Jaryne: Ona ta včerejší stromova reakce (13:50) je i na múj příspěvek, kterým jsem reagoval na článek odkazovaný tebou o neopravitelnosti a údajně plánované době životnosti dnešních výrobků. Já ho napsal, ale pak smazal a zrovna asi v okamžiku, kdy strom na něj sepisoval tu reakci, jenže on je tu jako "skrytý" a já tudíž netušil, že je právě přihlášený, tak si za to tak trochu může sám

.
V podstatě jsem tam psal, že s tou tézí toho vedoucího moc nesouhlasím, že to je vše fakt o penězích a v rámci konkurenčního boje při současném zachování ziskovosti se výrobci snaží šetřit na materiálech, kvalitě použitých komponent i pracnosti. Máme tak na trhu výrobky lacine a drahé, ale také spolehlivé a šmejdy. Při tom se nevylučuje láce a spolehlivost, ale bohužel ani drahota a šmejd. Je to na nás, abychom si vybrali to kvalitní pečlivým výběrem podobně, jak tu (nebo snad ještě na starém fóru?) líčil právě strom v případě výběru LCD TV.
Dokumentoval jsem to třeba na mém prvním 17" LCD ViewSonic, které už 12 rokem funguje bez jediné opravy, dnes místnímu kronikáři, pak celá řada DF, které jsem postupně prodával, tak všechny ještě fungují, včetně mého prvního DF Olympus C740UZ z roku 2003(?).
Ale jsou i ty šmejdy, a jde o to proč jsou a jak vznikají. To jsem dokumentoval svou asi 5 let starou osobní zkušeností z oprav celé jedné várky 19" LCD monitorů od LG, pro jednu místní IT firmu. Ty monitory měly jednu společnou vadu, která se projevila spolehlivě až po skončení 2 leté záruky

. Šlo o to, že všechny použité elektrolity (cca 5 ks) v pulzním zdroji monitoru byly vyfouklé a většinou neměly jmenovitou kapacitu. Problém byl v jejich nevhodnosti pro pulzní provoz, díky pulznímu provozu se zahřívaly a tím vzniklé plyny musely časem ven

. Vyměnil jsem je za jiné pro pulzní provoz a LCD dodnes fungují. A nyní vyvstává otázka, byl to šlendryján výrobce (zaměnil to za ty levnější kondenzátory omylem), nebo naopak záměr, pro snížení výrobních nákladů, nebo už konstrukční pochybení konstrukce? A když k tomu přidáme lajdáctví a nepečlivost při výrobě, ať už to vzniklo u nás, nebo v okolních montážních provinciích

, máme tu podstatu šmejdů, které možno u nás zakoupit, ale asi v celé EU, když si člověk nedá pozor.
Ještě k tomu Jaklovi - myslím, že to bude důstojný nástupce Klause, pokud ho lidé zvolí

Na hradě se totiž za Klause sešla opravdu "poradcovská elita", jaká se jen tak nevidí a za kterou by se jinde
museli velmi stydět. Stačí se občas podívat do poradcovských blogů, co ti mudrcové píší,
třeba dneska Hájek. ... Naproti tomu třeba
článek doktora Hnízdila, člověka evidentně oplývajícím zdravým rozumem, to je balzám na nervy. To by byl poradce prezidenta !!!, takovými lidmi, kdyby se hradní pán obklopil, jistě by pak neměl takový image, jaký má nyní.