Hezká vzpomínka
download/file.php?id=93920Tato fotka je z Výtoně!
Z Pankráce z vozovny jezdila sedmnáctka také a já jsem jako študák v ní občas jezdil též. Také na tyto brigády velice rád vzpomínám. Jenomže za nás průvodčí jenom procházeli vozem, s brašnou na pupku. Bylo to v letech 1953 až 1957, kdy jsem o prázdninách dělal průvodčího. Ve škole na prumce jsem se s tím ale nesměl chlubit. Museli jsme chodit na praxi do strojírenských podniků. Tramvaje se za praxi nepovažovaly!
Jen pro informaci:
Z pankracké vozovny tehdá jezdily tyto tramvaje: 3, 13, 14, 17, 19 a 23.
V každém případě obrázky ve mně vyvolaly hezké vzpomínky na tuto dobu. To ještě mohly viset hrozny lidí pověšený na stupátkách tramvaje. (ne u tohoto typu pochipitelně.) Dnes by to už bezpečáci neskousli. Přesto si ale nevzpomínám, že by někdy někdo z tramvaje vypadl. Naskakování a vyskakování z tramvaje bylo běžné, zrovna tak, jako dobíhání rozjíždějící se tramvaje.
To tramvaje měly ještě kladky. Později je nahradily uhlíky a ještě později pantografy. To se ale musely předělat troleje, ty byly nataženy "cik cak", aby se pantografy opotřebovávaly po celé své šířce.

Nezlobte se, že jsem se tak rozvášnil, ale podobné fotografie ve mně vždy vyvolají příjemné emoce!