Dluhos, osobní napadání je obvykle charakterizováno hloupostí a neznalostí. Profíci odjakživa fotí i Pentaxem, byl a je to jediný ze současných známějších značek, který vyráběl a vyrábí středoformátové zrcadlovky. Tedy přístroje, které Canon ani Nikon nikdy ve výrobním programu neměli a nemají. Mimochodem, profíci fotili například i Olympusem, Contaxem, Leicou..... A dodnes Pentaxem fotí, stejně jako třeba Hasselbladem. Mamiyou....
Jeho smůla byla, že vyvinul FF digi zrcadlovku v době, kdy ještě všichni profíci používali film a výhody digitální technologie (Photoshop, počítače, plotry) nebyly cenově obecně dostupné. Takže se v té době nesetkal s odpovídajícím zájmem a do výroby nešel. A byl to přístroj podstatně lepších parametrů, než třeba pozdější Nikony řady DH...
Profíci samozřejmě nepodléhají reklamě, ale ti špičkoví samozřejmě většinou nefotí přístroji typu Nikon D7000 nebo Canon 50D. I když k obživě také v některých případech poslouží dobře. Značka ovšem z mouly profíka neudělá, ale profíkovi pomůže například to, když firma v případě poruchy přístroje garantuje opravu do 24 hodin, případně zapůjčení jiného na dobu opravy. To se ovšem v žádném případě netýká levných těl ani objektivů, naopak stesky na servisy více rozšířených značek jsou dobře známé.
A nevšimnul jsem se, že by miranec chtěl prodat barák a koupit si takový přístroj. Naopak, koupí přístroje nižší třídy od výrobce profi přístrojů člověk dotuje vývoj a výrobu těch špičkových, které by tak byly neúnosně drahé. Už jsem uvedl příklad - (
http://foto.itek.cz/zrcadlovky-tela/X85 ... H4D-200-MS ) - a ještě pár šestáků za objektiv

. I proto může mít Pentax za stejné penízky vyspělejší tělo. A já nehodlám druhým vytahovat mince z kapes jen k vůli nápisu na kšandě.
Nechme toho, prosím.