NEfotíme už (jen) s Panasonicem

Re: NEfotíme už (jen) s Panasonicem

Příspěvekod kolega » 17 zář 2012 06:51

Jaryne: No je to takové podivné nařízení, ale tu vyhlášku jsi špatně opsal :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: takhle je to správně:

Obrázek

Ta prohibice skončí až pádem vlády :mrgreen: . Čili pokud budeme chtít popíjet takový alkohol o letošním Silvestru, tak už snad ani nesmějí být u vesla, tito zarputilí demontážníci tohoto státu, kterážto skutečnost se znova potvrzuje i touto metylalkoholovou aférou. Kolik novinářu na tyto problémy s pančování alkoholu po léta upozorňovalo v článcích, TV reportážích a pod.? Ale žádná vláda na to nikdy nijak neragovala a to šlo o nemalé daňové úniky (že by v tom naši vykutálení politici také měli namočené prstíky?). To musejí umírat lidé, aby s tím něco někdo konečně udělal ?
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod Jaryn » 17 zář 2012 09:02

Kolego, tak to si Lidl pěkně odskáče, protože nabádá k odvolání vlády :mrgreen:
Život je boj, boj, který je předem prohraný. Přesto musíme stále bojovat.
Jaryn

Příspěvekod kolega » 17 zář 2012 20:18

Jaryne: Tak možná budu mít nakonec o původu té metanolové aféry i pravdu (n) . Tedy v tom, že to vše pochází právě z Polska. Dostal se mi dnes do ruky tento text:
Britské listy obdržely tuto informaci od jednoho dobře informovaného českého lihovarníka (který si nepřeje být jmenován) : Metanolová aféra je způsobena primárně polskou kapalinou do ostřikovačů. Čeští podloudní výrobci alkoholu ji totiž používají pro výrobu alkoholu. Přidáním chlornanu odbourají látky pro lidi nepříjemné a přidáním příchutí z toho udělají rádoby dobrý alkohol. Jenže Poláci nyní začali šetřit a do kapaliny do ostřikovačů začali potichu dávat metanol. Čeští podloudní výrobci alkoholu to nepoznají, protože svoje výrobky nepijí a průšvih je na světě. Ale zde nejde jen o tu vlastní otravu rádoby alkoholem. Ta je sice strašná a je to obrovský průšvih, ale hlavním problémem je to, že někdo (Poláci) dá metanol do kapaliny do ostřikovačů a neuvede to oficiálně do složení toho výrobku. .... Pokud by někdo nechal udělat rozbory kapalin dovážených z Polska do oblasti severní a východní Moravy, bylo by jasno hned. .

Pozn.: tohle je ale něco podobného, jak to bylo (je) v Polsku s přidáváním posypové soli do potravin, jenže tohle je s daleko horšími důsledky, ale bohužel jen díky našim nelegálním výrobcům alkoholu, tiše tolerovaným státem (y).
kolega

Příspěvekod Jaryn » 19 zář 2012 12:05

Jaryn

Příspěvekod kolega » 20 zář 2012 05:05

No Jaryne novinek je na Photokině v Kolíně nad Rýnem spousta, ale já teď chvilku vydžím s tím Olympusem, co mám :mrgreen: i když zrovna Olympus se na té výstavě zdánlivě moc nevycajchnoval (jen jeden dobrý nový objektiv 17/1,8, který bude stejně až po Novým roce a implementace střev z OM-D do těl lowendových PENů v podobě E-PL5 a E-PM2). Mě tedy zaujal třeba kompaktní FF od SONYho, nebo i profi FF bezzrcadlovku od SONYho, kteréžto naznačují, kam by se časem mohly ubírat i profi zrcadlovky - tzn. do věčných lovišť :mrgreen: . Ale kůpovat letos v tomto rangu určitě už nic nebudu, myslím si, že jsem letos nechal v tomto segmentu trhu už peněz dost ;) .
Naposledy upravil kolega dne 20 zář 2012 09:34, celkově upraveno 4
kolega

Příspěvekod kolega » 20 zář 2012 06:39

Hošani a co říkáte na tohle hybridní stvoření od SAMSUNGU? Podrobnější popis schopností tohoto výtvoru je tady.
kolega

Příspěvekod Jaryn » 21 zář 2012 07:54

Kolego, a co říkáš na toto ?
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/seniora ... klice.html
Ten má asi jiné starosti než my :cry:
Jaryn

Příspěvekod kolega » 21 zář 2012 08:54

Jaryne: to tedy jo a jistě není ani zdaleká sám, četl jsi tohle?. Toho k dokonané sebevzaždě dohnal náš "právní" stát. Ovšem pozadí mají oba tyto uvedené případy stejné - nezájem našich politiků o fungování státu, ale o vlastní kapsu a moc.

Plíží se potichu - podzim:
Přílohy
LN120659.jpg
LN120659.jpg (487.13 KiB) Zobrazeno 9694 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 75 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/9
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Pattern
kolega

Příspěvekod Jaryn » 23 zář 2012 07:54

Jaryn

Příspěvekod Jaryn » 13 říj 2012 19:49

Tak to tedy čumím :
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15807&p=6
ISO 25600 :o :P :!: (n)
Obrázek

A má EVF :!: (n)

http://www.digimanie.cz/art_doc-75F03B5 ... 876A9.html
Obrázek
A výklopný LCD (n)
Obrázek
http://forums.dpreview.com/forums/post/50034223

Moje první digitální cvakátko Olympus C700UZ
Obrázek
Naposledy upravil Jaryn dne 14 říj 2012 11:31, celkově upraveno 1
Jaryn

Příspěvekod kolega » 14 říj 2012 09:10

Jaryne, to se vůbec nedivím, že "čumíš" NEX-6 (představený na Photokině letos v září) je takový dodělek, který asi nahradí, (či doplní díru v produktové řadě SONY), poněkud předražený 24MPix model NEX-7. Ano NEX-6 je papírově téměř ideální přístroj, chybí snad jen širší sortiment nativních kvalitních světelných objektivů. Mě jenom těší, že mám snímač od SONY-ho v mém OM-D E-M5, díky čemuž svým DR i šumen strčí do kapsy většinu dnešních APS-C DSLR přístrojů, dokonce se může rovnat s některými FF DSLR !!! Postrádám u E-M5 jenom to Wifi, to by se mi šiklo. Uvidíme, jak v tomto porovnání DR a šumu, až bude možné, dopadne NEX-6 ..... SONY-ho AF kombinuje kontrastní a fázové ostření, což značně zrychlí, tedy v podstatě umožní akční kontinuální focení, také zpříjemní, díky zrychlení AF, použití původně DSLR objektivů (přes patřičnou redukci), které Olympus zatím nemá úplně 100% dořešené (ale údajně na tom pracuje), to mě ale nevadí, protože stará 4/3 skla už dávno nemám. Otázka ale je, jak se ten SONY NEX-6 + redukce + velký DSLR objektiv pak bude držet :shock:, ostatně i normální držení mi připadá takové dětské, ten grip - úchop mi připadá moc blízko objektivu, čímž vznikl prostor jen pro malé asijské prstíky. Co jsem si tak všimnul, tak je NEXu-6 vytýkána i docela malá výdrž na danou baterii. .... Tohle vše zase OM-D vyřešené má (n).
kolega

Příspěvekod Jaryn » 14 říj 2012 11:15

Kolego, ano, ergonomie se mi také moc nelíbí. Vlevo umístěný EVF mi ale celkem vyhovuje, měl jsem ho u Oly C700UZ. Dal se pohodlně zboku opřít o frňák :P Výdrž baterie by mohla být lepší, ale dá se nosit ještě jedna. Možná by šel zvětšit grip, který by mohla vyplnit baterie s větší výdrží. Tím by se zabily dvě mouchy jednou ranou. Třeba další varianta vychytá i tyto mouchy. Jinak je to opravdu zase krok kupředu, který ukazuje ostatním výrobcům, jakým směrem se mají ubírat. A jsem rád, že konečně přišli na to, že by měli naslouchat i obyčejným uživatelům a nepředhánět se v nesmyslných parametrech jako je rozlišení snímače, které málokdo využije. Pokud vůbec je využitelné třeba pro značný šum.
Jaryn

Příspěvekod kolega » 14 říj 2012 11:59

Jaryne jasně, ten hledáček v levém rohu je pro praváka jistě lepší, než uprostřed, zvláště pokud má navíc ještě velký nos. Také jsem měl jako první digitál DF podobného designu (Olympus C740UZ), viz. příloha. Pokud je ale hledáček uprostřed nad objektivem, tak to neomezuje fotografovi preference, či jeho hendikep a navíc bývá vě většině případů předsazen, aby ten nosík nepřekážel :D. Ale pro mě, jako praváka by se podobné tělíčko s hledáčkem v levém rohu také líbilo víc. Proslýchá se dokonce, že další v řadě PENů, tedy zřejmě E-P5 bude už takový hledáček mít. Tak uvidíme, pokud bude mít i wifinu, tak možná ......
Přílohy
c750uz-frontback.jpg
c750uz-frontback.jpg (69.96 KiB) Zobrazeno 9600 krát
kolega

Příspěvekod Jaryn » 14 říj 2012 14:04

Kolego, a co spoušť ? Ta je přece vždy na pravé straně, takže levák si může ... :cry: Nevím o faťácích pro leváky. Takže přiloží-li hledáček k levému či pravému oku bude asi fuk. To s leváctvím přece nemá nic společného. Leda že by chtěl fotit Žižka z Trocnova.
Obrázek
Ale ani jemu by to nevadilo, protože na pravé oko viděl. Spíš by měl výhodu v tom, že by nemusel přimhuřovat levé oko :mrgreen: Problém mohou mít ti, kteří nevidí na pravé oko.
Jaryn

Příspěvekod kolega » 14 říj 2012 17:21

Jaryne máš pravdu to jsem to nějak poplet. Leváci mají s DF smůlu a musí asi prostě přispůsobit. Pro nás praváky se zdravým pravým okem je ale takhle umístěný hledáček asi výborný. i když si to vlastně už nepamatuju, jestli to bylo lepší, nebo ne v porovnání s umístěním ve středu objektivu. Měl jsem po C740UZ sice ještě FZ-20, která je na tom stejně, ale potom FZ-50 a dál už jenom DF s hledáčkem jako OM-D uprostřed. Přidám jeden dnešní, podzimě barevný, podvečerní:
Přílohy
LN120990.jpg
LN120990.jpg (609 KiB) Zobrazeno 9583 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 75 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Pattern
kolega

Příspěvekod Jaryn » 14 říj 2012 18:02

Kolego, to se občas stává :P
Pěkný podzimní snímek (n)
Jaryn

Příspěvekod strom » 14 říj 2012 22:37

Hoši, já jsem levák 8-) Ale fotit nebo ovládat myš je něco jiného než psát tužkou, což se člověk učí od mala. Nedovedu si představit, že bych bral foťák nebo myš do levé ruky. Naopak třeba nůžky beru do levé.

Pamatuju, když Panasonic přesunul hledáček zleva do středu a všichni to kvitovali. Lidem to asi spíš nesedělo než vyhovovalo. Nevím...

kolego, co říkáš na ty 2 Panasonic objektívy 12-35/2,8 a 35-100/2,8? Kůpíš?
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod kolega » 15 říj 2012 05:00

strome, ty tebou jmenovaná skla jsou asi snem každého uživatele mFT systému, ale né mým ;). Obě jsou velice povedená a s konstantní světelností F2,8. Jsou vlastně takovým eqivalentem k původním "legendárním" Olympusím TOP sklům systému FT, Zuiko 14-35mm/F2 a 35-100mm/F2. Tyto od Panasonicu mají ale o 1EV horší světelnost, což je na FT snímači docela znát (z hlediska HO), ale zase mnohem příznivější rozměry a hmotnost (prostě něco za něco, fyzika se zde nijak ukecat nedá). Jinak mají vše ze svých starších vzorů, tedy tu konstantní světelnost, skvělou kresbu, rychlé AF a také povětrnostní odolnost. Ale bohužel ani cenou moc nezaostávají :D , PL 12-35 stojí 30kKč a 35-100 bude s cenou ještě výš, kolem 35kKč.
Mě tohle, jak jsem předeslal, ale nechává chladným. Orientuju se spíš na pevný skla, který jsou ještě menší a opticky ještě lepší, než zoomy a také světelnější .. i když jim chybí ta povětrnostní odolnost (12mm/2, 25mm/1,4, 45mm/1,8, 75mm/1,8). Ze zoomu používám (i když jenom občas) záklaďák 12-50mm, pro jeho univerzálnost (umí i makro 1:2) a telátko PL 100-300mm, které zatím nemá v pevných AF sklech pro mFT žádnou alternativu. ... Tedy abych odpověděl na Tvou otázku: Nekůpím
kolega

Příspěvekod strom » 15 říj 2012 08:51

kolego, libůstku v pevných sklech samozřejmě chápu, ale do toho já bych momentálně nešel, ani kdybych na to měl volné zdroje anebo měl vůbec čas na nějaké kloudné focení. :) Možná až v tvém věku by mě s tím možná bavilo si hrát. I když si myslím, že tě ta pevná skla leckdy mohou trochu limitovat v kompozici.
Přesně kvůli potřebě šroubovat a měnit jsem zanevřel na FZ30, kterou jsem si sice pořídil kvůli rozšíření zoomu, protože předchozí kompakt s tehdy klasickým rozsahem 35-105mm eq. bez stabilizátoru mi nestačil, ale nakonec jsem si oblíbil focení krajinek, kvůli kterým jsem pořídil širokoúhlou předsádku, kterou jsem měl většinou s mezivloženým polarizákem neustále našroubovanou. Optická kvalita s tím mezivloženým polarizákem sice byla o dost horší, ale budiž. Alespoň kompozičně jsem dosáhl toho, co jsem chtěl. Každá změna ohniska vyžadovala odšroubování předsádky nebo i polarizáku, což mě z počátku možná i bavilo, že jsem mohl novou techniku často osahávat :D, ale postupem času se z toho stalo otravné zlo. Pak už jsem s sebou ven brával pouze FX01, kterou jsem pořídil jako doplňkový kapesní zápisníček, u které mi ale znovu začal vadit malý rozsah zoomu (28-102mm eq.) a nakonec vše vyvrcholilo koupí pro mě ideální TZ7, ke které nemám výhrad. Jediné, co by člověk uvítal vždycky, je lepší světelnost, takže kdyby někdo vytasil kvalitní kapesní cvakátko s objektívkem 25 - 300mm eq. se světelností dejme tomu F2,0 - F5, tak bych po něm s radostí sáhnul.
Cvakátko na výměnné objektívky mě momentálně vůbec neláká. Když jdeme s malou na procházku, už toho s sebou i tak táhneme dost a další baťoh speciálně na foto výbavu si ani nedokážu představit. :mrgreen:
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod kolega » 15 říj 2012 09:42

Strome, jasně chápu Tě. Ale až si jednou oblíbíš kreativitu (a kvalitu optiky) pevných světelných objektivů ( to co pokládáš u kompaktu za světelný objektiv sice umožní fotit za horšího světla, ale na nějaké malé HO to stále není, viz naše nedávná diskuze na toto téma.), tak také lehce zjistíš, že ti stačí s sebou nosit tak 2-3 skla, které ale díky své velikosti zaberou méně místa, než třeba ty dva výše zmíněné světelné zoomy. Kompozici sice pak musíš trochu dohánět „nožním zoomem“, ale zase s kvalitativně lepším výsledkem a většími možnostmi ve zdůraznění motivu snímku (HO) . Také je tu stále možnost použít ořez, díky poměrně velkému rozlišení.
Já si nyní oblíbil 12/2 (na ty krajinky) a 75/1,8 na menší detaily a delší záběry (k tomu někdy beru i záklaďák 12-50), Kenko mezikroužky na makra a ND filtry. A ještě je místo třeba na tu 45/1,8, nebo 25/1,4. No a je toho taková malá brašnička na rameno. Když jsem kdysi brával FZ-50 a k ní předsádky apod., tak to nebylo menší, ani snad lehčí.
Ty máš nyní krásnou a hlavně jedinečnou a neopakovatelnou možnost dokumentovat růst Vaší(ch) ratolesti a děláš to tak jak to deláš. Možná si po letech, až budete na ty obrázky společně koukat uvědomíš, že to mohlo být jinak, třeba lépe. Já tehdy jinou možnost neměl (nebo jsem o ní nevěděl) a máme tyto okamžiky zaznamenány pouhým kinofilmovým automatem. Dnes, když už mám v tomto jiné možnosti, už tuhle šanci nemám, takto potomky fotit, jsou už téměř dospělí.
kolega

PředchozíDalší

Zpět na Panasonicem