Zrcadlovka do 15 000,- Kč

Re: Zrcadlovka do 15 000,- Kč

Příspěvekod ďaur » 03 lis 2012 09:40

vlastně jsem ještě zapoměl reagovat na ty odkazy ohledně Bestseller in Kamera & Foto: pokud to bylo určeno pro mě, tak jen pro pořádek sděluji, že jsem si je ani nerozkliknul, protože mě to tak nějak vůbec nezajímá, co který obchodník doporučuje, aby měl větší obrat, respektive větší zisk a rovněž mě nezajímá, co upřednostňují ostatní zájemci o nákup foťáku :). no a pokud by to měla být statistika prodejů jako takových, tak to mě nebere už vůbec.....
ale podíval jsem se na to, co "...Bezzrcadlovkám konkurují mnohem více ne DSLR ale tzv. profi-kompakty (Sony RX100, Fujifilm X10 apod....", a ještě "...bezzrcátka...Mají malý "zoom", aby měli větší "zoom", musí se měnit objektiv..."
mno, tak teda sony rx100 má zúm asi 3,5, fuji 4. to jsou podobné hodnoty základních objektivů u bezzrcátek i zrcadlovek. jenže u nich si můžu na rozdíl od uvedených kompaktů ohnisko výměnou objektivu změnit...
tož tak...
ďaur

Příspěvekod T.BOD » 03 lis 2012 14:41

ďaur napsal : ...zakladatel vlákna tak nějak vyjádřil přání koupit si zrcadlovku, možná v domnění, že .... by se naučit právě tato nastavení ovládat tak, aby dostal co nejlepší výsledek, co nejlepší fotku. Tak tolik názor můj. Ale známá věc: kolik lidí, tolik názorů, rozhodně ho neprosazuju, ale taky si jej nenechám vzít.......

ďaur, nejme tu od toho, abychom si své názory brali, ale (ve prospěch tazatele) vysvětlovali. Jen mi nejde na rozum, jak se může naučit ovládat nastavení foťáku, když je některé funkce levný přístroj vůbec nemá. Třeba tvůj postoj k rutinnímu používání bracketingu na místo módu jednoho snímku. Nebo používání expozičních křivek, místo klopotného Av či Sv....

Cejpatka napsal : Nakonec je stejně ale nejlepší mobil. I místo těch hodinek na ruce.

Souhlas, pro mnoho lidí. Stejně jako pro jiné je zrcadlovka ideál. A stejně tak má i kompakt i bezzrcátko svého kupce. :P
T.BOD

Příspěvekod ďaur » 03 lis 2012 16:24

T.BOD:
"...nejme tu od toho, abychom si své názory brali, ale (ve prospěch tazatele) vysvětlovali..." naprostý souhlas, jinak bych sem ani se nepokoušel přispívat (se zdůrazněním na toho tazatele)

"...Jen mi nejde na rozum, jak se může naučit ovládat nastavení foťáku, když je některé funkce levný přístroj vůbec nemá. Třeba tvůj postoj k rutinnímu používání bracketingu na místo módu jednoho snímku..."
nevím, proč si myslíš, že můj postoj k rutinnímu používání brejketingu je negativní (snad jsem to správně pochopil), já totiž brejketing používám běžně i na kompaktu a ultrazúmu, stejně jako na pentaxu (zrcadlovce) a jako jsem jej používal na nx11 (bezzrcátku). no a jestli brejketing má či nemá třeba nikon 5100 nebo 3100 coby právě výše vzpomínaní představitelé těch "levných" zrcadlovek mě ani nenapadlo, že bych měl prověřovat, protože to považuju za funkci důležitou, kterou by slušný výrobce do přístroje dát neopomenul....
ďaur

Příspěvekod T.BOD » 04 lis 2012 12:16

ďaur, rutinní používání bracketingu na NX11 a jiných přístrojích s pomalou serií je diskutabilní. Pokud je serie rychlá (třeba 10 obr/sec), neliší se bracketing od snímání v módu jednoho snímku. Jinak je to vopruz a je lépe se podívat na blikání pře- a podexponovaných ploch. Ale je to moje praxe, jiný může mít jinou. Prostě fotím a o nic se nestarám, nic nekontroluji. Jen v případě podezření na příliš vysoký kontrast stisknu tlačítko Fx, na kterém mám bracketing nastavený a nechám závěrku o poznání déle zašumnět.... :D
T.BOD

Příspěvekod Beda » 04 lis 2012 14:02

:lol: :lol: :lol:
Naposledy upravil Beda dne 28 pro 2012 05:47, celkově upraveno 1
Beda

Příspěvekod **lasta » 04 lis 2012 19:50

Beda píše:jak to tady čtu, tak bracketing, jeví se mi jako berlička, pro líné, nebo nezkušené... :lol: :lol: :lol:

Vidím, že Beda alias BMX či Jindri, neví, co je to bracketing.................... :lol:
**lasta

Příspěvekod Petr89 » 05 lis 2012 01:01

Zdravím, tady zakladatel vlákna. :D
Omlouvám se, že delší dobu nereaguji na příspěvky, byl jsem zaneprázdněn a na zábavu mi nezbýval čas. :D
Když jsem si pročetl příspěvky(některé i dvakrát, abych pochopil o co jde) musím přiznat, že mám v hlavě větší zmatek, než když jsem toto vlákno zakládal. Nicméně jsem trochu bohatější o zkušenosti a názory zkušenějších fotografů (doufám :D ) a nepůjdu do fotoprodejny se znemožnit svou nevědomostí. Nechávám si to teď všechno pěkně uležet a pak se definitivně rozhodnu. Určitě sem dám vědět, co mě nakonec "dostalo"( otázka je, jestli to bude někoho zajímat :D ).

Ještě ke karcar - díky za nabídku, ale chci určitě investovat do nového "modelu", když už mám tu možnost. To je moje rozhodnutí.

Děkuji vám všem za příspěvky, snad mi pomůžou při konečném výběru a když ne, tak mě napadá jediné - chybami se člověk učí. :D
Petr89

Příspěvekod ďaur » 05 lis 2012 07:13

Beda:
"...jak to tady čtu, tak bracketing, jeví se mi jako berlička, pro líné, nebo nezkušené..."

ale ne, sám musíš vědět, že jsou situace, kdy si s dynamickým rozsahem scény žádný foťák (nebavím se o vysloveně profesionálních strojích - o těch nic nevím) neporadí a v těchto případech brejketing s následným zpracováním v pc je dle mého mínění nejlepší řešení. jistě mají novější modely hdr už zabudované, zatím se mě jeví počítačové zpracování skládáním výsledkově lepší stejně jako skládání panoráma z více snímků. ale mohu se mýlit, nemaje zase až tak moc zkušeností, nevlastníc všemožné stroje a tedy bez praktického vyzkoušení. jinak samozřejmě běžně fotím na singl.

připomínku nutnosti vysokorychlostního snímání neberu v potaz z důvodu výše uvedeného - nevybírám správně exponovaný snímek z 10, prostě každý máme svou metodu a svůj názor na věc

Petr89:
"... chybami se člověk učí..."
myslím, že ať vybereš jak vybereš, moc velkou chybu neuděláš, nebo jinak: jednotlivé modely mají všechny svá plus a mínus a zřejmě v této cenové kategorii ideální model neexistuje...
ďaur

Příspěvekod T.BOD » 05 lis 2012 11:29

Beda » včera, 14:02
jak to tady čtu, tak bracketing, jeví se mi jako berlička, pro líné, nebo nezkušené...

....................

Inu, Bedo, to bychom podobným stylem mohli zavrhnout jakoukoliv funkci, kterou za fotografa vykoná jeho přístroj, tedy i měření expozice, autofokus,..... Bracketing v tomto pojetí neslouží k vytvoření HDR složeniny, ale k opravě nesprávně vyhodnocené expozice automatikou přístroje(+/- EV). Umožňuje rychlejší práci třeba při reportáži, kdy není čas na úvahu o její korekci a také není čas na následnou kontrola snímku na displeji. Fotí se jako s filmem - definitivní výběr snímku se odloží na dobu,, kdy není časový pres.
Myslím si, že čím víc se může fotograf spolehnout na bezchybnou práci přístroje, tím lépe. A není rozumné nad tím mávnout rukou. A možná mohou podobné rady být někomu přínosnější, než - kup si zrcadlovku, na focení je nejlepší. Třeba takovému fotografovi přírody rachot zrcadla při expozici spolehlivě vyplaší všechny živočichy v okolí. Stejně jako upoutá pozornost všech diváků ve výstavní síni, nebo divadle, kde je tiché bezzrcátko zcela jistě vhodnější. :D

Zdravím
T.BOD

Příspěvekod T.BOD » 05 lis 2012 11:52

Petr89 » ...... jsem trochu bohatější o zkušenosti a názory zkušenějších fotografů (doufám ) a nepůjdu do fotoprodejny se znemožnit svou nevědomostí...... Určitě sem dám vědět, co mě nakonec "dostalo"( otázka je, jestli to bude někoho zajímat....

Petře, dvě poznámky - nikdy se nepsolehej na rady prodavače. Prodavač ti nabídne nejspíše to, na čem má největší rabat a to, čeho má na skladě nejvíc. Určitě ti nedoporučí něco, co bude muset k vůli tobě objednávat. Ostatně prodavač není zbožíznalec ani odborník na fototechniku (když s ho zeptáš na nějakou fintu, zpravidla ji začne hldat v návodu k použití). Důležité je, aby byl odborník na prodávání (čehokoliv) jinak by si nevydělal. Stejně tak první pocit při uchopení přístroje do ruky - láska na první pohled také nebývá většinou tou nejlepší. Možnosti přístroje by měly mít přednost.

Druhá poznámka, skutečně mě nezajímá kdo čím fotí, ale jak. Podle fotek nikdo nepozná ani značku přístroje, ani použitý objektiv. Ale jestli autorovi chybí, nebo nechybí soudnost. Doufám, že tobě nechybí nejen ona soudnost, ale i fotografické nápady. Ať se daří. (n)

Zdravím
T.BOD

Příspěvekod Nenasyta » 18 zář 2013 08:23

Ahoj, jsem nováček ve světě fotografů...ale můj laický názor je, že záleží co od fotoaparátu čekáš a kam se svými dovednostmi míříš. Mám dva kamarády fotografy a oba mi nezávisle na sobě řekli, že od zrcadlovky za 15000 nemohu čekat zázraky, ale na "domácí žvýkání" to stačí. Po dlouhých úvahách jsem si koupil NIKON D5200 s objektivem 18-55. Nákup jsem udělal ve firmě z Ivančic u Brna. Když se teď koukám na jejich stránky, mají tam i zrcadlovky do 15 000 Kč, jak hledáš. Skus se podívat na http://www.tivis.cz/digitalni-foto/digi ... rcadlovky/. Neříkám, že si vybereš, ale tak třeba se ti reference hodí.

Jinak s odstupem krátké doby souhlasím s příspěvkem výše:
1) že raději levnější tělo a dražší objektiv
2) že nemá smysl něco tak drahého kupovat v eshopu. Já už se několikrát vycukal, takže ano kupuji v eshopu, ale v takovém, který je poblíž a zboží a případné reklamace mohu bez problémů řešit osobně (proto výše zmíněná firma, která je pár kilometru od místa bydliště). Při výběru navíc hrály roli zákaznické reference na Heurece
Nenasyta

Předchozí

Zpět na Začátečníci chtějí vědět