Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Re: Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Příspěvekod strom » 18 říj 2012 10:18

kolego, Jaryne, těch 1100 až 1200 px je myslím tak akorát. (n)

Tyhle ty fantastické objevy moc nevnímám. Onehdá běžel na ČT2 nějaký pořad o pyramidách, tak jsem si myslel, že se něco dozvim, a oni z toho udělali snůšku něčích fantazií a blábolů o vesmírných energiích, vysílačích, přijímačích apod. Pokud bych měl čas na fantazírování, věnoval bych ho úplně něčemu jinému. :mrgreen:
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod Jaryn » 18 říj 2012 11:24

Hoši, nejdůležitější je přece sledovanost a peníze.
http://www.novinky.cz/ekonomika/281959- ... robce.html
A co naše milovaná cvakátka ? :cry: :roll:
Život je boj, boj, který je předem prohraný. Přesto musíme stále bojovat.
Jaryn

Příspěvekod strom » 18 říj 2012 12:50

No, ona hlavně dnes už je taková konkurence, co se týká běžných masově prodávaných spotřebičů, že pokud nemá někdo významnou konkurenční výhodu (např. udržovanou četnými žalobami na konkurenci), tak odlišnosti v cenách nebývají už tolik zapříčiněné horší racionalizací výroby anebo že by si někdo dovolil "nacenit" svou značku o moc dráž než ostatní. Dle mě u běžných spotřebičů, a to souhlasím s kolegou, je dnes hlavním důvodem jiné ceny podobného spotřebiče zejména kvalita zpracování a použité materiály či kvalita pracovníků a standard kvality při výrobě a výstupní kontrole. Dnes se rozhodně nevyplatí nakupovat to nejlevnější, a to ani od zaběhnutých značek.

kolego, právě s tou televizí pro rodiče jsem se o tomto přesvědčil. Byl to LCD od LG (koupený v Alze), v úhlopříčce 42" za 12 500 Kč, což byla cena tak o 2 tis. Kč nižší než třeba za Panasonic. Ta LG byla v recenzích co se týká obrazu vcelku chválená, sám jsem jí také omrknul, pro daný účel ušla, tak jsem jí pro rodiče vzal. Ale až doma při důkladném prozkoumání jsem zjistil, že mechanické zpracování té TV je dost odfláklé (mimochodem smontována byla v Polsku). Jednak byl mírně zkroucený rám displeje, že to bylo i od oka pozorovatelné a potvrzené odrazem liniového světla nad kuchyňskou linkou. Pravděpodobně i díky tomu byl v tom rohu výraznější clouding. Krycí plech na zadní straně TV byl trochu obochuchaný a poškrabaný v místě, kde měly být zaoblené rohy, jakoby si někdo pomáhal kladivem, aby mohl plech zapasovat. Uprostřed byl ten plech mírně vypouklý. No prostě při podrobnějším pohledu prasárna, sice ne nic až tak strašného, ale já jsem v tomto puntičkář a dle mě by nic takového ani nemělo opustit brány fabriky :!: Co je uvnitř TV za součástky, to nevím a doufám, že nás to brzy nepřekvapí. Každopádně po téhle zkušenosti si o to víc vážím třeba značky Panasonic, která je sice o něco dražší, ale třeba jen dílenské zpracování té mé Panasonic LCD TV je o dost lepší, přesné, vše vypadá perfektně, i odraz světla nad kuchyňskou linkou je dokonale rovný :mrgreen: , displej netrpí cloudingem. Kvalita zpracování souvisí asi i s tím, že moje LCD TV, byť v úhlopříčce 37", váží stejně jako ta LG v 42". :geek:

EDIT: Otázka je, zda by se "programovaná" životnost výrobcům vyplatila. Kdyby se mi tohle u nějaké značky stalo, po druhé už k ní nepůjdu. Leda by to tak museli dělat všichni :mrgreen:
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod Jaryn » 18 říj 2012 18:43

Strome, s těmi LG máš asi pravdu. Máme Philipse 37", dvě LG 32" a máti Sharp 32". Philips má perfekně homogenní podsvícení. Alespoň oproti těm LG. Ty jsem dolaďoval na zadní straně rámu šrouby. Čmouhing se měnil podle toho, jak jsou šrouby dotaženy. Plastový rám totiž deformuje LCD panel. Problém je ale v tom, že se ten plast kroutí v závislosti na teplotě. Takže v komnatě, kde přebývám jen občas a v podstatě tam netopím, bych musel rám dolaďovat podle teploty. Včíl je tam kolem 15°C, v létě i ke 30°C. :cry: :twisted:

V EU mají opravdu velké starosti. To nás určitě ochrání před krizí :mrgreen:
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/cesi-br ... ocima.html
Obrázek
Jaryn

Příspěvekod kolega » 19 říj 2012 05:22

Jaryne: Ona ta včerejší stromova reakce (13:50) je i na múj příspěvek, kterým jsem reagoval na článek odkazovaný tebou o neopravitelnosti a údajně plánované době životnosti dnešních výrobků. Já ho napsal, ale pak smazal a zrovna asi v okamžiku, kdy strom na něj sepisoval tu reakci, jenže on je tu jako "skrytý" a já tudíž netušil, že je právě přihlášený, tak si za to tak trochu může sám :D .

V podstatě jsem tam psal, že s tou tézí toho vedoucího moc nesouhlasím, že to je vše fakt o penězích a v rámci konkurenčního boje při současném zachování ziskovosti se výrobci snaží šetřit na materiálech, kvalitě použitých komponent i pracnosti. Máme tak na trhu výrobky lacine a drahé, ale také spolehlivé a šmejdy. Při tom se nevylučuje láce a spolehlivost, ale bohužel ani drahota a šmejd. Je to na nás, abychom si vybrali to kvalitní pečlivým výběrem podobně, jak tu (nebo snad ještě na starém fóru?) líčil právě strom v případě výběru LCD TV.

Dokumentoval jsem to třeba na mém prvním 17" LCD ViewSonic, které už 12 rokem funguje bez jediné opravy, dnes místnímu kronikáři, pak celá řada DF, které jsem postupně prodával, tak všechny ještě fungují, včetně mého prvního DF Olympus C740UZ z roku 2003(?).
Ale jsou i ty šmejdy, a jde o to proč jsou a jak vznikají. To jsem dokumentoval svou asi 5 let starou osobní zkušeností z oprav celé jedné várky 19" LCD monitorů od LG, pro jednu místní IT firmu. Ty monitory měly jednu společnou vadu, která se projevila spolehlivě až po skončení 2 leté záruky :D. Šlo o to, že všechny použité elektrolity (cca 5 ks) v pulzním zdroji monitoru byly vyfouklé a většinou neměly jmenovitou kapacitu. Problém byl v jejich nevhodnosti pro pulzní provoz, díky pulznímu provozu se zahřívaly a tím vzniklé plyny musely časem ven :mrgreen:. Vyměnil jsem je za jiné pro pulzní provoz a LCD dodnes fungují. A nyní vyvstává otázka, byl to šlendryján výrobce (zaměnil to za ty levnější kondenzátory omylem), nebo naopak záměr, pro snížení výrobních nákladů, nebo už konstrukční pochybení konstrukce? A když k tomu přidáme lajdáctví a nepečlivost při výrobě, ať už to vzniklo u nás, nebo v okolních montážních provinciích :mrgreen: , máme tu podstatu šmejdů, které možno u nás zakoupit, ale asi v celé EU, když si člověk nedá pozor.

Ještě k tomu Jaklovi - myslím, že to bude důstojný nástupce Klause, pokud ho lidé zvolí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Na hradě se totiž za Klause sešla opravdu "poradcovská elita", jaká se jen tak nevidí a za kterou by se jinde museli velmi stydět. Stačí se občas podívat do poradcovských blogů, co ti mudrcové píší, třeba dneska Hájek. ... Naproti tomu třeba článek doktora Hnízdila, člověka evidentně oplývajícím zdravým rozumem, to je balzám na nervy. To by byl poradce prezidenta !!!, takovými lidmi, kdyby se hradní pán obklopil, jistě by pak neměl takový image, jaký má nyní.
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod Jaryn » 19 říj 2012 08:23

http://www.zvedavec.org/komentare/2012/ ... otrave.htm
Musím valit na nějaký den do terénu.
Kolego, jistě, vyšší cena nemusí znamenat automatic vyšší kvalitu a naopak. A třeba Canon alespoň u UZ se už z cen vyléčil.
Jaryn

Příspěvekod strom » 19 říj 2012 09:26

Jaryne, tak koukám, že LG má v polských fabrikách nastaveny standardy kvality na vysoké úrovni (n) Asi se už budu této značce raději vyhýbat.
Ale asi je LG o něco lepší než Samsung. Snaha o supertenké displeje je sice fajn, ale ten rám držící displej musí být v prvé řadě dostatečně nepoddajný. Nedávno jsem okukoval druhou supertenkou vlajkovou loď LCD Samsungu ES7000 (jen v úhlopříčce 40" stojí 26k Kč) a třeba podsvícení prosvěcovalo ve flekách dosti viditelně i v osvětleném obchodě, což jsem vzhledem k ceně tedy zíral. Ostatně v recenzích si na výrazný clouding u Samsungu stěžují obecně.
U těch LCD TV je to ošidné v tom, že vůbec nemusí znamenat, že TOP modely mají lepší obraz než ty levné. Drahé modely se většinou odlišují zejména výkonější elektronikou kvůli vylepšení plynulosti pohybu (zejména kvůli aktivnímu 3D) a případně lepšímu upscalingu SD vysílání. Mezi barevným podáním a kontrastem v rámci jednoho typu technologie LCD panelu takový rozdíl není, ať je to třeba IPS v TV za 15k Kč nebo 40 k Kč. Právě mnou chválenému Panasonicu se jeho letošní TOP LCD modely asi zrovna nepovedly, jelikož podle recenzí kontrast IPS panelů je nižší a barevná odchylka (po vyladění) je vyšší než u mého loňského modelu. :?: Navíc bych si asi nekoupil LCD za 50 k Kč s IPS panelem s kontrastem 800:1, ale to už je věc jiná... I Samsung dle recenzí měl dle zmíněných parametrů lepší loňské LCD TV než ty letošní. Možná je to výsledek obecného trendu snižování cen TV rok od roku a skutečně není kde racionalizovat vyjma použití horších součástek. Kdo ví :?:

kolego, žádný tvůj smazaný příspěvek jsem nečetl, ale přesně jsem věděl, že ho napíšeš, tak jsem odpověděl předem :ugeek: :idea: :?: :mrgreen:
strom

Příspěvekod kolega » 19 říj 2012 09:39

strome tak to ti nevěřím, vždyť tam reaguješ na má slova v tom původně smazaném příspěvku. :mrgreen:

Ale abychom tu jenom nehanili firmu LG, takl musím také říci, že jsem měl kdysi doma 14" CRT televizku Goldstar (což je původní název korejské LG), kterou jsem zakoupil někdy na přelomu 80/90 let, ještě jako svobodný mládenec a navíc z druhé ruky. Ta Tv sloužila jak mě, tak v počátcích našeho manželství, než jsme zakoupili větší SONY. Pak se malá TV Goldstar přemístila do kuchyně/jídelny, kde sloužila až do digitalizace TV vysílání. Tehdy jsem ji zanechal (ale ještě stále funkční) na recyklaci v prodejně, kde jsem koupil 19" LCD televizku do kuchyně už s DVB-T. Tak že ta firma uměla dělat kvalitní věci, ale .....
kolega

Příspěvekod strom » 19 říj 2012 10:53

kolego, tak si nevěř :roll: :mrgreen:

Po odleskách přihodím něco na téma hlůbka ostrosti u UZ kompaktů (v příloze FZ30, ZOO Chomutov). Nic moc a lepší už to asi nebude :)
Blbý je, že za menší hlůbku ostrosti by si musel člověk několikanásobně připlatit. V otázce převahy přidané hodnoty vzhledem k výši investice je třeba přidat poměrně vysoké osobní nadšení a zaujetí, aby výhodnost investice vyšla "kladně".
Přílohy
P1040611res.jpg
P1040611res.jpg (516.43 KiB) Zobrazeno 11397 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 88.8 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/3.7
ISO: 80
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-FZ30
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -33/100 EV
Metering mode: Pattern
strom

Příspěvekod strom » 21 říj 2012 09:56

Vyštrachal jsem něco z archivu pro Budějčáky....
Přílohy
P1010880res.jpg
P1010880res.jpg (425.42 KiB) Zobrazeno 11358 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.4 mm
Čas expozice: 1/320 sec.
Clona: F/5
Exposure bias: -33/100 EV
P1010882res.jpg
P1010882res.jpg (520.27 KiB) Zobrazeno 11358 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.4 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/5
Exposure bias: 0 EV
strom

Příspěvekod kolega » 21 říj 2012 11:17

Taky jsem něco vyštrachal, ale přímo z paměťovky foťáku. Je opět krásný podzimní den, jakých už mnoho nebude:
Přílohy
LN121139.jpg
Prozářený javor
LN121139.jpg (1.04 MiB) Zobrazeno 11351 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/8
ISO: 200
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Exposure bias: -3/10 EV
LN121168.jpg
Zlátnoucí břízky
LN121168.jpg (601.46 KiB) Zobrazeno 11352 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/8
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Exposure bias: -10/10 EV
Naposledy upravil kolega dne 22 říj 2012 06:40, celkově upraveno 1
kolega

Příspěvekod Jaryn » 21 říj 2012 13:09

Strome, nejsu sice Bedějčák, ale ta stavba je stavba nákupního centra s autobusovým nádražím na střeše, parkováním osobáků v suterénu. Je to naproti Grandu (roh vpravo) a hlavního nádraží (za tvými zády). Na dalším fotu je Malše, dříve Imperial, nyní KB. v proluce Grnd - KB tržiště a vzadu parkoviště, před Grandem zastávka trolejbusů. Dříve zde jezdily tramvaje. Linky neznám, chodím do centra po Lanovce pěšky, je to kůsek. Aj na Čérnů věž sem kdysik vylézl, abych z ní cvakál.
Jaryn

Příspěvekod strom » 21 říj 2012 18:48

kolego, pěkné fotky, ty já můžu. Zvlášť tu pvní (n)

Jaryne, tak tomu říkám znalosti z vlastivědy (n) Do Budějc jsem chodil na střední. Je to velmi pěkné město, v podstatě taková vesnice, byť obehnaná paneláky.

Ač v Praze, stále fandím budějckým hokejistům.
Přílohy
P1030278res.jpg
P1030278res.jpg (344.92 KiB) Zobrazeno 11327 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 4.6 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/2.8
Whitebalance: Manuálně
Model: DMC-FX01
Expoziční program: Normal program
strom

Příspěvekod strom » 22 říj 2012 09:31

Přihodím ještě galerie Nikonu P7700 a Canonu G15.

http://www.dcresource.com/reviews/nikon ... ew/gallery
http://www.dcresource.com/reviews/canon ... ew/gallery

Nikon má větší rozsah zoomu, o něco horší světelnost, ale fotky vypadají o poznání lépe než z Canonu. (n) Fota z Canonu jsou tak divně zpracované, že nevypadají ani o moc líp než z FZ200. Canon naopak zvládá bravurně vysoké ISO. (n)
Zdá se, že kvalitní kompaktní fotoaparáty jen tak nezaniknou, jak to před nedávnou dobou s nástupem fotomobilů a mikro 4/3 skoro vypadalo.
strom

Příspěvekod kolega » 22 říj 2012 17:14

Jaryne, jak to v tom Olomouci mají postavené, už zas tam dneska padají zdi do ulice? Tentokrát naštěsí bez obětí.
kolega

Příspěvekod Jaryn » 22 říj 2012 17:25

Strome, v Budějcích jsem byl jen párkrát, a to někdy před léty. Jinak je to docela pěkné město, Ty paneláky neznám. Jo, kdysi jsem byl ještě na Hosíně v hangáru.

Pár fotek z víkendu a z jedné z mých "konspiračních" cimer, kde občas přebývám s STB a CRT OVP. :mrgreen:

Nestačím se divit, na co jsou už automaty :mrgreen: A pro jistotu je tam napsáno, že hotovost je denně vybírána. :?: :mrgreen: Zatím se ještě nikdo asi přesvědčit nechtěl, ale kdo ví ?

No a i na opuštěná zvířátka je myšleno. :roll: Dokonce i na tykadla. A také si lze zavzpomínat na "věčné časy a nikdy jinak".
Přílohy
P1160437.jpg
P1160437.jpg (403.32 KiB) Zobrazeno 11291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 10.5 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/4
Model: DMC-FZ150
P1160454.jpg
P1160454.jpg (185.33 KiB) Zobrazeno 11291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 7.1 mm
Použití blesku: Flash fired, compulsory flash mode
P1160475.jpg
P1160475.jpg (132.71 KiB) Zobrazeno 11291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 11.6 mm
Čas expozice: 1/15 sec.
Clona: F/3.3
P1160496.jpg
P1160496.jpg (238.66 KiB) Zobrazeno 11291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 6.3 mm
Čas expozice: 1/2000 sec.
Clona: F/4.5
P1160511.jpg
P1160511.jpg (146.72 KiB) Zobrazeno 11291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 6.2 mm
Čas expozice: 1/2000 sec.
Clona: F/4.5
P1160517.jpg
P1160517.jpg (225.62 KiB) Zobrazeno 11291 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 108 mm
Clona: F/5.2
Jaryn

Příspěvekod Jaryn » 22 říj 2012 19:45

Právě bylo v televizi. V pátek jsem kolem toho domu šel do nedaleké Billy nakoupit. Právě místem, kam se římsa zřítila. Dnes dopoledne jsem jel kolem dvakrát tramvají č. 4 a koukal právě na tu římsu. Možná ten pád byl zaviněn mým pohledem. Kdybych dnes nejel odpoledne domů, tak bych odpoledne asi opět šel do Billy nakoupit právě kolem toho domu. Možná jsem to mohl mít za sebeou. :roll: :cry: Ale někteří měli opravdu kliku - viz diskuze pod články.
Docela mě z toho rozbolela hlava.
http://olomoucky.denik.cz/nehody/z-poli ... 21022.html
Obrázek

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region ... 21022.html
Přílohy
P1070592.jpg
P1070592.jpg (188.95 KiB) Zobrazeno 11279 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.8 mm
ISO: 100
P1070594.jpg
P1070594.jpg (179.71 KiB) Zobrazeno 11279 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.8 mm
ISO: 100
Jaryn

Příspěvekod kolega » 23 říj 2012 05:14

Tak to se ti vůbec nedivím, že Tě z toho včera bolela hlava, když si to člověk uvědomí .... to je fakt drsný a je ohromný štěstí, že pod tím (nebo v blízkosti) v tu chvíli nikdo nešel. Divný ale je, že už to je několikátý případ (letos) právě v Olomouci ... že by nějaká lajdácká práce stavitelů, zřejmě ještě z dob totality, nebo spíš zanedbaná údržba (zatékání a pod.) těch domů ?
Takové pády zdí tady ani nepamatuju. Snad jen jednou, někdy v 90. letech se tu na jedné budově domu (dole s obchodem) budoval půdní byt a tehdy čerstvě vystavěná štítová zeď díky větrnému poryvu spadla právě ráno, když šli kolem lidi do práce. Nikomu se nic nestalo, protože dům stojí dál od chodníku, ale odnesly to auta, parkující vedle domu (y) .
Vzpomínám si ale, že před lety jsem měl podobné stěstí, to bylo snad ještě dířve, někdy v 80. letech brzo na jaře, kdy jsem kráčel po chodníku zdejší hlavní ulice (Kamenice), lemované honosnými cca 3 patrovými domy (samozřejmě s obchody) a za mnou najednou obrovská řacha, až jsem poskočil. No snad ani né metr za mnou dopadl na chodník obrovský kus ledu ze střechy (nebo římsy). Na chodníku se rozbil a rozlítnul se na mnoho kousků. S lidmi, kteří právě procházeli kolem, jsme na sebe dobu jen nechápavě civěli. Kdybych šel jen o necelou vteřinu pomaleji, tak ....... Tehdy jsem byl ale ještě mladík a taková věc mě vůbec nerozházela, to dnes by bylo i na infarkt !!
Přílohy
Rimsa.jpg
Další pád zdiva v Olomouci
Rimsa.jpg (698.51 KiB) Zobrazeno 11264 krát
kolega

Příspěvekod Jaryn » 23 říj 2012 09:12

Kolego, když vidím, jak nám "revitalizují" panelák, tak se vůbec nedivím, že ta římsa spadla. Z některých fot je i zřejmé, proč asi spadla. Jednak nebyla ukotvena do zdiva. Kupodivu tam vydržela od roku 1927. Ale asi hlavní problém byl, že tam zatékalo a mráz to jaksi roztrhal. Pak asi přišli umělci, kteří to kolem oplechovali, aniž by se podívali, v jakém stavu to je.
http://zpravy.idnes.cz/v-olomouci-se-ut ... zpravy_kol
V našem paneláku třeba klidně lepí zateplení na odpadávající obložení soklů. Prý to nevadí. No, hlavně že někteří vyskakovali, že to chce firmu, která jaksi udělá vše. U sousedních domů sokly odsekali. Zato nám hodně dopředu hermeticky přelepili okna až po parapety, takže v bytě jsme takřka bez vzduchu. Upozornili jsme na to, a zdůraznili, že se jaksi vaří na plynu, že to jaksi není bezpečné. Prý je to v pořádku. Že to je kvůli tomu, aby nezastříkali okna barvou. Tak nevím, zda tu barvu budou stříkat ? :mrgreen: Na paneláku o 24 bytech pracuje max osm dělníků, z toho polovina brigádníků. Takže severní strana je udělána jinak než strana jižní. Kolik co stojí, nám ze samosprávy odmítají říci. Prý neví. Mysleli jsme, že hned po zalepení oken budou patlat stěny. Na ty se však asi chystají až koncem týdne. Pak ale bude škaredě, takže z toho nejspíš opět sejde a byty zůstanou prakticky hermeticky utěsněny. Už jsem musel fólii od spoda odlepit a udělat větrací průduchy. Přilepeny jsou opravdu velmi důsledně a opravdu takřka hermeticky i odspoda. U jiných domů fólie vůbec nedávali. Tupé ovce v domě to budou nejspíš brát, že je firma velmi důsledná a naprosto dokonalá. Když bylo krásně, tak si udělali volný pátek a pečlivě dodržovali konec pracovní doby. No a tak nějak se dnes fušuje skoro všechno, takže se nesmíme divit, že i po rekonstrukcích jsou takové průsery. Navrch dají pěknou omítku, aby to nějaký rok vypadalo, ale ty zásadní problémy nikdo neřeší.

Na tu římsu jsem včera dopoledne koukal a obdivoval její odvážné řešení. Netušil jsem, že není ukotvená a že je asi mrazem v patě polorozpadlá. Také jsem si všimnul zřejmě statiků, jak koukají dalekohledem na věž Svatého Mořice, který je nějakých sto metrů dál, a něco zapisují do deníčku.
Přílohy
P1160091.jpg
P1160091.jpg (204.77 KiB) Zobrazeno 11244 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 11 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/3.3
P1160090.jpg
P1160090.jpg (179.85 KiB) Zobrazeno 11244 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 15.5 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/3.4
Jaryn

Příspěvekod strom » 23 říj 2012 16:49

Jaryne, ono tohle je všechno způsobeno taky tím, že lidi vlastně neví, co chtějí. Všichni chtějí nakupovat levné potraviny, ale už si nepřipouští, že jsou to hnusy, na které pak nadávají a které s původními přírodními surovinami už nemají mnoho společného. Všichni chtějí nejlevnější řemeslníky, ale jaksi odmítají předpokládat, že to budou lempli nebo chybující bez zkušeností. Krom toho nízká cena výrobků či služeb, kterou chtějí všichni, souvisí třeba i s tím, že někdo v rámci racionalizace přijde o práci, což ale taky nikdo nechce. A programátory asi všichni být nemohou. V Číně je asi práce dost, ale tam je třeba zaměstnat děcka, abychom si mohli kůpit levnější ajfoun.

Když jsem dělával před pár lety ještě v projekci, taky nás tam byla většina brigádníků. Na nějakou kontrolu jejich práce ale ti zkušení nemělimoc času a problémy se řešili až na stavbě. Tenkrát jako mlaďoch jsem byl rád, že mi byla svěřena hned od začátku zodpovědnost a pochavaloval jsem si plnohodnotnou práci. Jako šéf či majitel firmy bych si asi taky pochvaloval nízkých mzdových nákladů. Jako koncový uživatel bych se dnes poněkud obával brigádníků, pracovníků z východu apod. To, že si lidé mohou za svůj plat více dovolit je způsobeno nejen technickým pokrokem, ale i snížením kvality práce nebo materiálu. Jsem zvědav, zda se ten trenf bude více prohlubovat anebo si jednou někdo řekne, že je třeba to nějak změnit.
strom

PředchozíDalší

Zpět na Panasonicem