koupě zrcadlovky

koupě zrcadlovky

Příspěvekod miranec » 27 pro 2012 21:23

Dobrý den, potřeboval bych trochu nasměrovat. Nejsem uplný fotozačátečník, fotil jsem kdysi (cca před 10 lety) s klasickou zrcadlovkou na kinofilm. Pak jsem víc fotit přestal (kromě běžného focení kompaktem, mobilem - dovolená, oslavy atd...). Teď bych si chtěl pořídit zrcadlovku a začít zase víc fotografovat. Nevím, jak mi to půjde, kolik si najdu času atd..., takže nechci investovat nějakou horentní sumu. Nemám vůbec přehled v současné nabídce, trendech a tak podobně. Lze koupit za cca. 15 tisíc něco zajímavého, tzn nějaký foťák, aby k němu bylo možno případně dokupovat objektivy a aby to nebyl základní model pro začátečníka. Děkuji za jakoukoliv radu ...
miranec

Re: koupě zrcadlovky

Příspěvekod bmx » 27 pro 2012 21:30

No, za 15 tisic, bude to stejne model pro zacinajiciho amatera...at Canon, nebo Nikon...

http://www.megapixel.cz/digitalni-zrcad ... dir-a.y=11
Naposledy upravil bmx dne 27 pro 2012 21:41, celkově upraveno 1
bmx

Příspěvekod miranec » 27 pro 2012 21:41

Dobře a kolik bych ted měl zhruba zainvestovat, abych koupil něco o stupínek lepšího. Jiné značky než Nikon a Canon nepřipadají v úvahu? Olympus atd...
miranec

Příspěvekod bmx » 27 pro 2012 21:44

Zrejme se rozkoukavas, Olympus uz klasicke zrcadlovky nedela, rovnez tak Sony...
bmx

Příspěvekod miranec » 27 pro 2012 21:48

No jak vidíš, tak opravdu moc ne :o) Jaké zrcadlovky jsou neklasické?
miranec

Příspěvekod bmx » 27 pro 2012 21:50

kde koukas do elektronickeho hledacku a zadne zrcadlo se tam nemrska... 8-)
bmx

Příspěvekod miranec » 27 pro 2012 21:54

Jak se jim říká? Elektronické zrcadlovky nebo tak něco? A co bys doporučoval, mrskající se zrcadlo nebo elektronickou variantu? Jak vycháyí cenové srovnání?
miranec

Příspěvekod bmx » 27 pro 2012 21:59

doporucovat nic nebudu, neb vse ma sve pro a proti...mam oba systemy...jasne, ze elektronicky hledacek...vyhoda pro vyrobce, nizsi naklady, jinak, klasika je klasika...sice fotaky vice vazi, je na kazdem, pro co se rozhodne...

vedle zrcadel, jsou tady i kompakty s vymennym objektivem...nektere i s elektronickym hledackem...

http://www.megapixel.cz/kompakty-s-vymennym-objektivem
bmx

Příspěvekod miranec » 27 pro 2012 22:06

Dobře, já si tedy postuduju. Jestli bych přesto ještě mohl poprosit, doporučte mi tedy nějaký foťák (klasiku i elektronickou zrcadlovku) o něco vyšší úrovně než začátečnický model - bez ohledu na cenu. Ať se mam od čeho odrazit. Díky moc
miranec

Příspěvekod bmx » 27 pro 2012 22:11

Tak pokud chces na krk si povesit neco lepsiho, co by pozornost okoli upoutalo, porozhledni se po znacce Leica, tam uz kazdy pochopi, az na krku Leicu uvidi... (n)
bmx

Příspěvekod miranec » 27 pro 2012 22:17

Nekupuju si foťák kvůli pozornosti ostatních, ale kvůli tomu, aby se mi s ním dobře fotilo. Nechci nějaký základní model, protože co se týká focení uplný začátečník nejsem a chtěl bych aby mi poskytl do budoucna o něco víc, pokud bych se focení opět víc věnoval. Ještě jednou díky za rady
miranec

Příspěvekod miranec » 28 pro 2012 08:53

Dobrý den, ještě jsem úplně zapomněl dodat, že bych si přál, aby fotoaparát měl možnost manuálního nastavení důležitých parametrů. Clonové číslo, čas, zaostření atd... ale předpokládám, že takové možnosti asi každá běžná zrcadlovka má. Povězte mi někdo víc o rozdílu mezi klasickou zrcadlovkou a foťákem s elektronickým hledáčkem... díky za jakoukoliv radu
miranec

Příspěvekod bmx » 28 pro 2012 09:05

bmx

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 13:37

Těžká odpověď. To, že jsi fotil před deseti lety zrcadlovkou nic neznamená (elektronika umožňuje efektivnější práci). Fotil jsi i něco jiného, než rodinnou fotku a s tím související ? A v tomhle směru hodláš pokračovat ? Pak je pro tebe zrcadlovka spíš nepříliš vhodná. Mechanika zrcadla působící otřesy vynucuje kratší expoziční časy, nebo častější použití stativu. Pokud trváš na hledáčku, poohlédni se po takovém bezzrcadle, který hledáček má. Svoji roli zastane dobře, i když je to jen displej. V mnoha případech lepší, než jen ten zadní (slunce).

Bezrcátka mají výměnné objektivy, ale speciálně konstruované sobě na míru a použití jiných vyžaduje dokoupení redukce. To odpadá v případě některých bezzrcadel od fy. Sony ( http://www.megapixel.cz/sony-alpha-a37- ... parameters ) nebo Pentax ( http://www.vkfoto.cz/bezzrcadlovky/?vyrobce%5B%5D=3 ). K těm lze připojit cokoliv od zrcadlovek.

Pokud bys ovšem chtěl zabrousit do fotografie poněkud hlouběji, lze to i s doporučenými modely, ovšem setrvačnost fotografické obce je neuvěřitelná v představě, že jedině se zrcadlovkou je fotograf pánem situace. Což je - až na několik málo výjimek - nesmysl. V mnoha oblastech velmi dobře vyhoví i fotomobil, ovšem s nezapatlaným objektivem. :mrgreen:
Tedy v tom případě bych být tebou zvýšil finanční limit alespoň na dvojnásobek. Jednoduše - s koupí levné zrcadlovky si můžeš jen na fotografa hrát, pokud tě to přejde, zjistíš, že půjdeš pro model lepší. A hned jsi ve ztrátě. Osobně doporučuji vyspělé tělo, byť s levnějším objektivem, než opačně. Levná těla se od vyspělých obrazovým výkonem sice příliš neliší, svými možnostmi ale ano. A někdy diametrálně.
Tedy - za patnáct tisíc sice budeš mít stejně pěkné fotky, jako za padesát, ale ne vždy. A pokud ti na fotce bude záležet, tak šetři třeba na kouření..... (n) Protože brzy utratíš mnohem víc (a patrně zbytečně).

Další moment je práce s editorem. Z počátku postačí jednoduchý (zdarma), na př. : http://www.slunecnice.cz/sw/faststone-image-viewer/ - u kterého je pro začátky dobré i to, že je v češtině. To znamená nahradit práci ve fotokomoře prací u počítače. Bez ní je přístroj polovinou úspěchu. Editor umožňuje práci s obrazem v černé komoře nemyslitelné. A to je pro výtvarně cítícího fotografa obrovskou devizou.
Pokud sis nechával filmy i fotky zpracovávat laboratořemi, zůstaň raději u toho fotomobilu. Sám mám Samsung S2 a z jeho výkonu jsem velmi spokojený. :)
:
T.BOD

Příspěvekod dluhos » 28 pro 2012 13:58

Pokud jde o tělo vs. sklo, opak je pravdou. Lepší pořádné sklo, které vydrží "věčně", tělo je "spotřebák", takže pro začátek lepší sklo, horší tělo.
dluhos

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 14:24

Hmmmm....... občas opakovaný nesmysl. Pochopitelně je nejlepší koupit špičkové tělo se špičkovým objektivem, ale v případě finančního dilema - na levném, setovém objektivu je ztráta v případě náhrady lepším cca 1500 kč. V případě těla - desetkrát větší. A tělo, jako spotřebka ? Zatím se zdá, že zrcadlovky jsou na vrcholu konstrukčního vývoje a další novinky se budou ubírat spíše jiným směrem, takže se zdá, že současné "lepší" tělo vydrží několik let. Ostatně inovace "lepších" těl mělo zatím periodu cca 4 roky. Za tu dobu se bohatě "zaplatí".
T.BOD

Příspěvekod miranec » 28 pro 2012 14:37

T.BOD - bohužel/bohudík nekouřím, takže budu muset šetřit na něčem jiném. Fotil jsem hodně přírodu a architekturu. Pak jsem přestal kvůli času. Na hory jsem začal vozit obyčejný kompakt. Chápu, že dnešní mobily umožňují supr věci, ale já vždycky úplně nesnášel fotit přes displej. Prostě hledáček foťák musí mít, ať koupím cokoliv
Dluhos - No ja jsem po pravdě zastáncem tvého názoru, horší tělo a lepší objektivy. Nechci ale koupit nějaký úplný kšunt, zároveň mi je ale jasné, že profi tělo nikdy potřebovat nebudu a kdyby ano, tak si ho koupim, až budu na odpovídající úrovni
miranec

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 14:45

miranec, myslím, že píšeme každý o něčem jiném. Dražší tělo ti nebude dělat lepší fotky, ale uděláš je i tam, kde s levným tělem odejdeš s prázdnou. Je to otázka funkcí, které levný tělům výrobce záměrně neinplementuje. Jak jinak by tě donutil, koupit další jeho výrobek i později ? :D
A nezapoměň, typicky - levný seťák zdraží tělo o cca 2-3 tisíce. Je bláhové si myslet na lepší, když stojí čtyřicet........ :D
T.BOD

Příspěvekod miranec » 28 pro 2012 14:52

T.BOD - Jasně ideální je koupit vše na vysoké úrovni, ale špičkový foťák je v současnosti pro mě asi zbytečný. Třeba ještě nějaké peníze nakonec přihodím, dělám to tak nakonec vždycky a se vším. Diskutuju tady taky proto, abych se zhruba dověděl cenovou hranici mezi nějakým základním modelem zrcadlovky a třeba nižší střední třídou. Co bych si asi tedy přál?

1. důležitý je pro mě hledáček
2. chtěl bych mít možnost dokoupit si objektivy
3. rád bych, aby můj foťák neměl pouze přednastavené módy, chtěl bych mít i možost manuálního nastavení
4. fotil jsem vždy převážně krajinu, architekturu, akční/sportovní fotky jsem moc nezkoušel

Z toho tak nějak vycházím ...
miranec

Příspěvekod levap » 28 pro 2012 15:32

To miranec
Nerad se zůčastňuji podobných dizkusí a jak jsem si to přečetl tak nikdo se neodhodlá ti něco doporučit. Jelikož jsem příznivec Canonu tak podle toho co píšeš ti tvé požadavky na vysoké amaterské úrovni splní Canon 60D. Na něj pasují oba druhy objektivů (jak na full frame tak crop). Kdyby se ti zdál drahý tak je zde ještě Canon 50D ??? a další levnější. Samozřejmě ubývá funkcí. Až chytneš slinu tak je před tebou Canon 7D, Canon 6D, Canon 5D MARK III a pak profíci. Zde až snad na C 7D jseš ve vyšších cenových hladinách. Samozřejmě objektivy jsou kapitola sama pro sebe i když jak píší kolegové jejich hodnota je trvalejší než hodnota těl.
Ale co příspěvek to jiný názor. Podobně ti mohou napsat Nikonisti.
Zlom vaz při výběru.
levap

Další

Zpět na Začátečníci chtějí vědět