koupě zrcadlovky

Re: koupě zrcadlovky

Příspěvekod Beda » 28 pro 2012 15:41

jednou, jeste na grafice, vystupoval mirecek, ktery mel podobne dotazy...byl to druh jeho zabavy, nikdy fotku nedal, jen stale psal... :lol:
Beda

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 15:43

Kiranec - rozumím, ovšem při vší úctě k tobě, tvoje kriteria v elekronické fotografii nejsou směrodatné. Umí je každá, i ta nejlevnější zrcadlovka. Ale například pro krajinu (mimochodem velmi obtížná disciplina), když se má dělat dobře, si nevystačíš jen s přístrojem a stativem. Jasový rozsah scény, který převyšuje možnosti každé ( i té nejlepší) zrcadlovky, se musí řešit přechodovými filtry, schopnými ztmavit nejsvětlejší části oblohy. Zhusta nepoužitelné, pokud jsou ve scéně třeba vysoké stromy, nebo stavby. Tady pomůže HDR složenina, kterou ovšem v případě levných zrcadlovek nelze nasnímat bez stativu. Ty lepší to umí nasnímat (a složit) i z ruky. A nejen to, není ani nutné se zabývat odskokem EV, umí si ho i samy změřit.
Chci tím říct, že s dokonalým tělem můžeš pracovat úplně stejně, jako s levným, obráceně to ale nejde. Opět dám příklad, všimni se - majitelé levných těl kontrolují po každé expozici její správnost na zadním displeji. V případě dokonalejšího těla a nevyrovnaných světelných podmínek stiskneš tlačítko a přístroj ti udělá ve zlomku vteřiny snímky tři, každý s jinou hodnotou expozice. Nezdržuješ se žádnou kontrolou, správně exponovaný snímek vybereš později a jsi schopen stálé práce. Není nic trapnějšího, než vidět (i v TV !!) fotografa, jak fotí oceněné vědce a po každé se musí podívat na displej. Důsledek toho, že začínal s lacinou komorou. Takového bych chytil za zadek a ...... :mrgreen:
T.BOD

Příspěvekod miranec » 28 pro 2012 15:46

to levap
děkuju moc...na ten Canon kouknu určitě. Minimálně mám typ, s treým můžu srovnávat
pěkný den
miranec

Příspěvekod miranec » 28 pro 2012 15:49

to beda:
to bude asi nějaký jmenovec (pitomec :lol: )
miranec

Příspěvekod MarieK » 28 pro 2012 16:01

Zdravím všechny
Se zájmem jsem si přečetla diskusi kolem koupě zrcadlovky. Když jsem stejný rébus řešila před pár lety, měla jsem obdobné požadavky. Nakonec jsem se rozhodla pro Canon EOS 450, ovšem novinka se nějak nemohla dostat na pulty a já nevydržela čekat. Skončila jsem se Sony A200. Skvělá mašinka za necelých 10 000, slouží dodnes i když už jí přibyla sestřička A580, která je vybavenější, ale i větší a o něco těžší.
Pro Tvoji potřebu bych vycházela z první věci, to je ergonomie. V obchodě si osahat, jak se která zrcadlovka drží. Každý má jiné ruce, chlap s rukama jako lopaty bude mít problém s malým fotoaparátem a naopak. Stejně i nemusí "sedět" fotoaparát do ruky. Dál bych se rozhodla pro značku, Canon a Nikon, si myslím, jsou stálice a nechají se pro ně koupit objektivy Sigma a Tamron s patřičným bajonetem. To, myslím, není u Olympusu. U ostatních značek nemám přehled. Moje Sony se v současné době ubírá k SLT. Dost "soňáků" to řešilo prodejem svojí výbavy a přechodem právě ke Canonu nebo Nikonu. Určitě bych trvala na věcech, které požaduješ, navíc bych trvala na minimálním čase závěrky 1/4000, dvoutisícina u některých fotoaparátů v některých případech nemusí stačit. Jako pomoc může posloužit i prohlídka fotografií na fotografickém webu. Třeba http://www.photoserver.eu/top.php a plno jiných. Tam uvidíš, že skvělé fotografie se nedělají jen profesionálními fotoaparáty a bílými rourami za statisíce. Fotografii dělá fotograf a dobré světlo. M.K.
MarieK

Příspěvekod crusoe » 28 pro 2012 16:09

MarieK - nemyslím si, že "ergonomie" je až tak důležitá, kdysi se dalo bez problému fotit i se zcela placatými přístroji bez gripu...

ve zvolené cenové hladině je u C asi nejlepší volba EOS 600D + EF-S 18-55mm IS II ... nedávno jsem řešil podobnou otázku a tento přístroj "vyhrál" ;) důvody: výhodná cena, nízká váha, velikost, technická kvalita fotografií na úrovni i mnohem dražších modelů...

...nad dražšími přístroji je možné se vždy zasnít - třeba nad 6D :P - ovšem při pohledu na cenovku se člověk probudí :? zvlášť když se focením neživí...
crusoe

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 16:13

Miranec, pokud chceš tip, se kterým se dá srovnávat, tak dnes je to Pentax K5-IIs. Mezi APS-C zrcadlovkama s hranolem patrně nemá konkurenci. Ovšem - těch dvacet šest tisíc jen za tělo.....
Možná z druhé ruky jeho starší bráška P - K5, tam by ses do patnácti vešel. I ten funkčně přesahuje ve své kategorii vše od Nikonu i Canonu. Snad jen Sony, ale ten má hledáček elektronický. :D
T.BOD

Příspěvekod MarieK » 28 pro 2012 16:18

crusoe píše:MarieK - nemyslím si, že "ergonomie" je až tak důležitá, kdysi se dalo bez problému fotit i se zcela placatými přístroji bez gripu...

ve zvolené cenové hladině je u C asi nejlepší volba EOS 600D + EF-S 18-55mm IS II ... nedávno jsem řešil podobnou otázku a tento přístroj "vyhrál" ;) důvody: výhodná cena, nízká váha, velikost, technická kvalita fotografií na úrovni i mnohem dražších modelů...

...nad dražšími přístroji je možné se vždy zasnít - třeba nad 6D :P - ovšem při pohledu na cenovku se člověk probudí :? zvlášť když se focením neživí...

To je naprostá pravda, ale proč se trápit, když je možnost si vybrat co sedne. :D
MarieK

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 16:27

To je pravda, ale poněkud postavená na hlavu. Foťák se drží totiž ze spoda, levou rukou za objektiv, prsty okolo zoom-kroužku. Pravá je od toho, aby šmátrala po tlačítkách a za grip se chytí jen pří stisku spouště.
A tak je také dobré, když má tělo všechny tlačítka jen na pravé straně displeje a foťák se nemusí přehazovat z jedné ruky do druhé. A tak jeho velikost těla není určující.
T.BOD

Příspěvekod MarieK » 28 pro 2012 16:42

T.BOD píše:To je pravda, ale poněkud postavená na hlavu. Foťák se drží totiž ze spoda, levou rukou za objektiv, prsty okolo zoom-kroužku. Pravá je od toho, aby šmátrala po tlačítkách a za grip se chytí jen pří stisku spouště.
A tak je také dobré, když má tělo všechny tlačítka jen na pravé straně displeje a foťák se nemusí přehazovat z jedné ruky do druhé. A tak jeho velikost těla není určující.

Tedy je asi opravdu dobré si fotoaparát trošku osahat. Ale já radím osahat a sama jsem si koupila bez osahání jak A200 tak A580 :D :D :D Ale obě mně pasují a nemám problém. Asi mám univerzální ruce :D :D

Když už tak usilovně radím, určitě bych brala v potaz i rychlost ostření a počet ostřících bodů, to určitě bude také spojené s používaným objektivem, ale i z toho důvodu někteří "soňáci" odešli ke Canonu. A říkat, mně na rychlosti nezáleží, je krátkozraké, soudím-li podle sebe. Už plno věcí, které jsem říkala, že nebudu fotografovat, jsem zkusila. :D :D :D
Škoda, že na webu Grafika zničili hodně diskusí kolem těchto tématik, tam byl přímo zlatý důl rad.
MarieK

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 17:03

Počet ostřících bodů... - to je u zrcadlovky poněkud přeceňovaná hodnota. Z principu je stejně může mít jen v úzkém pruhu okolo středového. Rozmístění v celé ploše jako u kompaktů a některých bezzrcadel není technicky možné. Naopak neznají problém nepřesného ostření, tedy BF/FF.
T.BOD

Příspěvekod MarieK » 28 pro 2012 17:08

T.BOD, nevím jestli přeceňovaná hodnota, ale u A580 je jich tuším 15 oproti 9 u A200. Pro makro fotografii je těch 15 určitě lepší, alespoň co já mohu podle svojí zkušenosti posoudit.
MarieK

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 17:16

Jsou profesionální zrcadlovky, které mají zaostřovací bod jenom jeden....... :mrgreen:

http://www.megapixel.cz/pentax-645d-d-f ... 2-8-sdm-aw
T.BOD

Příspěvekod dluhos » 28 pro 2012 18:24

to T.BOD
co je to za hloupost?
dluhos

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 18:47

Nejlevnější profi středoformátová zrcadlovka. Pokud bys chtěl dražší, prosím : http://foto.itek.cz/zrcadlovky-tela/X85 ... H4D-200-MS :D

Ale jinak to bylo přitakání MariiK, že každý si může pro své potřeby najít vyhovující řešení. Pokud ví, o co jde. :D
T.BOD

Příspěvekod MarieK » 28 pro 2012 22:13

T.BOD, ten poslední bych nechtěla ani kdybych vyhrála v neděli první ve sportce :D :D :D :D Ale proti gustu žádný dišputát. :D

Ještě k tomu ostření jsem našla a zkopírovala na grafice kus diskuse proč (mimo to, že se Sony začala ubírat k SLT) "soňáci" odešli k jiným značkám. Je jasné, že rychlost ostření a ergonomie jsou stejně důležité jako nízká hladina šumu při vyšších ISO. Myslím, že už jsme poradili až až, vybrat si a rozhodnout se musí každý sám. Přeji správnou volbu. M.K.

-------------------------------------
kopie z grafiky

Re: Přeběhlíci od Sony ke Canonu sem

Autor: ranovak

18:33:09 18.02.2012

Za sebe pouze ve zkratce, ať to tu není po 51.

Nevyhovoval mi AF na A700 na leteckých dnech za horšího počasí (šedívá letadla na šedivé obloze a když člověk neudržel AF bod na letadle, tak se pak už většinou objektiv nedokázal chytit). Nemohl jsem se rozhodnout jestli D300s a C7D. U Nikonu se mi jevil lepší AF, ale zas mi chybělo kvalitní skolo jao Sony 70-400G SSM. Nikon 80-400 je tragédie a Sirma 80-400 ani 50-500 mne nepřesvědčila. Nakonec rozhodla náhoda, že jsem se dostal k velize zajímavé cenové nabídce na C7D z druhé ruky a k tomu jsem s obavami zakoupil C100-400 (Canonisti na něj dost nadávají, ale podle mne naprosto neodůvodněně, srovnával jsem ho se Sony 70-400 a výsledky byly naprosto srovnatelné - ale přitom se jedná o sklo z roku asi 1996! určené ještě pro kinofilm!). Takže asi tak...

Citovat příspěvek

Re: Přeběhlíci od Sony ke Canonu sem

Autor: chuanvaldes

18:08:21 18.02.2012

Přesně jak píše Jirka...

Hlavně u Canonu existuje střední třída kvalitních objektivů... Takzvanou "F4 L series" která je opticky hodně povedená... (tu) cenově dostupná jak nová tak bazarová...

Například taková 17-40L... Výborný krajinářský záklaďák na APS-C nebo širokáč na FF... Nemluvím o C200L která se nová prodává za 18t a bazarová se dá sehnat za 14t... Já tu moji sehnal za 10.500,- v top stavu... ;)

Jediná věc, která mně strašně ze začátku vadila byla ergonomie... V tom je Sony špička... Ale dá se na to zvyknout, velké plus je stavový display... Vím, že hodně lidi může namítat, že je to zbytečné... To samé jsem si myslel o stavovém displayi a LiveView také... No teď bych bez těchto dvou věcí nedokázal fungovat... :)

--------------------------------------
MarieK

Příspěvekod MarieK » 28 pro 2012 22:39

Ještě jsem našla odkaz na nějaká testování, tam je možné najít a porovnat jak si který fotoaparát v testování stojí.
http://www.dxomark.com/index.php/Camera ... r-Database
MarieK

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 23:39

MarieK, děkuji za odkazy, maně si na ně vzpomínám. Ale zaujala mě věta ..."..Canonisti na něj dost nadávají, ale podle mne naprosto neodůvodněně..".., která hovoří za vše. Sklenice může být vždy napůl plná, nebo napůl prázdná. Záleží na letoře fotografa. Většinou to už bývá tak, že za nemohoucnost svého pána může přístroj, tak je důvod změnit značku. Sama jsi důkazem, že je to omyl, Sonky slouží dobře, že ?

Ano, DXO považuji vedle dpreview ( http://www.dpreview.com/products/cameras ) a polského optyczne ( http://www.optyczne.pl/ ) za seriozní informátory. Na rozdíl od našeho zoufalého Foto/video, nebo jak se to jmenuje, a jiných časopiseckých "testů". Mimochodem, když jsem napsal, že Pentax K-5 IIs nemá mezi malými zrcadlovkami zřejmě konkurenci - podívej se, jako ho hodnotí právě DXO vedle FF !! Canonu a Nikonu. A to je přístroj s čipem polovičního rozměru (APS-C), o ceně a jiných možnostech ( plovoucí čip) ani nemluvě.

http://www.dxomark.com/index.php/en簿聶翻/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/836%7C0/(brand)/Canon/(appareil2)/830%7C0/(brand2)/Pentax/(appareil3)/438%7C0/(brand3)/Nikon

Odkaz na DXO je nutné do adresní řádky překopírovat celý. Případný zájemce si může modrým křížkem smáznout Pentax, (Brand) vybrat výrobce a favorizovaný model a -> select -> Compare up to 3 item....

Pentax ani nedělá co někteří jiní, že vyberou perfektně seřízená těla a objektivy vyrobené v Japonsku, které pak posílají mezi testery. Dobře vědí, že výsledky takovýchto testů jim udělají jméno - a zákazníky, kteří netuší, že běžná seriová výroba odněkud z Polynesie už může být kolísavostí kvality někde jinde. Změřit si to umí málokdo sám. Pro Pentax testeři často musí do běžné obchodní sítě..... Čímž krutě naštval třeba testery v optyczne.. :mrgreen:

No nic, stejně píšeme mimo mísu (limit je 15 tis), já bych ovšem dnes pro nějakou pouťovku za tyto peníze nešel. Byť by měla sebeslovutnější nápis. Je to jen počátek mnohem většího výsledného vkladu do Japonských kasiček. :mrgreen:
Naposledy upravil T.BOD dne 29 pro 2012 10:54, celkově upraveno 5
T.BOD

Příspěvekod T.BOD » 28 pro 2012 23:41

Jinak omluva za poněkud OT.

Dobrou....
Naposledy upravil T.BOD dne 29 pro 2012 10:52, celkově upraveno 1
T.BOD

Příspěvekod padesátník » 29 pro 2012 00:32

Pokud by tězajímalo porovnání testů, tak tady si vyber fotoaparáty jaký chceš.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Mně to to hodně pomohlo při výběru.
padesátník

PředchozíDalší

Zpět na Začátečníci chtějí vědět