Struktura, organizace a pojmenování sbírky digitalizovaných

Struktura, organizace a pojmenování sbírky digitalizovaných

Příspěvekod Udusvsudu » 21 lis 2012 16:18

Prosím, poraďte, jak organizovat sbírku naskenovaných fotografií a negativů. Nedávno jsem digitalizoval ± 15 tisíc negativů, diáků a fotografií z let 1920 až 2000. Zjistil jsem, že většina poradců "Jak strukturovat a organizovat foto archiv" předpokládá, že fotky byly pořízeny moderním digitálním fotoaparátem, kde se u každého snímku ví datum pořízení, lokalita atd. To samozřejmě není případ naskenovaných starých fotek / negativů které byly doposud uloženy v krabicích. Snažím se zjistit, jestli jsou nějaká "tajemství - rady – tipy - triky" v organizování databaze, pojmenování snímků, struktury adresářů atd. Pro prohlížení snímků používám Google Picasa.

Momentálně mám fotky uloženy na disku v číslovaných adresářích, jejichž čísla odpovídají krabicím s fyzickými negativy nebo fotkami. Cca 85% fotek mohu datovat rokem pořízení, 10% desetiletím a zbytek ± čtvrtstoletím. U 85% fotek umím identifikovat osoby a lokalitu. S identifikací starých fotek mi pomáhá nejstarší člen naší rodiny (94)

Mnohokrát děkuji
Udusvsudu

Re: Struktura, organizace a pojmenování sbírky digitalizovan

Příspěvekod jiriko » 21 lis 2012 19:29

Nevím, jestli to Picasa umí, ale mám za to, že řešením je používání klíčových slov. Záleží pak na tom, jak uvedený program umí s klíčovými slovy zacházet. Např. zda umí podle nich vyhledávat a filtrovat
jiriko

Zpět na Začátečníci chtějí vědět