Tož jsem objevil trochu schované další fotky z FZ200, tentokrát vyfocené již "normálně" a vypadá to lépe, i když stále chybí nejkratší ohnisko a trochu otestovat výstupy na plnou díru. Navíc koukám na jiném displeji, než jsem zvyklý, takže zítra budu mít lepší názor. Je to s verzí firmware 0.3 (ty předešlé byly s 0.2) a pořád se mi zdá, že se pracuje na šumu a proto možná Panasonic nechce fota zveřejňovat. Bál jsem se objektivu, ale ten tak zle nakonec nevypadá. Ale ještě je dost času a bude dost fotek na zkoumání.
Fota jsou zde:
http://thenewcamera.com/?p=11694Každopádně je jedna věc, i kvůli které je mi značka Panasonic sympatická a to je, že kolem sebe nepotřebuje dělat abnormální marketingový humbuk. A asi i kvůli tomu ON dodnes nepřišel na to, co je hlavní změnou na FZ200 oproti FZ150 a nezapsal jí do svého článku. Alespoň k FZ200 už přiřadil správnou fotku, ale ani z ní si nevšiml konstantní světelnosti. Zato popsal jako novinku to, co měla již FZ150. Takže kvůli ONovi by nějaký humbuk stál i za to, aby alespoň něco pochytil. Vzpomínám, že nad Fuji X-S1 se rozplýval blahem, protože si toho o ní mnoho pěkného přečetl. Jenže u Fuji je to vždycky nakonec tak, že skutek utek a zázraky se nedějí.
FZ200 si před sebe dala vcelku těžký úkol. Taková FZ100 nijak zvlášť nevybočovala z řady vcelku mizerných SUZ a znalci tehdy zklamaně vzpomínali na FZ38. FZ150 přišla se snímačem s o trochu menším rozlišením a nikdo moc nevěřil informaci Panasonicu, že snímač v ní použitý bude na své rozměry opravdu velmi málo šumět (prý nejméně ze snímačů na trhu). A zázraky se děly. Najednou člověk zjistil, že objektiv FZ100/150 je opravdu perfektní, protože detaily nebyly rozmatlané už na ISO 100 a je tak akorát sladěný s 12 MPx snímačem, na který dokáže ještě velmi pěkně kreslit. K tomu rozsah zoomu tak akorát, aby ještě nedocházelo k výraznému zhoršování kresby. Dle mne byla FZ150 perfektně vyladěná a nejlepší SUZ na trhu. A příjemné je vždycky to, když člověk tolik neočekává, ale reálný výsledek je mnohem lepší.
U FZ200 je to poněkud naopak. Co jsem tak koukal, tak u ní už předem bez jakéhokoliv důkazu leckdo i z odborných autorů předpokládal, že to bude nejlepší SUZ na světě. Pak došlo k prvnímu zklamání podle fotek z optyczne, kde fotili trochu nestandardně s nejnižším doostřováním a leckdo si toho v exifu možná ani nevšiml. Teď to zas vypadá lépe, každopádně nebude jednoduché překonat FZ150. Myslím, že kresba objektivu bude slabší, i když nakonec možná ne o moc. A i když dlouhá ohniska na plnou díru nebudou vypadat zrovna nejlépe, pořád je unikátní, že se podařilo takový objektiv stvořit. Až se o tom ani nemluví, jak jsou z toho všichni paf