podle Vás - cituji: "... navrhuji z 50% weby, tak bych právě potřeboval nasimulovat normální monitor. Na druhou stranu z druhých 50% dělám data pro tisk a zde bych
výhody Eiza využil."
.... takže nevím, zda by tyto potřeby (zejména simulace barevné reprodukce tiskových dat v Adobe PS6, ale i reprodukce sRGB-dat ve FireFoxu bez Správy barev) nejlépe splnil zrovna nějaký "běžný" monitor :-) Tady bych vůbec o výběru monitoru nepochyboval ...

Existuje prosím nějaký profil od EIZA který se dá nastavit v nastavení systému který by toto zvládl, když nemám používat režim sRGB nastavením na monitoru?

To, jak a kdy se používá režim "sRGB" jsem Vám podrobně vysvětlil výše na příkladu prohlížeče se Správou barev (Adobe PS6) a bez Správy barev (FireFox).
Pokud byste nastavil na monitoru SX2262W režim "sRGB" a přitom použil prohlížeč se Správou barev (např. Adobe PS6), pak byste již nemohl použít barevný profil monitoru SX2262W, ale místo toho byste musel použít profil standardu sRGB (ten nedodává EIZO, ale např.je přímo součástí dodávky programu Adobe PS6 nebo jej lze volně stáhnout).
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod Antonin.Charvat » 05 bře 2013 03:12

... a teď jsem v situaci, kdy jsem si opět pořídil EIZO, protože stále věřím, že je to nejkvalitnější monitor (i když nemám
vyšší cenovou skupinu) a mám opět pocit, že jsem si koupil auto, ale nemám na něj silnici.

To zní, jako byste si pořídil monitor který ale nemůžete využít, protože zobrazujete jen běžná data s malým barevným rozsahem a na dalších kvalitativních vlastnostech monitoru (stabilita, homogenita, přesnost = kalibrovatelnost) Vám nezáleží .... To ale přeci není pravda, takže nevím, proč o tom takto uvažujete ...?

Skoro bych si troufal tvrdit, že pokud neděláte pro CMYK tak nekupujte kvalitní monitor, ale obyčejný průměr.

Tak to by bylo opravdu velmi zjednodušující tvrzení ...
I pro prohlížení RGB-fotografických dat je zapotřebí velmi kvalitní monitor. Možná byste se divil ... :-)

Možná problém EIZA je ten, že postrádá solidní, ucelené návody a osvětu. Pokud bych nepotkal pana Švece z Eiza, nikde bych se pomalu nedočetl, že si musím změnit profil v nastavení systému. Zde vidím chybu v osvětě Eiza, ale tím se dostávám mimo rámec tohoto vlákna :)

1)EIZO se pravidelně zůčastňuje fotografických výstav a setkání fotografů, kde v rámci odborných seminářů a workshopů prezentuje zásady správného zobrazování fotografických dat na monitorech a kde předvádí postupy kalibrace svých jednotlivých modelů.
2) Navíc pravidelně pořádá kalibrační semináře v sídle českého a slovenského zastoupení v Praze, či ve spolupráci s fotografickou školou Photogenia také v Brně.
3) EIZO také zveřejňuje základy Správy barev a testovací data na svých webovských stránkách.
Nevím, jak tyto všechny činnosti nazvat jinak, než právě "osvěta" a domnívám se, že právě tím se (mimo jiné) EIZO výrazně liší od jiných dodavatelů fotografických monitorů.
Ostatně přiďte se přesvědčit sám a navštivte seminář pořádaný např. 28.3.:
http://www.eizo.cz/aktuality/kurzy-a-akce.html
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod modehnal » 05 bře 2013 09:47

Už tomu začínám pomalu rozumět, díky Vám :)

Jenom pro upřesnění nemyslel jsem Firefox, ale Fireworks
(ale je to jednom protože ani jeden nepodporuje správu barev)
a komplikací jsem myslel, že v Photoshopu vidím webový
návrh správně, tedy simuluje mně běžný sRGB monitor, ale
jiné fragmenty ze stejného návrhu, které dělám v programu
Fireworks vidím saturovaně bez správy barev. Přepínat neustále
monitor, je trošku nešikovné řešení. Škoda, že nemá Mac OSX
stejnou utilitku jako Windows, kde se dá podle programu zapnout
příslušný přednastavený profil.

Děkuji za tip, pokusím se, aby mně škola proplatila kurz.
Sám učím Photoshop, Illustrator a InDesign a potřebuji
doplnit znalosti.

Ještě jednou děkuji a zdravím
modehnal

Příspěvekod Antonin.Charvat » 05 bře 2013 20:53

... komplikací jsem myslel, že v Photoshopu vidím webový návrh správně, tedy simuluje mně běžný sRGB monitor, alejiné fragmenty ze stejného návrhu, které dělám v programu Fireworks vidím saturovaně bez správy barev. Přepínat neustále monitor, je trošku nešikovné řešení. Škoda, že nemá Mac OSX stejnou utilitku jako Windows, kde se dá podle programu zapnout příslušný přednastavený profil.

Ani v MacOSX nemusíte neustále přepínat monitor nebo profil podle právě používané aplikace.
Ve Vašem případě - kdy budete pracovat s daty pro "web" - tedy s daty s barevným rozsahem nepřekračující hranice gamutu vymezené standardem sRGB, postačí monitor trvale přepnout do videorežimu "sRGB" a zároveň ve správě barev nastavit jako barevný profil monitoru přímo ICC-profil standardu sRGB IEC61966-2.1.

Výsledkem bude, že jak v programech se Správou barev (Adobe PS6), tak v programech bez Správy barev (FireWorks) uvidíte tatáž sRGB-data naprosto stejně.

Pro uživatele - začátečníky v oblasti Správy barev (ColorManagementu) EIZO začalo ke všem foto-monitorům dodávat kalibrační software umožňující kromě kalibrace monitoru také AUTOMATICKÉ nastavení vytvořeného barevného profilu monitoru ve Správě barev operačního systému. Uživatel tak nemusí důkladně rozumět správě barev a přesto velmi snadno zajistí, aby monitor správně reprodukoval foto-data (fotky) s příslušným barevným rozsahem.
V případě monitoru SX2262W postačí v systému MacOSX nainstalovat kalibrační program EIZO EasyPIX2, připojit podporovanou kalibrační sondu a vytvořit např. dva profily:
1) První profil s max. nativním gamutem monitoru: pro zobrazování fotografických dat s barevným rozsahem nad rámec vymezeným standardem sRGB
2) Druhý profil s gamutem odpovídajícím standardu sRGB IEC61966-2.1: pro zobrazování fotografických dat s barevným rozsahem vymezeným standardem sRGB (data pro "web")

Přepínání (volba) profilů se provádí jednoduše kliknutím myši a navíc dojde vždy při zvolení profilu k automatickému zápisu příslušného barevného profilu do Správy barev operačního systému.

Můžete si to nechat také předvést např. při Vaší návštěvě kalibračního kurzu EIZO. Je to snadné a elegantní řešení.
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod modehnal » 06 bře 2013 08:36

Dobrý den, děkuji za další krok k pochopení :)
Už jsem zaloboval ve škole, aby mně byl proplacen kurz,
tak se snad uvidíme a pochopím to i více prakticky :)
modehnal

Příspěvekod Antonin.Charvat » 06 bře 2013 19:40

ano, je to nejrychlejší cesta, jak porozumět Správě barev a principům nastavení v prohlížecích programech. Uvidíte, že po absolvování semináře se budete divit, jak jste tak jednoduché věci nemohl rozumět.
(Teď se omlouvám všem, kteří se Správou barev zabývají na vědecké bázi a cítili by se nějak dotčeni, že je zde toto téma nějak zlehčováno :-). Uznávám, že Správa barev jako celek je samozřejmě poměrně komplikovaný vědní obor, ale pokud si z ní dokáži vzít jen to minimum nutné pro její aplikaci v praxi např. při reprodukci obrazových dat na monitorech, pak to již dnes jistě nemusí být nepřekonatelný problém - a to i pro běžného amatéra).
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod modehnal » 23 bře 2013 19:10

Dobrý den, jsem objednaný na tento pátek. Těším se na viděnou :)
Jen jedna otázka prosím. Připojil jsem monitor ke starému PC s grafickou
kartou Nvidia 7600GT (má dva DVI výstupy). Bohužel nedostanu na nové EIZO žádný obraz.
Ani s dodávaným kabelem, ani se starým kabelem. Přitom do starého EIZA S1910
signál jde, ale do nového ne. Divné, je, že pokud stejným kabelem připojím
monitor skrze redukci MiniDisplay Port/DVI k MacBook pro, tak obraz z macu jde.
Z toho usuzuj, že kabel je v pořádku. Tak teď netuším kde je chyba. Proč nechce
vzít nový monitor signál z grafické karty, ale starý ho vezme.

Neznáte prosím k tomuto problémem nějakou radu?

Děkuji, děkuji, děkuji
modehnal

Příspěvekod Antonin.Charvat » 24 bře 2013 15:17

Dobrý den, jsem objednaný na tento pátek. Těším se na viděnou :)

Těšíme se též :-)

Jen jedna otázka prosím. Připojil jsem monitor ke starému PC s grafickou kartou Nvidia 7600GT (má dva DVI výstupy). Bohužel nedostanu na nové EIZO žádný obraz.
Ani s dodávaným kabelem, ani se starým kabelem. Přitom do starého EIZA S1910 signál jde, ale do nového ne. Divné, je, že pokud stejným kabelem připojím
monitor skrze redukci MiniDisplay Port/DVI k MacBook pro, tak obraz z macu jde. Z toho usuzuj, že kabel je v pořádku. Tak teď netuším kde je chyba. Proč nechce
vzít nový monitor signál z grafické karty, ale starý ho vezme.

1. Předpokládám, že jste zkontroloval, zda z grafické karty používáte tentýž výstup, jako na monitor S1932 a zda jste pomocí tlačítka "S" (Signal) na monitoru S2262X navolil správně odpovídající video-vstup - tedy při připojení videokabelu na vstup např. "DVI1", byl pomocí tlačítka "S" navolen také vstup "DVI1" (a ne "DVI2" nebo "DP").
2. Předpokládám, že jste v obou případech (S1932 a SX2262W) použil stejný typ připojení: např. pomocí videokabelu DVI-D/DVI-D.
3. Pokud na modelu S1932 bylo video zobrazeno, jaké měl zobrazený videosignál parametry? Viz. funkce "INFO" v OSD-menu monitoru: Rozlišení, Horizontální a Vertikální obrazová frekvence?

4. Svítila na modelu SX2262W modrá kontrolka (přítomnosti videosignálu) a pokud ano, bylo na monitoru zobrazeno nějaké chybové hlášení nebo jen "černá plocha" ?
Pokud na monitoru svítila "modrá" kontrolka, ale neobjevilo se žádné chybové hlášení a svítila jen černá plocha, pak by to mohl být problém s charakterem (kompatibilitou) signálu z grafické karty.
Pokud ovšem říkáte, že na modleu S1932 bylo video normálně zobrazeno, pak je tato situace jen velmi málo pravděpodobná a jedná se spíše o nějakou jednoduchou chybu v zapojení nebo nastavení monitoru.

Pokud na monitoru svítila jen oranžová kontrolka, pak to znamená, že monitor vůbec nedetekoval na svém vstupu žádný videosignál a proto nic nezobrazuje (to by ale bylo v pořádku).

Můžete vše ještě jednou prověřit? Pokud by Vás nic nenapadlo, pak můžete monitor přinést k nám a my jej můžeme otestovat s různými kartami, zda není chyba ve vstupní elektronice monitoru (což je ovšem také velmi malá pravděpodobnost, když říkáte, že přes konvertor miniDP/DVI-D bylo video na vstupu DVI monitoru korektně zobrazeno (tedy dokonce ani ne přímo, ale přes konvertor).
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod CORA » 25 bře 2013 23:46

nechci se moc motat do této diskuze, ale pokud kolega vidí vše v PS správně a v prohlížečích bez správy barev jsou pak barvy saturované (pokud jsem ho tedy správně pochopil), vsadil bych krk na to, že vytváří grafiku v prostoru AdobeRGB...

Co mě ale zarazilo je zmínka kolegy, že vyučuje Photoshop. A nad tím mě zůstává rozum stát, osobně bych si to netroufl pokud bych měl rezervy právě v oblasti správy barev. Jsem přesvědčen, že pochopení správy barev a jejího nastavení v PS má zcela zásadní vliv na kvalitu výstupu z PS, a to zejména v tisku...

Možná právě díky této mezeře ve znalostech je ten problém v "nespokojenosti" s EIZO (monitory, osvětě apod.). A jako vyučující bych se kurzu CMS rozhodně zůčastnil i bez toho, zda mě ho škola či kdokoli jiný proplatí...

Tudíž bych více prospěšné diskuzi viděl screenshot jak má kolega vlastně správu barev v PS nastavenu. Třeba by to byla i odpověď na polemiku "nákupu auta pro které nemám silnici". Může se totiž ukázat, že problém není auto, ani silnice, ale řidič...
DigiColor.cz - partner všech dobrých fotografů
CORA

Příspěvekod modehnal » 26 bře 2013 21:17

To: Antonin

Děkuji za pomoc. Už to jede. Jediný problém je, že musím zapnout staré PC
se zapojeným monitorem. Pak se zobrazí obraz. Pokud mám k PC připojený
starý monitor a PC je zapnuté a tento starý monitor odpojím a připojím nový,
tak se nic nezobrazí ať dělám co dělám. S Display portem je to v pohodě a ten
využívám v 98%.

To: Cora

Jednu zajímavou poznámku z praxe a mého okolí.
Vystudoval jsem na vysoké škole uměleckoprůmyslové a mám z této školy hromadu
kamarádů, kteří jsou jsou v současné době profesionální a uznávaní grafici, ilustrátoři,
animátoři, architekti, atd.. Moje osobní zjištění je, že 90% z nich nikdo color managment neřeší.

Jinak právě učím jak program Photoshop využít v kreativní činnosti, než jestli je
zelená jemně zelená, nebo více zelená...

No a jak mám nastavený Photoshop, Illustrator a InDesign. Když tisknu CMYKem tak
AdobeRGB a ICO Coated v2 (ECI), když na papír, který více saje, tak ICC s omezeným
součtem barev, nebo jiné speciální profily, převážně z eci.org, nebo speciálně vytvořené
od GURU ICC z bejvalého webu grafika.cz. Když dělám návrhy pro web, tak sRGB.
modehnal

Příspěvekod CORA » 26 bře 2013 22:38

modehnal píše:To: Cora
Vystudoval jsem na vysoké škole uměleckoprůmyslové a mám z této školy hromadu
kamarádů, kteří jsou jsou v současné době profesionální a uznávaní grafici ... 90% z nich nikdo color managment neřeší.

Jinak právě učím jak program Photoshop využít v kreativní činnosti, než jestli je zelená jemně zelená, nebo více zelená...

No a jak mám nastavený Photoshop, Illustrator a InDesign. Když tisknu CMYKem tak
AdobeRGB a ICO Coated v2 (ECI), když na papír, který více saje, tak ICC s omezeným
součtem barev, nebo jiné speciální profily, převážně z eci.org, nebo speciálně vytvořené
od GURU ICC z bejvalého webu grafika.cz. Když dělám návrhy pro web, tak sRGB.

První a druhý odstavec netřeba komentovat, pravda je že pojmy jako "vysoká škola uměleckoprůmyslová", "profesionální grafik" či "kreativní činnost" ztratily již dávno na hodnotě, zejména i díky tomu co popisuješ... Se divím že Vás kreativce nenaučili to co je úplně cool v kreativitě - definovat výstupní barvy generátororem náhodných čísel! Netřeba pak plýtvat finančními zdroji na něco tak nicotného jako je kvalita a přesnost zobrazení. A to se týká i plýtvání času něco vysvětlovat... Tím mám na mysli Tvoji poznámku "Možná problém EIZA je ten, že postrádá solidní, ucelené návody a osvětu"

Máš nakonec pravdu, vlastníš auto pro které nemáš silnici. Já jen dodám že ani řidiče... Monitor EIZO je pro vás obdobné kreativní profesionály zbytečnost, nepotřebujete ho, nechte ho těm 10% kolegů co color management řeší...

Jo a abych nezapomněl, odpověď na Tvůj problém hledej ve zmatku popsaném ve třetím odstavci ...
DigiColor.cz - partner všech dobrých fotografů
CORA

Příspěvekod anous » 27 bře 2013 00:16

No řekl bych, že se diskuze dostala kam vůbec neměla. Včetně povrchního hodnocení profesionálních grafiků atd. Bohužel je vidět, že používání vhodných ICC profilů, převodů z jednoho barevného prostoru do druhého a případný tisk na daném zařízení není až tak jednoduchá věc. Zrovna tak dodržení určitých podmínek pro správné zobrazení a porovnání výsledných produktů. Možná, že je někdy lepší méně než více.
anous

Příspěvekod rak » 27 bře 2013 01:38

anous píše:No řekl bych, že se diskuze dostala kam vůbec neměla. Včetně povrchního hodnocení profesionálních grafiků atd.

to se sice dostala, ale povrchní hodnocení? To co modehnal popisuje tak s tím jsem se bohužel osobně setkal a mám z toho kopřivku ještě dnes, takových profíků jsou mraky a o fotografech-profesionálech obdobného typu ani nemluvím. Když někdo učí photoshop tak by měl znát základy správy barev nebo se pletu? Když někdo vystuduje vysokou uměleckou školu a bere za grafickou práci prachy tak by měla být precizní i v barvách, nebo se taky pletu? A vyčítat lidem z eiza že nemají manuály a nedělají osvětu při jeho názoru zelená jako zelená je taky košer?
Jsem rád za čas který zde p. Charvát tráví, ale v tomto případě je to asi fakt ztráta času :o

edit: ještě dodatek, byl jsem na několika kursech na photoshop, nastavení správy barev byla jedna z prvních problematik probírána hned v úvodu. Vždyť každýmu kdo s tím chvilku dělá je naprosto jasný že bez toho správný výstup nedostane
rak

Příspěvekod anous » 27 bře 2013 10:01

to rak
Kdysi se říkalo, že papír snese vše. Je na ostatních čemu věří či nevěří, třeba ohledně studia. Navíc příkladů, jak se kolikrát dá vystudovat bylo taky hodně. Tím se nechci nikoho dotknout. Ovšem někoho peskovat za to, že "třeba" něco zapomněl nebo neví? Nebo naházet ostatní do jednoho pytle na zakladě jednoho tvrzení? Věty jako učit photoshop se dají taky vyložit různě. Navíc když s tím chvilku dělá, tak podle odpovědí nehledě na "papír" je vidět pozice v jaké se nachazí.

P.S.
Nezpochybňuji co bylo napsáno výše ohledně znalostí a vzdělání. O lidech s eiza a p. Charvátovi už vůbec ne. V době kdy jsem s photoshopem začínal snad ani žádný kurzy nebyly. Přesto si myslím, že není možné naházet všechny do jednoho pytle na základě vlastních zkušeností. Psát něco o ztrátě času v konkrétním případě rozhodně nebudu. Už jen proto, že stejné problémy může mít více lidí a vezmou si z toho to podstatné co přebují. Tím bych se přimlouval za nekonfliktně vedenou diskuzi a velký dík p. Charvátovi.
anous

Další

Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech