koupě zrcadlovky

Re: koupě zrcadlovky

Příspěvekod miranec » 29 pro 2012 13:24

Dobrý den, děkuju všem za rady a podněty. Vyberu si něco, možná pár tisícovek přihodím a třeba si ještě nechám poradit, až budu mít něco vybraného.
Hezký den
miranec

Příspěvekod MarieK » 29 pro 2012 13:31

Zdravím všechny
T.BOD, ano, Sony slouží opravdu dobře.

Pentax K-5 IIs je zřejmě opravdu podařený, určitě je na něm hodně zajímavé zpracování co se týče utěsnění. Nabídka možnosti osprchovat - tedy bez obav o fotoaparát klidně fotografovat ve sněhu a dešti je hodně zajímavá.

Co se týče limitu financí, raději bych přišetřila a rovně pořídila správně. Kompromis určitě povede k dalším výdajům. Když jsem začínala fotografovat, bála jsem se, že bych zrcadlovku nezvládla. Pořídila jsem si Kodak P712, pak mně chybělo širší ohnisko - tak P880. To byla mimořádná mašinka, ale těsně před koncem záruky se začala sama vypínat. Z opravy se vrátila s vadným přepínáním hledáček-displej a vše skončilo nabídkou od Škody na vrácení peněz. Ovšem mezi tím mně chyběla zas malá hloubka ostrosti a už jsem šilhala po zrcadlovce. Koupila jsem Sony A200 a Tamron 17-50/2,8 ( protože setový objektiv se v Polynesii opravdu nepovedl) a za vrácené peníze za Kodak P880 objektiv na makro Tamron 90/2,8. Fotografování může být dobrá smršť v peněžence a to se ještě krotím. :D :D :D M.K.
MarieK

Příspěvekod miranec » 29 pro 2012 14:22

MarieK - teď zrovna koukám na ty pentaxy. Jednak jsem před těmi 10 lety se starou zrcadlovkou pentax fotil, no a docela se mi líbí... Ten Pentax K-5 IIs bude asi perfekt, ale tolik se mi už opravdu dávat nechce. Pokusím se ještě ale pozeptat na něco z druhé ruky.. Docela se mi ale líbí Pentax K-30 ...co Vy na to?
miranec

Příspěvekod MarieK » 29 pro 2012 14:50

Miranec, já nejsem žádný znalec techniky, ale já osobně bych ho brala. Pro začátek klidně s nějakým objektivem z druhé ruky. Jak už jsem napsala, určitě je moc prima voděodolné tělo a tím pádem i dobré utěsnění proti prachu. Stabilizátor je také prima no a rychlost závěrky 1/6000 parádní, stejně tak možnost používat jako napájení akumulátor nebo 4 AA baterie, 11 zaostřovacích bodů a 6 snímků /s. Další možné plus i použití objektivu ze starého Pentaxe Z I, našla jsem na Megapixelu. Postupně se nechá přikupovat podle stavu financí lepší objektivy, já jsem celkem spokojená s Tamronama. Je velké plus, že se nechají koupit objektivy s bajonetem Pentax od jiných výrobců, značkové bývají dost drahé a ne vždy jsou kvalitou na úrovni třeba Tamrona nebo Sigma. Nebo bývá jen nepatrný rozdíl, pro hobíka jako jsem já vpodstatě zanedbatelný, ovšem cena je daleko přijatelnější. Jak už jsem napsala, já bych ho brala. M.K.
Naposledy upravil MarieK dne 29 pro 2012 15:24, celkově upraveno 1
MarieK

Příspěvekod miranec » 29 pro 2012 15:06

MarieK - mě se líbí moc, ta vodě/prachuodolnost je bezva..dost lítám po kopcích, tohle je velké plus. 1/6000 taky supr, to třeba Canon EOS 600D nemá. Postupně zúžuju výběr a tenhle Pentax zatím vede.
miranec

Příspěvekod dluhos » 29 pro 2012 17:28

Proboha, řekněte mi, za jakých světelných podmínek potřebujete čtyř nebo šestitisícínu? Snad při focení slunce?
dluhos

Příspěvekod miranec » 29 pro 2012 17:33

možná ... ;) ale líbí se mi i další věci u tehle zrcadlovky. Jaký typ byste doporučil Vy? Koukal jsem ještě na NIKON D3200 a Canon EOS 600D
miranec

Příspěvekod dluhos » 29 pro 2012 18:08

Jsem nikonista, řekl bych, že mezi sebou soupeří Canon a Nikon, chvíli vede jeden, pak ten druhý. Teď je asi na špici Nikon. Oba jsou dobré, nelze prakticky šlápnout vedle (až na výjimky, myslím, že byly nějaké problémy se 7D, 5D MkII pomalu ostřil, u Nikona mě nic nenapadá). Ostatní jsou v závěsu, je fakt, že Pentax je letitý výrobce, ale neznám ho. Protěžuje ho a fotí s ním pan Karbusicý a jeho Soňa z ČS Fotografie, zkuste mu zavolat a popovídat s ním, jednou jsem s ním mluvil o počítačích pro úpravu fotek a připadal mi fajn.
dluhos

Příspěvekod miranec » 29 pro 2012 18:28

Ok, děkuju za tip. Z diskuze asi vidíš, že co se týká vybavení, jsem opravdu laik. V té cenové hladině, co do toho chci v současnosti dát se mi prostě líbí uvedené typy, ale ještě je pořádně porovnám. Jak jsem již psal, na pentax jsem fotil, ale když jsem ho vzal do ruky, tak už to byl děda, kterého dostal můj táta jako svatební dar. Jinak co jsem tak odpozoroval, tak největší zastoupení je Nikon / Canon
miranec

Příspěvekod T.BOD » 30 pro 2012 00:04

Miranec - inu, prostuduj si důkladně test K-30 zde - http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-30/ - (gůgl ti ho i jakžtakž přeloží), je to na několik hodin, obzvlášť pokud využiješ možnost srovnávání s odpovídající konkurencí. Obecně má Pentax poněkud slabší JPEG, zato lepší RAW ( ve srovnání s konkurencí méně šumí). Což je v poho, pokud jenom trochu o něco jde, každý fotí do RAWu.
Jinak doufám, že u něj výrobce ponechal "ruční" autofokus ( pokud máš ještě po dědovi nějaký ten objektiv). Stejně jako křivky hyperprogramu, abys nemusel používat onen obstarožní a klopotný expoziční Av. ;) Ale K-5 bych..... třeba i starší, přece jen má velký bafr..... (n)
Ať se daří. (n)

dluhos, pokud budeš fotit v zasluněném exterieru třeba portrét s využitím přirozených vad objektivu (t.j. při cloně F:1,2 ) ...... :D
T.BOD

Příspěvekod bmx » 30 pro 2012 05:47

jojo, Pentax, to je jednicka, ostatni jsou sragory, skoda jen, ze to vi jen Bod a jeden, dva, co mu tady uveri... :lol:
bmx

Příspěvekod dluhos » 30 pro 2012 09:31

to bmx
Kdyby to tak bylo, všichni by fotili Pentaxem.
dluhos

Příspěvekod T.BOD » 30 pro 2012 10:25

BMX, dluhos, já ty laboratorní testy nedělám. A to, že většina lidí Pentaxem nefotí, to není věcí kvality, ale reklamy a i vzájemného přesvědčování lidí mezi sebou. Kdy jste viděli v TV reklamu na něco jiného, než na Nikon ?
A už toho hloupého osobního napadání nechte, nebo to tady bude jako dřív na grafice. Jestli máte rozumné argumenty, sem s nimi. Ale že něčím fotí víc nebo míň lidí, to není argument o ničem jiném, než že lidé se chovají v některých situacích jako stádo. Aniž by věděli proč.

Já jsem se nikdy nebránil doporučit něco jiného než Pentax, pokud to mohlo být pro tazatele výhodné. A laskavě se všimněte, že jsem z počátku nepsal o značkách, ale o vlastnostech. Pište tedy také o vlastnostech toho, co komu doporučujete (pokud něco doporučujete) a nekažte diskusní vlákna osobními útoky. Ukažte variantu těla, která za stejný peníz umí víc, to pak bude mít debata smysl.
Děkuji.
T.BOD

Příspěvekod dluhos » 30 pro 2012 10:55

to T.BOD
Osobní napadání vypadá úplně jinak. Kdyby byla pravda, že Pentax je nejlepší na světě, fotili by s ním profíci. Jestli nevíte, ti fotí Canonem nebo Nikonem. Že by podlehli reklamě?
dluhos

Příspěvekod fot » 30 pro 2012 11:34

Profíci nefotí Pentaxem jednoduše proto že se jim v této třídě nesnaží konkurovat. Silná stránka Pentaxu je podle mého názoru to že některé profi prvky, například odolnost, zavádí dro střední " hoby" třídy. Otázku zda to vyváží některé nedostatky, například menší výběr příslušenství, chudší (amatérské)programové nastavení (nemá myslím např. program ohňostroj apod.) a vyšší cenu oproti jiným značkám si potom musí zodpovědět každý sám.
fot

Příspěvekod T.BOD » 30 pro 2012 11:54

Dluhos, osobní napadání je obvykle charakterizováno hloupostí a neznalostí. Profíci odjakživa fotí i Pentaxem, byl a je to jediný ze současných známějších značek, který vyráběl a vyrábí středoformátové zrcadlovky. Tedy přístroje, které Canon ani Nikon nikdy ve výrobním programu neměli a nemají. Mimochodem, profíci fotili například i Olympusem, Contaxem, Leicou..... A dodnes Pentaxem fotí, stejně jako třeba Hasselbladem. Mamiyou....
Jeho smůla byla, že vyvinul FF digi zrcadlovku v době, kdy ještě všichni profíci používali film a výhody digitální technologie (Photoshop, počítače, plotry) nebyly cenově obecně dostupné. Takže se v té době nesetkal s odpovídajícím zájmem a do výroby nešel. A byl to přístroj podstatně lepších parametrů, než třeba pozdější Nikony řady DH...

Profíci samozřejmě nepodléhají reklamě, ale ti špičkoví samozřejmě většinou nefotí přístroji typu Nikon D7000 nebo Canon 50D. I když k obživě také v některých případech poslouží dobře. Značka ovšem z mouly profíka neudělá, ale profíkovi pomůže například to, když firma v případě poruchy přístroje garantuje opravu do 24 hodin, případně zapůjčení jiného na dobu opravy. To se ovšem v žádném případě netýká levných těl ani objektivů, naopak stesky na servisy více rozšířených značek jsou dobře známé.
A nevšimnul jsem se, že by miranec chtěl prodat barák a koupit si takový přístroj. Naopak, koupí přístroje nižší třídy od výrobce profi přístrojů člověk dotuje vývoj a výrobu těch špičkových, které by tak byly neúnosně drahé. Už jsem uvedl příklad - ( http://foto.itek.cz/zrcadlovky-tela/X85 ... H4D-200-MS ) - a ještě pár šestáků za objektiv :mrgreen: . I proto může mít Pentax za stejné penízky vyspělejší tělo. A já nehodlám druhým vytahovat mince z kapes jen k vůli nápisu na kšandě.
Nechme toho, prosím.
Naposledy upravil T.BOD dne 30 pro 2012 12:04, celkově upraveno 4
T.BOD

Příspěvekod miranec » 30 pro 2012 11:56

to T.Bod - Díky, prostuduju si to. Na tu K-5 se jěště poptám. Možná bych mohl něc staršího sehnat. Vůbec by mi to nevadilo, když všechno bude fungovat, nemám s tím žádný problém. Jinak diskuzí se nějak moc neúčastním, ale tady mi to přijde vcelku v pohodě ;) Žádné urážení atd. a informací jsem dostal taky dost. Focení zdar.
miranec

Příspěvekod miranec » 30 pro 2012 12:13

T.BOD - Mám známého, který se myslím vcelku úspěšně živí focením a používá Olympus. Když jsme u těch značek ...
miranec

Příspěvekod T.BOD » 30 pro 2012 12:58

miranec, samozřejmě, jde o prodejnou fotku, ne o tom, čím byla exponována. Já mám zase známého, který fotografickou výbavu i zařízení atelieru prodal a veškerou práci dělá editorem. Říká, že je to jednodušší, protože fotografický proces je zbytečně náročný a v případě reklamní grafiky i zbytečný.
Mimochodem, K-5 je semiprofi přístroj a skutečně postrádá ryze amatérská nastavení, jako je třeba západ slunce... :D O to je ale o něco složitější, v porovnání s přístrojem filmovým až neskutečně.

Já se také mohu poptat ve svém okolí, podle mého by cena starší K-5 s objektivem příliš patnáct tisíc převýšit nemusela.
T.BOD

Příspěvekod miranec » 30 pro 2012 15:29

T.BOD - Ok, supr. Já budu dneska mít "fotografický pohovor", tak uvidím, co z toho vyleze...Ozval bych se ti třeba tady ještě na diskuzi. Jinak právě nastavení jako západ slunce, svoukávání svíček na dortu atd. bych klidně oželel.
miranec

PředchozíDalší

Zpět na Začátečníci chtějí vědět