kolego, libůstku v pevných sklech samozřejmě chápu, ale do toho já bych momentálně nešel, ani kdybych na to měl volné zdroje anebo měl vůbec čas na nějaké kloudné focení.

Možná až v tvém věku by mě s tím možná bavilo si hrát. I když si myslím, že tě ta pevná skla leckdy mohou trochu limitovat v kompozici.
Přesně kvůli potřebě šroubovat a měnit jsem zanevřel na FZ30, kterou jsem si sice pořídil kvůli rozšíření zoomu, protože předchozí kompakt s tehdy klasickým rozsahem 35-105mm eq. bez stabilizátoru mi nestačil, ale nakonec jsem si oblíbil focení krajinek, kvůli kterým jsem pořídil širokoúhlou předsádku, kterou jsem měl většinou s mezivloženým polarizákem neustále našroubovanou. Optická kvalita s tím mezivloženým polarizákem sice byla o dost horší, ale budiž. Alespoň kompozičně jsem dosáhl toho, co jsem chtěl. Každá změna ohniska vyžadovala odšroubování předsádky nebo i polarizáku, což mě z počátku možná i bavilo, že jsem mohl novou techniku často osahávat

, ale postupem času se z toho stalo otravné zlo. Pak už jsem s sebou ven brával pouze FX01, kterou jsem pořídil jako doplňkový kapesní zápisníček, u které mi ale znovu začal vadit malý rozsah zoomu (28-102mm eq.) a nakonec vše vyvrcholilo koupí pro mě ideální TZ7, ke které nemám výhrad. Jediné, co by člověk uvítal vždycky, je lepší světelnost, takže kdyby někdo vytasil kvalitní kapesní cvakátko s objektívkem 25 - 300mm eq. se světelností dejme tomu F2,0 - F5, tak bych po něm s radostí sáhnul.
Cvakátko na výměnné objektívky mě momentálně vůbec neláká. Když jdeme s malou na procházku, už toho s sebou i tak táhneme dost a další baťoh speciálně na foto výbavu si ani nedokážu představit.