od Fauve » 10 lis 2014 18:26
Tak tedy dnes Valaši. Wikipedie říká, že je to etnická skupina lidí, které z Valašského Rumunska, do Horních Uher pozval Matyáš Korvín (já přidávám, že dílem odtamtud utekli před pevnou rukou Vlada Napichovače, u nás zvaného Drákula, k tomu se snad ještě někdy dostanu, Drákulův hrad v Karpatech jsem na svých poznávacích cestách potkal a také si udělal obrázek). No někteří Valaši ve svém regionálním tisku tvrdí, že to je jinak a Valach je jen keltský výraz pro pastevce, ale mi se vysvětlení Wikipedie líbí více. Oni Valaši jsou docela nesnášenliví, ostatně veškerá vrchnost při nepokojích vždy psala o odbojných Valaších. Ostatně o malém porozumění a velké nesnášenlivosti se můžeme sami občas přesvědčit, jeden Valach na Digineff chodí se svými docela dobrými obrázky. Ale oni možná nesnášenliví být musí všiml jsem si dnes, že ženy a dívky Valachů jsou skutečně unikum a jeden by z nich zbláznil.
Dnes mě zavedla cesta, za jedním z mých zákazníků do valašského města Rožnova. Již cestou jsem si naplánoval, že budu muset cvaknout známé „Rožnovské hodiny“, jsou přece pojmem mezi lidovými písněmi.
V navštívené firmě takový mlaďoch, ani nevěděl, že nějaká taková píseň existuje (musím si dát práci a někdy se poptat tady u nás ve městě mladých, jestli ví, kde je „okolo Frýdku cestička“?). Byl jsem odkázán, že snad ve skanzenu, ale ať si zajedu na náměstí, tam snad někdo bude vědět.
Na náměstí jsem se v pohodě dostal a zrovna tak zaparkoval. I poptal jsem se jedné dívčiny a ukázala rukou před sebe na pouliční hodiny na sloupu v rohu náměstí. Nebral jsem to za bernou minci, protože dotyčná byla blondýna a ty jak všichni dobře víme moc rozumu nepobraly.
Říkám si, zajdu si na kafe třeba budou vědět tam. Zašel jsem tedy do Segafredo kavárny vedle městské radnice. Dal jsem si své oblíbené cappuccino, nepochutnal jsem si nejen, že se nekonala parádička s obrázky na pěně, ale to mladé střevo, které si říkalo číšnice mi přineslo kávu rozlitou i na talířek. A ještě se jí zdálo divné, že jsem si ji dovolil upozornit, na to že přinesla rozlité kafe. Nu a když jsem ji ukázal v mobilu cappuccino jaké se vaří ve slezském městečku Cieszyn, tak řekla, že Cieszyn je velkoměsto a Rožnov maloměsto na Valašsku. Kde jsou ty správné hodiny, které smutně bijú, taky nevěděla. Už jsem myslel, že budu muset zajít na radnici a zeptat se, ale pak jsem si všiml Informačního centra a tam byly dvě (možná když je Valach, tak ony byly Valašky, nebo valašky jsou jen ty sekerky?) a ty obě věděly, které jsou ty správné hodiny.
Ještě jsem tom Rožnově na náměstí našel dvě sochy svatých, ke kterým se zastupitelstvo klaní.
- Přílohy
-

- Blondýnka, která mi ukazala na pouliční hodiny, nějakou písničku neznala, ale nohy má docela dobrý, že jo kluci :-)?
- E0040.jpg (350.36 KiB) Zobrazeno 4387 krát
-

- Kavárna Segafredo na náměstí u radnice
- E0041.jpg (303.84 KiB) Zobrazeno 4387 krát
-

- Rozlité kafe
- E0042.jpg (278.21 KiB) Zobrazeno 4387 krát
-

- Rožnovská radnice
- E0043.jpg (316.45 KiB) Zobrazeno 4387 krát
-

- Informační centrum