to: "modehnal"
Mám prosím dotaz k monitoru SX2262W, který mám jako externí monitor
k MacBook Pro. Nastavil jsem si barevný profil monitoru SX2262W User 6500K G2.2
v systému. No a teď netuším jak je to vlastně s Gamou 1.8 a 2.2. Jestli si mám nechat
v nastavení monitoru 2.2 nebo to přepnout na 1.8 když pracuji na Macu.
Z hlediska "páskování" (=slévání blízkých sousedních tónů) je pro "ColorManagement" ideální, pokud je gradační křivka monitoru uložená v jeho barevném profilu totožná nebo se co nejvíce blíží průběhu gradační křivky zobrazovaných dat, které interpretuje příslušný prohlížeč.
Jinými slovy: pokud budete pracovat s fotografickými daty v barevném prostoru odpovídající standardu sRGB nebo AdobeRGB, které pracují s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=2.2, pak je vhodné použít barevný profil monitoru rovněž s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=2.2. Data převedená do barevného prostoru PhotoRGB však pracují s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=1.8, takže v tomto případě se pak doporučuje použít barevný profil monitoru s popisem gradační křivky odpovídající koeficientu 1.8.
Toto rozhodování je (jak asi již z výše uvedeného tušíte) nezávislé na použitém OS. Je tedy jedno, zda se jedná o systém Windows nebo MacOSX.
Jiná otázka je, jakou skutečnou gradaci bude vykazovat pak samotný monitor, jehož průběh gradační křivky vůbec nemusí a často ani z praktických důvodů nebývá shodný s popisem gradační křivky, který je uložen v barevném profilu monitoru. Vzniká tedy otázka, jakou gradační křivku (= jaký koeficient gamma) mám zvolit v menu monitoru? Odpověď je, že je třeba zvolit takové nastavení, aby za daných aktuálních světelných podmínek byly ještě rozlišitelné detaily v tmavých a světlých plochách.
Další (ovšem poněkud jiné) téma je, co se stane, když nenastavím žádný barevný profil monitoru.
1) V operačním systému Windows 7 se jako výchozí profil monitoru automaticky nastaví profil odpovídající standardu sRGB s průběhem gradační křivky odpovídající přibližně průběhu pro koeficiciet gamma = 2.2.
2) Operační systém Mac si pro připojený monitor vytvoří sám jeho tzv.tovární profil, v kterém bude průběh gradační křivky odpovídat hodnotě (koeficientu) gamma přednastavené jako výchozí (default) výrobcem monitoru, která však může býr různá - obvykle 1.8 nebo 2.2.
Pokud ovšem bude výchozí hodnota koeficientu gamma monitoru gamma=1.8 a budu zpracovávat data v barevném prostoru pracujícímu s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=2.2, pak může díky nesouladu gradačních křivek dat a profilu monitoru dojít v důsledku nepřesného zpracování dat ve správě barev prohlížeče při jejich reprodukci k jejich "páskování".
Proto se právě silně doporučuje barevný profil monitoru do Správy barev příšlušného operačního systému vždy správně nastavit (správně znamená v tomto případě se správně zvolenou gradační křivkou).
Ve Vašem případě je tedy odpověď:
Pokud budete pracovat s foto-daty v barevném prostoru sRGB/AdobeRGB, pak použijte prosím barevný profil monitoru s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=2.2.
Pokud budete pracovat s foto-daty v barevném prostoru PhotoRGB, pak použijte prosím barevný profil monitoru s gradační křivkou odpovídající koeficientu gamma=1.8.
Tím je tedy také zároveň zodpovězena Vaše otázka: "Kdy využiji dodávaný profil: SX2262W User 5000K G1.8?"
Druhá otázka, je jestli si mám dokoupit kabel Mini Dysplay Port na Display port, abych využil možnost zobrazení v 10-bit. Pokud tomu rozumím správně, tak
když mám teď monitor připojený skrze redukci Mini Dysplay Port na DVI a v monitoru taky DVI tak 10-bit nevyužívám.
Uvažujete naprosto správně. Předpokladem 30-bit přenosu dat (3x 10-bit pro jednotlivé kanály R, G a B) je využití 10-bit DP (DisplayPortu) na vstupu monitoru.
Je však potřeba ještě splnit další předpoklady:
1) mít k dispozici 10-bit grafickou kartu, tj.kartu podporující 10-bit výstup a samozřejmě též příslušné ovladače grafické karty
2) používat prohlížeč, který umí zobrazit foto-data přes 10-bit OpenGL knihovny. (Prohlížeči je navíc potřeba říci, že jako uživatel chci, aby pro vykreslování používal 10-bit OpenGL knihovny).
Ze známých prohlížečů podporuje 10-bit vykreslování fotografických dat např.: ZONER PS, Adobe PS 4, 5 a 6.
3) Abych zaznamenal rozdíl mezi 8-bit a 10-bit vykreslováním dat, je třeba mít k dispozici zdroj dat s dostatečnou "bitovou hloubkou". Např. mít k dispozici fotoaparát, který pracuje s 12-ti nebo 14-ti bitovými daty a dokáže je přímo nebo pomocí speciálních konverzních programů ukožit např. do nekomprimovaného formátu 16-bit. TIFF formát.
(Jako nevhodný pro 30-bit přenos dat je např. zobrazování RGB dat v komprimovaném 8-bit. formátu JPG).
Ve Vašem případě (PC = MacBookPro) se informujte u svého dodavatele na možnost 30-bit podpory grafické karty použité ve Vašem PC.
BEZ OHLEDU na to, co Vám odpoví a bez ohledu na to zda budete nakonec realizovat 24-bit nebo 30-bit přenos, Vám však doporučuji pokud možno (když to jde) nepoužívat žádné redukce, které převádí formát vstupních dat na formát výstupních dat, protože to může být zdrojem chyb a "artefaktů" při zobrazování dat.
Ve Vašem případě bych tedy určitě silně doporučoval zakoupit kabel MiniDP/DP, který zaručuje mnohem bezpečnější reprodukci dat, než redukce MiniDP/DVI-D (kde vstupní a výstupní formát dat je totálně odlišný, ikdyž stále digitální).