NEfotíme už (jen) s Panasonicem

Re: NEfotíme už (jen) s Panasonicem

Příspěvekod strom » 26 srp 2013 23:58

kolego, tak jsem to ještě trochu vyzkůšal a už začínám objevovat první mouchy. WIFI vypadá asi v pohodě, i když bych rád porovnal ještě s jiným telefonem, referenčně asi s SIII nebo S4. Mám služební Xperii tipo, což je low end, i když zase ne úplně špatnej. Když dám oba telefony vedle sebe na místo, kde je slabší signál, Sony vidí 2 sítě, Xiaomi minimálně 9, na místě s lepším signálem vidí Sony max. 7, Xiaomi 17. Když dám mobil na notebook, vidí mobil kolísavě stejně sítí nebo až o tři víc než integrovaná anténa v ntb. Přestože mobil vidí víc sítí než integrovaná anténa ntb, podle grafické stupnice přisuzuje signálu menší intenzitu než ntb. U své domácí sítě mám na ntb 4/5 čárek - "velmi dobrý" signál, na mobilu 2/4 - "dostačující" signál. Je to ale sice z části tím, že svým tělěm zacláním směrem k AP a ntb je přecijen větší, tak toho pochytá víc. Když se s mobilem otočím na židli směrem k AP, je signál "dobrý". Každopádn sítí najde dost.

Zkoušel jsem přes nějakou aplikaci i GPS. Musím přiznat, že tu jsem nikdy neužíval (kromě své TZ10, kde se jen nahrávaly souřadnice do exifu), takže možná dělám něco špatně. Zkoušel jsem dobu, kdy se chytí na poprvé bez pomoci a trvá to kolem 60 s (55-64s). Mám dojem, že v těch recenzích psali kolem půl minuty, takže nevím, zda dělám něco špatně nebo jsem už narazil na zádrhel. :?:
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod kolega » 27 srp 2013 05:15

strome: S tou wifinou to asi moc nezáleží, kolik to najde AP v okolí, ale jestli a při jakém jejich signálu se s nimi spojí jakou rychlostí komunikuje. Já třeba mám AP na jižní stěně domu a tak si citlivost wifiny ověřuju na druhém severním konci domu, tam mám toaletu, kde při příležitosti návštěvy této místnosti si čtu, buď tiskovinu, nebo z webu. A třeba předminulý Samsung Wave mi tam ještě spolehlivě chytnul signál (ukazoval jen jednu čárku z pěti), ale S2 si neškrtne a také neukáže ani čárku, sice tam domácí AP najde, ale nespojí se. Ale zase S4 tu nemá problém a mohu zde číst z webu :mrgreen:.

Ke GPS, pokud tam nemáš již předinstalovanou nějakou navigaci, tak zkus alespoň tu mapu ČR, kterou nabízejí na seznamu, funguje po stažení mapy i off-line a na tom si testneš GPS. Já mám zapnuté pomocné hrubé vyhledání polohy pomocí sítě GSM, což mi stačí pro aktualizaci počasí pro místa kterými se pohybuju a GPS zapínám jenom když je potřeba pro nějakou mapovou aplikaci. Rychlost nalezení polohy je u S4 největší, jakou jsem kdy u mobilu viděl. Venku ve volném terénu je to otázka 2-3 sec, uvnitř doma, nebo v kanclu to je otázka 10-20 sec. Jo to u S2, tam to trvalo venku kolem 30 sec a doma v minutách a někdy se GPS nechytla ani za 5 minut (dál jsem to nezkoušel). Wave na tom byl podobně, ne-li ještě hůře.

A má ten Xiaomi nějaké čidla, jako má S4, tedy kromě těch klasických, nutných pro ovládání? Nainstaluj si prográmek AndroSenzor a uvidíš, jaké čidla tam máš a jak fungují. Pak existuje spousta aplikací na jejich využití. No nic, až něco zase zjistíš, písni.

A pak by mne zajímalo, jestli to rozhraní MIUI umí i nějaká gesta, podobně jako u S4 TouchWiz. Třeba sejmutí aktuální obrazovky přejetím hranou dlaně přes displej, informační zobrazení hodin a počtu aktuálních událostí (hovory, SMS, e-maily) pouhým máchnutím dlaní nad spícím mobilem, zvýšení citlivosti dotyků (pro ovládání v rukavicích v zimě) a další a další, které ani sám nevyužívám. A má Xiaomi notifikační LED?
Naposledy upravil kolega dne 27 srp 2013 06:28, celkově upraveno 1
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 06:27

Tu navigaci ještě vyzkůšám. O tom jsem zjišťoval dost a vím, že SIII a S4 jsou v tomto mobily na špici. To xiaomi mělo na tom být obdobně. Zkusil bys taky zjistit dobu, za jak dlouho se GPS chytne bez dopomoci GSM?

S Wifi problém zdá se není. Signál prostě ukzuje silnější než můs Sony, slabší než ntb, což je asi logické. To bychom asi museli porovnat přímo s S4, abychom si o tom udělali obrázek.

Ze senzorů by tam měly být ty klasické - samozřejmě i digikompas. Z těch netypických je tam jen barometr. Je toho mnoho na vyzkoušení, moc na to nemám čas. Snad se k tomu večer dostanu.
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 06:30

kolego, ty máchací gesta tenhle telefon nemá a chtěl jsem telefon bez nich. Beztak jsem koukal, že tyhle vychytávky Samsungu moc nefungujou, jen zabíraj místo a brzdí běh systému. Ale to nechci posuzovat, třeba to někdo vyžaduje.
strom

Příspěvekod kolega » 27 srp 2013 06:30

Šak jasně, v klidu, je jasné že na spoustu věcí přijdeš až časem.
Ty gesta také mám povětšinou vypnuté, ale to máchnutí nad zamčeným mobilem pro základní info využiju dost často a funguje to !!!.
kolega

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 06:42

kolego, notifikační LED samozřejmě má s velmi širokou škálou možností nastavení. Bliká poměrně efektně pod tlačítkem Home. Senzorová tlačítka ale nejsou podsvícená, což mě nevadí, i ve tmě se nedá netrefit.
strom

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 06:54

Jinak autoamtika na regulaci jasu funguje trochu "skokově". Sice úroveň jasu nakonec nastaví víceméně správně, ale když přejdu třeba z osvětlené místnosti do tmy, tak třeba 15 vteřin trvá, než to mobil vyhodnotí a pak sníží jas skokem. Je to asi dané nastavením, aby mobil nereagoval na každý "stín" a chvilku čekal a ověřil si, zda se světelné podmínky skutečně "trvale" změnily. Pro někoho to může být rušivé. Nevím, jak to má třeba S4. :?:
strom

Příspěvekod kolega » 27 srp 2013 07:10

strome: regulace jasu displeje u S4 funguje výtečně, oproti například mé dřívější S2. Přechody jasu ale nejsou skokové, resp. když přejdu skokově z velkého světla, kdy displej svítí hodně, do temné místnosti, tak displej samozřejmě změní jas rychle, ale není to skokově, nýbrž plynule, během 1-2 sec. Prudké skoky jasu u S4 neznám, vše je plynulé. No jsem zvědav na tu výdrž baterky Xiaomi, ale to až po několikátém nabití/vybití. Při skoro totožném HW s S4 by to mohlo být podobné, ale proč tam dali jen 2000mAh baterku :shock:.
kolega

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 07:16

kolego, ještě jsem zapomněl poznamenat, že ta změna jasu je nesymetrická. Tzn. když přejdu z tmy na světlo, displej se rozsvítí okamžitě, což je v pořádku, když člověk vyjde z domu na sluníčko nebo vyjede autem z tunelu. Při změně ze světla do tmy mobil prostě nějakou chvíli čeká, aby si ověřil, že se nejedná o nahodilý stín a displej zbytečně nezvyšoval a nesnižoval jas, což by mohlo taky působit nepříjemně. Ale je fakt, že tohle řešení taky působí trochu rušivě, když už chvíli koukám na displej a najednou po chvíli jas sešupne dolu (skokem myslím taky cca 1 vteřinu). Ale asi to ještě přežiju. TO hlavní ještě musím odzkoušet.

Ta 2000 mAh baterka je tam asi kvůli menšímu displeji. Nevím, jaká by byla průměrná spotřeba tvého 5" AMOLED a podsvéceného menšího LCD. Třeba to v průměru vychází podobně, nevím. V 5" Mi3 už by měla snad být 3600 mAh. Oni používají Li-pol, takže by měla být i poměrně tenká.
strom

Příspěvekod kolega » 27 srp 2013 07:33

No jasně, já si neuvědomil, že u toho máš displej 4,3", jako má i S2, kde byla baterka pouze 1650mAh (ale také jen dualcore CPU). On displej je při běžném používání bezkonkurenčně největší žrout energie, tedy pokud to sleduju na statistikách spotřeby baterky. Tak že to na spotřebě musí být znát, ten rozdíl v jeho velikosti.
A jak si na tom s možností přetáhnout do toho Xiaomi své kontakty, přes google účet, nebo jak? Má to nějaký nástroj na export/import kontaktů, nebo třeba i zpráv a pod.?
kolega

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 08:30

kolego, myslel jsem to tak, že když AMOLED na zobrazení černé nespotřebovává energii, že možná ten tvůj 5" AMOLED žere obdobně jako neustále podsvícenej LCD. Třeba SIII mí 2100 mAh článek, 4,8 " displej a také vydrží ty cca 2 dny střídmého používání.

Kontakty jsem přetahoval přes účet google.
strom

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 17:04

kolego, tak jsem bohužel objevil další mínus a to nerovnoměrné podsvícení displeje (tmavší pravý dolní roh). Ono to nebylo moc poznat, až na bílém pozadí jsem si toho všiml. Není to nic výrazného, ale všimnout si toho lze a zrovna na tohle jsem dost háklivej. LCD obrazovky jsou prokletím :twisted:
strom

Příspěvekod kolega » 27 srp 2013 19:31

strome: to je bohužel úděl LCD, ale dobře víš, že zatím ani AMOLED displeje nejsou úplně 100%. Nemám sice zkušenost s nějakým vypalováním pixelů (a to jsem měl 2 roky Galaxy S2 a před tím přes rok Wave - oba s AMOLEDem), ale třeba když dám jas na nulu, tak se u S4 vyskytují, resp. problikávají při pohybu na rovných přechodech černé (např v menu) takové tenké fialové kontury, ale při běžném provozním jasu ten jev není.

Cvaknul jsem Amoled displej S4, výřez 1:1
Přílohy
AMOLED S4.jpg
AMOLED S4.jpg (814.06 KiB) Zobrazeno 4362 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 60 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 400
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: On, Flash did not fire
Model: E-M5
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Pattern
kolega

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 22:44

kolego, dokonalé zobrazovadlo zatím nikdo bohužel nesestrojil. Jinak k té aplikaci na senzory, cos mi doporučil - jsou tam dva údaje o teplotě - jeden nevím odkud a druhý u stavu baterie. Dá se nějak poznat, zda je to ze stejného čidla baterie nebo z vlastního senzoru telefonu? Jinak ten barometr, který se uvádí jen v některých apecifikacích, tam mám. Dále tam jsou klasická čidla - světelné, proximity, polohy, gyroskop, akcelerometr, digitální kompas, teplty (?) + barometr
strom

Příspěvekod strom » 27 srp 2013 23:52

kolego, to vypadá, že AMOLED trpí podobně jako plazma na tzv. DFC (dynamic false contouring). Je to v podstatě posterizace a souvisí to s tím, že displej nedokáže zobrazit dostatečně hladce barevné přechody, pokud se obraz (jas daných buněk) mění a je zároveň poměrně vysoká obnovovací frekvence. Zní to podivně vzhledem k tomu, že máme 10 bit panely... Pokud displej ztmavíš, tzn. rozdíly v úrovních jasu mezi jednotlivými částmi obrazu se ještě zmenší, bylo by potřeba dosáhnout ještě jemnější gradace v jasu a proto posterizace pak víc vynikne. Plazmy to řeší umělým rozkladem posterizace, tzv. ditheringem. Jak to řeší S4, to nevím. Může to být vidět často třeba u pleťovky. Nesouvisí to úplně s odezvou panelu, která je u plazmy a AMOLED řádově vyšší než u LCD, které naopak na DFC netrpí. Pokud je obraz statický, vše ok.

http://spl.snu.ac.kr/images/1/17/C131.pdf
strom

Příspěvekod strom » 28 srp 2013 00:57

Jinak jsem ještě vyzkoušel to automatické ovládání jasu. Dnes jsem aktualizoval na nejnovější firmware a zdá se, že se to chová jinak než včera. Už se mi nezdá, že by to po změně světelných podmínek do tmy čekalo, ale reaguje to rovnou, i když poněkud ve skocích. To odstupňování jasu je trochu hrubší a člověk si toho všimne. Ale zdá se, že to funguje. Displej nastaví ve tmě příjemně nízkou úroveň jasu a i černá nevypadá tak šedě. Když je na obrazovce na černém podkladu trochu bílého textu, tak oko se přizpůsobí tak, že psrosvítající podsvícení je velmi slabé a neruší. Když je ale většina obrazovky tmavá plocha, tak pak je podsvícení samozřejmě patrné, ale naštěstí mi to nepřijde tak strašné. Dá se s tím žít.

Ještě musím otestovat tu GPS, která mi přijde, že se možná chová zvláštně. kolego, neznáš nějakej prográmek, jak GPS objektivně proklepnout?
strom

Příspěvekod strom » 28 srp 2013 01:48

A ještě k MIUI. Musím říct, že z počátku jsem z toho byl trochu zmatenej. Mám ten svůj služební Android cca 3 týdny a jak jsem to intenzivně prolejzal, tak jsem si na to asi hodně zvyknul. To MIUI se v některých ohledech od běžných nadstaveb Androidu opravdu dost liší. Některé možnosti nastavení jsou rozšířené, některé jsou jinde, má to jinou grafickou podobu, což dělá kupodivu také své. V androidu Sony jsou víceméně všechna nastavení v Nastavení, kdežto u MIUI některé nastavení v Nastavení chybí a jsou v kontectové nabídce při aktivované funkci, které se to týká, např. Volání. To mi přijde někdy matoucí. Momentálně mi přijde MIUI míň přehledné než Android na Sony, ale je možné, že kdybych ty telefony vlastnil časově v obráceném pořadí, tak že mi přijde pak humpoláckej Sony Android. Těžko říct. Je to asi jen o zvyk. Zatím jsem ten telefon ochoten tolerovat a rozhodnu se až jak otestuju tu GPS, která je pro mne hodně důležitá.
strom

Příspěvekod kolega » 28 srp 2013 05:18

strome: K tomu MIUI, možná máš pravdu s tím případně obráceným pořadím, stejně tak by jsi si třeba oblíbil TouchWiz, kdyby jsi ho používal již dříve na nějakém Samsungu a neorientoval se pouze podle nějakých výkřiků některých s ničím věčně nespokojených uživatelů na mobil fórech.
Měl jsem tu nedávno dílenského mistra, koupil si Sony Xperia Z a chtěl abych ho nafázoval na mou kancelářskou wifinu. No a když viděl, jaké věci a snadnější přístup k věcem umožňuje TouchWiz, oproti jeho Xperii, docela se podivoval. Hrozně se mu líbila třeba horní vyjíždějící lišta s přepínači. Ano touchwiz je nabubřelý, ale proč? On třeba obsahuje i off-line slovník pro (bohužel jen) anglické hlasové ovládání, je to pohodlné např. v autě. Pokud chci hlasové "služby" v češtině, musím si instalovat spešl softíky a slovník pro rozpoznávání je jen na webu, čili nutné on-line web připojení. Ale funguje to báječně a ještě u toho je švanda. Taková hlasová asistentka Antelli umí věci :mrgreen: ....

Jinak podrobnější info o průběhu fungování GPS ve svém mobilu, resp přehled o nacházení družic, můžeš sledovat třeba v GPS Status, navíc je v tý aplikaci i jednoduchý kompas. Ale takových aplikací je více. Mě zatím postačovala tahle.
Tak mne napadá, že by tu docela svižnou práci GPS v S4 mohlo mít "na svědomí" to, že GPS modul v S4 už umí i družice GLONASS, také jich nachází podstatně víc (desítky), než předtím S2, nebo Wave (jednotky). Umí Xiaomi i GLONASS?
kolega

Příspěvekod strom » 28 srp 2013 07:30

kolego, jasně. Já věřim tomu, že Samsung má ten Tuchwiz promakanej. Ostatně i ve svých TV jsou nejvíc ve předu ve "smart" funkcích. Mně osobně odrazuje, že to zaplácávají různými zbytečnými tapetami dárečků, fotopříběhů, skákajících lidí apod. Tím akorát zapleskávají paměť (obrázky už musí být ve Full HD), nevím, zda se to dá povypínat, aby tam bylo jednoduché (nemyslím to "důchodcovské") prostředí, které by telefon tak nezaměstnávalo. Ale jak píšeš, je to o zvyku.
To MIUI asi špatné nebude, ale občas člověk zvyklej na něco jinýho neví, kde to hledat. U běžného androidu jsou nastavení čehokoliv v Nastavení. U MIUI např. část nastavení týkající se hovorů přesunuli tak, že musím najet do Hovorů a pak zmáčknout kontextové menu. Sice ta nastavení asi logicky patří pod Hovory, na druhou stranu, některé věci nastavuju jen jednou a nevím, proč kvůli takovým nastavením musím někam lézt a neudělat to při celkovém Nastavení. U toho MIUI musí člověk ten telefon víc prošmějdit. U Androidu stačilo projít Nastavení a tam bylo všechno a hned jsi viděl, co telefon umí, zbytek nastavení jinde byla marginalita.

GLONASS Xaiomi umí. Nachází mí to kolem 15 satelitů. Jen jednou se to chytí, jindy ne, což je podivné. Ta navigace je ostatními uživateli chválená, tak buď mám jen smůlu, nebo něco dělám blbě nebo kecaj.
strom

Příspěvekod kolega » 28 srp 2013 07:44

strom píše:GLONASS Xaiomi umí. Nachází mí to kolem 15 satelitů. Jen jednou se to chytí, jindy ne, což je podivné. Ta navigace je ostatními uživateli chválená, tak buď mám jen smůlu, nebo něco dělám blbě nebo kecaj.

Jo s tím jsem se setkal kdysi u Wave, mě v kanclu hledal polohu i minutu a známý se stejným Wave, co ke mě přišel na rady, tak jeho Wave našel polohu po několika sec. Asi mívají ty GPS moduly i různou citlivost a tehdy jsem měl tu smůlu zase já. Ale dá se to snad reklamovat, ne? .... A zkoušíš GPS venku na volném prostranství? Uvnitř budov bude GPS značně ovlivněné jednak rušením, ale i hodně oslabené stíněním zdí a dalších konstrukcí.
kolega

PředchozíDalší

Zpět na Panasonicem