Různá barevnost při stejných podmínkách

Různá barevnost při stejných podmínkách

Příspěvekod marketshare » 27 lis 2012 10:55

Zdravím, čas od času se mi stává že fotím nějaký motiv a některé fotky jsou barevně o ničem ("vyblité") a jiné které fotím se stejným nastavením jsou barevně prokreslené. Clonu/čas/iso mám nastavené stejně ... dokonce jsem zkoušel ostřit i do stejných míst, ale prostě občas mi vypadne krásně prokreslená fotka a jindy ji musím v pc oživit. Nevím... čím by to mohlo být. Podexponované fotky jsou třeba barevnější, ale tohle není ten případ.

Teď si vzpomínám že jsem fotil stromy při západu slunce. Ty stromy byly krásně zalité tím zlatým světlem a na některých fotkách to světlo bylo nádherné ale na většině to bylo právě o ničem. Nevím čím to je... může to být třeba tím že se postavím o metr vedle a už ta fotka získá uplně jiný nádech? Nebo kde je zakopaný pes?

dík za odpověď
marketshare

Re: Různá barevnost při stejných podmínkách

Příspěvekod ďaur » 27 lis 2012 11:22

marketshare :
než ti někdo odpoví, možná by bylo dobré uvést, jestli se jedná o dva (či více) snímky za sebou, nebo s delším časovým prodlením, jaký máš foťák, jestli stíháš namáčknout, počkat na změření a ostření a teprve exponuješ atd.atd......
jinak s tím metrem vedle to může být si myslím, obzvlášť v protisvětle - ale zase jde o konkretizaci....
ďaur

Příspěvekod bmx » 27 lis 2012 11:31

vyplaci se fotit v rezimu M, zejmena stejny motiv ve stejnem case... :shock:
bmx

Příspěvekod RASI » 27 lis 2012 13:48

možná, by stačilo i nastavit na pevno vyvážení bílé - plně postačí vybrat třeba denní světlo nebo tak...
RASI

Příspěvekod Dafik » 28 lis 2012 08:18

Porovnej si exif těch fotek. Uvidíš, zda foťák fotil také stejným časem v případě, že jsi fotil na prioritu clony. Také mohou být odchylky ve WB pokud používaš tuto automatiku. Když fotíš přímo do JPEGu, nastavuj si manuálně WB podle toho jak se ti to bude líbit. Může to způsobit i nějaká jiná automatická funkce. Např. nejaký druh projasnění stínů. Pokud můžeš, foť do raw. Pak budeš mít v terénu víc volnosti. zajímat tě bude v podstatě jen správná expozice. Zbytek doladíš v klidu doma na počítači.
Dafik

Příspěvekod marketshare » 28 lis 2012 11:45

Jedná se o fotografie focené bezprostředně za sebou s odstupem max. několika minut. Většinu jsem už asi smazal... ale některé doma najdu tak je zkusím podrobněji prozkoumat.
Fotím s N D7000 a zrovna to světlo stromů jsem fotil na M. To vyvážení bílé to být asi mohlo... ale vím že ten rozdíl v barevnosti byl opravdu velký proto mne nenapadlo že by to mohlo být tím. Jinak fotím do RAW takže není až takový problém to doladit, ale spíš mne zajímalo co to má na svědomí. Budu zkoušet dál no... Ono to bude možná i o tom správném světle no.
marketshare

Příspěvekod swisst » 05 pro 2012 22:35

Důvodů může být vícero. Když je scéna s nestejnoměrným osvětlením (což západy bývají), tak stačí namířit kousek jinam a automatika dostanejiné informace a všechno přenastaví (nejen vyvážení bílé, ale i expozici). Tohle by se poznalo z EXIFu (viz poznka výše) a manuální režim by si s tím poradil.

Kromě toho, když je Slunce nízko, tak se světelné podmíny mění hooodně rychle.
swisst

Zpět na Začátečníci chtějí vědět